The Pistachio Prescription

Niveau:
Genre: growing up
Thema: family matters

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Pistachio nuts, the red ones, cure any problem. When I’m upset or nervous, or have a cold or something, I always eat them. My best friend, Vicki, says that’s the silliest things she’s ever heard, that there’s no medical evidence to prove it’s true. She says it’s jelly beans that work, that nine out of ten doctors recommend them for patients who have hypochondria. But since I know all my illnesses are real, pistachios are the answer.
I try to keep a bag of them stashed away for breakdown situations. They’ve got to be hidden because my mother disapproves. ‘Cassie, red fingers just aren’t chic,’ she says. When I’m out, she sneaks into my room and searches it. I’m the only person I know who gets busted for possession of pistachio nuts. It makes me sick, but she says if I don’t like it, I can always move out. There’s got to be a hotel somewhere that takes thirteen-year-old kids and doesn’t cost more than one dollar a week.
My mother sticks her newly permanented red head into my room. ‘Cassie, be downstairs in half an hour for breakfast. I want to leave here by nine.’ She gives her hair a toss and she goes out.

© Reed International Books Ltd / Mammoth, 1995^ Terug naar boven

Algemeen

Cassie is dertien. Ze woont met haar ouders in een nette wijk van een rustige stad in de buurt van de wereldstad New York City (waar ze soms winkelt met haar moeder). Ze gaat voor het eerst naar de high school, ze wordt een ‘freshman’ (oftewel een ‘freshperson’, zoals zij en haar vriendin Vicki het liever noemen). Het zal een spannende tijd worden voor de meiden.
Cassie heeft last van astma. Maar ze heeft nog meer last van de ziekten waaraan ze denkt te lijden: iets aan haar maag, haar hoofd, haar hart. Bovendien heeft ze een kinderachtig broertje en een heel knappe maar onuitstaanbare zuster. En haar ouders maken bovendien constant ruzie met elkaar.
Op de high school gebeurt er van alles en nog wat: Cassie doet mee aan een leerlingenparlement, ze heeft problemen met sommige leraren en ze heeft allerlei nieuwe en moeilijke vakken. Maar dan komt er een nieuwe leerling op school, die het leven voor Cassie nog spannender maakt.
En ondertussen gaat het thuis met haar ouders hoe langer hoe moeilijker …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Paula Danziger

Jaar van uitgave:
1978

Aantal pagina's:
141

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1970-1980

Plaats van handeling:
USA, New Jersey, een niet bij name genoemde stad

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 14 genummerde hoofdstukken
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Voor meisjes is ‘The Pistachio Prescription’ vast en zeker interessanter dan voor jongens. Het verhaal gaat vaak over kleding, schoolvakken, jongens, mode, winkelen met je moeder. Maar het gaat ook over echt grote problemen: relatieproblemen tussen de ouders van de hoofdpersoon.


WAT MOET JE WETEN?

De jeugdroman ‘The Pistachio Prescription’ gaat over de onderbouw van een high school in de Verenigde Staten (Cassie is een ‘freshman’, ze zit in het eerste jaar van de middelbare school). Het is een nette, witte school in een rustige stad niet ver van New York City. Problemen met armoede, met minderheden, met andere rassen en groepen hoef je niet te verwachten in dit verhaal. De problemen zijn de belevenissen van een rijkeluismeisje: kleren kopen, problemen op  school, relaties met vriendjes, maar ook problemen met de relatie tussen de ouders.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Pistachio Prescription’ zijn soms lastig. Vooral wanneer je bedenkt dat de hoofdpersoon nog maar 13 jaar oud is. Een 13-jarige zal in Nederland zeker niet altijd deze woorden gebruiken. Daarom moet je als lezer van dit Engelstalige boek behoorlijk veel kennis van de taal hebben.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn nooit erg lang en er staan veel dialogen in het verhaal.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘The Pistachio Prescription’ niet altijd even gemakkelijk te lezen. De woorden zijn soms lang en lastig (vooral Vicki spreekt vaak nogal wetenschappelijk en moeilijk).
Het verhaal kan wel begrepen worden door een 13-jarige lezer, maar deze Cassie is nogal wijs voor haar leeftijd: ze wil zich actief bemoeien met de gang van zaken op school en met haar nieuwe vriend en met de gebeurtenissen thuis. Wat het onderwerp betreft is dit verhaal goed te lezen door 13- tot 16-jarigen.
Meiden zullen deze roman vast en zeker boeiender vinden dan jongens.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Pistachio Prescription’ een boek met een literair niveau B 2c en een taal-(ERK-)niveau A2.


Schrijfstijl:

De young adult novel ‘The Pistachio Prescription’ is mooi geschreven. Het verhaal wordt humoristisch verteld. Maar al snel blijkt dat Cassie in een gezin woont met de nodige problemen. En dat zorgt ervoor dat het niet zo maar een grappig verhaaltje is, maar dat er een heel ernstige ondertoon in de roman zit.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘The Pistachio Prescription’ is een verhaal met veel actie. Je volgt als lezer Cassie de hele tijd: zowel thuis als op school als met haar vrienden en vriendinnen. Cassie beleeft echt wel het een en ander; voor haar is het leven niet altijd even leuk – niet alleen haar astma speelt een rol, maar ook de ziekten waaraan ze denkt te lijden. Bovendien zijn er veel problemen thuis.


Tijd:

‘The Pistachio Prescription’ speelt zich af in de jaren 1970-1980. Het verhaal duurt in totaal een aantal weken en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘The Pistachio Prescription’ is een nette wijk in een stad in de Amerikaanse staat New Jersey, niet ver van New York City. De naam van de stad wordt niet genoemd.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Pistachio Prescription’: zal Cassie het geluk vinden, zowel thuis, op school als met haar vriendinnen en vrienden?


Verteller:

De roman ‘The Pistachio Prescription’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief: Cassie is niet altijd even verstandig.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Pistachio Prescription’  zijn:
• Cassie (Cassandra) Stevens: de 13-jaar oude hoofdpersoon van het verhaal. Zij heeft geen hoge dunk van zichzelf: ze vindt zichzelf lelijker dan de rest van de familie (of dan haar vriendinnen), ze voelt zich vaak ziekelijk (ze heeft trouwens ook astma) en ze is vaak erg ongelukkig (zowel thuis als op school). Ook ziet ze er anders uit dan haar familieleden: zij is lang en ze heeft bruin haar en bruine ogen;
• Mrs. Anne Stevens: de 36-jarige moeder van Cassie. Zij heeft rood haar en groene ogen. Haar favoriete hobby is winkelen (en dan vooral veel kleren kopen);
• Mr. Andrew Stevens: de 40-jarige vader van Cassie. Hij heeft blond haar en blauwe ogen. Hij is vanwege zijn werk veel van huis;
• Stephie (Stephanie) Stevens: de 17-jarige zus van Cassie (blond haar en blauwe ogen). Zij is al wat ouder en ze gedraagt zich ook zo. Ze kleineert haar zusje heel vaak;
• Andrew Stevens Jr.: het 7-jarige broertje (rood haar en groene ogen). Hij heeft veel huisdieren (ook heel vreemde).


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Pistachio Prescription’  zijn:
• Vicki Norton: de beste vriendin van Cassie;
• Greg: de vriend van Stephie;
• John Brandon: een vriendje van Andrew;
• Stan Harrison: een buurjongen van Cassie. Ze vindt hem maar een nerd;
• Docenten van Cassie: Mr. Stoddard, Mr. Meyerson, Ms. Larson, Mr. Martin en Mr. Zimmerman de directeur (‘the principal’);
• Klasgenoten van Cassie en Vicki: Harry Baker, Bobby Crowell, Tony Amato, Joey Steinberg, Andrea Smith, Amanda Turner, Jerry Martin, Douglas Long, Freddy Patterson, Lois Andrews, Harvey Kaplowitz, Ginny Rogers, Sara Baskin;
• Bernie Howard: de nieuwe buurjongen van Vicki. Hij is met zijn moeder net verhuisd vanuit de staat Michigan en hij komt bij Cassie en Vicki op school. Op een schaal van 10 scoort Bernie bij Cassie een 8 (ondanks zijn beugel).

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘The Pistachio Prescription’ is niet verfilmd.


Overig:

Ms Danziger schrijft veel boeken over jongeren die problemen thuis hebben, met name vanwege de huwelijksproblemen van de ouders. Dat is bij ‘The Pistachio Prescription’ ook het geval: het lijkt heel lang over Cassie’s populariteit (of niet) op school te gaan, maar een diepere betekenis komt er in het verhaal wanneer het gaat over de relatie tussen ouders en kinderen.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Paula Danziger.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Are You There God? It’s Me, Margaret van Judy Blume
• Baby Sister van Marilyn Sachs
• Batman Can’t Fly van David Hines


Citaat:
I get out of bed, look in the jack-in-the-box I’ve had since I was four, and pull out the pistachios. ‘Want some?’
She nods.
‘Whenever I get upset or feel sick, I eat these.’
‘So I noticed.’ She takes some. ‘You know what? Chocolate-covered graham crackers do the same thing for me.’
‘Mom keeps throwing my pistachios away,’ I say. ‘Sometimes I think there’s only one way to manage it.’
‘How?’
I throw the shell into the garbage can. Two points. Stephie throws hers in. Tie score.
‘Next time I go to the doctor, I’m going to ask for a pistachio prescription to cure all my problems.’ (p.108)

Vragen over het boek:

1. Wat betekenen pistachenoten voor Cassie?
2. Waarom denk je dat Cassie zo populair wordt op school?
3. Hoe verloopt het huwelijk van Cassie’s ouders?
4. Heeft het verhaal een happy end? Waarom vind je dat?

^ Terug naar boven

Comments are closed.