3.5/5 - (2 stemmen)

Batman Can’t Fly

Niveau:
Genre: growing up
Thema: crime

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1696614248659", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"1001004001215864","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Batman%20Can%27t%20Fly%2C%20David%20Hines","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

‘Who are you talking to?’
‘Nobody,’ I said, looking up at my mother and starting to blush. ‘I was only playing.’
‘Well, get up. Just look at your shorts, they’re filthy. Come here.’ She turned me around and brushed the dirt off. ‘These were clean on this morning, now look at them. Here, that’s better.’
I tried to get away but she held on to my arm.
‘What’s this?’ she pulled at my cloak.
‘I’m Batman,’ I said, and turned to show it off.
‘Curtains? Don’t let your gran catch you.’
‘She said I could have this one; she was only going to use it for dusters.’
‘That’s all right then.’
It was summer and I’m sure it was the afternoon because our house was in shadow and the opposite side of the street was sunny. My mother leaned back against the garden wall and looked down the street to the main road.
I waited for her to go. I don’t think I’d ever seen her in the garden before. My grandmother did all the gardening and I helped.

© Faber & Faber, 1997.

^ Terug naar boven

Algemeen

David is een jongen van 12 (die in de loop van het verhaal 13 wordt) die samen met zijn moeder woont. Zij beiden wonen ook zo’n beetje bij hun grootouders, maar niet officieel: Davids moeder doet geen enkele moeite om zich in te spannen voor het huishouden van haar ouders en huur betaalt ze ook niet. Dit alles tot groot verdriet van Davids opa en zijn oom en tante.
Op school is David ook niet één van de braafste; maar hij is wel echt een talent als het op tekenen en beelden maken aankomt. Zijn vrienden heeft hij om kattenkwaad mee uit te halen; hun vrije tijd wordt besteed aan schieten met een buks of fruit en snoep stelen. Met de meiden doet David weer andere dingen. Dingen die zijn moeder wel eens verbazen.
De moeder van David was al op haar zeventiende moeder en een vader is er nooit geweest. Dat zorgt voor een lastige relatie tussen Davids moeder en haar ouders en zuster. Ook de manier waarop Davids moeder haar geld verdient heeft hun goedkeuring niet.
Maar David zelf blijft optimistisch: hij gaat er nog steeds van uit dat Batman vliegen kan …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
David Hines

Jaar van uitgave:
1997

Aantal pagina's:
196

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
UK, een niet nader genoemde stad

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 8 ongetitelde hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘Batman Can’t Fly’ is voor lezers die iets willen weten over gebroken gezinnen in Engeland. David woont samen met zijn moeder – vaak bij zijn grootouders – en zij hebben de nodige moeite om een gelukkig leven te hebben. Toch is het niet een triest boek: David lijkt behoorlijk gelukkig te zijn met zijn huidige leven. Bovendien is het een vechter die zich niet zo snel uit het veld laat slaan.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen en waarderen van ‘Batman Can’t Fly’ heb je niet veel specialistische kennis nodig. Wel is het nodig dat je iets van ironie begrijpt. Moeder en zoon hebben niet een goede opleiding gehad, maar ze zijn zeker niet stom. En dat laten ze vaak merken in hun – vaak grappige – dialogen:
‘Where are we going?’
‘To see somebody.’
‘Who?’
‘A man about a dog.’
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Batman Can’t Fly’ zijn niet echt moeilijk te noemen. De zinnen en de alinea’s zijn nergens echt lang; het is duidelijk een verhaal geschreven voor jongeren. Ook de hoofdstukken zijn niet lang; bovendien zijn er in elk hoofdstuk zo nu en dan ook witregels wat het lezen nog gemakkelijker maakt.
Er zijn veel – vaak humoristische – dialogen.

 


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal in ‘Batman Can’t Fly’ is goed te volgen. Er zijn korte alinea’s met weinig moeilijke woorden. De hoofdstukken zijn niet lang en er zijn de nodige witregels. Mr Hines is een humoristische en ironische schrijver.
Qua verhaal is de roman ook heel goed te volgen. De lezer heeft heel lang niet in de gaten wat er precies gebeurt en wat er de afgelopen jaren gebeurd is, maar David Hines beschrijft heel onderkoeld wat voor een moeilijk leven moeder en zoon hebben en hoe zoiets gekomen is.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Batman Can’t Fly’ een boek met een literair niveau B 3b en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘Batman Can’t Fly’ lijkt heel eenvoudig te zijn. De hoofdstukken zijn kort, evenals de zinnen. Het lijkt alsof de jongen niet goed doorheeft wat er allemaal om hem heen gebeurt.
Maar de simpelheid is maar schijn. Dit is een verhaal met een ironische, trieste ondertoon: een jongen woont samen met een moeder die in alles afwijkt van de meeste moeders.
David Hines heeft een onderkoelde manier van schrijven. Het lijkt eerst een vrij humoristisch verhaal, maar niets is minder waar: dit is een vrij triest en uitzichtloos leven wat moeder en zoon hebben.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De jeugdroman ‘Batman Can’t Fly’ is een verhaal met de nodige actie. David is niet zo’n keurige jongen en hij doet van alles en nog wat dat verboden is, zowel op school als in de wijk waar hij woont. Daarnaast hebben hij en zijn moeder de nodige conflicten met anderen, ook fysieke.


Tijd:

‘Batman Can’t Fly’ beschrijft een verhaal uit de jaren 1990-2000. Een precies jaartal wordt niet gegeven. Het verhaal speelt zich af over een periode van meer dan een jaar en het verhaal wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De plaats waar ‘Batman Can’t Fly’ zich vooral afspeelt is een stad in Engeland. David reist op een dag met de trein naar Londen voor een prijsuitreiking.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Batman Can’t Fly’: hoe kunnen David en zijn moeder goed wonen en waar zal dat kunnen?


Verteller:

De jeugdroman ‘Batman Can’t Fly’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. David beseft lang niet hoe de verhouding tussen zijn grootouders, zijn oom en tante en zijn moeder is. Ook heeft hij geen idee hoe zijn moeder haar geld verdient.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Batman Can’t Fly’ zijn:
• David: een 12-/13-jarige jongen die samenwoont met zijn moeder;
• De 30-jarige moeder: een vrijgevochten dame die meerdere mannen heeft.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Batman Can’t Fly’ zijn:
• Uncle Mike: de oom van David, getrouwd met Enid;
• Aunt Enid: de tante, de zus van de moeder;
• Grandad: de opa van David, de vader van zijn moeder;
• Gran Sarah: de oma van David, de moeder van zijn moeder
• Mrs Hawksmoor: een buurvrouw;
• Cathy Eastwood, Josephine Towers, Joan Taylor: vriendinnen van David;
• Philip Heath, Agar, Stuart Broadly: vrienden van David;
• Mr Andrews: de leraar tekenen van David.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘Batman Can’t Fly’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘Batman Can’t Fly’ lijkt eerst een boek voor jonge kinderen; de hoofdpersoon is een jongen die 12 is als het verhaal begint en 13 als het eindigt. Maar het is een vrij hard en wrang verhaal waarin veel (ellende) is weggelaten: de jongen wordt vaak aan zijn lot overgelaten, de moeder is vaak langere tijd weg. En als je het boek goed leest – en vooral goed tussen de regels door leest – begrijp je waarom ze zo vaak weg is.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over David Hines.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
A Kindness van Cynthia Rylant
Bottle Boy van Stephen Elboz
Billy Elliot van Melvin Burgess


Citaat:
I was making plenty of money then and spending it too. I used to buy things for your gran but she would never take anything. I once bought her a dinner service, plates, cups, saucers, everything in a big box with a big bow. I left it for her on the kitchen table … The next day I found it in the dustbin all smashed up … (p.80)

Vragen over het boek:

1. Beschrijf de relatie tussen Davids moeder en Uncle Mike.
2. Geef drie voorbeelden waaruit blijkt dat Davids moeder David vaak vergeet.
3. Wanneer komt David te weten hoe zijn moeder aan haar geld komt?
4. Hoe eindigt het verhaal voor David en voor zijn moeder?
^ Terug naar boven

Comments are closed.