Doctor Fischer of Geneva, or The Bomb Party

Niveau:
Genre: love
Thema: power

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

I think that I used to detest Doctor Fischer more than any other man I have known just as I loved his daughter more than any other woman. What a strange thing that she and I ever came to meet, leave alone to marry. Anna-Luise and her millionaire father inhabited a great white mansion in the classical style by the lakeside at Versoix outside Geneva while I worked as a translator and letterwriter in the immense chocolate factory of glass in Vevey. We might have been a world and not a mere canton apart. I would begin work at 8.30 in the morning while she would be still asleep in her pink and white bedroom, which she told me was like a wedding cake, and when I would go out to eat a hasty sandwich for my lunch, she was probably sitting before her glass in a dressing-gown doing her hair. From the sale of their chocolates my employers paid me three thousand francs a month which I suppose may have represented half an hour’s income to Doctor Fischer who many years before had invented Dentophil Bouquet, a toothpaste which was supposed to hold at bay the infections caused by eating too many of our chocolates. The word Bouquet was meant to indicate the choice of perfume, and the first advertisement showed a tasteful bunch of flowers. ‘Which is your favourite flower?’ Later glamorous girls in soft photography would be seen holding between their teeth a flower, which varied with every girl.

© The Bodley Head, 1980^ Terug naar boven

Algemeen

Alfred Jones is na een huwelijk van nog geen jaar weduwnaar geworden. Nu werkt hij al jaren in Zwitserland, als eenvoudige vertaler op een chocoladefabriek. Als Brit beheerst hij het Engels, als wereldbewoner leerde hij Frans, Duits, Italiaans, Spaans en Turks. Met de ultrarijken aan het meer van Genève heeft hij geen enkele affiniteit – en ook geen enkel contact.
Maar dat verandert wanneer hij Anna-Luise Fischer ontmoet. Zij is de mooie, jonge dochter van de rijkste man uit de omgeving, de uitvinder van een zeer succesvolle tandpasta, Doctor Fischer. Deze Doctor Fischer is een arrogante naarling, een man die niet lijkt te treuren om de dood van zijn vrouw, die zich nooit bemoeit met het leven van zijn dochter en die geen enkele vriend heeft. De ‘vrienden’ die zo nu en dan bij hem op bezoek komen, komen daar alleen om cadeaus in ontvangst te nemen. Ondanks het feit dat Doctor Fischer hen continu enorm beledigt en zelfs vernedert.
Wanneer Alfred met Anna-Luise trouwt, zal hij toch eens in contact moeten komen met deze Doctor Fischer. En dat gebeurt ook. En terwijl Alfred zich hoe langer hoe meer verbaast over de hebzucht van de ultrarijken, slaat het noodlot opnieuw toe in zijn leven …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Graham Greene

Jaar van uitgave:
1980

Aantal pagina's:
140

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980-1990

Plaats van handeling:
Zwitserland, aan het meer van Genève

Bijzonderheden:
Een roman in 17 korte genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Dr. Fischer van Genève, of Het knalfeest’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van een psychologische roman die nooit navelstaarderig wordt, dan is ‘Doctor Fischer of Geneva’ een goede keus. Het verhaal speelt zich voornamelijk af in de wereld van de ultrarijken, maar ook wanneer je niet puissant rijk bent zul je je regelmatig afvragen wat jij in zo’n situatie zou hebben gedaan? Zou jij een soort Dicvionaire Krueger zijn geweest, of eerder een Alfred Jones?


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Doctor Fischer of Geneva’ moet je je realiseren dat dit de wereld is van de jetset uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Langs het meer van Genève woonden de ultrarijken: zij die zich niet bemoeiden met de zorgen van werk en werkenden. Hun enige zorg leek te zijn: hoe kan ik het enorme kapitaal dat ik al heb, vermeerderen?

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Doctor Fischer of Geneva’ zijn nergens erg moeilijk. Graham Greene is sober in zijn taalgebruik: hij draait nooit ergens omheen en hij weet een verhaal altijd goed te vertellen.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen kort. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Doctor Fischer of Geneva’ is heel toegankelijk.
Het verhaal is zonder meer spannend te noemen – zonder dat er veel spectaculairs gebeurt. Heel geleidelijk ontleedt Mr Greene de karakters van zijn voornaamste spelers en dat zorgt voor veel verrassingen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Doctor Fischer of Geneva’ een boek met een literair niveau C 4d en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De roman ‘Doctor Fischer of Geneva’ is heel ironisch, maar ook wel heel afstandelijk geschreven. De verteller heeft veel meegemaakt. Maar hij praat er op een heel afstandelijke manier over. Zoals wel vaker bij Graham Greene zijn thema’s als menselijkheid, goed en kwaad en geloof (of de afwezigheid van geloof) heel belangrijk.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Doctor Fischer of Geneva’ is een verhaal met vrij weinig actie. Toch maakt dat de spanning van het verhaal geenszins minder. En de schrijver heeft aan het eind van het verhaal nog een verrassing in petto.


Tijd:

‘Doctor Fischer of Geneva’ speelt zich af in de jaren 1980-1990. Eigenlijk is het verhaal één lange flashback: de verteller heeft zijn verhaal later opgeschreven, op het moment dat zijn vrouw en zijn schoonvader niet meer bij hem zijn.
Het verhaal wordt chronologisch verteld en het speelt zich af over een periode van ongeveer een half jaar.


Plaats:

De setting van ‘Doctor Fischer of Geneva’ wordt gevormd door de steden en de villawijken langs het meer van Genève. Het verhaal speelt in plaatsen als Genève, Lausanne en Vevey, maar vooral op en bij een landhuis dicht bij Genève.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Doctor Fischer of Geneva’: hoe zal de relatie zich ontwikkelen tussen de verteller en Doctor Fischer?


Verteller:

De roman ‘Doctor Fischer of Geneva’ heeft een ik-verteller, wat zou kunnen zorgen voor een onbetrouwbaar perspectief.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Doctor Fischer of Geneva’ zijn:
• Alfred Jones: de verteller van het verhaal. Deze Mr Jones is al heel lang weduwnaar (hij was heel kort getrouwd) wanneer hij zijn nieuwe liefde ontmoet. Hij is vertaler op een fabriek die chocolade maakt. Alfred Jones is boven de vijftig wanneer het verhaal begint;
• Doctor Fischer: een multimiljonair die in een groot landhuis aan het meer van Genève woont. Hij heeft een zeer succesvol merk tandpasta uitgevonden, waardoor hij steenrijk is geworden. Doctor Fischer (of het een echte doctor is, blijft onduidelijk) is weduwnaar; hij heeft een dochter – met wie hij nauwelijks contact heeft. Doctor Fischer is een onaangenaam, arrogant personage dat niet in menselijke vriendschapsbanden gelooft;
• Anna-Luise Fischer: de 21-jarige dochter van Doctor Fischer. Zij woont bij haar vader in huis, maar ze ziet hem vrijwel nooit. Anna-Luise is net als haar vader heel rijk, maar zij heeft haar vermogen geërfd van haar moeder.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Doctor Fischer of Geneva’ zijn:
The “Toads’ (een verbastering van ‘toadies’ = slijmballen. Anna-Luise heeft deze bijnaam bedacht, en Alfred gebruikt hem met genoegen):
• Mrs Montgomery: een Amerikaanse weduwe. Een kruiperige, rijke vrouw met blauw geverfd haar;
• Divisonaire Krueger: een Zwitserse gepensioneerde generaal (die overigens nooit strijd heeft hoeven te leveren);
• Richard Deane: een tweederangs acteur, tevens een alcoholische vrouwenversierder;
• Mr Kips: een advocaat in internationaal recht;
• Monsieur Henri Belmont: een belastingadviseur en zakenman.
Anderen:
• Mr Steiner: de eigenaar van een grammofoonplatenwinkel;
• Albert: de butler van Doctor Fischer.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Doctor Fischer of Geneva’ is niet verfilmd.


Overig:

De roman ‘Doctor Fischer of Geneva’ heet volledig ‘Doctor Fischer of Geneva, or The Bomb Party’. De eerste titel is weinigzeggend, de tweede geeft misschien te veel van de plot weg. Hoe dan ook, het is een korte roman – een novelle eigenlijk – die gaat over thema’s die Mr Greene heel vaak behandelde: goed en kwaad, religie en geloof, inhaligheid en gierigheid. Kortom: morele kwesties.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Graham Greene.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• ‘This Side of Paradise’ van F. Scott Fitzgerald
• ‘Room at the Top’ van John Braine
• ‘Bonfire of the Vanities’ van Tom Wolfe


Citaat:
I was determined to drink no more before I was at home alone and I could drink myself to death if I chose.
‘Jones doesn’t drink our toast. Never mind. Tonight all our rules are relaxed. I have for a long time wanted to test the strength of your greed. You have submitted to a great deal of humiliation and you have accepted it for the sake of the prize which followed. Our Porridge Party was merely the final test. Your greed was greater than any humiliation that I had the imagination to invent. (p.120)

Vragen over het boek:

1. Waardoor is de verhouding tussen Doctor Fischer en zijn dochter waarschijnlijk ernstig verstoord geraakt?
2. Waarom is het ironisch dat de Divisionaire Krueger zich gedraagt op de manier waarop hij dat doet?
3. Alfred Jones ontmoet Mrs Montgomery meerdere keren in zijn leven. In welk opzicht is haar rol belangrijk voor de plot van het verhaal?
4. Analyseer het karakter van Mr Steiner op grond van de weinige momenten dat hij in de roman voorkomt.

^ Terug naar boven

Comments are closed.