4/5 - (2 stemmen)

Blow

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: crime

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Het boek is niet via bolcom verkrijgbaar.

SNEL NAAR...

Het begin!

It’s Friday night, and Phat Pizza is hopping when Julie and I walk in. Jeff Minh is working the counter. A few months ago, Jeff stopped being just one of the guys we hang out with. Now he’s a hottie. Maybe it’s the leather jacket he started to wear, or the way his face has slimmed down enough to let his square jawline show. Whatever it is, Julie’s fallen hard. So far, he hasn’t made a move.
He’s talking across the counter to a girl in a halter top who’s looking down at her own chest. Jeff’s looking there too. Julie tenses up beside me. The fact is, she’s got nothing to worry about. Her body is perfect, and she dresses a lot classier than that pathetic chick.
Jeff straightens up when he sees us and runs his hand through his hair.
Miss Look-at-my-Boobs drifts off, giggling and carrying a slice of pizza on a paper plate. Her stiletto heels force her to take baby steps. As she looks back over her shoulder at Jeff, she bumps into Julie.

© James Lorimer & Company Ltd., 2014.

^ Terug naar boven

Algemeen

Mary gaat met haar gescheiden moeder verhuizen van de grote stad Vancouver aan de Canadese westkust naar de ‘kleine’ stad (95.000 inwoners) Red Deer ergens in centraal Canada. Gelukkig went ze al snel: ze krijgt een goede vriendin, Julie, een goede vriend, Jeff, en ze wordt niet langer ‘Mary’, maar ‘Meringue’ genoemd. Julie heeft Filipijnse ouders en een gezellig drukke familie, Jeff heeft Vietnamese ouders die een pizzabezorgdienst hebben. Julie vindt Jeff erg leuk, Meringue vindt Jeff ook erg leuk, en het is niet helemaal duidelijk wie Jeff het leukste vindt …
De moeder van Meringue verkoopt haar auto en ze koopt een scooter. Hoewel Meringue dat eerst maar niks vindt, went ze later aan het idee. En als ze er zelf ook op mag rijden, is het helemaal een gaaf ding: hij gaat hard en hij kan overal in de stad komen.
Op een dag vraagt Jeff aan Meringue of ze voor de pizzeria ook pizza’s wil bezorgen (met haar moeders scooter). Meringue vindt dat geweldig: ze verdient er mee en bovendien zal Jeff haar inwerken. Julie blijft een beetje beteuterd achter, zo lijkt het.
Maar al snel ontdekt Meringue dat Julie nogal veranderd is: ze draagt dure kleren, ze heeft veel make up spullen en ze heeft nogal veel geld. Hoe komt ze daar aan? En Meringue merkt ook dat bij het bezorgen van een pizza ook andere dingen bezorgd worden …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Jodi Lundgren

Jaar van uitgave:
2014

Aantal pagina's:
228

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2010-2015

Plaats van handeling:
Canada, de staat Alberta, de stad Red Deer

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 17 hoofdstukken, gevolgd door een epiloog


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je geïnteresseerd bent in een verhaal over vriendschap, liefde en misdaad, dan is ‘Blow’ misschien een goede keus voor jou. Het is een verhaal over jongeren, over jonge mensen die soms stomme dingen doen die ze niet echt kunnen overzien. En het gaat vooral over (de goede of slechte) keuzes maken.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van de roman ‘Blow’ moet je iets weten over Canada (of je daarin willen verdiepen). Het gaat bijvoorbeeld over het Canadese schoolsysteem (met klassen als ‘grade ten’, ‘grade eleven’ of ‘grade twelve’), het systeem van autorijden – dat verschilt per staat in Canada – (een examen om Class 5 te halen: Graduated Driver Licensing (GDL) of een term als ‘probationary driver’).
Verder merk je aan het lezen van de roman dat Canada en veel Canadese steden modern en snelgroeiend zijn: de centra en de wijken zijn vaak nieuwer dan de meeste Nederlandse, de inwoners zijn ‘white’ (Europees) of ‘Asian’ (Filippino’s of Vietnamezen) of anders.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Blow’ zijn nergens echt moeilijk te noemen. De alinea’s en de hoofdstukken zijn nooit lang. Er staan heel veel dialogen in het verhaal. Jodi Lundgren heeft een roman geschreven met duidelijk jongeren in gedachten als lezers voor haar verhaal.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat betreft de taal is ‘Blow’ echt niet een moeilijk verhaal. Het verhaal is op een spannende manier geschreven: Ms Lundgren gebruikt weinig moeilijke woorden en ze houdt de spanning goed in het verhaal met haar korte alinea’s en haar vele dialogen.
Ook het verhaal is behoorlijk spannend. Het gaat over vriendschap, liefde en gevaar. En over alle andere thema’s die daarbij kunnen voorkomen: jaloezie, trouw, bedrog, bedreiging en moed.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Blow’ een boek met een literair niveau B 4a en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘Blow’ is spannend geschreven. Op het moment dat je denkt dat je het verhaal een beetje doorhebt – meisje is verliefd op jongen, ander meisje is ook verliefd op jongen, jongen moet een keuze maken – gebeurt er iets heel anders. En behoorlijk onverwacht.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Blow’ is een verhaal met behoorlijk veel actie. We rollen samen met Meringue van de ene gebeurtenis in de andere. En het gaat daarbij van kwaad tot erger.


Tijd:

De roman ‘Blow’ speelt zich af ergens in de jaren 2010-2015. Het verhaal werd in 2014 geschreven. De gebeurtenissen spelen zich af over een periode van een aantal weken.
Het verhaal wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De plaats die in ‘Blow’ vooral wordt beschreven, is de Canadese stad Red Deer, een stad van 95.000 inwoners in de staat Alberta. Volgens Meringue gebeurt er heel weinig in die ‘kleine’ stad: Meringue is gewend aan de grote Canadese stad Vancouver. Maar achteraf gebeurt er toch van alles en nog wat. En ook heel veel wat Meringue niet had verwacht van zo’n ‘kleine’ stad …


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Blow’: hoe zal Meringue zich redden uit de gevaarlijke situatie(s) waarin ze is terechtgekomen?


Verteller:

De roman ‘Blow’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. Meringue doet soms onverstandige dingen die wij als lezer wel zien; maar het lijkt alsof Meringue zelf pas heel laat doorheeft wat ze allemaal verkeerd doet.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Blow’ zijn:
• Mary (‘Meringue’): een meid van 16 jaar. Ze woont alleen met haar gescheiden moeder. Ze doet het behoorlijk goed op haar nieuwe school en ze heeft verder ook een goede vriendin (en hopelijk binnenkort een goede vriend);
• Jeff Minh: de 18-jarige vriend van Meringue. Hij is van Vietnamese afkomst; samen met zijn neef Lee beheert hij een pizzabezorgdienst van zijn familie. Jeff is de ‘night manager’;
• Julie Gonzagas: de 17-jarige vriendin van Meringue. Zij is van Filipijns-Canadese afkomst.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Blow’ zijn:
• Mom: de (gescheiden) moeder van Meringue;
• Steve: de vriend van Meringue’s moeder;
• Lee: de neef van Jeff, de mede werknemer bij een pizzabezorgdienst;
• De zusjes en het broertje van Julie: Paloma (8), Angie (10) en Piper (4);
• Scott en Todd: twee klasgenoten van Meringue;
• Stacy: een klasgenote van Meringue en Julie;
• Tex en Donny: twee stoere binken (en ook behoorlijke ‘tough guys’);
• De ouders van Julie en de vader van Jeff.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De young adult novel ‘Blow’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘Blow’ is een spannend verhaal over jongeren in een stad in Canada. Misschien weet je niet zo veel over dit land of over die stad, maar toch zal het verhaal je waarschijnlijk wel aanspreken: het is een verhaal dat zich ook in een Nederlandse stad zou kunnen afspelen.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Jodi Lundgren.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Split van Lori Weber
• Bang van Norah McClintock
• Final Takedown van Brent R. Sherrard


Citaat:
‘How much has she told you?’
Not much, but he doesn’t need to know that. ‘You’re dealing coke.’
He snorts. ‘Probably told you that after doing lines. She has a habit of blabbing too much, but when she’s on blow, it’s even worse.’
‘Blow?’
He glances at me. ‘Cocaine.’ (pp.142-143)

Vragen over het boek:

1. Wat zijn de twee redenen dat Meringue voor Jeff wil werken?
2. Wie zijn de twee groepen die in drugs handelen in Red Deer?
3. Wat vind je van de ‘stiefvader’ van Meringue, Steve? Waarom vind je dat?
4. Hoe zal het gaan met de vriendschap tussen Meringue, Jeff en Julie? Waarom denk je dat?
^ Terug naar boven

Comments are closed.