4/5 - (1 stemmen)

Gone for Good

Niveau:
Genre: crime
Thema: thriller

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1694253272373", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000034281037","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Gone%20for%20Good%20%28ebook%29%2C%20Harlan%20Coben","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Three days before her death, my mother told me – these weren’t her last words, but they were pretty close – that my brother was still alive.
That was all she said. She didn’t elaborate. She said it only once. And she wasn’t doing very well. Morphine had already applied its endgame heart squeeze. Her skin was in that cusp between jaundice and fading summer tan. Her eyes had sunken deep into her skull. She slept most of the time. She would, in fact, have only one more lucid moment – if indeed this had been a lucid moment, which I very much doubted – and that would be a chance for me to tell her that she had been a wonderful mother, that I loved her very much, and goodbye. We never said anything about my brother. That didn’t mean we weren’t thinking about him as though he were sitting bedside too.
‘He’s alive.’
Those were her exact words. And if they were true, I didn’t know if it would be a good thing or bad.
We buried my mother four days later.

© Orion Books, 2002.

^ Terug naar boven

Algemeen

Will Klein lijkt na twaalf jaar zijn zaakjes eindelijk een beetje voor elkaar te hebben. Hij werkt in een tehuis voor dak- en thuislozen in New York City, samen met een aantal vrijwilligers, zoals Wills beste vriend, Squares. In het tehuis ontmoet hij zijn (tweede) grote liefde, de mooie en lieve Sheila Rogers. Sheila heeft een traumatisch verleden – waar ze niet over praten wil – maar nu ze met Will samen is lijkt ze voor het eerst in haar leven echt gelukkig te zijn.
En Will is dat zeker ook. Zo’n twaalf jaar geleden was dat niet zo. Zijn vriendin, Julie Miller, had de relatie met hem verbroken. Zij bracht in haar ouderlijk huis de nacht door met Wills broer Ken. En de volgende ochtend werd Julie vermoord gevonden, met het bloed van Ken als stille getuige. Will heeft Ken nooit meer teruggezien. De ouders van Julie waren kapot, evenals Will, zijn zus en zijn ouders. Beide gezinnen bleven in dezelfde huizen wonen, maar de sfeer in de buurt is voorgoed veranderd: de Millers zijn triest en verbitterd en de Kleins worden door veel buurtgenoten met de nek aangekeken.
En dan, twaalf jaar later, wordt Wills moeder ernstig ziek. Will bezoekt haar in haar laatste dagen. Op haar sterfbed fluistert ze Will in dat Ken nog leeft en Will ontdekt dat zijn moeder een heel recente foto van Ken in haar bezit heeft. Will besluit op zoek te gaan naar Ken. Maar de volgende dag verdwijnt Sheila ineens uit Wills leven. En Will ontdekt dat die beide verdwijningen (en de moord van twaalf jaar geleden) met elkaar te maken hebben …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Harlan Coben

Jaar van uitgave:
2002

Aantal pagina's:
383

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010 (met flashbacks naar 1990)

Plaats van handeling:
USA, het stadje Livingston (New Jersey), New York City en nog een aantal andere plaatsen

Bijzonderheden:
Een thriller in 58 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Spoorloos’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De thriller ‘Gone for Good’ is een heel spannend verhaal over een verdwijning en een moord en over de gevolgen die deze zaken hebben gehad voor meerdere personen, vooral voor de broer en de verdere familie van de vermeende moordenaar. De scenes van het verhaal wisselen van een stad in New Jersey naar New York City, van Las Vegas naar Nebraska en naar andere plekken.
Als je van thrillers houdt waarin menselijke relaties een grote rol spelen, dan is dit zeker een geschikte roman voor jou.


WAT MOET JE WETEN?

Het misdaadverhaal ‘Gone for Good’ bekijkt een misdaad vanuit het perspectief van de familie van de (vermeende) moordenaar en niet vanuit het perspectief van de overheid (de FBI, of de plaatselijke politie). Wel spelen detectives en andere politiemensen een rol in het verhaal; maar een politiebureau of rechtbank komt niet voor in deze roman.
Een aantal scenes speelt zich af in de mindere buurten van New York City; daar waar drugsverslaafden en prostituees zich ophouden. Misschien niet een setting die elke lezer aanspreekt, maar Harlan Coben verliest zich zelden in platte beschrijvingen van de activiteiten van de karakters die in dit soort wijken wonen.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Gone for Good’ zijn nooit erg moeilijk. De taal is nergens specialistisch of lastig.
De alinea’s zijn over het algemeen kort, evenals de hoofdstukken. Tenslotte maakt het grote aantal dialogen dit tot een zeer leesbaar verhaal.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Gone for Good’ is heel toegankelijk en begrijpelijk. Mr Coben gebruikt weinig moeilijke woorden en vloek- en scheldwoorden kom je bij hem weinig tegen.
Het verhaal is bovendien heel spannend: als lezer val je van de ene verbazing in de andere. De hoofdpersoon Will Klein gaat op zoek naar zijn broer en naar zijn geliefde, maar al snel blijkt Will niet de zoeker, maar de gezochte te worden. Dat draait het verhaal helemaal om. En het vergroot de spanning.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Gone for Good’ een boek met een literair niveau C 4b en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

Harlan Coben is een heel geroutineerde schrijver; hij weet een verhaal heel spannend te vertellen. De plot wordt zorgvuldig opgebouwd en de uitwerking van de mysteries is heel verrassend. Dat maakt ‘Gone for Good’ tot een mooie en spannende thriller.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De thriller ‘Gone for Good’ is een verhaal met heel veel actie. Vanaf het begin word je het spannende avontuur ingetrokken, wanneer Will erachter komt dat zijn broer (de vermeende moordenaar) misschien nog leeft. Daarna vinden er allerlei onverwacht gebeurtenissen plaats, gebeurtenissen die uiteindelijk heel veel met elkaar te maken blijken te hebben.


Tijd:

‘Gone for Good’ speelt zich af ergens in de periode in de jaren 2000-2010. Het exacte jaar wordt niet genoemd, maar het zal ongeveer het jaar van publicatie (2002) zijn geweest. Moderne media en onderzoeksmethoden (DNA-onderzoek) spelen een rol in het verhaal.
Het verhaal wordt chronologisch verteld (met enkele flashbacks) en het speelt zich af over een periode van een aantal maanden.


Plaats:

De plaatsen die in ‘Gone for Good’ vooral worden beschreven, zijn het stadje Livingston in New Jersey (een slaapstadje van zo’n 30.000 inwoners in de buurt van New York) en New York City, de plaats waar Will Klein al jaren woont en werkt.
Sommige scenes van het verhaal spelen zich af in Las Vegas (Nevada), in de staten Nebraska en Connecticut.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Gone for Good’: zal Will Klein de moord van twaalf jaar geleden kunnen oplossen? En kan hij daarmee zijn broer vrijpleiten en komt hij tegelijkertijd meer te weten over het verleden van zijn geliefde?


Verteller:

De roman ‘Gone for Good’ heeft voornamelijk een ik-verteller (Will Klein), wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. Maar sommige hoofdstukken hebben een auctoriale verteller; dat is het geval wanneer er gebeurtenissen worden beschreven waarbij Will niet aanwezig is.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Gone for Good’ zijn:
• Will Klein: een 34-jarige ‘senior director’ van Covenant House, een liefdadige instelling die dak- en thuislozen opvangt;
• Sheila Rogers: de geliefde van Will. Zij woont nu bij Will in New York City, maar ze is afkomstig uit het midden van het land en over haar verleden wil ze niet met Will praten;
• ‘Squares’: de collega en beste vriend van Will. Behalve welzijnswerker is hij ook de eigenaar van meerdere yoga-studio’s (waar hij veel geld mee verdient);
• Philip McGuane: een rijke onderwereldfiguur. Ooit woonde hij in Livingston en hij was bevriend met Ken Klein;
• John Asselta (‘The Ghost’): een gewetenloze onderwereldfiguur. Hij is een bleke, angstaanjagende verschijning en hij is oersterk en zeer agressief. Ooit woonde hij ook in Livingston en was hij ook bevriend met Ken Klein.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Gone for Good’ zijn:
• ‘Sunny’ Klein en Mr. Klein: de ouders van Will;
• Melissa: de zes jaar oudere zuster van Will. Na de moord op haar buurmeisje is zij al snel getrouwd en met haar man Ralph verhuisd naar Seattle, aan de andere kant van de USA;
• Aunt Selma en Uncle Murray: de oom en tante van Will;
• Warren en Lucille Miller: de ouders van Julie en Katy;
• Katy Miller: de nu 18-jarige dochter van de Millers. Ze is van plan dit jaar naar de universiteit te gaan;
• Morty Meyer: een gokverslaafde arts. Hij woont onder armoedige omstandigheden in Las Vegas, waar hij wat geld verdient met het oplappen van slachtoffers van van steek- en schietpartijen;
• Ken Klein: de twee jaar oudere broer van Will. Na de moord op het buurmeisje Julie Miller is hij twaalf jaar geleden – als verdachte van de moordpartij – gevlucht of gedood. Hij was toen vierentwintig jaar oud;
• Claudia Fisher en Darryl Wilcox: Special Agents van de FBI;
• Joseph (‘Joey’) Pistillo: het hoofd van de FBI aan de Amerikaanse oostkust;
• Tanner: de lijfwacht van McGuane;
• Wanda: de zachtaardige (en knappe) vriendin van Squares. Zij is een Afro-Amerikaanse vrouw;
• Carly: een 13-jarig meisje;
• Louis Castman: een pooier uit New York;
• Tanya: een ex-prostituee van Louis;
• Neil en Edna Rogers: de ouders van Sheila, woonachtig in Mason, Idaho;
• Abe en Sadie Goldberg: een echtpaar dat identiteitskaarten vervalst;
• Yvonne Sterno: een journaliste uit Albuquerque, New Mexico;
• Mrs Rose Baker: de ‘sorority housemother’ van de college waar Julie Miller studeerde.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Gone for Good’ is niet verfilmd. Er zijn plannen om het verhaal voor de Amerikaanse TV te verfilmen.


Overig:

‘Gone for Good’ gaat over een protagonist die afkomstig is uit een normale stadswijk in een stadje in de buurt van New York. De meeste mensen in die stad zijn van origine joods. Maar een groot deel van het verhaal speelt zich af in New York City, de plaats waar de hoofdpersoon werkt met kansloze mensen: dak- en thuislozen, prostituees en drugsverslaafden.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Harlan Coben.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Cry of the Owl van Patricia Highsmith
• Finders Keepers van Stephen King
• The Sixth Man van David Baldacci


Citaat:
‘Hey, I’m not here to play point-counterpoint with you. You’re going to jail tonight. And make no mistake, I’ll get you convicted.’
He headed for the door.
When he turned around I said, ‘What are you really after here?’
He stopped and leaned so that his lips were only inches from my ear. He whispered, ‘Ask your brother,’ and then he was gone. (p.243)

Vragen over het boek:

1. Wat heeft Sheila met Julie Miller te maken (gehad)?
2. Waarom is ‘The Ghost’ geïnteresseerd in Will?
3. In hoeverre kan Squares Will helpen?
4. Wie is de ultieme ‘bad guy’ in dit verhaal? Waarom vind je dat?
^ Terug naar boven

Comments are closed.