3/5 - (1 stemmen)

Fleabag and the Ring Fire

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: travel

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695551083058", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"1001004001271277","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Fleabag%20and%20the%20Fire%20Cat","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

The tongues of flame reached higher and higher. There was no sound or smell of burning, but Gemma could feel the excitement of the growing heat against her face. There were other people here too. She did not know them, but she could see their faces dimly reflecting the orange and yellow glow.
‘One day …’ she told herself. ‘One day, I shall know what it all means …’

Gemma shook her head and rubbed her eyes. She usually saw strange things when she looked into the depths of the great milky opal. But what she saw was different every time.
The crimson fire that glistened in the heart of the Ring’s huge stone seemed still to be burning in another world, far away. Yet it was scarcely a finger’s breath from the end of her nose.
Suddenly the Queen lifted her long, thin, tired hands from the bedclothes and touched Gemma on the shoulder. ‘You must not look too long into the Ring Fire, little one. You are so young …’ Her voice trailed away. Speaking was difficult these days. The old lady was failing. Gemma could feel it in her bones, though she did not want to believe it.

© Lion Publishing plc / Albatross Books Pty Ltd, 1995.

^ Terug naar boven

Algemeen

Gemma is een weeskind. En ze is nu een keukenmeid die op het kasteel van de Queen werkt. Ze wordt genegeerd en zo nu en dan mishandeld. Alleen de oude koningin behandelt haar vriendelijk, maar die ziet ze niet zo vaak. Dan, op een dag, voelt de koningin dat ze gaat sterven. En ze vraagt aan Gemma of die de ring wil zoeken om het koningschap te redden. Gemma heeft immers altijd het vuur bij zich: The Ring Fire …
Ring Fire? Gemma weet van niks. Ja, soms brandt haar hand een beetje alsof die in brand staat. Maar The Ring Fire? Toch dringt de koningin aan. En ook de zwerfkat van het paleis, de vieze, stinkende, brutale (maar pratende) Fleabag dringt eropaan dat ze op zoek gaat. En Fleabag gaat mee.
Wanneer er onderweg nog een vrouwelijke ridder en een mannelijke rover bij komen is de groep compleet. Maar ja, waar is die ring? En wie zijn die figuren die Gemma en haar metgezellen tegenwerken?


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Beth Webb

Jaar van uitgave:
1995

Aantal pagina's:
222

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd

Plaats van handeling:
Een fantasieplaats

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 34 getitelde hoofdstukken.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘Fleabag and the Ring Fire’ is een modern sprookje, een fantasyroman. Het gaat over het zoeken naar een ring, over een soort tovenaar, een pratende kat en een jong meisje.
En toch is dit geen kinderboek; daar is het veel te hard voor. Als je een spannend sprookje met de nodige humor wilt lezen dan is dit boek een aanrader.


WAT MOET JE WETEN?

‘Fleabag and the Ring Fire’ gaat over een sprookjesland, compleet met ridders, tovenaar, koningen en koninginnen en draken. Kortom: allemaal bedacht. Maar daarom niet minder leuk …
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De taal van ‘Fleabag and the Ring Fire’ is goed te begrijpen. Maar denk erom: het lijkt een sprookje voor kinderen, maar dat klopt niet: er vallen doden en gewonden en het verhaal is soms best heftig.
De woorden zijn soms moeilijk. De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen kort.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is het verhaal soms lastig, maar als je even doorleest begrijp je het verhaal vast en zeker wel.
Dat geldt ook voor het verhaal zelf. Het is een spannend verhaal over een zoektocht van vier bijeengesprokkelde vrienden naar een mysterieuze ring.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Fleabag and the Ring Fire’ een boek met een literair niveau B 3b en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

Het verhaal is heel spannend – en vaak ook wel humoristisch – geschreven.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De jeugdroman ‘Fleabag and the Ring Fire’ bevat een verhaal met veel actie.


Tijd:

Het verhaal speelt zich af in een fantasietijd. Het duurt in totaal iets meer dan een jaar voordat de reis van Gemma afgelegd is.


Plaats:

De setting van ‘Fleabag and the Ring Fire’ is een denkbeeldig koninkrijk met gevaarlijke steden en wegen, met agressieve ridders, wolven, draken, inhalige rijkaards – en veel arme sloebers.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Fleabag and the Ring Fire’: waar is de ring en wie zal daarmee de koning(in) van het land worden?


Verteller:

De jeugdroman heeft een alwetende verteller.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Fleabag and the Ring Fire’ zijn:
• Fleabag: een sprekende kat. Fleabag heeft maar drie poten, maar verder kan hij bijna alles. Hij kan praten, hij voelt onraad en hij weet perfect wie wel en wie niet te vertrouwen is;
• Gemma Streetchild, scullery maid: de keukenmeid van het paleis. Zij is als wees door de Queen in de stad opgepikt en ze werkt nu als dienstmeid op het kasteel. Wat bijna niemand weet (ook zij zelf niet) is dat ze bepaalde speciale eigenschappen heeft. Zo kan zij het vuur zien dat soms in de ring smeult;
• Lady Knight Rowanne de Montiland: een arrogante, vechtlustige (vrouwelijke) ridder die in dienst van het koninklijke leger is. Ze heeft een hekel aan katten. Maar ze wil wel graag de ring vinden – en daarmee hopelijk veel macht krijgen;
• Phelan: een jongen die met stelen en roven zijn eten bij elkaar schraapt. Hij ontmoet Gemma en Rowanne tijdens een gevecht en het is onzeker of Gemma iets aan Phelan (en aan Rowanne) zal hebben.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Fleabag and the Ring Fire’ zijn:
• Queen Sophia: de oude, bejaarde (en vermoeide) koningin die in de stad Harflorum woont;
• Personeel op het paleis van de Queen: Cook, Manda, Jane, Harry, Tina, the butler;
• The Fire Wielder: een oude man die het vuur uit de ring haalt en daarmee de macht van de koning(in) kan maken (en breken);
• Militairen: Gordik en The Captain of the Queen’s Guard;
• Aelforth: een oude man die onderdak aan zwervers geeft (in de stad Rupertsberg);
• Prince Rupert: de kwaadaardige prins die Rupertsberg regeert. Hij is een neef van de Queen (en daarmee mogelijk een troonopvolger van de Queen) en een neef van Rowanne (met wie hij graag wil trouwen);
• His Holiness the Chancellor of all Wizards: de hoofdtovenaar die in de universiteitsstad Porthwain woont;
• Sethan: de zoon van The Chancellor;
• Prince Tomas of Beulothin: de prins van de stad Beriot, een stad die door een draak bedreigd wordt

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Fleabag and the Ring Fire’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Fleabag and the Ring Fire’ is het eerste deel van een trilogie over de kat Fleabag (en zijn vrienden). De andere delen zijn:

II ‘Fleabag and the Fire Cat’
III ‘Fleabag and the Ring’s End’^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Beth Webb.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Jennie van Paul Gallico
The Byzantium Bazaar van Stephen Elboz
The Amazing Maurice & His Educated Rodents van Terry Pratchett


Citaat:
Fleabag looked at the King’s Ring, which was burning gently with the glorious sheen of restored Ring Fire. (p.222)

Vragen over het boek:

1. Waarom is Fleabag belangrijk voor de zoektocht van Gemma?
2. Waarom is Rowanne belangrijk voor de zoektocht van Gemma?
3. Waarom is Phelan belangrijk voor de zoektocht van Gemma?
4. Wie wordt de nieuwe koning en wie wordt de nieuwe Fire Wielder? Zijn ze blij met die rol?
^ Terug naar boven

Comments are closed.