In Their Footsteps

Niveau:
Genre: crime
Thema: love

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

She was late. It was not like Madeline, not like her at all.
Bernard Tavistock ordered another café au lait and took his time sipping it, every so often glancing around the outdoor café for a glimpse of his wife. He saw only the usual Left Bank scene: tourists and Parisians, red-checked tablecloths, a riot of summertime colors. But no sign of his raven-haired wife. She was half an hour late now; this was more than a traffic delay. He found himself tapping his foot as the worries began to creep in. In all their years of marriage, Madeline had rarely been late for an appointment, and then only by a few minutes. Other men might moan and roll their eyes in masculine despair over their perennially tardy spouses, but Bernard had no such complaints – he’d been blessed with a punctual wife. A beautiful wife. A woman who, even after fifteen years of marriage, continued to surprise him, fascinate him, tempt him.
Now where the dickens was she?
He glanced up and down Boulevard Saint-Germain. His uneasiness grew from a vague toe-tapping anxiety to outright worry. Had there been a traffic accident? A last-minute alert from their French Intelligence contact, Claude Daumier? Events had been moving at a frantic pace these last two weeks. Those rumors of a NATO intelligence leak – of a mole in their midst – had them all glancing over their shoulders, wondering who among them could not be trusted. For days now, Madeline had been awaiting instructions from MI6 London. Perhaps, at the last minute, word had come through.
Still, she should have let him know.
He rose to his feet and was about to head for the telephone when he spotted his waiter, Mario, waving at him. The young man quickly wove his way past the crowded tables.
‘Monsieur Tavistock, there is a telephone message for you. From madame.’

© Harlequin Enterprises Limited / MIRA, 2014.^ Terug naar boven

Algemeen

Twintig jaar geleden werden de ouders van Beryl en Jordan Tavistock, die als geheim agenten voor de Britse geheime dienst in Parijs werkten, vermoord. Beryl en Jordan werden opgevoed door hun oom, Hugh Tavistock (Lord Lovat), ook een geheim agent (maar nu met pensioen).
Op een feest van oude Parijse vrienden horen Beryl en Jordan dat de dood van hun ouders waarschijnlijk geen beroepsafrekening was, maar een moord/zelfmoord: hun vader zou zijn overspelige vrouw hebben vermoord en daarna de hand aan zichzelf hebben geslagen. Beryl en Jordan geloven er niets van en ze gaan in Parijs op onderzoek uit.
Uncle Hugh vraagt zijn vroegere (Amerikaanse) collega, Richard Wolf, of hij een oogje in het zeil wil houden wanneer zijn neef en nicht hun argeloze onderzoek doen. Hugh vermoedt dat er mensen in Parijs zijn die er belang bij hebben dat de dood van de Tavistocks niet opnieuw wordt opgerakeld.
En dat is inderdaad het geval: wanneer Beryl in Parijs op onderzoek uitgaat, wordt er een aanslag op haar gepleegd. En niet alleen maar op haar. Richard moet zijn uiterste best doen om haar te beschermen. En zijn interesse in Beryl is al lang niet meer alleen maar beroepshalve …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Tess Gerritsen

Jaar van uitgave:
1994

Aantal pagina's:
251

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
Europa: Frankrijk (Parijs), Engeland (Buckinghamshire, het platteland)

Bijzonderheden:
Een thriller in 12 genummerde hoofdstukken, voorafgegaan door een proloog en afgesloten door een epiloog.
In het Nederlands heet het boek ‘Het spoor terug’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van een spannende thriller met daarin een flinke scheut liefde, dan is ‘In Their Footsteps’ een goede keus voor jou. Het is een vroege roman van Tess Gerritsen – en daarom is hij simpeler (en misschien wel iets minder goed uitgewerkt) dan de latere (Rizzoli & Isles-)thrillers. Maar desalniettemin is het een goed en goed leesbaar verhaal.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘In Their Footsteps’ is het handig wanneer je beseft dat de misdaad waarmee de roman begint – de moord op de ouders van Beryl en Jordan Tavistock – plaatsvond in Parijs in een periode dat de ‘Koude Oorlog’ (de oorlogsdreiging tussen het ‘communistische oosten’ en het ‘kapitalistische westen’) weliswaar afgelopen was, terwijl er nog altijd achterdocht en spionage was tussen de geheime diensten van de Sovjet-Unie (de KGB) en Oost-Duitsland (de Stasi) aan de ene en die van de USA (de CIA) en Groot-Brittannië (MI6) aan de andere kant. Dat gebrek aan vertrouwen tussen oost en west zorgde voor spionage en contraspionage, maar ook voor de nodige geweldsdelicten (ontvoeringen en liquidaties).

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘In Their Footsteps’ zijn zeker niet moeilijk. Als je een paar jaar Engels hebt gelezen, zul je deze roman zonder problemen begrijpen. De taal wordt nergens specialistisch of moeilijk literair. Je zou zelfs misschien oneerbiedig kunnen zeggen dat het verhaal leest als een kasteel- of een doktersroman …
De alinea’s en de hoofdstukken zijn nooit erg lang en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is ‘In Their Footsteps’ een gemakkelijk te lezen Tess Gerritsen-thriller. Het onderwerp – misdaad en spionage – kan soms ingewikkeld beschreven worden, maar dat is hier zeker niet het geval.
Het verhaal zelf is heel spannend: er zijn veel cliffhangers en de dader(s) leer je echt pas aan het eind van het verhaal kennen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘In Their Footsteps’ een boek met een literair niveau C 4a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

Ms Tess Gerritsen is een beroemde schrijfster van veel populaire thrillers. Ze gebruikt het nodige geweld in haar boeken en ze is soms zeer expliciet in het beschrijven van moorden en het ontleden van lijken. Niet elke lezer zal daarvan gediend zijn. Maar in ‘In Their Footsteps’ is dat niet het geval: er vallen doden en er wordt ook geweld gepleegd, maar Ms Gerritsen gaat daar verder niet heel uitvoerig op in.
‘In Their Footsteps’ is een vroegere roman van Ms Gerritsen. Het is een standalone roman – hoewel er later nog een boek uitkwam over Beryl Tavistock, Jordan Tavistock en Richard Wolf: Thief of Hearts (a.k.a. Stolen).

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De thriller ‘In Their Footsteps’ is een verhaal met veel actie. Van een dubbele moord in 1973 verplaatsen de handelingen zich naar Groot-Brittannië en naar het Parijs van twintig jaar later. Het blijkt dat in Parijs niemand van de hoofdpersonen zijn leven zeker kan zijn.


Tijd:

‘In Their Footsteps’ speelt zich af in de jaren 1990-2000. De gebeurtenissen vinden plaats in 1993, exact twintig jaar na de moord op de ouders van Beryl en Jordan Tavistock.
Het verhaal wordt chronologisch verteld (op de flashbacks in de proloog na) en het geheel duurt een aantal dagen.


Plaats:

De setting van ‘In Their Footsteps’ is voornamelijk de Franse hoofdstad Parijs. Dit is de plaats waar de ouders van Beryl en Jordan hebben gewoond en gewerkt en waar zij ook vermoord zijn. Een paar episodes van het verhaal spelen op een landgoed in Buckinghamshire (het landhuis van de oom van Beryl en Jordan) en in Berlijn (in een gevangenis waar een oud DDR-agent gevangen zit).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘In Their Footsteps’: wat is er twintig jaar geleden gebeurd dat de ouders van Beryl en Jordan Tavistock vermoord moesten worden?


Verteller:

De roman ‘In Their Footsteps’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit de perspectieven van de twee hoofdpersonen, Beryl Tavistock en Richard Wolf.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘In Their Footsteps’ zijn:
• Beryl Tavistock: een 28-jarige Britse jongedame. Zij is in behoorlijke weelde opgegroeid bij haar oom, samen met haar broer, nadat haar ouders (beiden geheim agent van de Britse MI6) werden vermoord. Beryl is mooi en onverschrokken (en het evenbeeld van haar moeder);
• Richard Wolf: een 42-jarige Amerikaan die een detectivebureau in Washington, D.C. heeft. Hij was jaren geleden geheim agent voor de CIA – onder andere in Parijs, waar hij de ouders van Beryl leerde kennen;
• Jordan Tavistock: de 30-jarige broer van Beryl. Hij heeft een zeer hechte band met zijn zus.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘In Their Footsteps’ zijn:
• Hugh Tavistock, Lord Lovat: de oom van Beryl en Jordan, de broer van de vermoorde Bernard. Hij is sinds kort met pensioen (uit de British Intelligence, MI6) en hij woont met zijn neef Jordan en nicht Beryl op een landgoed in Buckinghamshire;
• Sir Reggie Vine: een bankier (van de Paris Division van de Bank of London) die al jaren in Parijs woont en werkt, een goede vriend van de Tavistocks;
• Lady Helena Vine: de echtgenote van Reggie. Zij was de adellijke dame met geld, haar man is de talentvolle bankier in dit verstandshuwelijk;
• Nina Sutherland: de 53-jarige weduwe van de Amerikaanse ambassadeur in Parijs, een modieuze (en vaak zwaar opgemaakte) dame;
• Anthony Sutherland: de zoon van Nina, een beeldhouwer;
• Philippe St. Pierre: de Franse minister van Financiën;
• Marie St. Pierre: de echtgenote van Philippe;
• Claude Daumier: een politieman, ooit contactpersoon tussen de Franse en de Britse geheime dienst.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘In Their Footsteps’ is niet verfilmd.


Overig:

De thriller ‘In Their Footsteps’ is één van de vroege werken van Ms Gerritsen. Het is een mooi afgerond verhaal, maar het is ook een simpeler verhaal dan haar latere romans. Het verhaal is eerder romantisch dan spannend, eerder verstrooiend dan angstaanjagend.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Tess Gerritsen.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Thief of Hearts (a.k.a. Stolen) van Tess Gerritsen
• The Sixth Man van David Baldacci
• Private Berlin van James Patterson


Citaat:
Beryl shut the album and went to the telephone. She didn’t know how to reach Richard , so she dialed Daumier’s number instead and was greeted by a recorded message, intoned in businesslike French.
After the beep, she said, ‘Claude, it’s Beryl. I have to speak to you at once. I think I’ve found some new evidence. Please, come get me! As soon as you –‘ She stopped, her hand suddenly frozen on the receiver. What was that click on the line? (p.232)

Vragen over het boek:

1. Welke reden(en) heeft Beryl om Richard Wolf in eerste instantie niet te vertrouwen?
2. Welke rol spelen een oud-commissaris van de Franse politie en een oud-agent  van de Stasi in deze roman?
3. Welke indruk krijg je van de Britse expats die in Parijs wonen en werken?
4. Wat is uiteindelijk het motief geweest om twintig jaar geleden de moorden te plegen?

^ Terug naar boven

Comments are closed.