A Gift for a Gift

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: family matters

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Het boek is niet via bolcom verkrijgbaar.

SNEL NAAR...

Het begin

Fran Kelly stood outside the park at three in the morning, crying a little and pretending, though there was no one to see, that she wasn’t. She was a thin small-featured girl of fifteen, dressed in a baggy grey sweater and short black skirt. Her face, always pale, was so white that the freckles normally invisible in winter showed up clearly. She had been walking round town all night, too stubborn to go home.

It had been just once too often. When she came downstairs at ten o’clock to find the boys still watching television with all that mess untouched, she yelled that she’d had enough, she was leaving, and ran out of the house without even a coat. The bus into town was just pulling away from the stop; she had caught up with it, waving her hands like mad at the driver, who saw her and opened the doors. She jumped aboard and took her seat feeling reckless and extravagant. When they swayed into the High Street, she got out.

© Reed International Books Ltd / Mammoth, 1992^ Terug naar boven

Algemeen

Fran Kelly woont samen met haar twee broertjes bij haar moeder thuis. Haar vader is al jaren geleden het huis uitgegaan en haar moeder kan het huishouden en de kinderen totaal niet aan. De zorg voor het huis, het eten, de financiën; alles komt op de schouders van Fran terecht.
Als op een avond haar broertjes voor de zoveelste keer slaande ruzie hebben, houdt Fran het niet langer uit. Ze loopt van huis weg. Midden in de nacht loopt ze een huisje binnen. Als ze wakker wordt, blijkt dat ze is opgevangen door een aardige man, Michael. Michael biedt haar een bed, een bad en een maaltijd aan. Hij nodigt haar zelfs uit bij hem te komen wonen.
Fran vertrouwt het uiteraard helemaal niet. Maar het blijkt dat Michael echt niet een vies mannetje is. Hij wil haar juist iets geven. Wat ze maar wil. In ruil daarvoor zal ze hem ook iets moeten geven.
Maar wat zou ze kunnen vragen? En … wat zou ze moeten geven? Als ze een paar dagen later in het huis terugkomt, treft ze daar niet alleen Michael aan, maar ook een oude dame, Hilary Stock. Hilary en Michael hebben een speciale band. En zo’n band zou Fran ook met Michael kunnen hebben. Maar of het haar dat allemaal waard is …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Maeve Henry

Jaar van uitgave:
1990

Aantal pagina's:
110

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980-1990

Plaats van handeling:
UK, een niet nader genoemde stad

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 9 hoofdstukken
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘A Gift for a Gift’ is een heel speciaal verhaal. Het gaat over een gewoon meisje in een niet zo’n gewoon gezin. Maar vooral gaat het over een eigenaardige man. Een man die niet echt een mens blijkt te zijn. Maar iets anders. Als je van dit soort (onwerkelijke) verhalen houdt, dan is ‘A Gift for a Gift’ een spannend en ook wel bijzonder verhaal voor jou.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘A Gift for a Gift’ heb je niet veel specifieke kennis nodig. Het is een boeiend verhaal. Weliswaar onmogelijk, maar toch op zo’n manier verteld dat het lijkt alsof het allemaal echt gebeurd is. Ms Henry vertelt het verhaal heel boeiend en gebruikt daar niet echt moeilijke taal voor.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘A Gift for a Gift’ zijn nergens echt moeilijk te noemen. De alinea’s en hoofdstukken zijn tamelijk kort en er zijn veel dialogen. De taal zal voor weinig lezers een belemmering zijn.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De jeugdroman ‘A Gift for a Gift’ is qua taal gemakkelijk te begrijpen. Het is een verhaal dat in gewone taal verteld wordt. Wel met zo nu en dan platte taal – Fran komt niet uit zo’n geweldig goed milieu – ‘Sod off!’, ‘Shit!’, dat soort taal.
Het onderwerp is echter lastiger dan de taal. In eerste instantie denk je te maken te hebben met een meisje dat van huis wegloopt en dat misschien wel bij een heel vies mannetje in huis terechtgekomen is. Maar dat is helemaal niet waar. Vanaf het moment dat Fran in het huis van Michael – of eigenlijk het huis van Hilary – terechtkomt, krijgt het verhaal een mysterieus tintje. Wie is die Michael in werkelijkheid, en wat wil hij van haar? Een spannend verhaal, maar wel lastig te bevatten.
Op basis van deze eigenschappen is ‘A Gift for a Gift’ een boek met een literair niveau B 3c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

‘A Gift for a Gift’ is heel spannend geschreven. Het verhaal werd al in 1990 geschreven, maar het doet nergens ouderwets aan: verhalen over gezinsproblemen zijn – helaas – van alle tijden. En het thema dat er later bij komt – een mysterie – is ook niet tijdgebonden. Kortom: een spannend verhaal met een hoofdpersoon die belangrijke keuzes in haar leven moet maken.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De jeugdroman ‘A Gift for a Gift’ is een verhaal met veel actie. Allereerst zwerft Fran een nacht door de stad. Dan logeert ze in een vreemd huis. En daarna volgen de eigenaardige gebeurtenissen elkaar op: een mysterieuze man die heel veel kan, een oude vrouw met geheimen. En Fran die telkens een keuze moet maken. Zowel voor of tegen haar moeder en haar broertjes als voor of tegen Michael en/of Hilary.


Tijd:

Het verhaal van ‘A Gift for a Gift’ speelt zich af ergens in de jaren tussen 1980 en 1990. Het was een tijd zonder mobiele telefoon en internet, maar dat is nergens aan het verhaal te merken. Het verhaal doet zeker niet ouderwets aan.


Plaats:

De plaats waarA Gift for a Gift’ zich helemaal afspeelt, is een stad in Engeland. We krijgen niet te horen welke stad het is; we lezen alleen dat de oma van Fran in de stad Bournemouth, aan de Engelse zuidkust, woont.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘A Gift for a Gift’: welke keuzes moet Fran maken? En die keuzes zijn dan voor of tegen haar familie (haar moeder en haar broertjes) of voor of tegen Michael en/of Hilary.


Verteller:

De jeugdroman ‘A Gift for a Gift’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal helemaal vanuit het oogpunt van de vijftienjarige Fran Kelly. Alles wat er gebeurt, maken we mee door haar ogen.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘A Gift for a Gift’ zijn:
• Fran (Francesca Deirdre) Kelly: een vijftienjarig meisje. Ze woont thuis bij haar moeder en haar twee broertjes, maar daar moet ze voor alles en iedereen zorgen;
• Michael: een man van een jaar of dertig (denkt Fran). Hij ziet er tamelijk gewoon uit (maar dat is hij echt niet);
• Hilary Stock: een oude dame die haar hele leven in hetzelfde huis woont, de laatste jaren samen met Michael.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘A Gift for a Gift’ zijn:
• Mrs Kelly (‘Mam’): de moeder van Fran. Zij is een heel labiele vrouw die het huishouden met drie kinderen helemaal niet aan kan;
• Lee Kelly: de 13-jarige broer van Fran. Hij spijbelt veel en doet zo weinig mogelijk in huis. Zijn moeder en zuster hebben weinig over hem te zeggen;
• Nigel Kelly: het jongste broertje van Fran. Hij is vrij hulpeloos; het liefst kijkt hij altijd TV;
• Mr Kelly: de vader van Fran, Nigel en Lee. Hij woont al jaren niet meer thuis (maar samen met Mrs Thomas);
• Een aantal klasgenoten en docenten van Fran.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘A Gift for a Gift’ is niet verfilmd.


Overig:

A Gift for a Gift’ is een onwerkelijk verhaal. Het gaat over een persoon die anders is dan alle andere mensen. Dat anders-zijn zorgt voor de nodige problemen bij Fran en Hilary. Toch wordt het verhaal zo natuurlijk verteld dat je als lezer echt gelooft dat dit allemaal mogelijk is.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Maeve Henry.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Snowbird Winter van Sue Welford
• Only You Can Save Mankind (Johnny Maxwell Trilogy Book I) van Terry Pratchett
• Heaven Eyes van David Almond


Citaat:
The figures were outgrowing the mirror. They were standing in the room now and somehow it was the room that was growing smaller, receding and becoming invisible, and Fran with it. She could no longer see herself, and yet she was still there to see and hear. Closest to her was a girl with plaits in a dressing gown. The girl was standing in front of a fire and there was something in her hand. It glittered as her hand moved. She said: ‘The best I have. A gift for a gift, a favour for a favour.’ (p.45)

Vragen over het boek:

1. Wanneer beseft Fran dat Michael niet een vies mannetje is?
2. Welke van de ouders neemt het minst de verantwoordelijkheid voor de kinderen, de vader of de moeder van Fran? Waarom vind je dat?
3. Zijn het goede adviezen die Ms Hilary Stock aan Fran geeft? Waarom vind je dat?
4. Welke boodschap zou Ms Henry kunnen hebben gehad met dit verhaal, of vind je dat er geen boodschap in het verhaal zit?

^ Terug naar boven

Comments are closed.