VIOLENCE:

A Devil in Paradise

Niveau:
Genre: autobiography
Thema: vriendschap

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

It was Anaïs Nin who introduced me to Conrad Moricand. She brought him to my studio in the Villa Seurat one day in the fall of 1936. My first impressions were not altogether favorable. The man seemed somber, didactic, opinionated, self-centered. A fatalistic quality pervaded his whole being.
It was late afternoon when he arrived, and after chatting a while, we went to eat in a little restaurant on the Avenue d’Orleans. The way he surveyed the menu told me at once that he was finicky. Throughout the meal he talked incessantly, without its spoiling his enjoyment of the food. But it was the kind of talk that does not go with food, the kind that makes food indigestible.
There was an odor about him which I could not help but be aware of. It was a mélange of bay rum, wet ashes and tabac gris, tinctured with a dash of some elusive, elegant perfume. Later these would resolve themselves into one unmistakable scent – the aroma of death.

© William Heinemann / New English Library, 1956/1974.^ Terug naar boven

Algemeen

De Amerikaanse schrijver Henry Miller woont al een tijdje in Parijs wanneer hij in 1936 Conrad Moricand ontmoet. Moricand is een enorme prater, iemand die verstand heeft van alles en nog wat. Hij is een aan lager wal geraakte Zwitser die veel pech in zijn leven heeft gehad. Zegt hij – en Miller gelooft hem.
Wanneer Henry Miller in 1947 in Big Sur op een berg aan de kust van Californië woont met zijn jonge vrouw en hun dochtertje, hoort hij opnieuw van zijn Parijse vriend. Deze is na de oorlog op drift geraakt en terechtgekomen in Zwitserland, zonder een cent op zak. Miller besluit Moricand te helpen en hij nodigt hem uit naar Californië te komen en daar een tijdje te blijven wonen – allemaal betaald door de – niet zo rijke – Mller. Dat gebeurt.
Moricand is blij met de rust, met het luie leventje, met zijn vriend en diens vrouw. Maar al snel ontstaan er scheuren in de vriendschap. Moricand wil eigenlijk veel meer dan waar hij recht op heeft: meer geld, een betere slaapplek, goede medicijnen, Franse sigaretten.
Henry Miller weet niet goed wat hij met deze profiteur aan moet.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Henry Miller

Jaar van uitgave:
1956

Aantal pagina's:
127

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1935-1950

Plaats van handeling:
Meerdere plaatsen (Parijs, Californië)

Bijzonderheden:
Een autobiografische roman zonder hoofdstukken, maar wel met witregels.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De autobiografische roman ‘A Devil in Paradise’ gaat over vriendschap: de vriendschap tussen een Amerikaanse schrijver en een Zwitserse kunstenaar (tevens nietsnut). Het geeft een helder beeld van het Parijs uit de jaren dertig en het Californië van de jaren veertig van de vorige eeuw.


WAT MOET JE WETEN?

‘A Devil in Paradise’ beschrijft de vriend van Miller als een nare vent, een man die soms tevreden is – maar veel vaker ontevreden en chagrijnig over het feit dat hij niet alles krijgt wat hij wil hebben.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De taal van ‘A Devil in Paradise’ is heel goed te begrijpen.
De woorden zijn nergens erg moeilijk. De alinea’s zijn van een gemiddelde lengte. Wat het lezen lastig kan maken is dat er geen hoofdstukken zijn. Wel zijn er witregels zo nu en dan.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is de roman niet moeilijk.
Het verhaal is lastiger. Soms is Mr. Miller breedsprakig en soms weet je niet precies waar het verhaal heen gaat. Dat komt uiteraard omdat het een autobiografische roman is waarbij je zo nu en dan de aantekeningen van de schrijver kunt herkennen: het gaat meer om feiten en meningen dan om een plot.
Op basis van deze eigenschappen is ‘A Devil in Paradise’ een boek met een literair niveau C 5d en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

Henry Miller is hard voor zijn vriend Moricand. Maar dat is hij ook voor zijn vrouw (bazig, vervelend, ongeïnteresseerd) en voor zichzelf (te slap, besluiteloos, of soms te hard).

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘A Devil in Paradise’ bevat een verhaal met zeer weinig actie.


Tijd:

Het verhaal speelt zich af in de jaren 1939-1947. Het begint met de ontmoeting tussen de schrijver en Moricand. Daarna wordt de Tweede Wereldoorlog overgeslagen (hoewel daar later in de roman wel over verteld wordt) en gaan de handelingen verder in Californië in 1947.


Plaats:

De setting van ‘A Devil in Paradise’ is twee plaatsen, plekken waar Henry Miller langere tijd woonde: Parijs in de jaren dertig en het stadje Big Sur aan de Californische kust in de jaren veertig van de vorige eeuw.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘A Devil in Paradise’: hoe zal de vriendschap tussen Miller en Moricand zich ontwikkelen nu ze langere tijd bij elkaar wonen?


Verteller:

De roman heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘A Devil in Paradise’ zijn:
• Henry Miller: de ik-verteller, een Amerikaanse schrijver die lang in Parijs woonde en daar bevriend is geraakt met:
• Conrad Moricand: een van oorsprong Zwitserse klaploper, een man die zo nu en dan schrijft of tekent, maar die voornamelijk leeft op kosten van vrienden en bekenden.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘A Devil in Paradise’ zijn:
• De vrouw en het kleine dochtertje van Henry Miller;
• Vrienden van Henry Miller – in Parijs: Anaïs Nin, Eduardo Sanchez, Georges Pelorson, Eugene Jolas, Raymond Queneau, Théophile Briant;
• Vrienden van Henry Miller – in Californië: Lilik (Schatz), Gilbert, Jean Wharton, Leon Shamroy, Jaime de Angulo, Ellwood Graham, Raoul Bertrand, Varda.

^ Terug naar boven

Het boek - verder

Website:

Film:

‘A Devil in Paradise’ is niet verfilmd.


Overig:

‘A Devil in Paradise’ is het derde deel uit een (los te lezen) trilogie, ‘Big Sur and the Oranges of Hieronymus Bosch’.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Henry Miller.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Delta of Venus van Anaïs Nin
Loitering with Intent van Muriel Spark
Summertime van J.M. Coetzee


Citaat:
The place enchanted him. He asked if he could come again, as a friend.
‘And that idiot couldn’t stand it here!’ he said, shaking his head. ‘Why, it’s a paradise.’
‘Paradise lost!’ I countered. (p.126)

Vragen over het boek:

Analyseer de karakters van de onderstaande personen aan de hand van een drietal voorbeelden uit de roman:
1. Henry Miller
2. Conrad Moricand
3. De vrouw van Henry Miller
4. Lilik

^ Terug naar boven

Comments are closed.