Charles Dickens

CHARLES DICKENS

Charles Dickens (Portsmouth, 1812 – Higham, Kent, 1870) was waarschijnlijk de populairste auteur in Groot-Brittannië van de negentiende eeuw. Hij was betrokken bij de armen en verschoppelingen van de samenleving en hij trok zich lot aan van de velen die werden uitgebuit.
Als kind was er ook vaak armoede in het gezin van Dickens, waardoor hij al jong van school werd gehaald en aan het werk moest gaan. De jeugdherinneringen van Dickens (faillissement van zijn vader, kinderarbeid, armoede) waren een bron van verhalen voor zijn verdere leven.
Al op zijn 24e publiceerde Dickens in een tijdschrift het eerste hoofdstuk van zijn eerste roman, The Pickwick Papers. Vanaf dat moment groeide zijn roem: Dickens schreef continu nieuwe hoofdstukken in tijdschriften, totdat hij een hele roman voltooid had. Daarna begon hij direct aan een nieuwe. Daarmee worden ook de sterke en zwakke kanten van zijn romans duidelijk: de hoofdstukken hebben vaak veelzeggende titels (de lezer moest immers weten wat er ging gebeuren) en ze eindigen vrijwel allemaal met een cliffhanger (de lezer moest immers het volgende tijdschrift ook weer kopen); maar soms verloor Dickens karakters en karaktereigenschappen enigszins uit het oog, waardoor zijn karakteranalyse soms rammelt. Desalniettemin bleven zijn romans ongekend populair tot op de dag van vandaag. Hoewel de meeste mensen zijn karakters, zoals Scrooge, Oliver Twist, David Copperfield en Uriah Heep en de talloze anderen soms alleen maar kennen uit de vele films of de TV-series.
Dickens reisde veel in zijn leven (waaronder twee maal naar de Verenigde Staten: een land waar hij zo populair was dat hij dagelijks voor veel geld voorlas uit eigen werk), maar zijn grote liefde was Londen. Hij kende de stad – waar hij niet eens zo lang woonde en waar hij niet vandaan kwam – op zijn duimpje en hij slaagde erin een 19e-eeuws beeld van Londen te scheppen dat sindsdien bij iedereen bekend is: donkere steegjes, overhangende gevels, kou en regen, inbrekers en weeskinderen, prostituees en moordenaars, kinderarbeid, wrede kapitalisten, maar ook filantropische vrouwen en goedaardige mannen. En vooral zielige en kansarme kinderen, heel veel aandoenlijke kinderen.
 
Romans:
‘The Posthumous Papers of the Pickwick Club’ (1837)
Oliver Twist (1838)
‘Nicholas Nickleby’ (1839)
‘The Old Curiosity Shop’ (1841)
‘Barnaby Rudge’ (1841)
‘Martin Chuzzlewit’ (1844)
‘Dombey and Son’ (1848)
David Copperfield (1850)
‘Bleak House’ (1853)
Hard Times (1854)
‘Little Dorrit’ (1857)
A Tale of Two Cities (1859)
‘Great Expectations’ (1861)
‘Our Mutual Friend’ (1865)
‘The Mystery of Edwin Drood’ (1870) (onvoltooid)

The Christmas Books:
A Christmas Carol (1843)
The Chimes (1844)
The Cricket on the Hearth (1846)
The Battle of Life (1846)
The Haunted Man (1848)

Korte verhalen en verder:
Charles Dickens schreef veel korte verhalen, een aantal toneelstukken en veel artikelen. Zoals:
Christmas Short Stories (1853)
Tales and Sketches (1867)

Website:
http://www.biography.com/people/charles-dickens-9274087

No Comments

Leave a reply