3/5 - (1 stemmen)

Adam and Eve and Pinch Me

Niveau:
Genre: crime
Thema: suspense

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

Minty knew it was a ghost sitting in the chair because she was frightened. If it were only something she'd imagined, she wouldn't have been afraid. You couldn't be when it was something that came out of your own mind.
It was early evening but, being wintertime, quite dark. She'd just come home from work, let herself in the front door, and put the hall light on. The front-room door was open and the ghost was sitting on an upright chair in the middle of the room with its back to her. She'd put the chair there to stand on and change a lightbulb before she went out in the morning and forgotten to put it back. Her mouth tightly covered up with both hands to keep the scream in, she took one step nearer. She thought, What will I do if it turns round? Ghosts in stories are gray like the people on black-and-white television or else see-through, but this one had short, dark brown hair and a brown neck, and wore a black leather jacket. Minty didn't have to see its face to know it was her late fiancé, Jock.
Suppose it stayed there so that she couldn't use the room? It wasn't absolutely still. The head moved a bit and then the right leg. Both feet edged back as if it were going to get up. Minty squeezed her eyes tight shut. Everything was silent. A shriek out in the street from one of the kids that lived opposite made her jump and she opened her eyes. The ghost was gone. She put the light on and felt the seat of the chair. It was warm and this surprised her. You think of ghosts as cold. She moved the chair back to where it belonged under the table. If it wasn't in the middle of the room, maybe he wouldn't come back.
She went upstairs, half expecting to see him there. He could have got past her and come up while she had her eyes shut. Ghosts didn't like lights, so she put them all on, all good hundred-watt bulbs, and he wasn't anywhere to be seen. She'd loved him, thought of herself as married to him though she wasn't, but she didn't want his ghost about. It was upsetting.
Still, he'd gone now and it was time for a good wash. One of the things Jock had liked about her, Minty was sure, was that she was always spotlessly clean. Of course, she'd had a bath this morning before going off to Immacue and she'd washed her hair; she wouldn't dream of leaving the house without, but that was eight hours ago, and she must have picked up all kinds of dirt from Harrow Road and the people who came into the shop, not to mention the clothes they brought that needed dry cleaning.

© Penguin Random House Company / Arrow Books, 2002

^ Terug naar boven

Algemeen

Minty Knox woont in Noord-Londen. Ze heeft het aardig voor elkaar: haar tante heeft haar een huisje en flink wat geld nagelaten. Nu leeft ze alleen, naast aardige buren die haar vaak gezelschap houden. Maar dan ontmoet ze Jock Lewis. Charmant, veeleisend, maar straatarm. Ze leent hem veel geld en hoopt met hem te kunnen trouwen. Alles lijkt goed te gaan totdat Jock zo maar op een dag uit haar leven verdwijnt: omgekomen bij een treinongeluk …
In een armoedig dorpje in Dorset woont Zillah Leach, samen met haar dochter Eugenie en haar ziekelijke zoontje Jason. Haar man Jerry is met de noorderzon vertrokken: eerst een paar dagen, toen een paar maanden. En nu krijgt ze bericht dat hij is omgekomen bij een treinongeluk. Gelukkig wordt Zillah vlak na die boodschap ten huwelijk gevraagd door de Jims Melcombe-Smith, een jeugdvriend. Razendknap, van adel, ongelooflijk rijk. Maar helaas wel homoseksueel …
In het sjieke Hampstead in Londen woont de rijke juriste Fiona Harrington. Ze gaat binnenkort trouwen met Jeff Leigh. Jeff heeft geen geld, maar hij is wel liefdevol en hij ziet er geweldig uit. Fiona’s buren vertrouwen hem niet, maar Fiona beseft dat dit de ware liefde is. Ze is zielsgelukkig. Totdat Jeff op zekere dag ineens verdwijnt …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Ruth Rendell

Jaar van uitgave:
2001

Aantal pagina's:
442

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
UK, Londen (Noord-Londen, Hampstead) en Dorset (het platteland)

Bijzonderheden:
Een thriller in 35 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Adam en Eva’ of 'Geestverschijning'.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Je moet als lezer van een mysterieus verhaal houden. De roman is niet zo maar een enge thriller (hoewel er soms wel vreemde dingen gebeuren), maar het is vooral een psychologisch verhaal over een vrouw, met wie heel veel misgaat. Of dat door haar grote liefde komt, valt nog te bezien.
De liefhebber van Ruth Rendell-verhalen komt hiermee zeker aan zijn/haar trekken. ‘Adam and Eve and Pinch Me’ is geen Inspector Wexford-detective, maar er komt wel een politie-inspecteur in voor (in een kleine rol). De roman is voor de liefhebber van thrillers. Daarnaast is het een typisch Engels verhaal: het speelt zich af in Noord-Londen, bij de ‘gewone’ mensen in de buurt van Harrow Road en in bij de rijkere mensen in Hampstead en bij de armere figuren in een dorpje in het graafschap Dorset.


WAT MOET JE WETEN?

Veel algemene kennis is er niet nodig om de roman te kunnen waarderen; Rendell maakt de meeste zaken – ook de politieke – goed duidelijk.
Het verhaal is typisch Brits: arm en rijk spelen een rol, de ambivalentie tegenover homofilie komt duidelijk naar voren, het omgaan met buren is belangrijk, de rol van de (roddel)media wordt helder verteld. Veel literaire trucjes haalt Rendell niet uit om haar verhaal spannend te houden; er is de nodige ironie (met betrekking tot alle lagen van de bevolking), maar dubbele lagen zitten er niet in de roman.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Ruth Rendell gebruikt niet echt veel moeilijke woorden. De hoofdpersonen zijn gewone mensen die alledaagse beroepen hebben en die met elkaar over algemene onderwerpen praten in normale bewoordingen. Het is een verhaal in een situatie waarin iedereen zich zou kunnen bevinden. Wat er daarna gebeurt met de karakters maakt het verhaal zo uitzonderlijk. Dit maakt het boek tot een goed leesbaar verhaal met een heel begrijpelijk vocabulaire.
De zinnen zijn van een gemiddelde lengte. Er zijn veel alinea’s en veel dialogen per bladzijde. Daarnaast bestaat het boek uit veel korte hoofdstukken.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘Adam and Eve and Pinch Me’ is een verhaal over liefde en bedrog, over oplichting en over fobieën. Het onderwerp zal niet iedereen in dezelfde mate aanspreken: het gaat over geesten en over provinciepolitiek, over de roddelpers, over armoede en rijkdom. Maar Ruth Rendell weet er als altijd een erg spannend boek van te maken, een verhaal met een plot die de lezer tot het eind in onzekerheid houdt over de afloop van dit drama. Een drama met de nodige humor en met veel subtiliteit. Rendell gebruikt weinige moeilijke woorden; haar doel is een spannend verhaal te vertellen met onverwachte wendingen. En daarin slaagt ze op een zeer intelligente manier. Ingewikkelde technieken worden hier niet toegepast: alle gebeurtenissen leiden naar de verrassende ontknoping.
Op grond van het bovengenoemde is ‘Adam and Eve and Pinch Me’ een boek met literair niveau C 4b en met taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

Ms Rendell heeft een zeer boeiende manier van schrijven. Ze suggereert veel, ze gebruikt veel cliffhangers. Op het moment dat de lezer denkt te weten hoe iets zit, komt Rendell vaak weer met een abrupte wending in het verhaal.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De thriller ‘Adam and Eve and Pinch Me’ kent redelijk veel actie. Het lijkt op het eerste gezicht een beetje saai: een alleenstaande vrouw die niets anders beleeft dan zo nu en dan geesten zien van overledenen. Maar pas op: deze dame neemt soms zeer drastische maatregelen; maatregelen die de lezer – en haar kennissen – met ontzetting zullen waarnemen.


Tijd:

Het verhaal wordt grotendeels chronologisch verteld. In de loop van de roman komen we zaken over vroeger te weten; dat gebeurt meestal wanneer de (vaak vrouwelijke) hoofdpersonen in flashbacks nadenken over hun leven met hun geliefde.


Plaats:

De roman speelt zich af in het kleinburgerlijke Noord-Londen, in de deftige Londense wijk Hampstead en op het platteland van Dorset (in Zuid-Engeland).


Verhaallijn:

Er zijn meerdere verhaallijnen en allemaal hebben ze te maken met een charmante man: het verhaal van Minty Knox, van Zillah Leach en van Fiona Harrington. Alle drie de vrouwen zijn aan het lijntje gehouden door een charmante oplichter, die alleen maar uit was op seks, op een slaapplaats en op centen.


Verteller:

Het verhaal wordt verteld door een auctoriale verteller. Vaak maakt de auteur het verhaal persoonlijker door het te belichten vanuit het perspectief van de benadeelde vrouw of via dat van een buurman of buurvrouw.
De roman is een psychologische thriller. Je zou je als lezer kunnen verplaatsen in de rol van één van de drie vrouwen om je af te vragen wat jij zou hebben gedaan in haar plaats.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De drie belangrijkste karakters zijn:
– Minty Knox, een vreemde zonderlinge vrouw van 37, die alleen woont en lijdt aan een ernstige vorm van smetvrees;
– Zillah Leach, een alleenstaande moeder in behoeftige omstandigheden die in een huisje op het platteland van Dorset woont. Als ze de kans krijgt om zich via een huwelijk op te werken, hoeft ze niet lang na te denken;
– Fiona Harrington, een succesvolle juriste. Als ze Jeff Leigh ontmoet, denkt ze eindelijk de ware te hebben gevonden.


Bijfiguren:

Naast de hoofdpersonen zijn er nog veel mensen in de omgeving van de drie vrouwen die een belangrijke rol spelen:
– Lafcadio (‘Laf’) en Sonovia (‘Sonny’) Wilson, buren van Minty. Laf is een politie-inspecteur, één van de eerste zwarte politiemensen in Londen;
– Michelle en Matthew Jarvey, de buren van Fiona. Zij lijdt aan een enorme vraatzucht, hij daarentegen lijdt aan een zeer ernstige vorm van anorexia;
– Jims Melcombe-Smith, een rijke man van adel uit Dorset, een jeugdvriend van Zillah (en overtuigd homoseksueel).
De buren van Minty en van Fiona zijn de redders van de vrouwen; zij proberen hen te weerhouden van wanhopige en krankzinnige daden. Jims is op het eerste gezicht een filantroop, maar hij blijkt met Zillah zo zijn eigen agenda te hebben.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De thriller Adam and Eve and Pinch Me’ is verfilmd.


Overig:

Bij de thriller ‘Adam and Eve and Pinch Me’ gaat het – zoals heel vaak bij Ruth Rendell – om de motieven voor een moord en zelden om de moord zelf. Relaties zijn daarom in deze roman vrijwel net zo belangrijk als de suspense.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Ruth Rendell.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Rottweiler van Ruth Rendell
• The Good Guy van Dean Koontz
• The Ice Twins van S.K. Tremayne

 


Citaat:
‘Aghast, he realised he didn’t exactly know the age of his daughter. But he loved her, he knew that, she was his and he had to see her. ‘Listen to this,’ he said. ‘Adam and Eve and Pinch Me went down to the river to bathe. Adam and Eve were drowned. Who was saved?’ (pp.111-112)

Vragen over het boek:

1. In hoeverre zijn de Wilsons een grote steun voor Minty? In welk opzicht zijn ze dat juist niet?
2. Het gedrag van Minty wordt hoe langer hoe vreemder in de loop van het verhaal. Op welk moment kreeg je als lezer de indruk dat het echt mis zou gaan? Geef het fragment uit de tekst waaruit dit blijkt.
3. Waarom laat Jock/Jerry zich doodverklaren? Maak in beide situaties duidelijk waarom hij dat juist in dit geval deed.
4. Is ‘Adam and Eve and Pinch Me’ een psychologische thriller of zou je het een ander genre willen noemen? Verklaar je antwoord aan de hand van fragmenten uit de tekst.
^ Terug naar boven

Comments are closed.