3/5 - (1 stemmen)

Falling Man

Niveau:
Genre: history
Thema: terrorism

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1694286259181", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30191841","familyId":"30191841","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Falling%20Man%2C%20Don%20DeLillo","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

It was not a street anymore but a world, a time and space of falling ash and near night. He was walking north through rubble and mud and there were people running past holding towels to their faces or jackets over their heads. They had handkerchiefs pressed to their mouths. They had shoes in their hands, a woman with a shoe in each hand, running past him. They ran and fell, some of them, confused and ungainly, with debris coming down around them, and there were people taking shelter under cars.
The roar was still in the air, the buckling rumble of the fall. This was the world now. Smoke and ash came rolling down streets and turning corners, busting around corners, seismic tides of smoke, with office paper flashing past, standard sheets with cutting edge, skimming, whipping past, otherworldly things in the morning pall.

© Simon & Schuster / Scribner, 2007

^ Terug naar boven

Algemeen

De advocaat Keith Neudecker komt getraumatiseerd uit één van de twee Twin Towers na de aanslag van 9/11. Ontzet gaat hij niet naar zijn vrijgezellenflat toe, maar naar het appartement van zijn ex-vrouw en zijn zoontje. Hoewel zijn ex Lianne hem met liefde ontvangt lijkt het alsof hij zichzelf niet meer is: hij is verdoofd, gevoelloos en hij is zijn doel in het leven kwijt. Soms lijkt het alsof hij zich beter thuis voelt bij iemand die zelf ook in de Twin Towers zat ten tijde van de aanslag.
Keith denkt veel aan zijn pokervrienden: wie leeft er nog en waar zijn de nog levenden gebleven? En van wie is de aktetas die hij uit de Twin Towers heeft meegenomen?


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Don DeLillo

Jaar van uitgave:
2007

Aantal pagina's:
316

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010 (9/11)

Plaats van handeling:
USA, New York

Bijzonderheden:
Een roman in 3 delen en in 14 genummerde hoofdstukken, afgesloten door een epiloog.
In het Nederlands heet het boek ‘Vallende man’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘Falling Man’ is een verhaal over de recente geschiedenis: de aanslag op 11 september 2001 op de Twin Towers van het WTC New York City (‘9/11’). Hoewel er uiteraard aandacht is voor de slachtoffers worden de karakters van een paar terroristen ook op een geloofwaardige manier ontleed.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Falling Man’ moet je beseffen dat de stad New York een tijdlang in shock verkeerde: er waren veel doden en gewonden te betreuren, familieleden waren elkaar kwijtgeraakt, de USA was in haar (zakelijke) hart geraakt, mensen vertrouwden elkaar niet langer. De roman heeft veel aandacht voor de gevolgen van de aanslag.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Falling Man’ zijn niet moeilijk. De vele dialogen maken de roman heel leesbaar.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Falling Man’ is toegankelijk.
Voor het verhaal geldt dat minder. Hoewel het thema – ‘9/11’ – heel spectaculair is, wordt de spanning soms uit het verhaal gehaald door de vele scènewisselingen: het verhaal springt van het karakter Keith naar Lianne en weer terug. Daarnaast is er aandacht voor de aanslagplegers en wordt er heen en weer gesprongen in de tijd. Zo kan het zijn dat het laatste deel van het boek drie jaar na de aanslag is, terwijl het laatste hoofdstuk weer over de dag van de aanslag zelf gaat.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Falling Man’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Falling Man’ is een 9/11-roman waarbij het persoonlijke drama van de karakters voorop staat.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Falling Man’ is een verhaal met een beperkte hoeveelheid actie. Het gaat in dit verhaal vooral over de nasleep van een terroristische aanslag.


Tijd:

‘Falling Man’ speelt zich af in de jaren 2000-2010. Meer specifiek: het is 9/11 (2001) – en de dagen (en later: enkele jaren) daarna. De Twin Towers in New York City zijn vernietigd en het verhaal gaat over de nasleep van die aanslag.


Plaats:

De setting van ‘Falling Man’ is New York City. Veel scenes spelen zich af in Manhattan, het stadsdeel waar de Twin Towers stonden. Een enkele scene speelt in de Duitse stad Hamburg – in lange flashbacks waarin we de terroristen leren kennen.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Falling Man’: in hoeverre zal het Keith en andere personen in zijn omgeving lukken om het drama van 9/11 te verwerken?


Verteller:

De roman ‘Falling Man’ heeft een auctoriale verteller.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Falling Man’ zijn:
• Keith Neudecker: een 39-jarige advocaat die ontsnapte uit één van de Twin Towers toen de aanslag van 9/11 gepleegd werd. Hij werkte daar op een kantoor. Keith is getraumatiseerd door de gebeurtenissen. Hij is gescheiden van Lianne en hij heeft een zoontje, Justin;
• Lianne Glenn: de 38-jarige ex-echtgenote van Keith. Zij werkt als corrector voor en uitgeverij; in haar vrije tijd doet ze vrijwilligerswerk bij Alzheimerpatiënten;
• Justin: het zoontje van Lianne en Keith;
• Nina Bartos: de moeder van Lianne. Zij is weduwe, maar ze heeft al meer dan twintig jaar een relatie met een kunsthandelaar uit Europa;
• Florence Givens: een Afro-Amerikaanse vrouw die ook in de Twin Towers werkte ten tijde van de aanslag.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Falling Man’ zijn:
• Martin Ridnour: de geliefde van Nina, een kunsthandelaar die veel in Europa werkt;
• Katie en Robert: de vriendjes van Justin;
• Isabel: de moeder van Katie en Robert;
• Carol Shoup: de uitgever van Lianne;
• Dr. Apter: een arts die Alzheimerpatiënten begeleidt;
• Alzheimerpatiënten die Lianne therapie geeft: Rosellen S., Curtis B., Benny T., Omar H., Carmen G.;
• Hammad en Amir (Atta): mannen die een aanslag voorbereiden;
• Hovanis, Demetrius, Terry Cheng, Rumsey, Dockery: pokervrienden van Keith;
• Elena: een buurvrouw van Lianne.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Falling Man’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Falling Man’ combineert de tragedie van een aanslag met het ‘vallen’ van een aantal karakters van de roman – op deze manier wordt geschiedenis met fictie op een mooie manier verweven.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Don DeLillo.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Slaughterhouse-Five van Kurt Vonnegut Jr.
Extremely Loud & Incredibly Close van Jonathan Safran Foer
Let the Great World Spin van Colum McCann


Citaat:
There was one thing for them to say, essentially. Someone falling. Falling man. She wondered if this was his intention, to spread the world this way, by cell phone, intimately, as in the towers and in the hijacked planes. (p.208)

Vragen over het boek:

1. Verklaar de titel van deel 1 van de roman: ‘Bill Lawton’.
2. Verklaar de titel van deel 2 van de roman: ‘Ernst Hechinger’.
3. Verklaar de titel van deel 3 van de roman: ‘David Janiak’.
4. Wat heeft de titel met de plot van de roman te maken?
^ Terug naar boven

Comments are closed.