2.5/5 - (2 stemmen)

The Haunting of Hill House

Niveau:
Genre: horror
Thema: gothic novel

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1692298630457", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30221507","familyId":"30221507","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Haunting%20of%20Hill%20House%2C%20Shirley%20Jackson","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

No live organism can continue for long to exist sanely under conditions of absolute reality; even larks and katydids are supposed, by some, to dream. Hill House, not sane, stood by itself against the hills, holding darkness within; it had stood so for eighty years and might stand for eighty more. Within, walls continued upright, bricks met neatly, floors were firm, and doors were sensibly shut; silence lay steadily against the wood and stone of Hill House, and whatever walked there, walked alone.
Dr. John Montague was a doctor of philosophy; he had taken his degree in anthropology, feeling obscurely that in this field he might come closest to his true vocation, the analysis of supernatural manifestations. He was scrupulous about the use of his title because, his investigations being so utterly unscientific, he hoped to borrow an air of respectability, even scholarly authority, from his education. It had cost him a great deal, in money and pride, since he was not a begging man, to rent Hill House for three months, but he expected absolutely to be compensated for his pains by the sensation following upon the publication of his definitive work on the causes and effects of psychic disturbances in a house commonly known as ‘haunted’. He had been looking for an honestly haunted house all his life. When he heard of Hill House he had been at first doubtful, then hopeful, then indefatigable; he was not the man to let go of Hill House once he had found it.

© Penguin Random House Company / Penguin Classics, 2006

^ Terug naar boven

Algemeen

Dr. Montague, professor in de antropologie en filosofie, besluit een spookhuis nader te onderzoeken: Hill House. Hij heeft gehoord dat het daar niet pluis is, dat er dingen gebeuren die niet 'normaal' zijn en dat niemand er definitief lijkt te willen wonen. Montague nodigt personen uit met hem mee te gaan: personen die op de een of andere manier ontvankelijk zijn voor bovennatuurlijke zaken. Twee jonge dames, Eleanor Vance en Theodora, reageren op zijn verzoek. De gastenlijst wordt compleet gemaakt door Luke Sanderson, een jongeman die in de toekomst waarschijnlijk Hill House van zijn oude tante zal erven.
Wanneer de gasten aankomen, merken ze al snel dat dit een bijzondere logeerpartij zal worden. Het echtpaar dat het huis schoonhoudt en onderhoudt is een afstandelijk, nukkig stel – dat elke avond snel verdwijnt voordat het donker wordt. En al snel hoort het viertal 's nachts vreemde geluiden en merkt het een enorme temperatuurswisseling in bepaalde vertrekken. Wanneer de naam van Eleanor op muren wordt geschreven en wanneer de kleren van Theodora worden besmeurd, lijkt de conclusie duidelijk: Hill House is niet gesteld op vreemde gasten …
En de dreigingen gaan van kwaad tot erger …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Shirley Jackson

Jaar van uitgave:
1959

Aantal pagina's:
235

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1950-1960

Plaats van handeling:
USA, een afgelegen huis

Bijzonderheden:
Een roman in negen genummerde hoofdstukken en in veel subhoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De geesten van Hill House’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘The Haunting of Hill House’ is een beroemd horrorverhaal, een voorbeeld voor veel horrorschrijvers. Dat komt niet zozeer door het griezelige of het morbide van het verhaal, maar wel door de invloed die de bovennatuurlijke gebeurtenissen hebben op de hoofdpersoon, Eleanor. Dat maakt het verhaal tot een klassieker in het genre.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Haunting of Hill House’ heb je weinig specifieke kennis nodig. Wel moet je beseffen dat het verhaal zich afspeelt in een (denkbeeldig) anoniem Amerikaans landschap, in een oud en afgelegen gelegen landhuis. De hoofdpersonen die zich vrijwillig begeven in dit landhuis zijn van nature al een beetje afwijkend van andere, ‘gewone’ mensen: ze zijn telekinetisch begaafd, ze zijn helderziend of deskundigen op het gebied van het bovennatuurlijke.
Het spreekt vanzelf dat deze roman behoort tot het genre van de horror. Het is een gothic novel in de traditie van zo’n achttiende en negentiende-eeuwse Engelse griezelroman.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Haunting of Hill House’ zijn soms van een lastig niveau. Ms Jackson heeft een grote woordenschat tot haar beschikking en ze beschrijft bovennatuurlijke zaken tot in detail – wat het lezen wellicht moeilijk kan maken.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘The Haunting of Hill House’ vaak lastig te lezen. Dat komt vooral door het vocabulaire dat wordt gebruikt.
Het verhaal is bijzonder, maar niet spectaculair of extra bloederig. Die elementen heeft Ms Jackson ook niet nodig om een horrorverhaal spannend te maken: veel gebeurtenissen hebben in een verleden plaatsgehad en andere gebeuren off-stage. De suspense houdt het verhaal boeiend.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Haunting of Hill House’ een boek met een literair niveau C 4d en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘The Haunting of Hill House’ is heel mooi geschreven. Misschien is het wisselende in het karakter van Eleanor Vance nogal onverwacht, maar als je het verhaal herleest merk je dat er her en der aanwijzingen zijn voor haar instabiele gedrag: de dromen, haar leugens, haar verzinsels en hersenspinsels, de vreemde dingen die met name in haart buurt plaatsvinden.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De horrorroman ‘The Haunting of Hill House’ is een verhaal met redelijk veel actie. Die actie bestaat vaak uit vreemde verschijnselen die de levens van de vier gasten bedreigen.


Tijd:

‘The Haunting of Hill House’ speelt zich af in de jaren 1950-1960. Het verhaal leest als een negentiende-eeuwse roman. Maar dat komt omdat Ms Jackson de setting van een ´gewone´ Amerikaanse gemeenschap verplaatst heeft naar een afgelegen landhuis in een landelijke, om niet te zeggen geïsoleerde omgeving. Het feit dat al in 1881 over Hill House en over vreemde gebeurtenissen werd gesproken, maakt de gebeurtenissen uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw aannemelijker.


Plaats:

De setting van ‘The Haunting of Hill House’ is een groot en macaber landhuis, Hill House. Waar Hill House precies ligt, wordt nooit duidelijk: ergens ten westen van de stad waar Eleanor woont … Het is duidelijk dat Ms Jackson geen specifieke stad, staat of streek wilde noemen.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Haunting of Hill House’: zullen de gasten op Hill House opgewassen blijken te zijn tegen de ‘haunting’ van Hill House?


Verteller:

De roman ‘The Haunting of Hill House’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal voornamelijk vanuit het perspectief van de 32-jarige vrouw, Eleanor Vance. Dat is bijzonder, aangezien we er langzamerhand achter komen, dat deze vrouw niet altijd geloofd kan worden …
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Haunting of Hill House’ zijn:
• Dr. John Montague: een doctor in de filosofie en antropologie. Zijn specialisatie is bovennatuurlijke gebeurtenissen. Hij heeft het ‘spookhuis’ Hill House voor drie maanden gehuurd om daar onderzoek te doen;
• Eleanor (‘Nell’) Vance: een 32-jarige vrouw die bovennatuurlijke ervaringen heeft gehad als kind (waarschijnlijk iets met telekinese). Eleanor heeft haar moeder tot aan diens dood verzorgd. Tegenwoordig woont ze in bij haar zus en zwager (en hun dochtertje);
• Theodora (‘Theo’): een vrijgevochten, onafhankelijke jonge dame, een kunstenares. Ze woont samen, maar met wie wordt nooit echt duidelijk. Zij kan veel dingen herkennen die ‘normale’ mensen niet zien: speelkaarten, foto’s, voorwerpen;
• Luke Sanderson: de neef van Mrs. Sanderson, de eigenares van Hill House. Waarschijnlijk zal hij ooit Hill House erven van zijn tante. Tot nu toe is hij een beetje een nietsnut – zijn tante noemt hem zelfs een dief en een leugenaar.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Haunting of Hill House’ zijn:
• De familie van Eleanor: Carrie (de zus), Linny (het nichtje) en de zwager;
• Een serveerster en een klant in een café in het dorpje Hillsdale (het enige dorp in de buurt van Hill House);
• Mr. Dudley: de ‘caretaker’ van Hill House. Hij opent en sluit de poort en hij verbouwt groenten;
• Mrs. Dudley: de huishoudster. Zij houdt Hill House schoon en ze zorgt voor alle maaltijden. Ze is heel vormelijk en gesloten en ze maakt duidelijk dat zij en haar man Hill House elke avond vóór het donker verlaten;
• Mrs. Montague: de echtgenote van Doctor Montague. Zij is een rechtlijnige dame die van plan is korte metten te maken met spoken en andere eigenaardige verschijnselen;
• Mr. Arthur Parker: de directeur van een jongensschool. Hij is een vriend van Mrs. Montague en hij heeft beloofd haar naar Hill House te vergezellen.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Haunting of Hill House’ is twee maal voor de bioscoop verfilmd (in 1963 en in 1999), onder de titel ‘The Haunting’. Verder zijn er toneel- en TV-series van het boek gemaakt.


Overig:

De horrorroman ‘The Haunting of Hill House’ is misschien iets minder griezelig dan veel lezers (en filmkijkers) gewend zijn (door de vele boeken die in dit genre uitkomen), maar het boek geldt als een schoolvoorbeeld van een horrorstory. Beroemde kenners van het genre (zoals Stephen King) hebben het tot meesterwerk bestempeld.
Qua sfeer doet het verhaal erg denken aan andere klassieke horrorverhalen en -romans als ‘The Turn of the Screw’ (Henry James), ‘The Canterville Ghost’ (Oscar Wilde) en ‘The Fall of the House of Usher’ (Edgar Allan Poe).^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Shirley Jackson.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Castle of Otranto van Horace Walpole
• The Shining van Stephen King
• Slade House van David Mitchell


Citaat:
‘Naturally I hope that we will all know a good deal more about Hill House before we leave. No one knows, even, why some houses are called haunted.’ (p.66)

Vragen over het boek:

1. Waarom wordt Eleanor als mogelijke kandidaat geselecteerd door Dr. Montague?
2. Luke Sanderson wordt geïntroduceerd als een dief en onbetrouwbaar sujet. Ben je het eens met die omschrijving?
3. Wie zou(den) de geest(en) kunnen zijn die de ‘haunting’ van Hill House veroorzaakt/veroorzaken?
4. Wat vind je van het eind van de roman, met name wanneer je denk aan de hoofdpersoon, Eleanor Vance?
^ Terug naar boven

Comments are closed.