4/5 - (1 stemmen)

Triptych

Niveau:
Genre: crime
Thema: detective

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695926522882", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000002528747","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Triptych%20%28ebook%29%2C%20Karin%20Slaughter","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Detective Michael Ormewood listened to the football game on the radio as he drove down DeKalb Avenue toward Grady Homes. The closer he got to the projects, the more tension he felt, his body almost vibrating from the strain by the time he took a right into what most cops considered a war zone. As the Atlanta Housing Authority slowly devoured itself, subsidized communities like Grady were becoming a thing of the past. The in-town real estate was too valuable, the potential for kickback too high. Right up the road was the city of Decatur, with its trendy restaurants and million-dollar houses. Less than a mile in the other direction was Georgia’s gold-encrusted capitol dome. Grady was like a worse-case scenario sitting between them, a living reminder that the city too busy to hate was also too busy to take care of its own.

© Penguin Random House Company / Bantam Dell / Delacorte Press, 2006

^ Terug naar boven

Algemeen

Special Agent Will Trent van de Special Criminal Apprehension Team (CAT) wordt ingezet om een aantal moorden te onderzoeken. Er zijn jonge vrouwen vermoord in de staat Georgia, anderen zijn aangerand door een gewelddadig persoon. De meest recente moord vindt plaats in Atlanta. De overeenkomst tussen de slachtoffers is dat ze zwaar zijn mishandeld en bij allen zijn hun tongen afgebeten.
Detective Michael Ormewood van de politie in Atlanta vindt het maar niks dat er een speciale detective meedoet aan het onderzoek. Maar Will Trent raakt geobsedeerd door de misdaden. Te meer wanneer hij ontdekt dat zijn geliefde / vriendin / duivelin Angie Polaski ooit een verhouding had met Ormewood.
De moordzaken lijken iets duidelijker te worden wanneer Trent hoort dat er een ex-moordenaar weer vrij rondloopt in Atlanta na zijn straf te hebben uitgezeten: John Shelley, een man die als tiener zijn vriendin vermoordde en haar tong afbeet …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Karin Slaughter

Jaar van uitgave:
2006

Aantal pagina's:
390

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1985 – 2010

Plaats van handeling:
USA, Georgia, Atlanta

Bijzonderheden:
Een misdaadroman in 39 hoofdstukken en in 3 delen. De eerste roman met de detective Will Trent in de hoofdrol.
In het Nederlands heet het boek ‘Triptiek’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Voor de lezer die houdt van spannende misdaadverhalen is ‘Triptych’ een aanrader. Wel moet je tegen het geweld kunnen dat Slaughter verwoordt; soms achteraf, soms ter plekke: ze gaat geen enkel taboe uit de weg.
Ondanks het feit dat Slaughter een vrouw is, zal dit verhaal waarschijnlijk jongens net zo aanspreken als meisjes. Maar het zijn nogal macho-achtige types die in deze boeken voorkomen. De enige uitzondering is (gelukkig) de wat stuntelige Will Trent.


WAT MOET JE WETEN?

Het is handig als je enig idee hebt hoe de politie (en het onderzoeken van misdaad in het algemeen) in de Verenigde Staten georganiseerd is, maar dat is geen must. Het kan soms wat lastig overkomen: politiezaken die van de plaatselijke naar de Federale recherche gaan, met alle naijver en afgunst van dien.
‘Triptych’ is een typische detective: er wordt een misdaad gepleegd en die wordt in de loop van het verhaal opgelost. In zoverre niks bijzonders. Wel is het typisch Slaughter-stijl om die misdaad te laten volgen door een aantal vergelijkbare misdaden, die allemaal op min of meer dezelfde manier plaatsvinden.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is niet moeilijk voor een lezer die niveau B2 beheerst. Soms wordt er een vocabulaire gebruikt dat betrekking heeft op justitie en politie, maar vaak wordt dit voldoende uitgelegd.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De zinsconstructies zijn niet erg complex. Spannende omschrijvingen van situaties en personen worden afgewisseld door snelle dialogen. Wat het verhaal soms lastig maakt is dat de lezer niet altijd weet wie er spreekt.


Schrijfstijl:

Qua stijl is het niet een moeilijk boek. Slaughter windt er geen doekjes om: ze vertelt haar verhaal en dat is het, de handelingen staan voorop.
Qua literair niveau is dit een boek op niveau C 4a. De lezer dient bekend te zijn met de techniek van flashbacks en dient zich te kunnen verdiepen in allerlei verschillende – soms zeer walgelijke – karakters; de meeste karakters zullen (gelukkig) heel ver af staan van de lezer.
Qua taal-(ERK-)niveau is dit een boek op niveau B2. Het boek vereist enige kennis van het Amerikaans: niet alleen het slang uit de grote stad, maar ook de justitiële woorden zullen soms lastig zijn.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Triptych’ is een heel spannend boek. Zelfs wanneer je de moordenaar kent – en dat denk je al snel door te hebben als lezer – blijft de spanning erin: mensen zijn bij Slaughter niet altijd de betrouwbare personen die ze lijken te zijn …


Tijd:

Er zijn veel flashbacks in dit boek. Het verhaal speelt zich af in het eerste decennium van de 21e eeuw, maar gaat regelmatig terug – in aparte hoofdstukken – naar 1985. De misdaad die toen werd gepleegd heeft alles te maken met de misdaden van nu. Door de duidelijke verwijzingen naar het jaar – en vaak ook nog naar het exacte tijdstip – blijft het verhaal heel goed te volgen.


Plaats:

De roman speelt zich voornamelijk af in Atlanta, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Georgia.


Verhaallijn:

Als de lezer doorheeft wat de gebeurtenissen in 1985 te maken hebben met de misdaden en met een aantal karakters van ‘nu’, is de verhaallijn duidelijk. Soms zal een lezer terug moeten bladeren om te herlezen wie een persoon nu precies was, maar dat gaat meer om het karakter zelf dan om eventuele complicerende bijfiguren.


Verteller:

Er is een alwetende verteller aan het woord,. Via haar komen we vaak de gedachten van de hoofdpersonen wel te weten, maar Slaughter houdt de touwtjes van de verschillende karakters stevig in handen.
Het verhaal is goed te duiden. Er zijn misdaden gepleegd. De lezer wil weten wie het gedaan heeft en wat er met die persoon gaat gebeuren. Slaughter geeft antwoord op al die vragen.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De karakters zijn goed te doorgronden, maar de lezer moet wel heel goed lezen. Will Trent is de gemakkelijkste: we weten vanaf het begin dat hij de echte good guy is: rondom hem worden al die verhalen verteld en hij lost altijd alles op. Maar die andere good guys & dolls zijn soms real bad


Bijfiguren:

Het aantal hoofdpersonen is niet zo groot, maar soms maken ze het verhaal wel verwarrend. Soms blijkt een vrouw een meisje te zijn, soms is een betrouwbaar familielid een doortrapte boef, soms is een walgelijke moordenaar ogenschijnlijk een goeie vent. Het blijft een kwestie van goed opletten.
De verhoudingen tussen de karakters onderling zijn soms moeilijk te duiden. Hoe is de verhouding tussen Will en Angie precies? Is John Shelley door zijn tante goed geholpen? En wat hebben die prostituees met die werknemers in de autowasserette te maken?

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Triptych’ is niet verfilmd.


Overig:

De roman is anders dan de meeste Slaughter-romans, omdat er zo snel gewisseld wordt, niet alleen in tijd, maar ook in karakter. De gebeurtenissen worden soms vanuit de moordenaar beschreven, dan weer vanuit het slachtoffer en dan weer vanuit de onderzoeker (detective). Dat maakt het verhaal lastig: maar wel extra spannend.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Karin Slaughter.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Fractured van Karin Slaughter
• Killing Me Softly van Nicci French
• The Finder van Colin Harrison


Citaat:
‘Hell, she had told so many lies by now that she wouldn’t know the truth if it hit her on the ass.’ (p.262)

Vragen over het boek:

1. Karin Slaughter werd heel snel populair in Nederland. Kun je uiteggen hoe dat zou kunnen als je afgaat op dit boek, Triptych?
2. Beschrijf een karakter uit het boek, bijvoorbeeld John Shelley of Angie Polaski. Geef aan in hoeverre haar/zijn gedrag door de handelingen in het verhaal beïnvloed zijn / worden.
3. Will Trent is niet echt een flitsende detective: hij ziet er onverzorgd uit en hij is niet zo handig met wat hij doet en zegt. Bovendien is hij als kind mishandeld en hij is dyslectisch. Geef voorbeelden van zijn ‘tekortkomingen’ aan de hand van het verhaal en leg uit of dit hem sympathieker maken of juist niet.
4. Geweld speelt een belangrijke rol in de misdaadromans van Karin Slaughter. Geef een paar voorbeelden van dit expliciete geweld uit Triptych. Wat vind je van de manier waarop Slaughter misdaad en geweld vastlegt?
^ Terug naar boven

Comments are closed.