The Lady in the Lake

Niveau:
Genre: crime
Thema: detective

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

The Treloar Building was, and is, on Olive Street, near Sixth, on the west side. The sidewalk in front of it had been built of black and white rubber blocks. They were taking them up now to give to the government, and a hatless pale man with a face like a building superintendent was watching the work and looking as if it was breaking his heart.
I went past him through an arcade of specialty shops into a vast black and gold lobby. The Gillerlain Company was on the seventh floor, in front, behind swinging double plate glass doors bound in platinum. Their reception room had Chinese rugs, dull silver walls, angular but elaborate furniture, sharp shiny bits of abstract sculpture on pedestals and a tall display in a triangular showcase in the corner. On tiers and steps and islands and promontories of shining mirror-glass it seemed to contain every fancy bottle and box that had ever been designed. There were creams and powders and soaps and toilet waters for every season and every occasion. There were perfumes in tall thin bottles that looked as if a breath would blow them over and perfumes in little pastel phials tied with ducky satin bows, like the little girls at a dancing class. The cream of the crop seemed to be something very small and simple in a squat amber bottle. It was in the middle at eye height, had a lot of space to itself, and was labeled ‘Gillerlain Regal, The Champagne of Perfumes’. It was definitely the stuff to get. One drop of that in the hollow of your throat and the matched pink pearls started falling on you like summer rain.

© Hamish Hamilton / Penguin Group, 1943/1980.^ Terug naar boven

Algemeen

De parfumfabrikant Derace Kngsley roept de hulp in van privédetective Philip Marlowe. Crystal Kingsley, de echtgenote van Derace, is al meer dan een maand geleden verdwenen. Nu leefden zij nauwelijks samen – Crystal heeft veel geld en enkele minnaars – maar Kingsley wil wel graag weten waar ze is en wat er mogelijk met haar gebeurd is.
Marlowe gaat op zoek. Crystal blijkt het laatst in hun buitenhuis gesignaleerd te zijn, een huisje aan een meer. Waarschijnlijk verbleef ze in een hotel in San Bernardino, waarna ze naar El Paso vertrok om daar van Derace Kingsley te kunnen scheiden (‘a Mexican divorce’). Maar al bij het eerste adres ontdekt Marlowe van alles en nog wat. In het bungalowpark waar de Kingsleys een tweede huis hebben wordt ook een andere vrouw vermist. De laatste minnaar van Crystal lijkt niets van haar te hebben gehoord de afgelopen maanden en een secretaresse van Kingsley had intieme contacten met de minnaar van Crystal. En dan zijn er ook nog de buren van die minnaar …
Kortom: verwarring alom. De zaak lijkt iets eenvoudiger te worden wanneer Marlowe een paar lijken ontdekt vlak na elkaar …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Raymond Chandler

Jaar van uitgave:
1943

Aantal pagina's:
237

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1940-1945

Plaats van handeling:
USA, Los Angeles

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 41 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De vrouw in het meer’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De detectiveroman ‘The Lake in the Lake’ is een spannend verhaal over een verdwijning. De echtgenoot van de verdwenen vrouw roept de hulp van de detective Philip Marlowe in. Gaandeweg ontdekt Marlowe dat de meeste mensen niet veel willen vertellen over de vrouw of over haar contacten met hen.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Lake in the Lake’ moet je weten dat dit een verhaal over Los Angeles is. Los Angeles in de staat Californië was in jaren veertig van de vorige eeuw al een wereldse stad, compleet met misdaad, overspel, intriges, diefstal en moord. Maar ook duidelijk wordt dat de stad eigenlijk een verzameling kleine stadjes is: Los Angeles omvat ook steden als Hollywood, Beverly Hills, San Bernardino en nog bijna 100 stadjes …

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Lake in the Lake’ zijn heel goed te lezen, ondanks het feit dat dit al een oudere roman is. De taal doet nog altijd erg modern aan.
De alinea’s en hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte. Er zijn veel – en vaak ironische – dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘The Lake in the Lake’ heel toegankelijk.
Het verhaal is dat zeker ook. Het is een spannend verhaal dat zich als een film ontrolt – met veel thrillerachtige momenten en veel cliffhangers.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Lake in the Lake’ een boek met een literair niveau C 4d en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘The Lake in the Lake’ is na al die jaren nauwelijks verouderd. Het verhaal is spannend en knap geconstrueerd, maar het meest opvallende blijft de ironie: veel scenes en dialogen zijn met tongue-in-cheek geschreven.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De detectiveroman ‘The Lake in the Lake’ is een verhaal met veel actie. Detective Marlowe reist voor zijn klus van hot naar her, waarbij hij ondervraagd, bedreigd en aangevallen wordt. Tevens worden er meerdere lijken ontdekt op de plaatsen waar hij opduikt.


Tijd:

‘The Lake in the Lake’ speelt zich af in de jaren 1940-1945. Het is een rustige tijd in LA – uitgezonderd de misdaden, uiteraard – en de Tweede Wereldoorlog wordt alleen maar door de hoofdpersonen sporadisch ervaren via de kranten.


Plaats:

De setting van ‘The Lake in the Lake’ is Los Angeles en de wijde omgeving. Marlowe reist naar voorsteden als Beverly Hills, San Bernardino – zelf woont hij in Hollywood. Chandler gebruikt overigens een andere naam voor Santa Monica: Bay City.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Lake in the Lake’: zal het detective Marlowe lukken om de verdwenen vrouw te vinden?


Verteller:

De roman ‘The Lake in the Lake’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

Het hoofdkarakter in ‘The Lake in the Lake’ is:
• Philip Marlowe: een privédetective die in Los Angeles (Hollywood) woont en werkt. Marlowe is een vrijgezel die in alle rust in een appartementencomplex in de stad woont. Hij rookt en drinkt behoorlijk en beweegt zich zo veel mogelijk per auto voort (een oude Chrysler). In zijn contacten met klanten, politie en verdachten is hij altijd ironisch en scherp.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Lake in the Lake’ zijn:
• Derace (‘Derry’) Kingsley: de directeur van The Gillerlain Company, een deftig en duur parfummerk. Hij schakelt Marlowe in omdat hij al meer dan een maand niets van zijn vrouw heeft gehoord. Hij heeft een huis in Beverly Hills, maar ook een buitenhuis (‘cabin’) aan een meer in de bergen;
• Miss Adrienne Fromsett: de secretaresse van Kingsley;
• Crystal Kingsley: de (verdwenen) vrouw van Kingsley. Zij leeft al jaren min of meer gescheiden van haar man en ze heeft meerdere minnaars. Geld lijkt geen probleem te zijn; ze heeft een behoorlijke erfenis gekregen. Crystal drinkt veel en ze pleegt regelmatig winkeldiefstallen;
• Chris Lavery: de laatst bekende minnaar van Crystal, een playboy die in Bay City woont;
• Dr. Albert Almore, M.D.: een buurman van Chris, een weduwnaar; tevens de ex-arts van Crystal Kingsley;
• Politiemensen: Detective-lieutenant Degarmo, hulpsheriff Andy, Detective-lieutenant Floyd Greer, Eddie, Captain Webber, Ed Garland (coroner), Busoni, Officer Charlie Cooney, Officer Dobbs, Shorty, Reed;
• Bill Chess: de beheerder van het bungalowpark bij Puma Point waar de Kingsleys een huis hebben;
• Muriel Chess: de (eveneens verdwenen) echtgenote van Bill;
• Sheriff Jim Patton: de politieman van Puma Point;
• Andere inwoners van Puma Point: Doc Hollis (arts), Mrs. Birdie Keppel (schoonheidssalonmedewerker en journaliste);
• Hotelpersoneel van het hotel in San Bernardino waar Crystal logeerde;
• Mrs. Fallbrook: de eigenaresse van het huis dat Chris Lavery huurt;
• Chris Brownwell: een kennis van Mr. en Mrs. Florence Almore;
• Lou Condy: een onderwereldfiguur uit LA;
• Mr. Eustace en Mrs. Lettie Grayson: de ouders van Florence Almore;
• Mrs. Talley: de echtgenote van een privédetective.

 

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Lake in the Lake’ is in 1947 verfilmd. Ook zijn er meerdere TV-series gemaakt van de roman, evenals radio-hoorspelen.


Overig:

‘The Lake in the Lake’ is de vierde roman van Mr. Chandler.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Raymond Chandler.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Cry of the Owl van Patricia Highsmith
The Kept Woman van Karen Slaughter
Run away van Harlan Coben


Citaat:
‘You’re going to get a lot of publicity.’
‘That so?’ he asked indifferently and ruined the spittoon again.
‘That is, if your jurisdiction extends over to Little Fawn Lake.’
‘Kingsley’s place. Sure. Something bothering over there, son?’
‘There’s a dead woman in the lake.’ (p.50)


Vragen over het boek:

Wat is de rol van de onderstaande karakters in het verhaal:
1. Miss Adrienne Fromsett
2. Detective-lieutenant Degarmo
3. Bill Chess
4. Mrs. Fallbrook

^ Terug naar boven

Comments are closed.