Turtles All the Way Down

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: love

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

At the time I first realized I might be fictional, my weekdays were spent at a publicly funded institution on the north side of Indianapolis called White River High School, where I was required to eat lunch at a particular time - between 12:37 P.M. and 1:14 P.M. - by forces so much larger than myself that I couldn't even begin to identify them. If those forces had given me a different lunch period, or if the tablemates who helped author my fate had chosen a different topic of conversation that September day, I would've met a different end - or at least a different middle. But I was beginning to learn that your life is a story told about you, not one that you tell.
Of course, you pretend to be the author. You have to. You think, I now choose to go to lunch, when that monotone beep rings from on high at 12:37. But really, the bell decides. You think you're the painter, but you're the canvas.
Hundreds of voices were shouting over one another in the cafeteria, so that the conversation became mere sound, the rushing of a river over rocks. And as I sat beneath fluorescent cylinders spewing aggressively artificial light, I thought about how we all believed ourselves to be the hero of some personal epic, when in fact we were basically identical organisms colonizing a vast and windowless room that smelled of Lysol and lard.

© Penguin Random House Company / Dutton, 2017^ Terug naar boven

Algemeen

Aza is een meid met veel geluk in haar leven: ze heeft een lieve, hardwerkende en aanhankelijke moeder, ze heeft alles wat ze hebben wil (een computer, een mobiele telefoon, een auto) en ze is erg slim. Maar ze heeft ook een groot verdriet: haar vader leeft niet meer.
En Aza heeft ook iets wat haar dagelijks onzeker (en daardoor ongelukkig) maakt: ze denkt dat haar lijf wordt aangevallen door allerhande bacteriën. Bacteriën die haar lichaam binnendringen, bezetten en daarna waarschijnlijk helemaal overnemen. Een reden voor Aza om zich zo goed mogelijk te beschermen tegen die aanvallen – de hele dag door.
Gelukkig heeft Aza ook een hartsvriendin: Daisy, een jolige meid die Aza in alles helpt en steunt.
Op een dag horen Aza en Daisy over de verdwijning van een rijke projectontwikkelaar. Er is een beloning van 100.000 dollar uitgeloofd voor degene die kan helpen deze Mr. Pickett te vinden. Een buitenkansje, vindt Daisy.
Het toeval wil dat Aza de zoon des huizes, Davis Pickett, kent. Een paar jaar geleden konden ze goed met elkaar opschieten. Dus Aza en Daisy proberen met David in contact te komen.
En die Davis blijkt nog even leuk te zijn als een paar jaar geleden. Maar kun je zo iemand wel geld afhandig maken om zijn vader te vinden? En hoe zit het ook al met die bacteriën wanneer een leuke jongen je zoenen wil?^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
John Green

Jaar van uitgave:
2017

Aantal pagina's:
286

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2015-2020

Plaats van handeling:
USA, Indiana (Indianapolis)

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 24 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Schildpadden tot in het oneindige’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Voor de fans van John Green is ‘Turtles All the Way Down’ uiteraard verplichte kost. Voor degenen die deze schrijver nog niet kennen: bijt je maar eens stuk op ‘echte’ literatuur: ‘echte’ young adult fiction, zelfs. Dit is een verhaal over liefde, vriendschap, verlies en over jezelf leren kennen.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Turtles All the Way Down’ moet je open staan voor literatuur. Niet alleen voor de jeugdliteratuur van John Green (want dit is echt literatuur), maar ook voor de vele citaten: van W.B. Yeats, J.D. Salinger, Charlotte Brontë, Toni Morrison, James Joyce, Edna St. Vincent Millay, Robert Frost, Emily Dickinson, Terry Pratchett, Maurice Sendak, William Shakespeare en waarschijnlijk nog een aantal anderen.
Daarnaast is de hoofdpersoon een meid met een stoornis: ze denkt dat ze continu wordt aangevallen (en wellicht overgenomen) door bacteriën – een reden voor haar om zich telkens te wassen, te desinfecteren, in te smeren en te verbinden.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Turtles All the Way Down’ zijn vaak lastig. Je moet echt een ervaren lezer zijn. Niet alleen van Engelstalige teksten, maar ook van literatuur in het algemeen. De hoofdpersonen citeren er flink op los: uit werk van Shakespeare, Emily Dickinson en vele anderen – niet altijd de gemakkelijkste bronnen uit de literatuur. Dat zorgt vaak voor complexe taal.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen kort. Er zijn heel veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De young adult novel ‘Turtles All the Way Down’ stelt hoge eisen aan de taalkennis van de lezer. Dat zou een belemmering kunnen zijn voor het begrip van het verhaal.
En dat verhaal is echt de moeite waard. Het gaat over een meid met problemen: problemen die wel (grotendeels) te overwinnen zijn, maar dan moet je er zelf wel heel veel voor willen doen. En het is de vraag of Aza dat wil (en kan).
Op basis van deze eigenschappen is ‘Turtles All the Way Down’ een boek met een literair niveau B 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘Turtles All the Way Down’ is opnieuw heel mooi geschreven, zoals we dat van Mr. Green gewend zijn. Maar dit verhaal is ook lastig te lezen voor wat betreft de psychische gesteldheid van Aza. Daar wordt veel tijd aan besteed – sommige lezers zullen dat wellicht te veel vinden.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘Turtles All the Way Down’ is een verhaal met vrij veel actie. Die actie heeft meestal te maken met de ontmoetingen tussen Aza en haar vriendin Daisy en de vriend van Aza, Davis.


Tijd:

‘Turtles All the Way Down’ speelt zich af in de jaren 2015-2020. Het is de wereld van het Internet, de mobiele telefoon en de contacten die via die moderne media worden gelegd.
Er zijn een paar flashbacks, met name wanneer Aza terugdenkt aan haar kinderjaren. Het verhaal wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘Turtles All the Way Down’ is de stad Indianapolis, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Indiana. In die stad woont Aza aan de ene kant van de rivier (aan de kant waar de ‘gewone’ burgers wonen) en Davis woont aan de andere kant (daar waar de villa’s zich bevinden).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Turtles All the Way Down’: zal Aza kunnen leren met zichzelf te leven (en, in aansluiting daarop: met anderen – zoals Davis Pickett)?


Verteller:

De roman ‘Turtles All the Way Down’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. De verteller is de zestien jaar oude Aza (‘Holmesy’) Holmes. Eén van de hoofdstukken wordt door Aza verteld terwijl ze in de tweede persoon (‘you’) over zichzelf schrijft (hoofdstuk 20): het lijkt daardoor alsof ze van een afstand naar zichzelf kijkt.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Turtles All the Way Down’ zijn:
• Aza (‘Holmesy’) Holmes: de verteller van het verhaal, een 16-jarige middelbare scholier. Zij woont alleen met haar moeder. Aza is dwangmatig bezig met haar lijf: met calorieën, bacteriën en andere organismen die haar leven kunnen bedreigen;
• Daisy Ramirez: de beste vriendin van Aza, een vrolijke flapuit (en durfal);
• Davis Pickett: een vroegere vriend van Aza, een zoon van een rijke ondernemer;
• Mrs. Holmes: de moeder van Aza, een docent wiskunde.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Turtles All the Way Down’ zijn:
• Mychal Turner: een klasgenoot van Aza en Daisy;
• Dr. Karen Singh: de arts (psychiater) die Aza onder behandeling heeft;
• Noah Pickett: de 13-jarige broer van Davis;
• Russell Pickett: de vader van Davis, een schatrijke ondernemer, de CEO en eigenaar van Pickett Engineering. Niet echt een invoelende vader;
• Lyle: de veiligheidsmedewerker van de Pickettd;
• Malik Moore: de privé zoöloog van de Picketts;
• Rosa: de ‘house manager’ van de Picketts;
• Holly: een serveerster in cafetaria ‘Applebee’s’;
• Frances Oliver: een curator van een tentoonstellingsruimte.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De young adult novel ‘Turtles All the Way Down’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘Turtles All the Way Down’ is een verhaal over coming-of-age. Maar het is ook een liefdesverhaal. Boven alles is het een roman over een meid die grote problemen met zichzelf heeft. Dus bereid je voor op een stevig onderzoek naar de werkelijke ik van de hoofdpersoon.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over John Green.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Curious Incident of the Dog in the Night-time van Mark Haddon
• Dying to Know You van Aidan Chambers
• All the Bright Places van Jennifer Niven


Citaat:
As Daisy switched the song to a romantic ballad that she and Mychal were singing, I started thinking about turtles all the way down. I was thinking that maybe the old lady and the scientist were both right. Like, the world is billions of years old, and life is a product of nucleotide mutation and everything. But the world is also the stories we tell about it. (p.257)

Vragen over het boek:

1. Wat is er met Mr. Russell Pickett gebeurd volgens jou? Waaruit blijkt dat?
2. Wat vind je van de keuzes die Aza uiteindelijk maakt met betrekking tot haar relaties?
3. Wat vind je van de keuzes die Davis uiteindelijk maakt met betrekking tot zijn verdere leven?
4. Verklaar de titel van het boek: ‘Turtles All the Way Down’.

^ Terug naar boven

Comments are closed.