2/5 - (1 stemmen)

Crome Yellow

Niveau:
Genre: comedy-of-manners
Thema: art

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695469429685", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000000490804","familyId":"9200000000490804","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Vintage%20Classics%20Crome%20Yellow%2C%20Aldous%20Huxley","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Along this particular stretch of line no express had ever passed. All the trains – the few that there were – stopped at all the stations. Denis knew the names of those stations by heart. Bole, Tritton, Spavin Delawarr, Knipswich for Timpany, West Bowlby, and, finally, Camlet-on-the-Water. Camlet was where he always got out, leaving the train to creep indolently onward, goodness only knew whither, into the green heart of England.
They were snorting out of West Bowlby now. It was the next station, thank Heaven. Denis took his chattels off the rack and piled them neatly in the corner opposite his own. A futile proceeding. But one must have something to do. When he had finished, he sank back into his seat and closed his eyes. It was extremely hot.
Oh, this journey! It was two hours cut clean out of his life; two hours in which he might have done so much, so much – written the perfect poem, for example, or read the one illuminating book. Instead of which – his gorge rose at the smell of the dusty cushions against which he was leaning.
Two hours. One hundred and twenty minutes. Anything might be done in that time. Anything. Nothing. Oh, he had had hundreds of hours, and what had he done with them? Wasted them, spilt the precious minutes as though his reservoir were inexhaustible. Denis groaned in the spirit, condemned himself utterly with all his works. What right had he to sit in the sunshine, to occupy corner seats in third-class carriages, to be alive? None, none, none.

© Doubleday, 1921.

^ Terug naar boven

Algemeen

De jonge dichter Denis Stone gaat op bezoek bij kennissen die een landgoed hebben op het platteland van Engeland. Denis zal daar een aantal weken blijven logeren. Dat trekt hem enerzijds niet aan (saai, met veel oudere mensen) maar anderzijds wel (Anne, het mooie nichtje van de familie, logeert er ook).
Wanneer Denis een tijdje op het landgoed Crome logeert merkt hij dat hij niet de enige jongeman is: er is ook een boeiende en intrigerende kunstschilder en later ook een rijke flierefluiter op het landgoed. Gelukkig zijn er ook andere jonge vrouwen: Mary – op zoek naar een jongeman – en Jenny – een vrij dove jongedame met een kritische kijk op iedereen.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Aldous Huxley

Jaar van uitgave:
1921

Aantal pagina's:
152

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1920-1930

Plaats van handeling:
UK, een landgoed ergens buiten Londen

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 30 genummerde hoofdstukken.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘Crome Yellow’ is een ironische roman over de hogere, semi-adellijke Britse klassen, mensen die niets anders te doen hebben dan elkaar een beetje vermaken met hun hobby’s en filosofieën. Het is een comedy-of-manners die duidelijk maakt hoe deze mensen hun tijd doorbrachten. Daarnaast is er veel aandacht voor kunst: literatuur en schilderkunst.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Crome Yellow’ moet je open staan voor een mildironische vertelling. Er gebeurt weinig in het verhaal. Toch blijft het boeiend tot het eind.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Crome Yellow’ zijn lastig; het verhaal is dan ook al oud. Toch blijft het verhaal toegankelijk en dat komt met name door de ironie.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen kort tot zeer kort. Er zijn veel – en vaak humoristische – dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘Crome Yellow’ vaak moeilijk. De taal is vaak verouderd.
Het verhaal is vrij statisch. Desalniettemin is het interessant en dit komt vooral door de analyse van de hoofdpersonen. Het zijn boeiende, vrij complexe karakters die hier beschreven worden.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Crome Yellow’ een boek met een literair niveau C 5d en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

‘Crome Yellow’ is heel ironisch geschreven, met veel onderhuidse kritiek op de Britse (upper) middle classes.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Crome Yellow’ is een verhaal met weinig actie. Er gebeurt weinig; toch mis je dat als lezer niet erg, vanwege de boeiende karakters en de humoristische dialogen.


Tijd:

‘Crome Yellow’ speelt zich af in de jaren 1920-1930. Het verhaal wordt chronologisch verteld en het speelt zich af over een periode van een aantal dagen.


Plaats:

De setting van ‘Crome Yellow’ is een landhuis ergens op het Engelse platteland. De hoofdpersoon reist per trein in een paar uren van Londen naar dit landhuis, maar nergens wordt vermeld waar het precies is (er worden vaak denkbeeldige dorpsnamen gebruikt).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Crome Yellow’: hoe zal de relatie zich ontwikkelen tussen de hoofdpersonen, met name tussen Denis en Anne.


Verteller:

De roman ‘Crome Yellow’ heeft een auctoriale verteller.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

Het hoofdkarakter in ‘Crome Yellow’ is:
• Denis Stone: een 23-jarige dichter die een aantal weken bij kennissen op een landgoed gaat doorbrengen. Hij is nauwelijks bekend als dichter; over zijn familie en verdere vrienden komen we niets te weten.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Crome Yellow’ zijn:
Bewoners en bezoekers van het landgoed Crome:
• Henry Wimbush: de eigenaar van het landgoed. Henry is een vriendelijke man. Hij heeft het landgoed geërfd van zijn vader en voorvaderen. Henry is niet van adel, maar hij is zeer geïnteresseerd in de voorgeschiedenis van zijn familie en van het landgoed;
• Priscilla Wimbush: de echtgenote van Henry. Zij is een weinig actieve, vrij afwezige dame;
• Jenny Mullion: een ongeveer 30-jarige, behoorlijk dove dame, een kennis van de familie. Jenny tekent en schrijft veel in haar dagboek;
• Mary Bracegirdle: een 22-jarige kennis van de familie. Mary is naarstig op zoek naar een geschikte vriend (en hopelijk toekomstige man);
• Mr Scogan: een oude schoolvriend van Henry. Hij is een vrij succesvolle journalist en schrijver;
• Gombauld: een kennis van de familie, een kunstschilder;
• Anne: de 27-jarige nicht van Henry en Priscilla. Denis is verliefd op haar – maar dat zijn wel meer mannen.
Andere, minder belangrijke karakters:
• Rowley (huisknecht), Mr Barbecue-Smith (een journalist en schrijver), Mr Bodiham (de dominee), Mrs Bodiham (de echtgenote van de predikant), Ivor Lombard (een vrolijke kennis), Lord Moleyn en Mr Callamay (adellijke kennissen), Mrs Budge (een kennis).

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Crome Yellow’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Crome Yellow’ was de eerste roman van Aldous Huxley. Het verhaal heeft weinig te maken met zijn latere succes – Brave New World – maar Mr Huxley laat zijn karakters wel filosoferen over natuurlijke selectie en klassenverschillen, een thema dat in die roman zou terugkeren.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Aldous Huxley.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Pride and Prejudice van Jane Austen
Cranford van Elizabeth Gaskell
Brideshead Revisited van Evelyn Waugh


Citaat:
The car was at the door - the hearse. The whole party had assembled to see him go. Good-bye, good-bye. Mechanically he tapped the barometer that hung in the porch; the needle stirred perceptibly to the left. A sudden smile lighted up his lugubrious face. (p.152)

Vragen over het boek:

1. Wat vindt Denis van de vakantie die hij zal gaan doorbrengen op landgoed Crome?
2. Analyseer het karakter van Anne.
3. Welke invloed hebben Jenny en Mary op Denis?
4. Waarom gaat Denis vroegtijdig weer terug naar Londen?
^ Terug naar boven

Comments are closed.