Het begin
True, the crotchety gentleman in the bowler hat in the corner was trying to doze against all odds. He had taken the window seat craved by eleven-year-old Johnny Clagg, the elder of the two children. Johnny had wished to sit there so that trying to see through the grimy, rain-streaked window-pane he might, with his active and ambitious imagination, project himself adventuring through the darkness. The occasional stab of a car headlight from nearby roads led him to transform himself into the daring dispatch rider carrying the message through enemy lines that would save the regiment. He kept pushing over almost on to the lap of the man, the better to visualize himself in the pitch blackness, hurtling through a hail of enemy bullets. Every so often his mother pulled him back with, ‘Now, Johnny, don’t push the gentleman who’s trying to sleep.’
© Heinemann, 1962
^ Terug naar boven
Algemeen
Maar vader Will Clagg vindt een oplossing. Via een neef in Londen bemachtigt hij kaartjes voor een eersterangs plek: een overdekte plaats in een oud, statig gebouw. Compleet met thee, koekjes en … champagne. Het kost wel enorm veel geld – dus de familie besluit unaniem om dit jaar niet op vakantie te gaan. Maar dan hebben ze ook een ervaring die ze levenslang zullen koesteren. Daarom gaan vader, moeder, de twee kinderen Clagg en de oma die dag van de kroning al vroeg op reis.
Helaas verloopt de kroningsdag heel anders dan de familie Clagg had gedacht …
^ Terug naar boven
Boekinformatie
ERK Niveau:
B2Schrijver:
Paul GallicoJaar van uitgave:
1962Aantal pagina's:
128Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1950-1960Plaats van handeling:
UK, Londen en SheffieldBijzonderheden:
Een korte roman zonder hoofdstukken.In het Nederlands heet het boek ‘Het kroningsfeest’.
^ Terug naar boven
Het boek - onderwerp
IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?
De korte roman – bijna een novelle – ‘Coronation’ is interessant voor lezers die alles willen weten over het Britse koningshuis. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van een eenvoudige Britse familie, een arbeidersgezin – heel gewone mensen, maar zeer koningsgezind.
WAT MOET JE WETEN?
‘Coronation’ is een simpel verhaal over één dag uit het leven van een familie. Het gezin heeft de jaarlijkse tweeweekse vakantie opgeofferd voor één dag Londen: het bijwonen van de kroning van Queen Elizabeth II. Voor miljoenen Britten was dit dé dag van hun leven: de jonge koningin was ongelooflijk populair, met name na de vrij plotselinge dood van haar vader in een tijd dat Groot-Brittannië probeerde te herstellen van de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog.
^ Terug naar boven
Het boek - Moeilijkheid
DE TAAL
De woorden en de zinnen in ‘Coronation’ zijn nergens moeilijk te noemen. De taal is nog altijd modern, ondanks het feit dat het boek al uit 1962 stamt. De alinea’s zijn van een gemiddelde lengte en er zijn veel dialogen. Het boek heeft geen hoofdstukken: lastig te lezen voor sommigen wellicht, maar de compactheid van het verhaal maakt veel goed.
DE TAAL EN HET VERHAAL
De taal van ‘Coronation’ is goed te volgen.
Het verhaal is dat ook. Het is een eenvoudig (en vrij sentimenteel) verslag van een reis van een innemend gezin naar de kroning van Koningin Elizabeth II.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Coronation’ een boek met een literair niveau C 3d en een taal-(ERK-)niveau B2.
Schrijfstijl:
‘Coronation’ is nogal sentimenteel geschreven. De hoofdpersonen, de leden van het gezin Clagg, zijn heel nette, vaderlandslievende Britten die niets liever doen dan hun nieuwe koningin toejuichen.
^ Terug naar boven
Het boek - het verhaal
Actie:
De roman ‘Coronation’ is een verhaal met een beperkte hoeveelheid actie. Het is vooral een verslag van de reis van een gezin naar Londen en hun ervaringen aldaar.
Tijd:
‘Coronation’ speelt zich af in het jaar 1953. Het is 2 juni, de kroningsdag van Queen Elizabeth II. Het geheel speelt zich in één dag af, van ’s morgens vijf tot ’s avonds twaalf uur.
Plaats:
De setting van ‘Coronation’ is de Britse hoofdstad Londen en de trein van Sheffield naar Londen en terug.
Verhaallijn:
Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Coronation’: hoe zal de kroningsdag verlopen voor de familie Clagg?
Verteller:
De roman ‘Coronation’ heeft een auctoriale verteller.
^ Terug naar boven
Het boek - de karakters
Hoofdkarakters:
De hoofdkarakters in ‘Coronation’ zijn:
• William (‘Will’) Clagg: de 53-jarige vader des huizes. Hij werkt als voorman in een staalfabriek in Sheffield. Will is een verantwoordelijk persoon die zijn werk en de zorg voor zijn gezin heel serieus neemt;
• Violet (‘Vi’) Clagg: de moeder van het gezin; een hardwerkende, zorgzame moeder;
• Johnny Clagg: de 11-jarige zoon van het gezin. Hij droomt ervan later stoere dingen te gaan doen: werken bij de politie of in het leger;
• Gwendolyn (‘Gwenny’) Clagg: de 7-jarige dochter van de Claggs. Zij droomt vaak over prinsessen en koninklijke gebeurtenissen;
• Granny Elsie Bonner: een 73–jarige oma die bij de Claggs in huis woont, de moeder van Mrs Clagg. Zij denkt dat ze veel te zeggen heeft over het gezin.
Bijfiguren:
De belangrijkste bijfiguren in ‘Coronation’ zijn:
• Treinpassagiers naar Londen: een drukker, en anderen;
• Toeschouwers bij de kroning: Lionel, de eigenaar van een draagbare radio, en anderen;
• Politiepersoneel: Sir Archibald Green, Assistant Police Commisioner, een jonge agent, en anderen;
• Treinpassagiers vanuit Londen: een oud-militair, een ober, en anderen.
^ Terug naar boven
Het boek - verder
Film:
De roman ‘Coronation’ is niet verfilmd. Als je meer wilt weten over Queen Elizabeth II en haar kroning dan zou je een (Netflix-)serie als ‘The Crown’ kunnen bekijken.
Overig:
‘Coronation’ is een eenvoudig verhaal. Maar het is ook een beetje een sentimenteel verhaal over een wel heel koningsgezind gezin. En dan ook nog geschreven door een Amerikaan (die overigens langere tijd in Groot-Brittannië woonde).
^ Terug naar boven
Auteur en Werken
Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Paul Gallico .^ Terug naar boven
Meer
Leessuggesties:
Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Prince and the Pauper van Mark Twain
• Matilda van Roald Dahl
• Johnny and the Bomb van Terry Pratchett
Citaat:
Clagg raised his glass of gin in the direction of the coloured photograph over the mantelpiece and proposed ‘To Her Majesty, Queen Elizabeth the Second. God save and bless her!’ The two women lifted their glasses likewise. (p.128)Vragen over het boek:
1. Hoe komt de neef van Will Clagg aan de kaartjes voor de kroning?
2. Wanneer ontdekt het gezin dat er iets niet klopt?
3. Op welk moment zou de familie de koningin goed hebben kunnen zien?
4. Welke les valt te leren uit deze korte roman?
^ Terug naar boven
Comments are closed.