Het begin!
She looked at her husband. He was seated at the table, staring up at the Free-Vee with steady, vacant concentration. He had been watching it for weeks now. It wasn’t like him. He hated it, always had. Of course, every Development apartment had one - it was the law - but it was still legal to turn them off. The Compulsory Benefit Bill of 2021 had failed to get the required two-thirds majority by six votes. Ordinarily they never watched it. But ever since Cathy had gotten sick, he had been watching the big-money giveaways. It filled her with sick fear.
Behind the compulsive shrieking of the half-time announcer narrating the latest newsie flick, Cathy’s flu-hoarsened wailing went on and on.
‘How bad is it?’ Richards asked.
‘Not so bad.’
© Penguin Random House Company / Signet, 1986
^ Terug naar boven
Algemeen
Op een dag besluit Ben in zijn wanhoop mee te doen aan een TV-spel:’The Running Man’. De TV (Free-Vee heet het systeem in deze tijd) is een toestel dat je kunt uitzetten, maar niemand doet dat. Op die TV zie je de hele dag door spellen waarbij mensen worden vernederd: uit armoe doen er genoeg mensen mee om een beetje geld te verdienen. Het ultieme spel is ‘The Running Man’: een man wordt los gelaten met een camera en een aantal filmcassettes. Elke dag moet hij zo’n nieuw-opgenomen cassette opsturen naar het hoofdkantoor in Harding. Het filmpje wordt uitgezonden en de familie van de filmer krijgt geld. Ondertussen wordt hij gezocht: niet alleen door medewerkers van het TV-programma, maar ook door TV-kijkers: de kijkers worden continu opgehitst om de vluchteling aan te geven of op te jagen.
Als de vluchteling dertig dagen uit de handen van de jagers is gebleven, is hij de winnaar van miljoenen dollars. Als hij gevonden wordt, wordt hij doodgeschoten …
^ Terug naar boven
Boekinformatie
ERK Niveau:
B2Schrijver:
Stephen KingJaar van uitgave:
1982Aantal pagina's:
215Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
De toekomstPlaats van handeling:
USA, meerdere plaatsenBijzonderheden:
Een roman in 100 hoofdstukjes, getiteld: ‘… Minus … and Counting …’Stephen King schreef het verhaal onder het pseudoniem Richard Bachman.
In het Nederlands heet het boek ‘Vlucht naar de top’.
^ Terug naar boven
Het boek - onderwerp
IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?
‘The Running Man’ is een sciencefictionroman over TV, over de media en over massahysterie. Een man vlucht voor mannen die hem willen vinden en doodschieten. En dat alles voor een TV-spel. Als je van spannende verhalen houdt waarin de realiteit maar een heel klein beetje wordt veranderd is dit een mooi boek voor jou: dit spel zou zo maar in het echt kunnen worden gespeeld …
WAT MOET JE WETEN?
De sciencefictionroman ‘The Running Man’ speelt zich af in de toekomst. Maar die toekomst voorzag Stephen King niet zo ver bij hem vandaan in de tijd: hij schreef het verhaal in 1982 en hij liet het plaatsvinden in 2025 …
De TV – die hier Free-Vee heet – is gratis, is in elk huis en elk gebouw aanwezig en is eigenlijk niet uit te zetten. De programma’s bestaan voor een groot deel uit nare spelletjes waarin arme sloebers (vermagerd, hongerig, slecht gekleed, ongezond) voor een beetje geld hun leven wagen. Het naarste spel is ‘The Running Man’: een deelnemer vlucht zo lang hij kan voor premiejagers. Die mogen hem arresteren – maar ook doodschieten. Voor elke dag die hij in leven blijft gaat er geld naar zijn familie (hoopt hij). Als hij dertig dagen in leven weet te blijven, wint hij miljoenen dollars. Maar dat is nog niemand gelukt …
^ Terug naar boven
Het boek - Moeilijkheid
DE TAAL
De woorden en de zinnen in ‘The Running Man’ zijn nergens echt moeilijk. De zinnen en de alinea’s zijn over het algemeen kort. De hoofdstukken zijn ultra kort. Er zijn veel dialogen.
De taal is vaak rauw en de hoofdpersoon neemt nooit een blad voor de mond. Niet elke lezer zal dit waarderen.
DE TAAL EN HET VERHAAL
De taal van ‘The Running Man’ is toegankelijk, maar soms doorspekt met ‘four-letter-words’.
Het verhaal is hard, maar razend spannend. Je leeft mee met de hoofdpersoon en zijn (schijnbaar) uitzichtloze onderneming.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Running Man’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.
Schrijfstijl:
‘The Running Man’ is een vroege roman van Stephen King. Hij werd geschreven onder het pseudoniem Richard Bachman. Maar het verhaal heeft alle elementen van Kings latere boeken: spanning, horror, verrassing en originaliteit.
^ Terug naar boven
Het boek - het verhaal
Actie:
De roman ‘The Running Man’ is een verhaal met heel veel actie. Vanaf het eerste hoofdstuk is het een verhaal over een man die zich voorbereid op een zeer riskant spel. Dat spel wordt vanaf het 21e hoofdstuk echt gespeeld: een man op de vlucht voor veel jagers.
Tijd:
‘The Running Man’ speelt zich af in een nabije toekomst. Het jaar dat gegeven wordt is 2025 – nauwelijks toekomst te noemen dus. Maar die toekomst is al bij ons, zou je kunnen zeggen: op de TV (en op het Internet) doen veel mensen mee aan allerlei riskante spelletjes en weddenschappen – en vaak alleen maar voor het geld.
Plaats:
De setting van ‘The Running Man’ is de USA. De hoofdpersoon vlucht van stad naar stad: van de (denkbeeldige) stad Harding in The Midwest naar New York, van Boston naar het noorden – zoals naar de stad Derry die we kunnen kennen uit meerdere andere romans van Mr. King – en dan weer terug.
Verhaallijn:
Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Running Man’: zal het Ben lukken om een maand uit de handen van de moordenaars te blijven zodat hij veel geld kan verdienen voor de medicijnen voor zijn zieke dochtertje?
Verteller:
De roman ‘The Running Man’ heeft een auctoriale verteller.
^ Terug naar boven
Het boek - de karakters
Hoofdkarakters:
Het hoofdkarakter in ‘The Running Man’ is:
• Ben Richards: een 28–jarige man. Hij groeide eenzaam op; zijn ouders en broers stierven toen hij nog jong was. Ben trouwde op zijn zestiende met Sheila, de liefde van zijn leven. Na een aantal losse baantjes raakte hij werkloos. Zijn onbeschofte gedrag en zijn onbuigzame karakter zorgen ervoor dat hij weinig vrienden (en nog minder werk) heeft. Toch is hij bereid alles te geven voor zijn vrouw en zijn dochtertje.
Bijfiguren:
De belangrijkste bijfiguren in ‘The Running Man’ zijn:
• Sheila Richards: de 26-jarige echtgenote van Ben. Zij verdient zo nu en dan wat geld voor eten en voor medicijnen door als hoertje de straat op te gaan;
• Cathy: het anderhalf jaar oude dochtertje van Ben en Sheila. Cathy is ernstig ziek: zij heeft longontsteking, een ziekte die door medicijnen heel goed te bestrijden is. Maar dat geld hebben haar ouders niet;
• Mrs. Jenner: een nieuwsgierige buurvrouw van de Richards;
• Medewerkers in The Network Games Building: Rinda Ward (tester), Arthur M. Burns (Assistant Director of Games), Dr. Dan Gillian, Fred Victor (Director of The Running Man), Bobby Thompson (host & emcee),
• Jansky en Jimmy Laughlin: deelnemers aan ‘The Running Man’;
• Evan McCone: degene die ‘The Running Man’ opjaagt, samen met zijn ‘Hunters’;
• Bradley, Stacey, Cassie en Ma Throckmorton: de zwarte familie bij wie Ben even onderdak krijgt;
• Elton en Virginia Parrakis: een moeder en zoon bij wie Ben kort verblijft;
• Amelia Williams: een vrouw die door Ben gegijzeld wordt (omdat hij vervoer nodig heeft);
• De bemanning van het vliegtuig waarmee Ben vervoerd wordt: Flight Captain Don Holloway (piloot), Co-pilot Wayne Duniger (2e piloot), Communication man Kippy Friedman (telegrafist), Secret Agent Donahue.
^ Terug naar boven
Het boek - verder
Film:
De roman ‘The Running Man’ is in 1987 verfilmd met Arnold Schwarzenegger in de hoofdrol.
Overig:
‘The Running Man’ werd door Stephen King geschreven onder het pseudoniem Richard Bachman. De roman kwam later uit in de bundel ‘The Bachman Books’ (1986).
In het Nederlands heet het verhaal ‘Vlucht naar de Top’
^ Terug naar boven
Auteur en Werken
Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Stephen King.^ Terug naar boven
Meer
Leessuggesties:
Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• 1984 van George Orwell
• This Perfect Day van Ira Levin
• The Road van Cormac McCarthy
Citaat:
‘When the Games first started, people said they were the world’s greatest entertainment because there had never been anything like them. But nothing’s that original. There were the gladiators in Rome who did the same thing. And there’s another game, too. Poker. In poker the highest hand is a royal straight-flush in spades. And the toughest kind of poker is five-card stud. Four cards up on the table and one in the hole. For nickels and dimes anyone can stay in the game. It costs you maybe half a buck to see the other guy’s hole card. But when you push the stakes up, the hole card starts to look bigger and bigger. After a dozen rounds of bidding, with your life’s savings and car and house on the line, that hole card stands taller than Mount Everest. ‘The Running Man’ is like that. (p.158)Vragen over het boek:
1. Wat wordt duidelijk uit de strenge selectie voor de TV-spellen?
2. Na een paar dagen strijdt Ben niet alleen voor het geld, maar ook voor het milieu. Waaruit blijkt dat?
3. Waarom kan Ben niet in Manchester (in New Hampshire) blijven?
4. Analyseer het karakter van Ben en met name de manier waarop zijn karakter in de loop van het verhaal verandert.
^ Terug naar boven
Comments are closed.