3/5 - (1 stemmen)

A Study in Scarlet

Niveau:
Genre: crime
Thema: detective

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1694884933675", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000006898430","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Complete%20Sherlock%20Holmes%20Novels%20-%20Unabridg...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

In the year 1878 I took my degree of Doctor of Medicine of the University of London, and proceeded to Netley to go through the course prescribed for surgeons in the army. Having completed my studies there, I was duly attached to the Fifth Northumberland Fusiliers as Assistant Surgeon. The regiment was stationed in India at the time, and before I could join it, the second Afghan war had broken out. On landing at Bombay, I learned that my corps had advanced through the passes, and was already deep in the enemy's country. I followed, however, with many other officers who were in the same situation as myself, and succeeded in reaching Kandahar in safety, where I found my regiment, and at once entered upon my new duties.
The campaign brought honours and promotion to many, but for me it had nothing but misfortune and disaster. I was removed from my brigade and attached to the Berkshires, with whom I served at the fatal battle of Maiwand. There I was struck on the shoulder by a Jezail bullet, which shattered the bone and grazed the subclavian artery. I should have fallen into the hands of the murderous Ghazis had it not been for the devotion and courage shown by Murray, my orderly, who threw me across a pack-horse, and succeeded in bringing me safely to the British lines.
Worn with pain, and weak from the prolonged hardships which I had undergone, I was removed, with a great train of wounded sufferers, to the base hospital at Peshawar. Here I rallied, and had already improved so far as to be able to walk about the wards, and even to bask a little upon the verandah, when I was struck down by enteric fever, that curse of our Indian possessions. For months my life was despaired of, and when at last I came to myself and became convalescent, I was so weak and emaciated that a medical board determined that not a day should be lost in sending me back to England. I was dispatched, accordingly, in the troopship ‘Orontes’, and landed a month later on Portsmouth jetty, with my health irretrievably ruined, but with permission from a paternal government to spend the next nine months in attempting to improve it.

© Wordsworth Editions Limited / Wordsworth Classics, 2007

^ Terug naar boven

Algemeen

Als Dr Watson verzwakt terugkomt van de oorlogen die er woeden in de Aziatische kolonies van Groot-Brittannië – zoals India, Pakistan en Afghanistan – probeert hij met het weinige geld wat hij heeft, geschikte kamers in Londen te huren. Dat lukt, vooral vanwege het feit dat er een man bereid is die kamers samen met hem te huren. Die man heet Sherlock Holmes.
Holmes is een amateurdetective. Hij onderzoekt ook gifsoorten, hij weet alles over het menselijke lichaam en hij leest alle vakliteratuur die hij over misdaad kan vinden. Zo nu en dan schrijft hij een artikel over misdaad. En mensen komen bij hem om zijn mening te weten te komen over de misdaad. Dat doen zelfs de detectives van Scotland Yard, Gregson en Lestrade.
Op een dag komen die detectives weer langs. Er is een man vermoord in een leegstaand huis. Een wond is er niet te vinden; wel ligt er bloed rond het lijk.
Een paar dagen later ligt er een nieuw lijk, maar ditmaal in een Londens hotel. De man blijkt doodgestoken te zijn.
En Sherlock Holmes heeft snel een dader gevonden. Maar voordat die gearresteerd kan worden, moet er eerst een verhaal van dertig jaar terug worden verteld.
In de onherbergzame gebieden van het midwesten van de Verenigde Staten worden een oudere man en een klein meisje gevonden door een grote groep kolonisten. De kolonisten zijn strenge gelovigen die gevlucht zijn vanwege hun geloof. Het zijn Mormornen, de Latter Day Saints. Zij trekken naar het westen, naar de staat Utah. Daar stichten ze later de stad Salt Lake City. En de man, John Ferrier en het meisje Lucy, mogen bij die Mormonen wonen.
Maar dan, zo’n vijftien jaar later, gaat het helemaal mis …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Sir Arthur Conan Doyle

Jaar van uitgave:
1887

Aantal pagina's:
84

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Tussen 1847 en 1878. De moorden – en de oplossing daarvan – vinden plaats 1878. De aanleiding tot de moorden wordt verklaard in een terugblik, die een periode van 1847 tot ongeveer 1878 bestrijkt.

Plaats van handeling:
De moorden worden gepleegd in Londen. De aanleiding tot de moorden ligt in het onherbergzame gebied tussen Illinois en Utah, en later in Salt Lake City in Utah.

Bijzonderheden:
'A Study in Scarlet' is een korte roman bestaande uit 2 delen van elk 7 hoofdstukken. De eerste vijf van de zeven hoofdstukken uit deel 2 ('The Country of the Saints' genaamd) is een terugblik op de gebeurtenissen die tussen 1847 en 1878 de aanleiding vormden tot de moorden uit het eerste deel van het boek.
In het Nederlands heet het boek ‘Een studie in rood’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘A Study in Scarlet’ is de eerste detectiveroman van Sir Arthur Conan Doyle, de eerste roman over de beroemdste detective aller tijden: Sherlock Holmes. Wat dat betreft is het eigenlijk verplichte kost voor elke detective- en crimelezer: Sherlock Holmes is de vader van alle speurders.
In deze misdaadroman kun je controleren of Sherlock Holmes een pijp rookt en of hij vaak ‘Elementary, my dear Watson’ zegt.


WAT MOET JE WETEN?

Voor ‘A Study in Scarlet’ heeft de lezer niet veel specifieke kennis nodig. Conan Doyle legt veel uit, met name over de manier waarop Sherlock Holmes zijn analyses pleegt.
Misschien is het handig als je iets leest over de Mormonen (‘the Latter Day Saints’) en over het gebied waar ze zich vestigden (zoals in en rond de stad Salt Lake City in de staat Utah).
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden in ‘A Study in Scarlet’ zijn niet echt moeilijk te noemen. De alinea’s zijn van een normale lengte. De hoofdstukken in de roman zijn behoorlijk kort. Het feit dat deze kleine roman (van een bladzijde of 90) uit twee delen en in totaal 14 hoofdstukken bestaat, vergemakkelijkt het lezen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal en thema is ‘A Study in Scarlet’ een zeer leesbaar boek. Het verhaal werd meer dan een eeuw geleden geschreven, maar het blijft boeiend. Arthur Conan Doyle is lang niet zo breedsprakig als (bijvoorbeeld) Charles Dickens en zijn thema’s zijn nog steeds spannend, zelfs voor de meest verwende moderne thriller– of detectivelezer.
Op basis van deze eigenschappen is ‘A Study in Scarlet’ een boek met een literair niveau C 4d en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘A Study in Scarlet’ is een spannend geschreven verhaal. Veel van de handelingen vinden off-stage plaats, maar door de manier van vertellen krijgt de lezer toch vaak de indruk er persoonlijk bij aanwezig te zijn.
Sir Arthur Conan Doyle heeft een enorm grote fantasie en een bijzonder grote kennis van misdaad, gifmengsels en alibi’s (net als Sherlock Holmes trouwens).^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘A Study in Scarlet’ kent de nodige actie. Hoewel de moorden al gepleegd zijn wanneer de politie ze ontdekt, komt de lezer veel te weten over het moment waarop die moorden gepleegd werden.
Rond Sherlock Holmes en Dr Watson vindt vaak weinig actie plaats: zij beredeneren de misdaden vanuit hun luie stoel, waarbij Holmes altijd voor de oplossing en Watson vaak voor de vragen zorgt.


Tijd:

‘A Study in Scarlet’ beschrijft de jaren tussen 1847 en 1878. De nadruk ligt op 1878: dan worden er twee moorden in Londen gepleegd. Maar de aanleiding voor die moorden ligt in de dertig jaar daarvoor: toen is er iets gebeurd waardoor er nu twee mannen vermoord worden. Het verhaal wordt daardoor vaak in flashbacks verteld.
Het eigenlijke verhaal – de beschrijving van de moorden en de oplossing daarvan – speelt zich af in een paar dagen.
De aanleiding is een aantal gebeurtenissen van jaren geleden; deze gebeurtenissen worden in een lange terugblik – van vijf hoofdstukken – verteld.


Plaats:

De plaats waar ‘A Study in Scarlet’ zich voornamelijk afspeelt is Londen. Het centrum van Londen is de plek waar Dr Watson en Sherlock Holmes wonen (221B Baker Street); Londen is ook de stad waar de moorden worden gepleegd.
Een andere belangrijke locatie is het dunbevolkte gebied in de Verenigde Staten – zo tussen de staten Illinois en Utah – waar John Ferrier, samen met zijn aangenomen dochter Lucy de Mormonen ontmoet, de fanatieke christenen die later de stad Salt Lake City zullen stichten.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘A Study in Scarlet’: hoe kan de moord (en later een tweede moord) worden opgelost? Die eerste verhaallijn – het onderzoek naar de moorden – wordt lange tijd onderbroken door een verhaal van zo’n dertig jaar geleden; een verhaal dat allesbepalend is voor de moorden die werden gepleegd.


Verteller:

De verteller van ‘A Study in Scarlet’ is Dr Watson, een arts en latere vriend van Sherlock Holmes. Deze ik-verteller is een vrij onbetrouwbare verteller omdat hij vaak onwetend, maar altijd vol bewondering vertelt over de echte hoofdpersoon: Sherlock Holmes. Maar deze manier van vertellen heeft ook een groot voordeel: de meest argeloze lezer voelt zich nooit dom bij het lezen van de ingenieuze oplossingen die Sherlock Holmes bedenkt (vaak vanuit zijn luie stoel); immers, zelfs een ontwikkelde man als Dr Watson heeft moeite om dit genie te volgen.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘A Study in Scarlet’ zijn:
• Dr John Watson MD: een jonge arts die herstellende is van een oorlogswond die hij in Azië opliep. Hij huurt kamers in het  centrum van Londen samen met Holmes;
• Mr Sherlock Holmes: een amateur-detective, soms onderzoeker, violist, soms inactief.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘A Study in Scarlet’ zijn:
• Detective Mr Tobias Gregson: een speurder van Scotland Yard;
• Detective Mr Lestrade: een speurder van Scotland Yard;
• Mr Enoch J. Drebber: een rijke man uit Cleveland, Ohio;
• Mr Joseph Stangerson: zijn secretaris;
• Mr Jefferson Hope: een Amerikaanse man, de chauffeur van een koetsje in Londen.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De misdaadroman ‘A Study in Scarlet’ is meerdere malen verfilmd.


Overig:

‘A Study in Scarlet’ is de eerste roman over Sherlock Holmes. De lezer maakt kennis met Dr Watson en zijn huisgenoot, Sherlock Holmes, en krijgt daarmee een eerste indruk van de geniale vermogens van de beroemde speurder.
Na ‘A Study in Scarlet’ zouden er nog veel korte verhalen en een aantal romans volgen.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Sir Arthur Conan Doyle.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Sign of the Four van Sir Arthur Conan Doyle
• The Murder of Roger Ackroyd van Agatha Christie
• The Man in the Queue van Josephine Tey


Citaat:
‘The ring, man, the ring: that was what he came back for. I shall have him, doctor – I’ll lay you two to one that I have him. I must thank you for it all. I might not have gone but for you, and so have missed the finest study I ever came across: a study in scarlet, eh?’ (p.37)

Vragen over het boek:

1. Beschrijf het karakter van Sherlock Holmes aan de hand van deze roman.
2. Waarom is Dr Watson belangrijk voor het verhaal?
3. Verklaar de titel van het verhaal: ‘A Study in Scarlet’.
4. Is het logisch dat de Amerikaanse vete tussen de drie Mormonen in Londen werd uitgevochten? Waarom vind je dat?
^ Terug naar boven

Comments are closed.