3/5 - (1 stemmen)

The Surgeon

Niveau:
Genre: crime
Thema: detective

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1696169644220", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000005466161","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Surgeon%20%28ebook%29%2C%20Tess%20Gerritsen","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Detective Thomas Moore disliked the smell of latex, and as he snapped on the gloves, releasing a puff of talcum, he felt the usual twinge of anticipatory nausea. The odor was linked to the most unpleasant aspects of his job, and like one of Pavlov’s dogs, trained to salivate on cue, he’d come to associate that rubbery scent with the inevitable accompaniment of blood and body fluids. An olfactory warning to brace himself.
And so he did, as he stood outside the autopsy room. He had walked in straight from the heat, and already sweat was chilling on his skin. It was July 12, a humid and hazy Friday afternoon. Across the city of Boston, air conditioners rattled and dripped, and tempers were flaring. On the Tobin Bridge, cars would already be backed up, fleeing north to the cool forests of Maine. But Moore would not be among them. He had been called back from his vacation, to view a horror he had no wish to confront.
He was already garbed in a surgical gown, which he’d pulled from the morgue linen cart. Now he put on a paper cap to catch stray hairs and pulled paper booties over his shoes, because he had seen what sometimes spilled from the table onto the floor. The blood, the clumps of tissue. He was by no means a tidy man, but he had no wish to bring any trace of the autopsy room home on his shoes. He paused for a few seconds outside the door and took a deep breath. Then, resigning himself to the ordeal, he pushed into the room.

© Transworld Publishers / Bantam Press, 2002

^ Terug naar boven

Algemeen

De Boston Homicide Unit, een onderdeel van de Boston Police Department (BPD), moet een tweetal walgelijke moorden onderzoeken. De moorden lijken precies eender: een alleenwonende jonge vrouw wordt naakt gevonden in haar slaapkamer, vastgebonden; haar keel doorgesneden. De vrouwen zijn niet verkracht, maar wel is – op een zeer deskundige wijze – hun baarmoeder verwijderd. Homicide Detective Jane Rizzoli en haar partner Detective Thomas Moore krijgen de leiding over het onderzoek, dat binnen een paar dagen wordt uitgebreid met een drietal andere detectives, terwijl er ook een criminoloog-psychiater is ingeschakeld.
Al snel ontdekken Rizzoli en Moore dat er een paar jaar geleden in Georgia een aantal soortgelijke martelingen en moorden hebben plaatsgevonden. In Atlanta en in Savannah, Georgia, werden vrouwen verkracht, gemarteld en gedood. Uiteindelijk werd de verkrachter gedood door zijn slachtoffer, Dr. Catherine Cordell. Haar verkrachter was een arts-in-opleiding, Andrew Capra. Het toeval wil dat Dr. Cordell nu als chirurg in Boston werkt, de plaats waar soortgelijke misdaden plaatsvinden.
De detectives Rizzoli en Moore gaan op onderzoek uit, ook in het ziekenhuis waar Dr. Cordell werkt. Ze ontdekken dat alle vermoorde vrouwen een aantal weken voor hun dood verkracht werden. Dr. Cordell is ook verkracht, zou het kunnen zijn dat er een copycat aan het werk is in Boston? Of leeft de verkrachter van Catherine Cordell misschien nog …?


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Tess Gerritsen

Jaar van uitgave:
2001

Aantal pagina's:
416

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
USA, Massachusetts, de stad Boston

Bijzonderheden:
Een misdaadthriller in 27 genummerde hoofdstukken (gevolgd door een epiloog). ‘The Surgeon’ is afzonderlijk als verhaal te lezen. Het is de eerste thriller uit een serie over het speurders duo Rizzoli en Isles (maar Maura Isles speelt vreemd genoeg in dit deel nog niet mee).
In het Nederlands heet het boek ‘De chirurg’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De detective ‘The Surgeon’ is de eerste misdaadroman over Detective Jane Rizzoli. Haar latere partner – en vriendin – Maura Isles doet in dit verhaal nog niet mee; zij komt pas in het volgende verhaal, The Apprentice, in beeld. Als je houdt van keiharde detectives (en dan deze romans, een soort ‘medische thrillers’), dan is dit boek zeker iets voor jou.


WAT MOET JE WETEN?

‘The Surgeon’ is een verhaal met zeer expliciete beschrijvingen van martelingen en moord. Lang niet elke lezer zal het prettig vinden om te lezen hoe een vrouw wordt vastgebonden en gemarteld, waarna daarna haar keel wordt doorgesneden. Een zeer spannend verhaal, dat wel – maar zeker ook een misdaadverhaal met bijzonder veel (onnodig) geweld.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Surgeon’ zijn vaak lastig. Vooral de passages waarin medische zaken – ook bij de politie – worden beschreven: hoe snij je iemand open om een baarmoeder te verwijderen, hoe wordt iemand de keel doorgesneden …? Keihard en zeer expliciet – en ook nog eens met een grote medische precisie (zoals verteld door de arts Tess Gerritsen).
De alinea’s zijn van een gemiddelde lengte en er zijn redelijk veel hoofdstukken. Ook heeft het verhaal veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is ‘The Surgeon’ vaak moeilijk te lezen. Maar dit betreft vooral de beschrijvingen van operaties, medische handelingen en martelingen. Verder zijn de woorden en zinnen goed te begrijpen.
Het verhaal is heel spannend en intrigerend: een echte thriller. Maar het is wel een keihard verhaal, dus een waarschuwing is hier op zijn plaats: lees deze roman niet wanneer je expliciete beschrijvingen van gewelddadige scenes verafschuwt.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Surgeon’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

Tess Gerritsen is een geroutineerde auteur die haar verhalen heel spannend kan vertellen. De plot is meestal razend spannend. Dat is in ‘The Surgeon’ ook het geval. Maar een waarschuwing is hier op zijn plaats: de romans zijn zeer expliciet op het gebied van geweld. Mishandelingen en moorden worden tot in detail beschreven.
‘The Surgeon’ lijkt qua schrijfstijl op de thrillers en detectives van Karin Slaughter.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De thriller ‘The Surgeon’ is een verhaal met zeer veel actie. Die actie is zo nu en dan keihard: er worden moorden gepleegd en die worden zeer expliciet beschreven (ook de toestand waarin de slachtoffers zich na de moord bevinden).


Tijd:

‘The Surgeon’ speelt zich af ergens in de jaren 2000-2010. Het verhaal ontvouwt zich over een periode van een aantal weken en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘The Surgeon’ is vooral de Amerikaanse stad Boston en omgeving in de noordoostelijke staat Massachusetts. Een paar scenes spelen zich af in de steden Savannah en Atlanta in de (zuidelijke) staat Georgia.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Surgeon’: zullen Jane Rizzoli en Thomas Moore erin slagen om – samen met hun collega’s – de moordenaar te vinden die al meerdere, zeer gruwelijke moorden op zijn naam heeft staan?


Verteller:

De roman ‘The Surgeon’ heeft een auctoriale verteller en een ik-verteller. De auctoriale verteller vertelt de gebeurtenissen vanuit de perspectieven van Detective Jane Rizzoli, Detective Thomas Moore of de arts Dr. Catherine Cordell. De ik-verteller – wiens verhaal cursief wordt afgedrukt in het boek – is de moordenaar.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Surgeon’ zijn:
• Detective Jane Rizzoli: een 33-jarige detective van de Boston Homicide Unit (van de BPD, de Boston Police Department). Ze houdt niet van opsmuk, ze ziet er heel gewoontjes uit. Bij de Boston Homicide Unit moet ze opboksen tegen een grote groep machoachtige mannetjes;
• Detective Thomas Moore: een speurder van de Boston Homicide Unit. Hij is de directe collega van Rizzoli; hij waardeert haar en behandelt haar als een echte collega. Een aantal jaren geleden is zijn vrouw overleden, een drama waar hij nog altijd onder lijdt;
• Dr. Catherine Cordell: een chirurg in ‘General and Vascular Surgery’ aan het Pilgrim Medical Center. Een paar jaar geleden werkte zij in Savannah, waar ze verkracht werd door iemand die klaarblijkelijk op dezelfde manier te werk ging als de moordenaar in Boston. Alleen kon Catherine zich op tijd losmaken. Zij schoot haar verkrachter dood;
• De ‘unsub’: de moordenaar. Hij wordt door de politie eerst ‘unsub’ – ‘unknown subject’ – en later ‘the Surgeon’ genoemd (dat laatste vanwege zijn grote medische kennis en de precisie waarmee hij zijn perfide moorden pleegt.


Bijfiguren:

‘The Surgeon’ kent veel bijfiguren. De belangrijkste daarvan zijn:
• Dr. Ashford Tierney: de medisch onderzoeker van de BPD Homicide Unit;
• Detective Barry Frost: de 30-jarige collega-detective van Rizzoli;
• Elena Ortiz en Diana Sterling (33): twee vrouwen die het afgelopen jaar in Boston vermoord zijn door ‘the Surgeon’;
• Jeremy Barrows: een medisch student;
• Erin Volchko: een forensische medewerker van de Boston Police Department (BPD);
• Dr. Peter Falco: een collega chirurg van Dr. Cordell;
• Dr. Lawrence Zucker: de criminoloog-psycholoog van de BPD;
• Lieutenant Marquette, Detective Jerry Sleeper, Detective Darren Crowe: samen met Thomas Moore collega’s van Jane Rizzoli bij de BPD bij het moordonderzoek;
• Sean Brody: de computerdeskundige van de BPD;
• Alex Polochek: de forensisch hypnotiseur van de BPD;
• Detective Mark Singer: de politieman die de verkrachting in Savannah onderzocht.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Surgeon’ is verfilmd voor TV. De TV-serie is genaamd ‘Rizzoli and Isles’ (hoewel Isles nog niet meespeelt in dit eerste verhaal).


Overig:

‘The Surgeon’ is het eerste detectiveverhaal over de beide speurders Detective Jane Rizzoli en patholoog-anatoom Dr. Maura Isles. De serie bestaat tot nu toe uit de thrillers:
– ‘The Surgeon’
– The Apprentice
– ‘The Sinner’
– ‘Body Double’
– ‘Vanish’
– ‘The Mephisto Club’
– ‘The Keepsake’
– Ice Cold (a.k.a. The Killing Place)
– ‘The Silent Girl’
– ‘Last to Die’
– Die Again^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Tess Gerritsen.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Apprentice van Tess Gerritsen
• Gone for Good van Harlan Coben
• Mr. Mercedes van Stephen King


Citaat:
There had been no supernatural revelations, no clues from beyond the grave, merely images generated by the twitches of brain cells. Still, Rizzoli considered the dream relevant. It told her just how much this case meant to her. Being lead detective on a high-profile investigation was like walking the high wire without a net. Nail the perp, and everyone applauded. Screw up, and the whole world watched you splat.
This was now a high-profile case. Two days ago, the headline hit the front page of the local tabloid: ‘The Surgeon Cuts Again.’ Thanks to the ‘Boston Herald’, their unsub had his own moniker, and even the cops were using it. ‘The Surgeon’. (p.73)

Vragen over het boek:

1. Waarom wordt er een link tussen de misdaden in Boston en die in Savannah gelegd?
2. Waarom wordt Detective Moore op een gegeven moment van de zaak afgehaald?
3. Wat is de aanwijzing die Catherine Cordell niet kan geven (en waarom kan ze die niet geven)?
4. Door welke fout loopt de moordenaar uiteindelijk tegen de lamp?
^ Terug naar boven

Comments are closed.