4.5/5 - (2 stemmen)

The Member of the Wedding

Niveau:
Genre: growing up
Thema: family matters

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1697704554100", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000068150532","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Member%20of%20the%20Wedding%3A%20A%20Play%20%28ebook%29%2C%20Car...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

It happened that green and crazy summer when Frankie was twelve years old. This was the summer when for a long time she had not been a member, She belonged to no club and was a member of nothing in the world. Frankie had become an unjoined person who hung around in doorways, and she was afraid. In June the trees were bright dizzy green, but later the leaves darkened, and the town turned black and shrunken under the glare of the sun. At first Frankie walked around doing one thing and another. The sidewalks of the town were grey in the early morning and at night, but the noon sun put a glaze on them, so that the cement burned and glittered like glass. The sidewalks finally became too hot for Frankie’s feet, and also she got herself in trouble. She was in so much secret trouble that she thought it was better to stay at home – and at home there was only Berenice Sadie Brown and John Henry West. The three of them sat at the kitchen table, saying the same things over and over, so that by August the words began to rhyme with each other and sound strange, the world seemed to die each afternoon and nothing moved any longer. At last the summer was like a green sick dream, or like a silent crazy jungle under glass. And then, on the last Friday of August, all this was changed: it was so sudden that Frankie puzzled the whole blank afternoon, and still she did not understand.

© Penguin Random House Company, 1962.

^ Terug naar boven

Algemeen

Frankie (eigenlijk Frances) Addams woont samen met haar vader, een juwelier, in een stadje in het zuiden van de USA. Haar moeder is overleden bij haar geboorte. Frankie wordt verzorgd door de dienstmeid, Berenice, een manusje-van-alles die niet alleen alles in huis doet (schoonmaken, eten koken), maar die ook een vertrouweling van Frankie is. Berenice is een zwarte vrouw; Frankie behandelt haar vaak als een mindere – Frankie is nog maar twaalf en Berenice is vijfendertig (zegt ze), maar Frankie is blank en Berenice is donker en dat maakt verschil als je in de jaren ’40 van de vorige eeuw in het zuiden van de USA woont.
Het stadje waar Frankie woont is een saai plaatsje. Er zijn maar een paar winkelstraten met zo nu en dan een café, er zijn enkele soldaten die tijdelijk in het stadje logeren, maar verder is er niets te doen. De zomer is – zoals altijd – ontzettend heet in dit deel van het land en Frankie zit het grootste deel van de zomervakantie aan de keukentafel. Ze kletst en ze doet kaartspelletjes, samen met Berenice en met haar vriendje-neefje John Henry West, een gehoorzaam ventje van zes jaar. Vriendinnen heeft Frankie niet echt meer; alle meiden in haar buurt die vroeger met haar speelden zijn wel veertien of vijftien en zij hebben meer aandacht voor jongens en voor feestjes dan voor Frankie, een meid die zo nu en dan nog wel eens gewoon spelen wil.
Frankie verveelt zich; ze kent alle gesprekken en alle kaartspelletjes al uit haar hoofd. John Henry wil alleen maar kinderachtige spelletjes doen en Berenice begrijpt haar vaak ook niet helemaal. En dan is er sinds kort een groot probleem bijgekomen: de broer van Frankie gaat trouwen. Deze soldaat, Jarvis heet hij, zat een tijdlang als soldaat in Alaska. En nu hij teruggekomen is, logeert hij bij de familie van zijn verloofde, Janice Evans, net zo lang tot hij trouwen gaat.
Frankie vindt het maar niks. En in de loop van de warme, saaie dag bedenkt ze een plan: misschien zou ze naar de trouwerij kunnen gaan en dan daarna kunnen gaan wonen bij haar broer en zijn kersverse vrouw. Wie zou daar bezwaar tegen hebben?


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Carson McCullers

Jaar van uitgave:
1946

Aantal pagina's:
190

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1940-1950

Plaats van handeling:
USA (The South), een stadje

Bijzonderheden:
Een roman in drie delen; deel twee heeft 3 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Op jouw bruiloft’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘The Member of the Wedding’ gaat over een meisje van twaalf in het zuiden van de USA. Het is de tijd van de Tweede Wereldoorlog, een oorlog die in de USA vaak maar een bescheiden rol speelde. Er waren soldaten in de steden en sommigen van hen gingen zo nu en dan naar de slagvelden van Europa of Azië, maar als zo’n soldaat geen familie was hadden de meeste Amerikanen er nauwelijks iets mee te maken.
Het verhaal kent heel weinig actie, maar er is wel een duidelijke onderhuidse spanning. Die spanning wordt veroorzaakt door de gebeurtenissen rond het meisje, gebeurtenissen die haar verwarren of juist op ideeën brengen.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van een roman als ‘The Member of the Wedding’ moet je je kunnen inleven in de sfeer van het zuiden van de USA; de plaats van handeling is een klein stadje waar het leven lijkt stil te staan. Het meisje komt uit een gewoon gezin; niet arm, niet rijk. Ze heeft geen moeder meer, maar ze leeft behoorlijk gelukkig met haar vader en haar neefje. Wat wel opvalt – en daarom is het duidelijk een Amerikaanse roman uit het zuiden – is dat de bedienden, de ‘criminelen’, de arbeiders en de armen in het stadje allemaal zwarte mensen zijn. Voor de rest is het een verhaal over een meisje dat verward wordt door het feit dat ze geen klein meisje meer is, maar ook nog lang geen vrouw.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Member of the Wedding’ zijn niet erg moeilijk. De taal is nauwelijks verouderd. Soms wordt er onverzorgd Engels gesproken, vooral door de laag geletterde Berenice, maar wat ze zegt blijft altijd begrijpelijk.
De alinea’s zijn soms lang. Hoofdstukken zijn er niet, wat het lezen er vaak moeilijker op maakt. Er zijn veel en intrigerende dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘The Member of the Wedding’ is goed te begrijpen qua taal. Sommige karakters spreken minder verzorgd Engels, bijvoorbeeld vanwege hun leeftijd (John Henry) of vanwege hun (gebrek aan) opleiding (Berenice). De roman is al uit 1946, maar de taal is niet echt verouderd.
Het verhaal is heel toegankelijk ondanks het ontbreken van veel actie. Veel gebeurtenissen zijn er niet; de meeste handelingen vinden plaats aan de keukentafel bij Frankie thuis. Maar het verhaal is humoristisch, intrigerend en zo nu en dan ook ontroerend.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Member of the Wedding’ een boek met een literair niveau C 4d en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

De roman ‘The Member of the Wedding’ is met de nodige ironie geschreven. McCullers beschrijft op zeer humoristische wijze het karakter en de contacten van de twaalfjarige Frankie Addams, zonder haar daarbij belachelijk te maken. Daarnaast analyseert ze feilloos de verhoudingen tussen blanke en zwarte inwoners van het stadje, waaruit duidelijk blijkt hoe de zwarten worden behandeld (zelfs door ‘nette’ mensen – zoals vader en dochter Addams).^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘The Member of the Wedding’ is een verhaal met zeer weinig actie. Veel van de roman speelt zich af aan de keukentafel, waar Frankie gesprekken voert met de dienstmeid Berenice (terwijl het neefje, John Henry, als luisteraar aanwezig is). Soms heeft Frankie of Berenice een jeugdherinnering of een verhaal uit het verleden waardoor we als lezer iets meer over de karakters te weten komen. Op een gegeven moment wandelt Frankie (F. Jasmine) door de stad en spreekt ze korte of langere tijd met een plaatsgenoot of met een vreemdeling.


Tijd:

De roman ‘The Member of the Wedding’ speelt zich af tijdens een paar dagen in de periode 1940-1945. De Tweede Wereldoorlog is al een tijdje aan de gang. Hoewel Frankie en haar vader daar op zich weinig van merken, horen ze er wel het een en ander over. De broer van Frankie, Jarvis, zit in dienst in de staat Alaska, en zo nu en dan horen ze iets over iemand die in de oorlog gesneuveld is. Frankie heeft een vaag idee van plaatsen en streken waar gevochten wordt: Europa, Italië, Frankrijk, Hamburg, Japan, Burma. Over plaatsen en bezette gebieden weet ze weinig, ze hoort alleen soms iets op de radio.


Plaats:

De setting van ‘The Member of the Wedding’ is een plaats in het zuiden van de Verenigde Staten. De naam van de plaats wordt niet genoemd, maar het is waarschijnlijk dat het een plaats in de staat Georgia of North Carolina is (de staten waar Ms McCullers opgroeide en woonde). Het is een stadje met een streng gescheiden stadsdeel voor zwarte en voor blanke inwoners, er zijn niet meer dan een paar winkelstraten en overal ruik je de stank van de verffabriek waar de katoen geverfd wordt.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Member of the Wedding’: zal Frankie erin slagen het leven te accepteren, ook wanneer dit een leven zonder haar geliefde broer zal zijn?


Verteller:

De roman ‘The Member of the Wedding’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal voornamelijk vanuit het perspectief van de twaalfjarige Frankie. Frankie is nogal naïef en zelfingenomen, de verteller slaagt er heel goed in haar tekortkomingen naar voren te brengen. Maar dat doet ze met de nodige humor.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Member of the Wedding’ zijn:
• Frankie / F. Jasmine / Frances Addams: een meisje van 12 jaar oud. Ze woont samen met haar vader; haar moeder overleed bij haar geboorte. In de drie delen van de roman verandert haar naam: van een kinderachtige naam (Frankie) in deel 1, via een mysterieuze – zelfgekozen – naam (F. Jasmine) in deel 2, naar een volwassen naam (Frances) in het laatste deel;
• Berenice Sadie Brown: de (zwarte) dienstmeid van de familie. Ze zegt al jaren dat ze 35 jaar oud is. Zij was vier maal getrouwd; nu heeft ze opnieuw een vriend;
• John Henry West: een 6-jarig jongetje; hij is de vriend van Frankie (misschien wel de enige), ook is hij de volle neef van Frankie.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Member of the Wedding’ zijn:
• Mr. Royal Quincy Addams: de vader van Frankie en Jarvis. Hij is de eigenaar van een juwelierswinkel;
• Jarvis Addams: een korporaal in het Amerikaanse leger. Hij gaat zeer binnenkort trouwen met Janice;
• Janice Evans: de toekomstige vrouw van Jarvis; zij woont in het stadje Winter Hill;
• Aunt Pet: de moeder van John Henry;
• Uncle Eustace: de vader van John Henry;
• Barney MacKean: een buurjongen van Frankie;
• Honey: de pleegbroer van Berenice;
• T.T. Williams: de vriend (‘beau’) van Berenice;
• Een (naamloze) soldaat: een roodharige jongeman die in het stadje logeert en met wie Frankie kennismaakt;
• The Portuguese: de barkeeper van de ‘Blue Moon’;
• Big Mama: de moeder van Berenice;
• Uncle Charles: de oudoom van John Henry;
• Helen Fletcher: een schoolgenoot van Frankie; veel ouder dan zij – wel 14 of 15;
• Er zijn verwijzingen naar de vier (ex-)mannen van Berenice (met de verhalen hoe Berenice met hen kennismaakte en hen vervolgens weer kwijtraakte): Ludie Freeman, Jamie Beale, Henry Johnson en Willis Rhodes;
• Mr. Schwarzenbaum: de pianostemmer.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Member of the Wedding’ is twee maal voor de bioscoop verfilmd. Er werden Tv-versies van gemaakt en er waren toneelstukken van de roman. Ms McCullers bewerkte haar roman zelf als eerste voor het theater. Verder werd er een musical van ‘The Member of the Wedding’ gemaakt.


Overig:

In 1939 begon Carson McCullers aan de roman ‘The Member of the Wedding’, een verhaal dat ze in eerste instantie ‘’The Bride and Her Brother’ noemde. Door allerlei problemen, zoals haar zeer zwakke gezondheid, de moeizame relatie met haar (ex-)man) en door haar andere werk (ze schreef in tussentijd haar verhalenbundel The Ballad of the Sad Café en ze schreef nog een roman, ‘Reflections in a Golden Eye) duurde het een aantal jaren voordat haar roman af was. Haar eerste roman, The Heart Is a Lonely Hunter, werd ook nog gepubliceerd (in 1940). Uiteindelijk zou ‘The Member of the Wedding’ in 1945 worden afgemaakt en in 1946 worden gepubliceerd.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Carson McCullers.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Their Eyes Were Watching God van Zora Neale Hurston
• ‘The Reivers’ van William Faulkner
• The Bluest Eye van Toni Morrison


Citaat:
‘I hope you washed and ironed everything good of mine today. I have to take them to Winter Hill.’
‘What for?’ said Berenice. ‘You only going to be there just one day.’
‘You heard me,’ F. Jasmine said. ‘I told you I wasn’t coming back here after the wedding.’ (p.93)

Vragen over het boek:

1. Waarom verandert Frankie – F. Jasmine – Frances – Addams verschillende keren haar naam?
2. Welke rol speelt Berenice in het leven van Frankie?
3. Welke factoren en personen spelen een belangrijke rol in het volwassen worden van Frankie?
4. In hoeverre is het derde deel van het boek tragischer dan de eerste twee delen?
^ Terug naar boven

Comments are closed.