Aldous Huxley

ALDOUS HUXLEY

Aldous Huxley (1894-1963) was een beroemde Engelse auteur. Hij kwam uit een familie van wetenschappers en kunstenaars: zijn broer Julian was een wereldberoemde bioloog, zijn grootvader Thomas was een beroemde zoöloog, zijn moeder was familie van de dichter Matthew Arnold. Aldous Huxley ging naar de gerenommeerde jongensschool van Eton en hij studeerde daarna Engelse literatuur aan de universiteit van Oxford. Hij schreef veel: hij begon als dichter, daarna ging hij verder met korte verhalen en romans. Maar hij schreef later ook veel non-fictie en een aantal filmscripts. Hij emigreerde in 1937 naar de USA waar hij overleed op 22 november 1963 (de dag waarop President John F. Kennedy werd vermoord en waarop de schrijver C.S. Lewis overleed).
Zijn verhalen en romans zijn vaak vrij complex en satirisch van aard. Toen ze uitkwamen waren ze erg populair, maar later raakten ze veelal in de vergetelheid. Dat gebeurde echter niet met zijn vijfde roman Brave New World, die wordt gezien als één van de belangrijkste romans van de twintigste eeuw.

Romans:
Crome Yellow (1921)
‘Antic Hay’ (1923)
‘Those Barren Leaves’ (1925)
‘Point Counter Point’ (1928)
Brave New World (1932)
‘Eyeless in Gaza’ (1936)
‘After Many a Summer’ (1939)
‘Time Must Have a Stop’ (1944)
‘Ape and Essence’ (1948)
‘The Genius and the Goddess’ (1955)
‘Island’ (1962)

Huxley schreef verder gedichten, korte verhalen en toneelwerken. Maar behalve zijn romans werden zijn essays het bekendst.

Website
http://www.egs.edu/library/aldous-huxley/biography/

No Comments

Leave a reply