2/5 - (2 stemmen)

The Earthsea Quartet (Book 2) – The Tombs of Atuan

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: magic

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1692041238451", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30176469","familyId":"30176469","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Earthsea%20Quartet%2C%20Ursula%20le%20Guin","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

‘Come home, Tenar! Come home!’
In the deep valley, in the twilight, the apple trees were on the eve of blossoming; here and there among the shadowed boughs one flower had opened early, rose and white, like a faint star. Down the orchard aisles, in the thick, new, wet grass, the little girl ran for the joy of running; hearing the call she did not come at once, but made a long circle before she turned her face towards home. The mother waiting in the doorway of the hut, with the firelight behind her, watched the tiny figure running and bobbing like a bit of thistledown blown over the darkening grass beneath the trees.
By the corner of the hut, scraping clean an earth-clotted hoe, the father said, ‘Why do you let your heart hang on the child? They're coming to take her away next month. For good. Might as well bury her and be done with it. What's the good of clinging to one you're bound to lose? She's no good to us. If they'd pay for her when they took her, that would be something, but they won't. They'll take her and that's an end of it.’
The mother said nothing, watching the child who had stopped to look up through the trees. Over the high hills, above the orchards, the evening star shone piercing clear.
‘She isn't ours, she never was since they came here and said she must be the Priestess at the Tombs. Why can't you see that?’ The man's voice was harsh with complaint and bitterness. ‘You have four others. They'll stay here, and this one won't. So, don't set your heart on her. Let her go!’

© Penguin Random House Company / Puffin Books, 1993

^ Terug naar boven

Algemeen

Het eiland Atuan is één van de Kargad Lands, een eilandengroep in het oosten van het eilandenrijk Earthsea. Als de oudste ‘Priestess of the Tombs’ sterft is het de beurt aan het kleine meisje Tenar om hogepriesteres te worden: vanaf haar geboorte is ze daar al voor voorbestemd. Als ze vijf is, wordt ze opgehaald van huis en ingewijd als leerling van de priesteressen. Ze woont alleen in the Small House en heeft maar sporadisch contact met de andere – ook jongere – priesteressen. Haar enige vertrouweling is de eunuch Manan. Ze wordt voor haar toekomstige taak opgeleid door twee oude priesteressen.
Zo nu en dan gaat Tenar – die nu Arha, 'The Eaten One', wordt genoemd – het Labyrint in onder de Tombs of Atuan. Daar liggen schatten verborgen, maar ook skeletten van hen die geofferd zijn of die zijn omgekomen in het Labyrint. Arha raakt er langer hoe beter in thuis, eerst samen met Manan, en later alleen.
Op zekere dag ontdekt ze daar een magiër (een 'mage'). Zijn naam is Sparrowhawk, een belangrijke magiër (de hoofdpersoon uit 'The Wizard of Earthsea') die op zoek is naar de grootste schat van het Labyrint: de helft van de ring van Erreth-Akbe, de halve ring die het rijk van Earthsea misschien weer compleet kan maken. Arha neemt Sparrowhawk gevangen.
Ze blijft hem in het geheim voeden en langzamerhand raakt ze onder invloed van de stille, maar uiterst wijze magiër. Hij vertelt haar wie ze is, en waar ze woont. Uiteindelijk stelt hij haar voor de keuze samen met hem naar de hoofdplaats van het rijk, Havnor, te ontsnappen.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Ursula Le Guin

Jaar van uitgave:
1972

Aantal pagina's:
139

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd

Plaats van handeling:
Een fantasieplaats: Earthsea

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 12 hoofdstukken

‘The Earthsea Quartet’- serie telt vier delen:
I ‘A Wizard of Earthsea’ (1968)
II ‘The Tombs of Atuan’ (1972)
III ‘The Farthest Shore’ (1973)
IV ‘Tehanu’ (1990)

In het Nederlands heet het boek ‘De tomben van Atuan’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Dit is het tweede deel uit ‘The Earthsea Quartet’. Je kunt het boek los lezen, maar het is toch wel handig als je ook het eerste deel van de serie hebt gelezen: een hoofdpersoon uit het tweede deel, Sparrowhawk, is het hoofdpersonage uit deel 1.
Als je van (wat oudere) fantasy houdt, dan is deze serie zeker interessant voor jou: de serie behoort tot de klassieke werken van de fantasy.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Tombs of Atuan’ heb je niet zo veel specifieke kennis nodig. Het verhaal speelt zich weliswaar af in Earthsea, een eilandengroep die ook al in A Wizard of Earthsea wordt beschreven, maar dit is een heel ander gebied. The Kargad Lands zijn een achtergebleven eilandengroep, waar veel bijgeloof en oude gebruiken het leven bepalen. Individuele mensen hebben niet veel te zeggen. Dat wordt meteen al duidelijk wanneer we lezen dat de moeder van Tenar het kleine meisje al bij haar geboorte moet beloven aan de priesters van de tempel van Atuan: Tenar is voorbestemd om een hogepriesteres te worden.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Qua taal is ‘The Tombs of Atuan’ regelmatig een lastig te lezen verhaal. De taal is plechtstatig en vaak ouderwets. De meeste lezers van fantasy zullen die taal wel redelijk begrijpen; dit is vaak de manier waarop dit soort boeken vaak geschreven zijn. Maar het blijft lastig; je moet Engels op een vrij hoog niveau beheersen.
Wel heeft het verhaal overzichtelijke hoofdstukken, een paar duidelijke kaarten van het gebied. bovendien zijn de alinea’s niet echt lang en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Tombs of Atuan’ is soms wat archaïsch en plechtstatig. Dat past perfect bij fantasy: er wordt duidelijk gemaakt dat dit een verhaal van ver weg en lang geleden is. Het lijkt qua schrijfstijl veel meer op de verhalen van J.R.R. Tolkien en van C.S. Lewis dan op de romans van J.K. Rowling of George R.R. Martin.
Het verhaal komt daarmee soms ook enigszins afstandelijk over. Voor lezers die zich echt willen verliezen in karakters is dat niet echt boeiend, maar voor de die hards onder de fantasylezers is het wel boeiend. Het verhaal staat duidelijk voorop en de karakters zijn minder belangrijk.
Op grond van deze eigenschappen is ‘The Tombs of Atuan’ een roman met een literair niveau B 3d en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

The Tombs of Atuan’ is vrij neutraal geschreven. Het verhaal wordt kaal verteld, waarbij er nauwelijks aandacht is voor de gevoelens van de hoofdpersonen. Dit zorgt voor een objectief en een nuchter verhaal. Maar het stelt ook duidelijk het mysterieuze avontuur centraal.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De fantasyroman ‘The Tombs of Atuan’ kent behoorlijk veel actie. Het meisje Tenar leidt een saai leven als ze als jong meisje opgroeit in de tempel. Maar al snel wordt het verhaal mysterieus en spannender, met name wanneer Tenar zich meer verdiept in de graftomben onder de tempels. En het wordt nog spannender wanneer ze daar een vreemdeling vindt.


Tijd:

The Tombs of Atuan’ speelt zich af in een fantasietijd. Het verhaal bestrijkt een periode van een aantal jaren, vanaf het moment dat het meisje Tenar als kind wordt opgevoed in de tempels van Atuan tot aan het moment dat ze Sparrowhawk ontmoet.


Plaats:

De roman speelt zich af in een denkbeeldig eilandenrijk, dat Earthsea heet.


Verhaallijn:

Er zit één verhaallijn in ‘The Tombs of Atuan’: welk besluit is het goede voor Tenar? Ze zal moeten beslissen vóór of tegen haar tempel en vóór of tegen Sparrowhawk.


Verteller:

De fantasyroman ‘The Tombs of Atuan’ wordt verteld door een auctoriale verteller. Deze geeft op een neutrale wijze het verhaal weer. De verteltrant is zo objectief dat je als lezer soms niet echt achter de beweegredenen van de hoofdpersonages kunt komen.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Tombs of Atuan’ zijn:
• Tenar (later Arha genoemd – ‘the Eaten One’): een hogepriesteres van de tempel van Atuan. Als baby was ze al voorbestemd om haar leven ten dienste te stellen van de tempel;
• ‘Sparrowhawk’ (tovenaarsnaam: Ged): de magiër die in de tempel van Atuan is doorgedrongen. We kennen hem nog uit het eerste deel van The Earthsea Quartet, A Wizard of Earthsea. In dit verhaal heeft hij niet echt een hoofdrol, maar hij speelt wel als hoofdpersonage mee in alle verhalen van ‘The Earthsea Quartet’.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren inThe Tombs of Atuan’ zijn:
• Warden Manan: de eunuch die Tenar bijstaat;
• Thar en Kossil: twee priesteressen uit de tempel;
• Penthe: een meisje dat ook opgeleid wordt tot priesteres.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

The Tombs of Atuan’ is niet verfilmd.


Overig:

The Tombs of Atuan’ is een mysterieus verhaal. Dat komt uiteraard door de tempel en die ondergrondse graftomben, maar zeker ook door de twee hoofdpersonages van de roman: Tenar/Arha en Sparrowhawk/Ged. Het zijn twee karakters die we als lezers maar heel moeilijk leren kennen.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Ursula Le Guin.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Farthest Shore van Ursula Le Guin
• Harry Potter and the Philosopher’s Stone van J.K. Rowling
• The Hunger Games van Suzanne Collins

 


Citaat:
She turned upon the man, the knife held back in her right hand behind her hip. As she did so he raised his face slowly and looked at her. He had the look of one come from a long way off, one who has seen terrible things. His face was calm but full of pain. As he gazed up at her and seemed to see her more and more clearly, his expression cleared. At last he said, ‘Tenar’, as if in greeting, and reached up his hand to touch the band of pierced and carven silver on her wrist. (p.127)

Vragen over het boek:

1. Welke rol speelt Penthe in het verhaal?
2. Wat is het verschil in karakter tussen Thar en Kossil?
3. Waarom is Ged (‘Sparrowhawk’) in de ‘tombs of Atuan’ terechtgekomen?
4. Waarom zou Tenar (‘Arha’) de indringer Ged willen helpen?
^ Terug naar boven

Comments are closed.