4.5/5 - (2 stemmen)

The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (I)

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: science fiction

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1692973381853", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30229997","familyId":"30229997","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Hitchhiker%27s%20Guide%20to%20the%20Galaxy%2042nd%20Anni...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Far out in the uncharted backwaters of the unfashionable end of the Western Spiral arm of the Galaxy lies a small unregarded yellow sun.
Orbiting this at a distance of roughly ninety-two million miles is an utterly insignificant little blue green planet whose ape-descended life forms are so amazingly primitive that they still think digital watches are a pretty neat idea.
This planet has – or rather had – a problem, which was this: most of the people living on it were unhappy for pretty much of the time. Many solutions were suggested for this problem, but most of these were largely concerned with the movements of small green pieces of paper, which is odd because on the whole it wasn't the small green pieces of paper that were unhappy.
And so the problem remained; lots of the people were mean, and most of them were miserable, even the ones with digital watches.
Many were increasingly of the opinion that they'd all made a big mistake in coming down from the trees in the first place. And some said that even the trees had been a bad move, and that no one should ever have left the oceans.
And then, one Thursday, nearly two thousand years after one man had been nailed to a tree for saying how great it would be to be nice to people for a change, a girl sitting on her own in a small cafe in Rickmansworth suddenly realized what it was that had been going wrong all this time, and she finally knew how the world could be made a good and happy place. This time it was right, it would work, and no one would have to get nailed to anything.
Sadly, however, before she could get to a phone to tell anyone about it, a terrible stupid catastrophe occurred, and the idea was lost for ever.
This is not her story.
But it is the story of that terrible stupid catastrophe and some of its consequences.

© Macmillan and Co / Pan Books, 1979.

^ Terug naar boven

Algemeen

Arthur Dent is een radiomedewerker die het op zijn dertigste redelijk naar de zin heeft: hij heeft een leuke baan (hij werkt tenminste niet in de commercie), hij heeft een leuk huis en hij woont op een rustige plek, redelijk ver weg van het hectische Londen. ’s Avonds drinks hij regelmatig een biertje in de pub, samen met zijn vriend Ford Perfect.
Wat hij niet weet is dat deze Ford een bewoner is van een kleine planeet uit de buurt van de ster Betelgeuse. Ford woont al meerdere jaren op aarde – vermomd als aardbewoner – om zijn werk goed te kunnen doen. Hij schrijft namelijk mee aan de nieuwste versie van de interstellaire reisgids 'The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy', een onmisbaar digitaal document voor elke ruimtereiziger.
Wat Arthur trouwens ook niet weet is dat er een snelweg door zijn huis getekend is. Als hij op een mooie donderdag wakker wordt staat er een bulldozer voor zijn deur. Hevig protesterend werpt hij zich voor het vernielzuchtige voertuig. Even later weet Ford hem tot andere gedachten te brengen: er is namelijk een interstellaire snelweg gepland dwars door de aarde heen. Dus je opwinden over een huis dat wordt afgebroken heeft nauwelijks zin. Ford wijst Arthur op de dreigende ruimtevaartuigen die op dat moment boven de aarde hangen.
Ford neemt Arthur mee een ruimtevaartuig in. Helaas is dat een toestel van de gewelddadige Vogons. Zij vernietigen eerst de aarde en dumpen daarna Ford en Arthur in de onmetelijke ruimte. Gelukkig worden de twee vrienden gered door het ruimtevaartuig ‘The Heart of Gold’. Aan boord bevindt zich de president van de ‘Imperial Galactic Government’, Zaphod Beeblebrox en zijn lieftallige assistente Trillian.
Deze reis is het begin van spectaculaire avonturen voor de (ex-)aardbewoner Arthur Dent en zijn buitenaardse vrienden en vijanden. Een reis die hen zal voeren naar exotische sterren en planeten. Onder andere ook naar wetenschappers die planeten op bestelling hebben gemaakt. Zoals de aarde: een planeet besteld door muizen …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Douglas Adams

Jaar van uitgave:
1979

Aantal pagina's:
180

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een onbekende tijd, maar de gebeurtenissen op aarde vinden plaats in de zeventiger jaren van de twintigste eeuw

Plaats van handeling:
Meerdere plaatsen in de ruimte: op aarde, in ruimtevaartuigen, op andere planeten

Bijzonderheden:
Een science fiction-roman in 35 genummerde hoofdstukken
Dit is deel I uit de ‘Hitchhiker’-serie. Deze serie bestaat uit de ‘trilogie’:
I ‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’
II ‘The Restaurant at the End of the Universe’
III ‘Life, the Universe and Everything’
IV ‘So Long, and Thanks for All the Fish’
V ‘Mostly Harmless’

In het Nederlands heet het boek ‘Het transgalactisch liftershandboek’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Voor het waarderen van ‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’ heb je een speciaal gevoel voor humor nodig. Het is een verhaal over gekke avonturen in de ruimte, een hilarisch science fiction-verhaal. Als je als jongere lezer de verhalen over Artemis Fowl vermakelijk vond, dan zul je zeker van de ‘Hitchhiker’-serie genieten. (Overigens schreef de auteur van Artemis Fowl, Eoin Colfer, een zesde deel bij deze trilogie na de dood van Douglas Adams.)
Wie niet van science fiction houdt en wie niets heeft met melige verhalen over wezens met twee hoofden en meer dan twee armen, moet hier niet aan beginnen. Wie er wel van houdt: veel leesplezier!


WAT MOET JE WETEN?

De science fictionroman ‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’ is een persiflage op de honderden serieuze science fiction-boeken. Dit is net een roman van Harry Harrison, Robert Heinlein of Roger Zelazny. Maar dan om te lachen.
De roman is onder andere beïnvloed door pop muziek. Adams was bevriend met meerdere musici (zoals David Gilmour van Pink Floyd en Gary Brooker van Procol Harum, twee musici die ook op zijn begrafenis speelden). En wanneer wetenschappers het antwoord wel weten (’42’), maar de vraag niet kennen, stelt een wetenschapper voor de vraag ‘How many roads must a man walk down?’ te gebruiken, de eerste zin uit het lied ‘Blowin’ in the Wind’ van Bob Dylan. Het getal ’42’ werd gebruikt in de bandnaam Level 42. Ook gebruikte de Britse band Radiohead de naam van de robot, Paranoid Android, als titel voor één van hun songs.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’ zijn soms lastig. Er worden semiwetenschappelijke zaken toegelicht (Hoe blijft zo’n zwaar ruimtevaartuig in de lucht? Wie heeft de aarde gemaakt?), er worden reizen gemaakt naar onbekende sterren en planeten aan het einde van het heelal, er wordt gegoocheld met plaats en tijd. De taal die daarvoor nodig is, kan wel eens als lastig worden ervaren.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen niet lang; er zijn regelmatig witregels. Er zijn veel (en vaak grappige) dialogen. Dat maakt ‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’ tot een lastig, maar nog altijd zeer leesbaar boek.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’ is pittig te noemen. Er worden ingewikkelde zaken uitgelegd (zaken die overigens vrij weinig met onze werkelijkheid te maken hebben) en het onderwerp – reizen door de ruimte – is niet eenvoudig. Maar de hoofdkarakters zijn boeiende types: onnozel, slim, ondernemend, laf of domweg geinig. Het thema – een humoristische kijk op science fiction – is zeer origineel en het zal veel lezers boeien. Vooral de liefhebbers van Eoin Colfer en Terry Pratchett komen met dit verhaal aan hun trekken.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’ een boek met een literair niveau C 4b en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’ is zeer humoristisch geschreven. Het is wel vaak humor van een wisselend niveau: platte humor – over lichamelijke ongemakken – wordt afgewisseld met erudiete humor – over literatuur, wetenschap en muziek, bijvoorbeeld.
Voor wie er niet genoeg van kan krijgen: er zouden nog vier delen – met meer van hetzelfde – volgen.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’ is een verhaal met veel actie. De aardbewoner Arthur Dent dreigt zijn huis aan de expansiedrift van wegenbouwers te verliezen en bulldozers rollen de tuin in. Vanaf dat moment is het leven van Artur een roller coaster van reizen en overleven.


Tijd:

De science fiction-roman ‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’ speelt zich af in een (on)zekere toekomst, maar die toekomst lijkt niet veraf van de onze: Arthur Dent en de andere aardbewoners zijn gewone mensen uit de jaren zeventig van de twintigste eeuw. De landing en dreiging van buitenaardse toestellen betreft simpele bezoeken vanuit een andere wereld: met militaire, wetenschappelijke of toeristische motieven. Vreemd, maar niet onmogelijk. Toch?


Plaats:

De plaats waar ‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’ voornamelijk is gesitueerd, is de ruimte. Meestal is de setting ruimtevaartuigen, maar een enkele keer bezoeken Arthur en de zijnen verre planeten.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’: hoe overleeft de mens Arthur Dent tussen de vreemdsoortige wezens om hem heen? Gaandeweg het verhaal komen we er als lezers achter dat er meer levende wezens in dit onmetelijke heelal zijn die – als individu of als soort – proberen te overleven, zo goed en zo kwaad als het kan.


Verteller:

De roman ‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’ heeft een auctoriale verteller. Hij beschrijft de handelingen meestal vanuit het perspectief van de aardbewoner Arthur Dent.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’ zijn:
• Arthur Dent: een 30-jarige radiomedewerker. Hij is een eenvoudig man: hij woont alleen in een gewoon huis ergens buiten uit en hij gedraagt zich zoals een gewone Engelsman zich zou moeten gedragen;
• Ford Prefect (een pseudoniem; zijn echte naam is niet uit te spreken): een bewoner van een planeet uit de buurt van de ster Betelgeuse. Hij is als mens vermomd en daardoor tamelijk onopvallend. Hij is medewerker van ‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’, een interstellaire reisgids;
• Zaphod Beeblebrox: President of the Imperial Galactic Government, weliswaar president, maar dat is niet een belangrijke baan. Hij is tweehonderd jaar oud en hij heeft meerdere hoofden en vele armen. Voordat hij president werd, had hij allerlei andere werkzaamheden (meestal illegale);
• Trillian (Tricia McMillan): een enigszins Arabisch uitziende schoonheid, assistente van Zaphod. Zij blijkt ook een ex-aardbewoner te zijn.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’ zijn:
• Mr L. Prosser: een 40-jarige opzichter van de gemeente;
• Prostetnic Vogon Jeltz: een commandant van een ruimteschip van de – nogal agressieve – Vogons;
• Marvin, de Paranoid Android: de ietwat trieste robot aan boord van de ‘Heart of Gold’;
• Eddie: de ‘shipboard’ computer aan boord van de ‘Heart of Gold’, een iets te vrolijke machine;
• Slartibartfast: een eeuwenoude wetenschapper van de planeet Magrathea.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De science fiction-roman ‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’ is verfilmd.


Overig:

‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’ is een persiflage op science fiction-romans, en wel een hele scherpe. Het verhaal steekt de draak met allerlei ernstige, semiwetenschappelijke werken over de ruimte. Het lijkt wat thema betreft heel erg op Britse TV-series uit de 1960’s, zoals ‘Doctor Who’, ‘Monty Python’s Flying Circus’ en ‘The Avengers’: soms serieus, soms dramatisch, maar meestal absurdistisch en hilarisch.
In dit eerste deel worden de titels van deel II (‘The Restaurant at the End of the Universe’, hoofdstuk 35), deel III (‘Life, the Universe and Everything’, hoofdstuk 25), deel IV (‘So Long, and Thanks for All the Fish’, hoofdstuk 24), deel V (‘Mostly Harmless’, in hoofdstuk 6) al genoemd.

 ^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Douglas Adams.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Restaurant at the End of the Universe (The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, Book II) van Douglas Adams
• Artemis Fowl van Eoin Colfer
Strata van Terry Pratchett


Citaat:
Arthur looked up.
‘Ford,’ he said, ‘there’s an infinite number of monkeys outside who want to talk to us about this script for ‘Hamlet’ they’ve worked out.’ (p.73)

Vragen over het boek:

1. In welk opzicht is de dreigende vernietiging van Arthur Dent’s huis een voorbode van de vernietiging van de aarde?
2. Waarom neemt Ford Arthur Dent mee op zijn interstellaire reis?
3. Wat is de relatie (van vroeger) tussen Ford en Zaphod enerzijds en tussen Arthur en Trillian anderzijds?
4. Waarom is de planeet Magrathea zo belangrijk voor alle heelalbewoners?
^ Terug naar boven

Comments are closed.