3/5 - (1 stemmen)

The Man Within

Niveau:
Genre: crime, drama
Thema: coming-of-age

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1696156824993", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000000761300","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Man%20Within%20%28ebook%29%2C%20Graham%20Greene","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

He came over the top of the down as the last light failed and could almost have cried with relief at sight of the wood below. He longed to fling himself down on the short stubbly grass and stare at it, the dark comforting shadow which he had hardly hoped to see. Thus only could he cure the stitch in his side, which grew and grew with the jolt, jolt of his stumble down hill. The absence of the cold wind from the sea that had buffeted for the last half hour seemed like a puff of warm air on his face, as he dropped below the level of the sky. As though the wood were a door swinging on a great hinge, a shadow moved up towards him and the grass under his feet changed from gold to green, to purple and last to a dull grey. Then night came.
A hedge sprang up before his eyes at the distance of a dozen yards. His confused tired senses became aware of the smell of last year’s blackberry leaves wet with past rain. For a moment the scent swathed him in a beautiful content and left him with an ache for time in which to rest here. The grass grew longer before he reached the hedge, and a little later his feet were heavy with wet earth and he knew that he was on a path. It was his feet rather than his mind that knew it.

© Penguin Random House Company, 1971

^ Terug naar boven

Algemeen

De jonge zeeman Andrews is op de vlucht voor zijn oude maten. Hij heeft ze verraden bij een smokkelactie en hij verwacht elk moment gepakt te worden door de woedende zeelieden.
De jonge smokkelaar Andrews (hij is iets ouder dan twintig) is jarenlang getreiterd: eerst door zijn vader, daarna op school en tenslotte op het schip van zijn vader. Toen zijn vader overleed, nam diens bevriende zeeman Carlyon hem in dienst als jongste maatje. Maar de carrière op zee was geen succes: Andrews had een hekel aan zijn collega’s en hij voelde zich nooit thuis op zee.
En nu is hij op de vlucht. Hij vindt onderdak bij de jonge vrouw Elizabeth, die treurt bij het lichaam van haar overleden stiefvader. Elizabeth accepteert Andrews zoals hij is. Maar wanneer ze de reden van zijn vlucht verneemt, draagt ze hem op om een getuigenverklaring te geven bij de rechtszaak tegen de smokkelaars. Nu zal de lafhartige en bange Andrews alsnog zijn vroege maten onder ogen moeten komen: hij zal tegen hen moeten getuigen …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Graham Greene

Jaar van uitgave:
1929

Aantal pagina's:
221

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1800-1850

Plaats van handeling:
GB, Sussex, op het Engelse platteland

Bijzonderheden:
Een roman in 3 delen en in 11 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Het tweede ik’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je een Graham Greene-fan bent, dan is ‘The Man Within’ zeker een goede keus. De typische Greene-thema’s – als goed en kwaad, geloof en ongeloof, schuld en boete – zijn hier duidelijk aanwezig. Dit is een historische roman, maar volledig fictioneel (behalve het onderwerp ‘smokkelen’ dan).


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Man Within’ is het goed om te weten dat er in de negentiende eeuw veel gesmokkeld werd – van Groot-Brittannië naar het continent en omgekeerd. Dat gebeurde ook aan de – vrij kale – zuidkust van Engeland (hoewel de baaien en inhammen van Devon en Cornwall er veel geschikter voor waren).
De Engelse zuidkust was dunbevolkt en vrij armoedig: toerisme bestond in deze tijd nog niet.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Man Within’ zijn vrij moeilijk. Het is duidelijk dat Mr Greene zijn uiterste best heeft gedaan om een literair verhaal te schrijven: zinnen en alinea’s zijn vaak vrij lang en de omschrijvingen zijn regelmatig nogal omslachtig. Dat maak het lezen soms tamelijk moeizaam.
Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is ‘The Man Within’ niet een gemakkelijk te lezen verhaal.
Dat verhaal is boeiend, maar in het begin is het niet erg toegankelijk. Een jongeman is op de vlucht, maar heel lang is onduidelijk waarvoor. Hij vindt onderdak bij een meisje, maar wat haar rol in dat huis van haar is, blijft ook lang ongewis. Ook de relatie tussen de twee blijft lang onduidelijk.
Als het verhaal zich verder ontwikkelt, worden de verschillende rollen en de plot langzamerhand duidelijk en dan wint het verhaal ook aan zeggingskracht.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Man Within’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

Aan de roman ‘The Man Within’ is duidelijk te merken dat Graham Greene nog een heel jonge schrijver was: hij schrijft nogal literair en vrij wollig. Toch is het een typische Graham Greene-roman – een verhaal over keuzes maken en over morele dilemma’s. Wat dat betreft is het een heel mooi vroeg voorbeeld uit het rijke oeuvre van de Britse schrijver.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘The Man Within’ is een verhaal met vrij weinig actie. Er wordt wel veel gesuggereerd, maar de meeste gebeurtenissen hebben zich off-stage afgespeeld. Aan het eind van de roman is er wel een vrij spectaculaire climax.


Tijd:

‘The Man Within’ speelt zich af in de jaren 1800-1850. De smokkelaars van Frankrijk en Engeland hadden het druk met het heen en weer varen van allerlei (lucratieve) smokkelwaar. Uit de roman blijkt dat vrijwel iedereen aan de kust hierbij een oogje dichtkneep (of meedeed aan de smokkel).
Er zijn de nodige flashbacks.
Het verhaal wordt chronologisch verteld en het speelt zich af over een periode van een aantal dagen.


Plaats:

De setting van ‘The Man Within’ is de Engelse zuidkust. Het verhaal speelt zich af op het Britse platteland, ergens in de buurt van het plaatsje Shoreham, gelegen tussen Worthing en Brighton. Het was vroeger een kust waar veel smokkelwaar aan land kwam: douanebeambten en smokkelaars streden om de macht langs deze kust. Het tweede deel van het verhaal speelt in het stadje Lewes, waar het proces tegen de smokkelaars wordt gehouden (in de Court of Assizes van Lewes).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Man Within’: hoe zal de relatie zich ontwikkelen tussen Andrews en Elizabeth en zal Andrews moeten boeten voor zijn verraad?


Verteller:

De roman ‘The Man Within’ heeft een auctoriale verteller. Deze beschrijft het verhaal met name vanuit het perspectief van de jonge, onzekere Andrews. Daarom worden de gedachten van Andrews soms ook in de eerste persoon (als ik-verteller) weergegeven.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Man Within’ zijn:
• Francis Andrews: een jongeman die als zeeman/smokkelaar gewerkt heeft. Zijn vader was een beruchte, onverschrokken smokkelaar, Andrews daarentegen is een bang uitgevallen, timide persoon die tegen zijn zin zijn illegale werk doet. Dat hij daarna zijn kornuiten verraadt, komt hem duur te staan: hij moet vluchten voor zijn leven;
• Elizabeth Garnet: een 20-jarige vrouw die Andrews opvangt als hij op de vlucht is. Zij rouwt op dat moment bij de kist van haar weldoener/stiefvader Mr Jennings, die kort daarvoor overleden is.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Man Within’ zijn:
• Carlyon: een smokkelaar, de kapitein van de ‘Good Chance’. Het is een al wat oudere man, die Andrews onder zijn hoede nam op het schip van Andrews’ vader, toen deze overleden was;
• Cockney Harry, Joe Collier, Druce, Hake en Richard Tims: bemanningsleden die varen op het schip van Carlyon;
• Mrs Butler: een oude vrouw die het huis van Elizabeth schoonmaakt;
• Mr Farne: een assistent-aanklager, een zeer gelovige man;
• Sir Henry Merriman: de openbare aanklager van de smokkelaars;
• Lucy: de vriendin van Sir Henry, een beetje een losbandige jonge vrouw;
• Judge Sir Edward Parkin: de rechter aan het hof van Assizes;
• Mr Braddock: de verdediger van de smokkelaars;
• Mr Petty: de verdediger van de verdachte (moordenaar);
• Bewoners van Lewes en omgeving.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Man Within’ is in 1947 verfilmd (in de USA kreeg de film de titel ‘The Smugglers’).


Overig:

De roman ‘The Man Within’ is het eerste gepubliceerde verhaal van Mr Graham Greene. Het is een soort historische roman, een genre waaraan hij zich later nooit meer zou wagen. Zijn latere thema’s – zoals goed en kwaad, morele dilemma’s en relationele problemen – komen hier echter wel volop aan de orde.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Graham Greene.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Thirty-nine Steps van John Buchan
A Clergyman’s Daughter van George Orwell
No Man’s Nightingale van Ruth Rendell


Citaat:
‘What were your motives for laying information with the Revenue?’
‘Do you really want to know that?’’ Andrews asked. ‘Isn’t it wasting your time and the time of the Court?’
‘Don’t make speeches,’’ Sir Edward Parkin snapped in his high, supercilious voice. ‘Answer the questions put to you.’
‘It was because I had a father whom I hated and he was always being put before me as a model. It made me mad. And I’m a coward. You all know that.’ (p.140)

Vragen over het boek:

1. Waarom is Elizabeth niet bang om onderdak te geven aan een volkomen onbekende man?
2. Waarom worden de smokkelaars niet veroordeeld?
3. Waarom wordt er een wacht (een ‘gauger’) doodgeschoten?
4. Houdt Elizabeth echt van Andrews? Waar blijkt dat uit?
^ Terug naar boven

Comments are closed.