4/5 - (1 stemmen)

Anything for Billy

Niveau:
Genre: western
Thema: crime

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1697132321405", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000066729806","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Anything%20for%20Billy%2C%20Larry%20Mcmurtry","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

The first time I saw Billy he came walking out of a cloud. He had a pistol in each hand and a scared look on his rough young face. The cloud drifted in from the plains earlier in the morning and stopped over the Hidden Mountains, in the country of the Messy Apaches – that was what buffalo hunters called the Mescalero.
It was a thick cloud, which made downhill travel a little chancy. I had found myself a seat on a rock and was waiting for the cloud to go somewhere else. Probably I looked as scared to Billy as he looked to me – my mule was winded, my gun was empty, my ears were popping, and I was nervous about the prospect of running into some Messy Apaches. One minute I wanted the cloud to leave; the next minute I was glad it was there.
Billy looked relieved when he saw me. I think his first notion was to steal my mule – it would only have been common sense.
‘This mule won’t make it far,’ I informed him, hoping to scotch that notion – though if he had pointed one of the pistols at me I would have handed him the reins on the spot.
Billy gave me a chip-toothed grin. I would have guessed him to be no more than seventeen at the time, and short for his age at that. In fact, he was almost a runt, and ugly as Sunday. His dirty black coat was about three sizes too big for him.
He glanced at Rosy, the mule. She didn’t like heights, or clouds either, and was in a foul mood.
‘An Apache could take that mule and ride her fifty miles,’ he pointed out. ‘It’s lucky for you I’m not an Apache.’

© Simon & Schuster Inc. / Pocket Books, 1988/1989.

^ Terug naar boven

Algemeen

De dime-novel-schrijver Mr. Ben Sippy verlaat (riant) huis en (geriefelijke) haard om avonturen te beleven in het zuiden van de USA, in staten als New Mexico en Texas, waarover hij zo veel heeft geschreven. Sippy is een goede schutter - maar op mensen heeft hij nooit geschoten.
Al snel ontmoet hij een jonge, onooglijke vent: Billy Bone (die na zijn dood ‘Billy the Kid’ zal worden genoemd), iemand die wel graag op mensen schiet. Vooral wanner ze ongewapend zijn en wanneer hij ze bij voorkeur in de rug kan schieten. Billy is een gevoelloze, asociale gunslinger – een schutter die echter nauwelijks een doel met zijn pistool kan raken: hij moet zijn slachtoffers van heel dichtbij naderen om te kunnen doden.
Ondanks dat nare karakter heeft Billy vrienden: Joe Lovelady, een aardige jonge cowboy, en nu ook de schrijver Mr. Sippy. Ook de cowboys, de gunslingers en de buffeljagers in de dorpen hebben een zwak voor Billy. Zelfs de knapste vrouwen in de wijde omgeving, zoals de adellijke jongedame Lady Cecily Snow en haar halfzus, de bendeleidster Katie Garza, vinden deze lelijkerd (qua uiterlijk en qua karakter) zeer aantrekkelijk.
Maar diep in zijn hart heeft Billy maar één wens: zo veel mogelijk mensen doden en bekend worden als de meest beruchte gunslinger uit het Wilde Westen.
En zoiets vraagt een heel hoge prijs. Van Billy en van de mensen om hem heen …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Larry McMurtry

Jaar van uitgave:
1988

Aantal pagina's:
408

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1850-1900

Plaats van handeling:
USA, the Wild West

Bijzonderheden:
Een roman in 6 getitelde delen en in heel veel korte hoofdstukken.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De western ‘Anything for Billy’ is een verhaal over cowboys en gunslingers. Je verwacht misschien een verhaal over dappere helden en over enorme avonturen, maar niets is minder waar. Dit is een vrij hilarisch verhaal waarbij heel veel doden vallen. Billy Bone (‘Billy the Kid’) is een waardeloze schutter, een onbetrouwbare vriend en een egocentrische moordenaar. Levens tellen voor hem niet – hoewel hij zelf doodsbang is voor enge dingen.
Ondanks deze onsympathieke hoofdfiguur is de manier waarop het verhaal verteld wordt een genot om te lezen.


WAT MOET JE WETEN?

De hoofdpersoon van ‘Anything for Billy’ is William Henry McCarty, alias William H. Bonney, alias Kid Antrim, alias Billy the Kid (New York, 1859 – New Mexico, 1881). In de vele verhalen over hem wordt hij één van de grootste helden van het Wilde Westen, die na meer dan twintig moorden door sheriff Pat Garrett wordt doodgeschoten.
Larry McMurtry maakt hier echter een heel ander verhaal van. Billy is een vrij onsympathieke vent – een onooglijke, vieze, lelijke, egoïstische trigger-happy schutter – die echter de harten van een aantal vrouwen verovert en die gemakkelijk vrienden maakt.
Het is aan jou als lezer om uit te maken wat de waarheid is en welke versie van Billy the Kid je het meest aanspreekt.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De taal van ‘Anything for Billy’ is nergens moeilijk.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn bijzonder kort. Het boek leest daarom heel gemakkelijk.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is de roman heel goed te lezen.
Dat geldt zeker ook voor het verhaal zelf. Het is een spannende western over gunslingers, cowboys en Indianen, over outlaws, hoeren en zuiplappen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Anything for Billy’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De roman is vaak met tongue-in-cheek geschreven (‘Would you like to couple with me?’ vraagt Lady Cecily aan Mr. Sippy). Maar het legt ook op pijnlijke wijze de vinger op verschillende Amerikaanse zere plekken: er wordt geschreven over zwarte mensen en Mexicanen alsof het ondermensen zijn. Ook in dit deel van New Mexico is discriminatie aan de orde van de dag:
‘Why would the law be your enemy?’
She looked at me as if I were God’s own fool.
‘Because I’m brown,’ she said. ‘And that’s Texas, across the river.’ (p.169)^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Anything for Billy’ bevat een verhaal met zeer veel actie. Die actie betreft vaak de gevechten en de schietpartijen die in dit verhaal aan de orde van de dag zijn. De reden voor die gevechten blijft heel vaak onduidelijk.


Tijd:

De gebeurtenissen in de roman spelen zich af in de jaren 1850-1900. Billy the Kid werd in werkelijkheid in 1881 doodgeschoten.


Plaats:

De setting van ‘Anything for Billy’ is de staat New Mexico (Las Cruces, Roswell en andere plaatsen) en in mindere mate Texas (El Paso). De meeste scenes vinden plaats in stadjes die nauwelijks die naam verdienen: verzamelingen hutten rondom een saloon.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Anything for Billy’: hoe zal het leven van Billy verlopen nu hij continu risico’s neemt?


Verteller:

De roman heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Anything for Billy’ zijn:
• Mr. Ben Sippy: de ik-verteller, een ongeveer vijftigjarige ‘dime novel’-schrijver uit Philadelphia. Mr. Sippy is een rijk man die veel geld met zijn boekjes verdient. Hij is ook een fervent lezer van westerns. In het echte leven is hij echter zeer ongelukkig: hij heeft een nare vrouw, Dora, en negen dochters, om wie hij vrij weinig geeft. Daarom reist hij per schip naar Galveston en vandaar per koets naar New Mexico, waar hij een muilezel koopt om verder te kunnen reizen. Tijdens zijn reis door de prairie ontmoet hij Billy en Joe;
• Billy (‘the Kid’) Bone: een zeventienjarige jongen die in de Bowery in New York geboren werd. Hij verhuist naar Colorado waar hij met zijn moeder een armoedig bestaan leidt. Hij besluit gunslinger te worden en zo veel mogelijk tegenstanders te doden. Ondanks het feit dat hij geen tegenstanders heeft en ook totaal niet schieten kan …;
• Joe Lovelady: een twintigjarige cowboy die een tijdje voor een grote boer (Isinglass) werkte. Nadat zijn vrouw en baby stierven ging hij rondtrekken. Wanneer hij Billy ontmoet besluit hij met hem verder te gaan.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Anything for Billy’ zijn:
• Will Isinglass ‘Old Whiskey’: eigenaar van de Whiskey Glass Ranch. Isinglass is de rijkste grootgrondbezitter van New Mexico en Texas. Hij had meerdere vrouwen en hij heeft meerdere kinderen. Hij is een scherpschutter die voor niets en niemand bang is – ondanks het feit dat hij al boven de tachtig is;
• Lady Cecily Snow: de dochter van Isinglass en een Engelse adellijke dame. Ze woont al heel haar leven in een (Engels uitziend) landhuis, samen met haar personeel. Haar biologische vader is Isinglass, wijlen haar stiefvader was een Britse edelman. Haar moeder leeft niet meer. Lady Snow is een wetenschapper: zij tekent en bestudeert planten. Haar huisdier, een soort rat, heet Van Leeuwenhoek, naar de beroemde Nederlandse wetenschapper. Maar ze is ook gek op mannen (zoals Billy en Mr. Sippy): ‘Would you like to couple with me?’
• Katerina (Katie) Garza: de dochter van Will Isinglass en een Mexicaanse vrouw. Katie is een scherpschutter die met haar bandieten in een dorpje vlak over de grens in Mexico woont. Net als haar oudere halfzus Lady Cecily wordt ze verliefd op Billy;
• Bloody Feathers: de zoon van Isinglass en een Apache-squaw. Bloody Feathers is een gevreesde Indianenhoofdman;
• Mesty-Woolah: de bodyguard van Isinglass, een enorme Afrikaanse stamleider die al jaren in New Mexico woont. Hij berijdt een kameel en hij wordt gevreesd vanwege zijn enorme zwaard waarmee hij vele tegenstanders heeft onthoofd;
• Tully Roebuck: gunslinger en latere sheriff van het stadje Lincoln;
• Dez (Des) Montaignes: saloon owner in Greasy Corners;
• La Tulipe: de echtgenote van Dez. Een waarzegster die continu op voet van oorlog met haar man leeft;
• Gunslingers: Hill Coe (marshal), Pleasant Burnell, Wild Horse Jerry, Simp Dixon, Happy Jack Marco, Moss Kuykendall, Ike Pumpelly, Vivian Maldonado (trapeze artist);
• Buffalo hunters: Nute Rachal, Jim Saul, Hank Leedy, J.C. Smurr, Zack Stuckey, Dewey Sharp;
• Passagiers van de postkoets door Texas: Leroy Pope (salesman), Mrs. Bargesley (en haar kinderen Matt, Mitch, Martin en Monroe), Mr. Brisket;
• Elmer en Jodie Fay: twee paardenhandelaren die het aan de stok krijgen met Billy;
• Sister Blandina: een bejaarde non, één van de weinigen om wie Billy echt geeft (en dat is wederzijds);
• Bewoners en bezoekers van het stadje Puerta de Luna: Henry Knogle, the Tadpole (gunslinger), Barbecue Campbell, Doc Holliday (dentist);
• Bedienend personeel in het landhuis van Lady Cecily Snow, ‘Winds’ Hill’: Bertram (butler), Mahmood (an Egyptian coolie);
• Esteván: een bejaarde schapenhouder;
• Inwoners van het stadje Lincoln: de bankier ‘Bucketmouth’ en de cowboy Sam Bradley; Snookie Brown (deputy sheriff);
• Andere bezoekers van de saloon in Greasy Corners: Dewey Sharp, Wako Charlie, Grady Lee, Bob Blocker (cowboys), Dot (a young whore), Long Dog Hawkins (assassin).

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De western ‘Anything for Billy’ is niet verfilmd. Wel zijn er tientallen films over het leven van Billy the Kid gemaakt.


Overig:

‘Anything for Billy’ is één van de vele verhalen over Billy Bone, die (voor het eerst) door Mr. Sippy Billy the Kid genoemd wordt.
De singer-songwriter Bob Dylan wijdde een film en een album aan deze (anti-)held. Daarin komt het beroemde lied ‘Knockin’ on Heaven’s Door’ voor.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Larry McMurtry.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Collected Works of Billy the Kid van Michael Ondaatje
Pat Garrett & Billy the Kid van Bob Dylan
The Son van Philipp Meyer


Citaat:
Though now, when I think of Billy Bone giggling at one of his own little sallies, I soon grow blind with tears – sentimental, I guess. But there was a time when I would have done anything for Billy. (p.4)

Vragen over het boek:

1. Waarom gaat Mr. Sippy naar het zuiden van de U.S.A.?
2. Is Ben Sippy een succesvol schrijver? Waar blijkt dat uit?
3. Waaruit wordt duidelijk dat Billy een onverantwoorde jongeman is? Geef ten minste drie voorbeelden.
4. Hoe loopt het avontuur af voor Mr. Sippy? Wat vind je van dit einde?
^ Terug naar boven

Comments are closed.