2/5 - (2 stemmen)

The Sixth Man

Niveau:
Genre: crime
Thema: thriller

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1693247974449", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"1001004011653088","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Sixth%20Man%20%28ebook%29%2C%20David%20Baldacci","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

‘Make it stop!’
The man hunched over the cold metal table, his body curled tight, eyes screwed shut, his voice cracking. He sucked in each breath and let it out like it would be his last. Through headphones a fast blast of words filled his ear canals and then flooded his brain. An array of sensors was strapped into a heavy cloth harness that was buckled over his torso. He also wore a cap with electrodes attached that measured his brain waves. The room was brightly lit.
With each bite of audio and broadside of video his body clenched as though staggered by a shot delivered by the heavyweight champ.
He started weeping.
In an adjacent and darkened room a small group of stunned men watched this scene through a one way mirror.
On the wall inside the room with the sobbing man the screen was eight feet wide and six feet tall. It seemed perfectly designed for watching NFL football. However, the digital images racing across its face were not huge men in uniform knocking brain cells out of each other. This was top top secret data to which very few people in the government would be privy.

© Hachete Book Group / Grant Central Publishing, 2011.

^ Terug naar boven

Algemeen

In de USA zijn zeker achttien geheime diensten actief; soms met elkaar, maar nog vaker tegen elkaar. Zo weet de FBI vaak niet wat de CIA doet en deze weet niets van sommige activiteiten van de NSA. En ga zo maar door.
Eén van de geheime diensten heeft een genie in dienst genomen. Edgar Roy is een nogal autistische man met een fenomenaal geheugen. Hij woont alleen en hij heeft nauwelijks contact met anderen; alleen zijn zus spreekt hem wel eens.
Op een dag valt de politie bij hem in; zijn boerderij wordt omsingeld en de politie betrapt Edgar terwijl hij in zijn schuur met een schop in de hand staat. Op de grond, half verscholen onder het stro, liggen de lichamen van zes personen. Edgar wordt gearresteerd en hij wordt opgesloten in een zwaar beveiligde gevangenis in de staat Maine, waar hij zijn proces zal moeten afwachten.
De privédetectives Michelle Maxwell en Dean King worden door een kennis ingehuurd om uit te zoeken wat er met deze zaak rond Edgar Roy aan de hand is. Is hij erin geluisd, is hij een seriemoordenaar? Als King en Maxwell in Maine aankomen, ontdekken ze dat hun opdrachtgever een half uur voor hun aankomst vermoord is. Zij zelf worden beschoten. Allerlei duistere figuren – al of niet betaald door meerdere geheime diensten – staan hen naar het leven. En als ze Edgar Roy in de gevangenis bezoeken, worden ze ook niet wijzer: Edgar spreekt geen woord. Tegen niemand.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
David Baldacci

Jaar van uitgave:
2011

Aantal pagina's:
416

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2010-215

Plaats van handeling:
USA, Maine, Virginia, meerdere andere plaatsen (zoals New York City en Washington D.C.)

Bijzonderheden:
Een thriller in 88 hoofdstukken met in de hoofdrollen de privédetectives Sean King en Michelle Maxwell.
In het Nederlands heet het boek ‘De zesde man’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Voor de liefhebbers van thrillers is ‘The Sixth Man’ een aanrader: het is een spannend verhaal rond een valselijk beschuldigd genie. De handelingen spelen zich af aan de Amerikaanse oostkust, met name in de staten Maine en Virginia, in dunbevolkte streken van die staten, plekken waar je niet zo vaak verhalen over leest.


WAT MOET JE WETEN?

Het is wel handig wanneer je eerdere avonturen rond het speurders duo King en Maxwell hebt gelezen, maar het is niet noodzakelijk: ‘The Sixth Man’ is een roman die goed afzonderlijk te lezen is. De roman gaat over geheime diensten: dus over de FBI, de CIA en de NSA, maar er komen ook andere, veel meer duistere organisaties in actie.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Sixth Man’ zijn niet  echt moeilijk te noemen. Veel zinnen zijn kort. Het verhaal gaat over geheime diensten en allerlei andere geheim(zinnig)e organisaties, maar nergens is deze thriller moeilijk te begrijpen: de roman is een whodunit over goed en kwaad, over schuld en boete.
De alinea’s zijn van een normale lengte. Er zijn heel veel hoofdstukken en het verhaal kent veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Sixth Man’ is goed te begrijpen. Het verhaal leest vrij gemakkelijk vanwege het moordende tempo en dat houdt de taal eenvoudig.
Het verhaal maakt de roman ook ‘unputdownable’: je wilt als lezer weten wie wat waarom gedaan heeft.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Sixth Man’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

David Baldacci weet heel goed een spannend verhaal te vertellen en dat is in deze – vijfde – thriller rond Sean King en Michelle Maxwell, ‘The Sixth Man’, ook het geval. Er worden de nodige aanslagen en moorden gepleegd; toch is het verhaal minder wreed of hard dan bijvoorbeeld een roman van Karin Slaughter of Tess Gerritsen.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘The Sixth Man’ is een verhaal met heel veel actie. Het verhaal begint met een verhoor van en een moord op een mysterieuze figuur. Vanaf dat moment gaan de beide privédetectives Maxwell en King op onderzoek uit, daarbij continu lastiggevallen door allerhande overheidsdienaren en undercoveragenten.


Tijd:

De thriller ‘The Sixth Man’ speelt zich af ergens in de periode 2010-2015. Er wordt gebruik gemaakt van technologie, van sociale media en de moderne middelen van die tijd. Het verhaal speelt zich af over een periode van ongeveer een jaar en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘The Sixth Man’ bestaat uit meerdere plekken en plaatsen in de USA. Een belangrijke setting is een goed beveiligde inrichting op het platteland van Maine. De ‘private investigators’ King en Maxwell wonen en werken in de staat Virginia waar ook de nodige incidenten plaatsvinden. Sommige scenes spelen in New York City en in Washington D.C.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Sixth Man’: wie is die Edgar Roy en waarom is hij zo belangrijk voor de geheime diensten wanneer hij ‘alleen maar’ een seriemoordenaar lijkt te zijn?


Verteller:

De roman ‘The Sixth Man’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal wisselend vanuit de perspectieven van de voornaamste karakters, Michelle Maxwell en Sean King.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Sixth Man’ zijn:
• Sean King: een ‘private investigator’ die – net als zijn compagnon Michelle – ooit voor een officiële geheime dienst van de USA werkte (FBI). Behalve detective is hij ook advocaat;
• Michelle Maxwell: de collega van Sean. Het duo is zeer goed bevriend met elkaar; zij zijn ooit elkaars minnaars geweest, maar tegenwoordig zijn ze gewoon goede vrienden en collega’s.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Sixth Man’ zijn:
• Edgar Roy: een autistische man met een fabelachtig geheugen. Hij was eerst in dienst van de belasting, maar later werkte hij voor een uiterst geheime dienst. Als het verhaal begint, zit Roy opgesloten in een zwaarbeveiligde inrichting, beschuldigd van zes moorden;
• Peter Bunting: de 47-jarige succesvolle baas van een ultra-geheime dienst. Hij is een harde werker, een briljante leider en een zeer patriottisch persoon;
• Ted Bergin: de advocaat van Edgar Roy. Hij is een vriend van Sean King en hij heeft een advocatenkantoor in Virginia;
• Brandon Murdoch: een geheim agent van de FBI;
• Eric Dobkin: een plaatselijke detective van de poltie in Maine;
• Carla Dukes: de directrice van Cutter’s Rock, de zwaarbewaakte instelling waar Edgar Roy wordt vastgehouden;
• Hazel Burke: de hospita van het hotelletje in Maine waar Sean en Michelle logeren;
• Megan Riley: de jonge advocate die voor Bergin werkt;
• Hilary Cunningham: de ervaren secretaresse die al jaren voor Bergins bureau werkt;
• Mason Quantrell: de CEO van de zogenaamde Mercury Group, een veiligheidsdienst;
• Secretary Ellen Foster: de 45-jarige baas van Homeland Security, één van de belangrijkste diensten van de Amerikaanse overheid. Zij heeft belangrijke connecties (zoals de President van de USA);
• James Harkes: een gewetenloze geheim agent, momenteel in dienst van Peter Bunting;
• Kelly Paul: een oud-werknemer van de FBI. Zij heeft nog veel vrienden bij de geheime diensten. Zij is een halfzus van Edgar Roy, haar elf jaar jongere broer die ze koste wat kost wil beschermen;
• Judy Stevens: een oud-collega van Edgar bij de belastingdienst.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Sixth Man’ is niet verfilmd.


Overig:

De thriller ‘The Sixth Man’ is het vijfde verhaal over de private investigators Michelle Maxwell en Sean King. De eerdere delen zijn:
• ‘Split Second’
• ‘Hour Game’
• ‘Simple Genius’
• ‘First Family’^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over David Baldacci.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Digital Fortress van Dan Brown
• No Second Chance van Harlan Coben
• Mr. Mercedes van Stephen King


Citaat:
And he knew that Bunting would do anything in his power to get him back. So he could scale the Wall again and again. To help keep the country safe.
Edgar Roy had no problem to keep his country safe. But nothing was ever that simple. He knew there were sixteen American intelligence agencies. They employed well over one million people, of which a third were independent contractors. There were nearly two thousand companies that worked in the intelligence field. And officially over one hundred billion dollars was spent on intelligence matters, though the exact number was classified and was actually far larger. It was a huge universe, and Edgar Roy found himself at the very center of it. (p.172)

Vragen over het boek:

1. Waarom is Edgar Roy zo belangrijk voor de diverse geheime diensten?
2. Wat is de positie van Ellen Foster in dit verhaal?
3. Op welke manier beïnvloedt het gedoe rond Edgar Roy de positie van Peter Bunting?
4. Hoe ontwikkelt de relatie zich tussen Michelle Maxwell en Sean King, of is er nauwelijks sprake van enige ontwikkeling?
^ Terug naar boven

Comments are closed.