4/5 - (1 stemmen)

The Shadow of August

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: family matters

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1697054658176", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000048206821","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Shadow%20of%20August%2C%20Sue%20Welford","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

The hand Mattie held in hers was almost transparent. Even the fingernails seemed to weigh it down. It moved feebly in Mattie’s. Mattie stared at her mother’s pale, yellowish face. I should feel something, she thought. I should be crying. But all she could feel was a numbness in the face of the knowledge that the armies of her mother’s cancer had almost won their battle for her life.
Mattie stroked her mother’s clammy forehead. Several long strands of hair came away beneath her fingers. She wiped them off the knee of her jeans so no one would see. Her mother’s pain-filled eyes opened. Mattie’s heart drummed. She felt guilty. Could Mum see that all she really wanted to do was run away and scream? She glanced up. There were two misty figures within the shadow of the moving curtain by the open window. One, the smaller of the two, the woman, began to move towards Mattie. Her arms were outstretched as if to comfort her. Mattie tore her eyes away.
‘Mattie?’ Mary’s voice was harsh and dry. Her eyes wandered as if she strove to see a far distant speck on the horizon.
Mattie screwed her face into some kind of a smile. She ran her thumb over the bird bones of her mother’s hand.
‘Yes, Mum. I’m here. Everything is OK.’
Liar, she thought. Everything’s terrible. She glanced up again but the figures had gone.
‘Mattie …’ Mary said again. The eyes focused and moved slowly round Mattie’s face. ‘I want to tell you something.’

© Oxford University Press, 1995

^ Terug naar boven

Algemeen

Mary Browne overlijdt aan kanker en laat haar zeventienjarige dochter alleen achter. Mary was een harde, eenzelvige vrouw die eigenlijk alleen maar van haar dochter Mattie hield. Mattie vond dat wel eens vreemd: altijd maar met zijn tweeën, vaak verhuizen, weinig vrienden, geen familie.
Gelukkig heeft Mattie een goede vriend, Bram, de zoon van de enige vriendin van Matties moeder. Op hem kan ze altijd rekenen. Verder is ze niet echt altijd alleen: ze ziet zo nu en dan een man en een vrouw die naar haar glimlachen. Helaas is zij de enige die die mensen kan zien …
Als Mattie bij de notaris moet komen om de erfenis te bespreken, blijkt dat Mary veel aan haar dochter heeft nagelaten. Een flat en behoorlijk veel geld. Maar ze erft nog iets: een huis in een stadje in Cornwall. Het blijkt het huis te zijn van Matties grootouders die het na hun dood nalieten aan Mary. Mattie wil dat huis wel eens zien. Samen met Bram gaat ze op reis naar Cornwall.
En daar komt ze langzamerhand heel veel over haar verleden te weten …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Sue Welford

Jaar van uitgave:
1996

Aantal pagina's:
153

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1995 – 2000

Plaats van handeling:
UK, twee steden: waaronder één in Cornwall

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 12 hoofdstukken met delen die meestal ‘Mattie’ en soms ‘Kelly’ heten.
In het Nederlands heet het boek ‘Schaduw over augustus’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

The Shadow of August’ is voor veel lezers een heel spannend boek. Een zeventienjarig meisje gaat op zoek naar haar roots en haar vriend helpt haar daarbij. Er zit een mysterieuze kant aan het verhaal, omdat Mattie zo nu en dan een man en een vrouw ziet, die niemand anders kan zien. Maar ook dat mysterie wordt uiteindelijk opgelost aan het eind van het verhaal – samen met de andere geheimen.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘The Shadow of August’ heb je geen speciale kennis nodig. Het verhaal speelt zich af in Engeland, in twee steden, maar dat had net zo goed in Nederland kunnen zijn. Het is een spannend verhaal over een gewoon meisje dat op zoek gaat naar de waarheid over haar verleden.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden in ‘The Shadow of August’ zijn nergens moeilijk. Er zijn vrij veel hoofdstukken in een boek dat niet al te dik is. De alinea’s zijn kort en het verhaal heeft veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘The Shadow of August’ is een heel spannend boek. De taal is niet moeilijk en de gebeurtenissen volgen elkaar in een snel tempo op. Er zijn veel dialogen die het verhaal levendig houden. Als lezer wil je weten hoe dit afloopt en elke keer geeft Ms Welford een klein stukje van het geheim prijs.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Shadow of August’ een boek met een literair niveau B 3c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

Sue Welford weet hoe ze een spannend verhaal moet schrijven. Als lezer wil je absoluut weten wat er eigenlijk in het verleden van Mattie gebeurd is. Wie zijn die geheimzinnige man en vrouw en waarom is er geen geboortebewijs van Mattie?^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De jeugdroman ‘The Shadow of August’ kent de nodige actie. Het zijn geen spectaculaire gebeurtenissen, maar de reis van Mattie en Bram leest wel als een mysterie, een zoektocht naar het verleden van Mattie.


Tijd:

The Shadow of August’ beschrijft het leven van Mattie in het jaar 1996. Maar het verhaal gaat ook over de jaren 1978 en 1979, toen er iets dramatisch in het verleden van Mattie plaatsvond.


Plaats:

De plaats waar ‘The Shadow of August’ zich voornamelijk afspeelt is Porthland, een (denkbeeldig) stadje in Cornwall in Zuidwest Engeland. Mattie en Bram wonen in een andere – niet nader genoemde – plaats, waar een deel van het verhaal ook speelt.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Shadow of August’: hoe komt Mattie erachter wat er in haar verleden gebeurd is?


Verteller:

De jeugdroman ‘The Shadow of August’ wordt verteld door een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal vooral vanuit Mattie, de 17-jarige hoofdpersoon van de roman. Maar soms – in een paar korte hoofdstukken – is de 13-jarige Kelly de hoofdpersoon.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Shadow of August’ zijn:
• Mattie Browne / Matilda Hughes: een 17-jarig meisje, dat haar moeder verloren heeft;
• Bram: de vriend van Mattie.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Shadow of August’ zijn:
• Katherine: de moeder van Bram, een vriendin van Matties moeder;
• James: de vader van Bram;
• Jo: de zus van Bram;
• De dokter van Mattie, Dr Kirkpatrick;
• Kelly: een 13-jarig meisje;
• Robert Cole: de vader van Kelly;
• Beverley Cole: de moeder van Kelly.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘The Shadow of August’ is niet verfilmd.


Overig:

‘The Shadow of August’ is een van de vele verhalen over vermissingen van kinderen of van jongeren die twijfels hebben over hun (pleeg)ouders. Het interessante aan dit verhaal is, dat het juist de jongere is die alles gaat uitzoeken, samen met haar vriend.
In het Nederlands heet de roman ‘Schaduw over Augustus’.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Sue Welford.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• I Am the Cheese van Robert Cormier
• A Time to Keep Silent (a.k.a. The Silence Trap) van Gloria Whelan
• Dark Silence van Maureen Wartski


Citaat:
The first two weeks of the summer holidays were always hell. Mum going around with a tragic face like Lady Macbeth and Dad just as bad. She did understand, she really did. She knew what they were going through. But she had lived in the shadow of August for all of her thirteen years and sometimes she could scream. (pp.59-60)

Vragen over het boek:

1. Op welk moment krijg je door wat Kelly en haar ouders met Mattie te maken hebben?
2. Wat vind je van het karakter van Bram? Maak je antwoord duidelijk aan de hand van een paar fragmenten uit de roman.
3. Waarom heeft de moeder van Mattie zoveel verzwegen voor haar dochter? Kun je begrijpen waarom ze dat deed? Wat vind je van haar gedrag?
4. Zijn de ouders van Matties moeder belangrijk geweest voor het gedrag van die moeder? Waarom denk je dat?
^ Terug naar boven

Comments are closed.