Het begin
`This is fine!' he said to himself. `This is better than whitewashing!' The sunshine struck hot on his fur, soft breezes caressed his heated brow, and after the seclusion of the cellarage he had lived in so long the carol of happy birds fell on his dulled hearing almost like a shout. Jumping off all his four legs at once, in the joy of living and the delight of spring without its cleaning, he pursued his way across the meadow till he reached the hedge on the further side.
`Hold up!' said an elderly rabbit at the gap. `Sixpence for the privilege of passing by the private road!' He was bowled over in an instant by the impatient and contemptuous Mole, who trotted along the side of the hedge chaffing the other rabbits as they peeped hurriedly from their holes to see what the row was about. `Onion-sauce! Onion-sauce!' he remarked jeeringly, and was gone before they could think of a thoroughly satisfactory reply. Then they all started grumbling at each other. `How stupid you are! Why didn't you tell him –' `Well, why didn't you say –' `You might have reminded him –' and so on, in the usual way; but, of course, it was then much too late, as is always the case.
© Methuen / Methuen Children’s Books, 1973
^ Terug naar boven
Algemeen
^ Terug naar boven
Boekinformatie
ERK Niveau:
B1Schrijver:
Kenneth GrahameJaar van uitgave:
1908Aantal pagina's:
256Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1895–1905 (maar een fantasietijd uiteraard)Plaats van handeling:
Het Engelse platteland langs de Thames (maar een fantasieplaats uiteraard)Bijzonderheden:
Een roman in 12 hoofdstukken met intrigerende titels ('The Piper at the Gates of Dawn'). De originele tekst werd geïllustreerd door Ernest H. Shepard.In het Nederlands heet het boek ‘De wind in de wilgen’.
^ Terug naar boven
Het boek - onderwerp
IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?
Je moet als lezer houden van dierenverhalen, van fabels en/of van sprookjes. ‘The Wind in the Willows’ is een kinderboek, dat vooral vanwege de ironie ook door volwassenen gewaardeerd zal worden.
De dieren zijn mensen in een dierengedaante. Ze spreken, ze hebben hun tekortkomingen en allerlei andere menselijke eigenschappen.
WAT MOET JE WETEN?
Veel algemene kennis is niet nodig voor het begrijpen van dit verhaal.
‘The Wind in the Willows’ is een sprookje, een dierenfabel, compleet met sprekende dieren die zich net zo onnozel gedragen als mensen en die gaandeweg het verhaal leren hoe ze een beter persoon (dier/mens) kunnen worden. De lezer zou kennis moeten hebben van enkele klassieke sprookjes en fabels om hier een les uit te kunnen trekken.
^ Terug naar boven
Het boek - Moeilijkheid
DE TAAL
Her vocabulaire is soms ingewikkeld, vaak vanwege het feit dat het boek al zo lang geleden geschreven werd.
DE TAAL EN HET VERHAAL
De zinsconstructies zijn lang, de alinea’s zijn dat ook regelmatig. Wel zijn er veel dialogen, die het tempo van het verhaal verhogen.
‘The Wind in the Willows’ is weliswaar een kinderboek, maar dan wel een lastig te lezen boek. Het werd meer dan honderd jaar geleden geschreven en de auteur gebruikt veel stijlfiguren en literaire verteltechnieken, zoals ironie, humor en flashbacks. De alinea’s zijn voor de moderne lezer soms lang, het verteltempo is soms traag. Toch is het een prachtig geschreven literair werk, waar de jonge en ook de oudere lezer zeer van zal genieten.
Het literair niveau is A 2e, het taal-(ERK-)niveau is B1.
Schrijfstijl:
De stijl is humoristisch en helder. Er zit veel tempo in het verhaal.
^ Terug naar boven
Het boek - het verhaal
Actie:
Het verhaal zit boordevol actie. Elk hoofdstuk vindt er wel één avontuur plaats, dat Mr Toad meemaakt, meestal samen met één of twee van zijn vrienden.
Tijd:
Het verhaal wordt chronologisch verteld. Het hele avontuur speelt zich af over een periode van enkele maanden.
Plaats:
Het decor van het verhaal is het Engelse platteland langs de Thames in Zuid-Engeland.
Verhaallijn:
Er is één verhaallijn die vooral gaat over het leven en de lotgevallen van Mr Toad, die, geholpen door zijn dierenvrienden, leert een beter dier te worden.
Verteller:
Er is een auctoriale verteller.
Zoals in een echt sprookje zit er ook in ‘The Wind in the Willows’ een les. Figuren (dieren/mensen) die zo arrogant, eigenzinnig en eigenwijs zijn als Mr Toad, moeten een harde les leren, zodat ze voortaan weten hoe ze met anderen moeten omgaan.
^ Terug naar boven
Het boek - de karakters
Hoofdkarakters:
De hoofdfiguren in ‘The Wind in the Willows’ zijn:
• Mr Toad: een enorm rijke pad. Hij woont alleen in zijn landhuis, ‘Toad Hall’. Ondanks zijn rijkdom heeft hij veel echte vrienden (hij is zelf ook aardig). Zijn onbezonnen gedrag brengt hem echter vaak in grote moeilijkheden;
• Rat: een vriend van Mole, een watterrat;
• Mole: een vriend van Rat, een mol;
• Badger: een das, andere vriend – maar wel één die vaak liever op zichzelf is;
• Otter: een otter, vaak ook een vriend.
Bijfiguren:
Het verhaal kent veel bijfiguren die vaak anonieme rollen vervullen. Zo zijn er groepen als:
• Rabbits: domme konijnen;
• Ferrets: de fretten, de echte slechteriken.
^ Terug naar boven
Het boek - verder
Film:
The Wind in the Willows’ werd meermalen verfilmd, zowel voor de bioscoop als voor de TV (vaak als animatie).
Overig:
‘The wind in the Willows’ is al meer dan een eeuw een zeer populair boek. Dat komt door de vorm van het grappige sprookje en door die onsterfelijke en onmogelijke hoofdpersoon, Mr Toad. Maar ook veel andere dieren zijn immens populair gebleven door de jaren heen.
‘The Piper at the Gates of Dawn’ werd de titel van een album van de Britse band ‘Pink Floyd’; andere namen en fragmenten uit het boek hebben artiesten door de loop der jaren ook beïnvloed.
^ Terug naar boven
Auteur en Werken
Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Kenneth Grahame.^ Terug naar boven
Meer
Leessuggesties:
Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Hobbit van J.R.R. Tolkien
• The House of Rats van Stephen Elboz
• The Wee Free Men van Terry Pratchett
Citaat:
‘Finest house on the whole river,’ cried Toad boisterously. ‘Or anywhere else, for that matter,’ he could not help adding. (p.31)Vragen over het boek:
1. ‘The Wind in the Willows’ wordt vaak gezien als een ode aan het Engelse landleven. Geef hiervan een paar voorbeelden uit het boek en geef ook aan of het Engelse landleven op de een of andere manier door de schrijver op de hak wordt genomen.
2. Analyseer het karakter van Mr Toad. Welke tekortkomingen heeft hij zoal, en in hoeverre verandert zijn karakter in de loop van het verhaal?
3. Beschrijf het hoofdstuk ‘The Piper at the Gates of Dawn’. Wat heeft dit hoofdstuk met het eigenlijke verhaal te maken?
4. De schrijver maakt veel gebruik van literaire stijlmiddelen (zoals ironie). Geef een aantal voorbeelden van zulke ironie en leg uit wat het volgens jou (wel of niet) toevoegen aan het verhaal.
^ Terug naar boven
Comments are closed.