Het begin!
‘Have you got the camera, Annie?’ said Duncan.
‘Yes. But what do you want a picture of?’
‘Just, you know …’
‘No.’
‘Well … the toilet.’
© Penguin Random House Company, 2010
^ Terug naar boven
Algemeen
Opeens, na meer dan twintig jaar, komt er een nieuwe versie van het oude album op de markt, ‘Juliet Naked’, met de akoestische demoversies van het beruchte album. Duncan is meteen helemaal weg van de nieuwe CD en hij schrijft een ronkende recensie over het album. De vriendin van Duncan, Annie, vindt het zo langzamerhand erg idioot worden. Zij en Duncan zijn al vijftien jaar bij elkaar en hun relatie wordt gekenmerkt door een al langere tijd ontbreken van intimiteit en echte liefde. Duncan houdt eigenlijk alleen maar van Tucker Crowe en van alles wat deze heeft opgenomen.
Maar wanneer Duncan zo’n onnozel adorerende recensie van de kale ‘Julie, Naked’ heeft geschreven, besluit Annie ook maar eens een recensie ter schrijven en die op de website van Duncan te plaatsen. Een eerlijke recensie, dat wel: Annie vindt het album maar niks. En laat nou uitgerekend Tucker Crowe – jawel, de echte – reageren op die recensie. En terwijl Duncan vreemdgaat met een collega, begint Annie een voorzichtige relatie met de onvindbare Tucker …
^ Terug naar boven
Boekinformatie
ERK Niveau:
B2Schrijver:
Nick HornbyJaar van uitgave:
2009Aantal pagina's:
249Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980-2010Plaats van handeling:
UK (een kustplaatsje) en USA: Pennsylvania, Montana, Tennessee, CaliforniëBijzonderheden:
Het boek bestaat uit vijftien genummerde hoofstukken. Soms is een deel van een hoofdstuk geschreven in de vorm van een e-mail of een webpagina (zoals wikipedia).In het Nederlands heet het boek ‘Juliet, naakt’.
^ Terug naar boven
Het boek - onderwerp
IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?
De roman ‘Juliet, Naked’ leest als een spannende en humoristische zoektocht, vooral omdat je in het begin nog helemaal niets weet over die geheimzinnige singer/songwriter Tucker Crowe. Als lezer ontdek je steeds meer over het leven van deze vergeten artiest en dit deel van het verhaal is een spannende ontdekking.
Als je van popmuziek houdt vind je dit vast een interessant boek; er zijn veel verwijzingen naar muziek en songteksten. Daarnaast is dit een hilarisch boek over een puberale fan: een man op leeftijd die met andere mannen (ook op leeftijd) een website levend houden over een artiest die nooit meer iets van zich laat horen. (Je kent zulke mannen misschien zelfs wel.)
WAT MOET JE WETEN?
Voor het waarderen van de roman ‘Juliet, Naked’ is enige kennis van muziek uit de jaren ’60/’70/’80 van de vorige eeuw mooi meegenomen, maar het hoeft niet echt. Dit boek kun je ook lezen als een verhaal over liefde en relaties en daar hoef je niet echt voorkennis voor te hebben. Als je verstand hebt van de – al wat oudere – popmuziek herken je namen als Neil Young, Bob Dylan, Leonard Cohen, Gram Parsons en Bruce Springsteen. Tucker Crowe zit ongeveer in die categorie van singer/songwriters.
^ Terug naar boven
Het boek - Moeilijkheid
DE TAAL
De woorden en de zinnen in ‘Juliet, Naked’ zijn niet moeilijk te lezen. Er zitten veel dialogen in het verhaal wat het lezen gemakkelijker maakt. Het verhaal gaat over popmuziek, maar dat zal voor geen enkele lezer een probleem zijn: de meeste fans – zoals Duncan – analyseren niet de akkoorden of de muzikale genialiteit van hun favoriete singer/songwriter: ze verdiepen zich meer in zijn gedrag en zijn haardracht in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. En de artiest Tucker zelf wil al helemaal nooit over muziek praten of schrijven.
DE TAAL EN HET VERHAAL
Doordat het taalgebruik in dit boek voor de meeste lezers niet moeilijk zal zijn, is het verhaal ook goed te volgen. Hornby schrijft op een humoristische manier en dit zorgt ervoor dat je als lezer absoluut moet doorlezen om erachter te komen hoe het zal gaan met Duncan, Annie en Tucker. Veel idiote situaties – voornamelijk veroorzaakt door Duncan – zie je van verre aankomen. Toch blijkt die Duncan altijd nog onvoorspelbaarder te zijn dan je denkt. Dat maakt het boek tot een bijzonder humoristisch verhaal, met name voor muziekfans.
Op grond van deze eigenschappen is ‘Juliet, Naked’ een roman met een literair niveau C 4b en een taal-(ERK-)niveau B2.
Schrijfstijl:
Hornby is scherp in zijn observaties over hoe (met name) mannen zich gedragen in relaties en het leven in het algemeen. De mannen in dit boek lijken allemaal op een bepaalde manier een soort midlife crisis te doorstaan en ze gaan hier op verschillende manier mee om. De puberale obsessies of het verlangen om jongensachtig te blijven staan hoog op de agenda. Hornby’s stijl is aanstekelijk, humoristisch en satirisch te noemen. Bij vlagen is de stijl hilarisch te noemen, bijvoorbeeld wanneer Annie met haar praatgrage therapeut Malcolm praat over haar problemen:
‘I don’t want to come across as egotistical, ’said Annie. ‘But can we talk about me?’
‘I don’t know what you’ve come here to talk about.’
‘My problems.’
‘I’ve lost track of what they are. There seems to be a different one every week. We don’t even mention your long monogamous relationship anymore. All those years seem to count for nothing. You’re more interested in picking men up in nightclubs.’
‘Malcolm, I’ve told you about this before. If you’re going to be judgmental, then perhaps it’s better if I stopped coming.’
‘Well that sounds to me as if you intend to do a lot of things I’d want to be judgmental about. Which in turn sounds to me as if you should keep coming to see me.’
^ Terug naar boven
Het boek - het verhaal
Actie:
Doordat het boek een opeenstapeling van feiten en fictie schijnt te zijn, lijkt er veel actie in te zitten, vooral doordat er ook een aantal verrassende ontwikkelingen plaatsvindt. Hierdoor blijf je als lezer geboeid en ben je benieuwd wat er nu weer gaat gebeuren.
Tijd:
De roman ‘Juliet, Naked’ wordt in het heden (2008) verteld maar er zijn regelmatig flashbacks naar eerdere gebeurtenissen. Bijvoorbeeld naar 1986, het jaar waarin Tucker Crowe zijn meeste succesvolle album opnam en daarna plotseling van het publieke toneel verdween. En er is een aantal referenties naar gebeurtenissen die rond die datum plaatsvonden die voornamelijk te maken hebben met de liefdes van Tucker Crowe en ook beschrijvingen van hoe Annie en Duncan bij elkaar zijn gekomen.
Plaats:
De actie in de roman ‘Juliet, Naked’ vindt plaats in meerdere steden. Zo wonen Duncan en Annie in het (denkbeeldige) Engelse stadje Gooleness. De singer/songwriter die door Duncan zo bewonderd wordt, woont in een dorpje (Tyrone) in Pennsylvania in de USA.
Andere delen van het verhaal spelen zich af in de USA: Bozeman (Montana), Memphis (Tennessee), Berkeley (Californië) en in de UK: Londen.
Verhaallijn:
Er zijn twee belangrijke verhaallijnen die in ‘Juliet, Naked’ door elkaar lopen: Wie is Tucker Crowe en hoe verloopt zijn leven? En welke invloed heeft het leven ven Tucker Crowe op dat van Annie en Duncan?
Verteller:
De roman ‘Juliet, Naked’ heeft een auctoriale verteller. Hierdoor kunnen we in de hoofden kijken van meerdere personages. Soms kijken we mee vanuit het perspectief van Annie, soms vanuit Duncan en dan weer vanuit het perspectief van Tucker. Dit zorgt ervoor dat je als lezer soms iets meer weet dan de betreffende persoon en dit werkt soms als een soort cliffhanger. Ook zorgen deze verschillende perspectieven en het gebruik van nogal onderkoelde dialogen ervoor dat sommige situaties hilarisch beschreven zijn.
^ Terug naar boven
Het boek - de karakters
Hoofdkarakters:
De hoofdkarakters in ‘Juliet, Naked’ zijn:
• Annie Platt: een 39-jarige museummedewerkster (‘museum curator’). Ze heeft regelmatig twijfels over haar uitgebluste relatie en ze denkt erover om daar ooit iets aan te doen;
• Duncan Thomson: een 42-jarige docent die geobsedeerd is door een uitgerangeerde Amerikaanse oude singer/songwriter en die het volledige leven van deze persoon tot voornaamste doel in zijn leven heeft gemaakt;
• Tucker Crowe: een 55-jarige ex-rocker; een singer/songwriter uit vervlogen tijden die zijn carrière ongewild een nieuwe start lijkt te geven en daarbij het voornemen lijkt te hebben zijn leven anders aan te gaan pakken.
Bijfiguren:
De belangrijkste bijfiguren in ‘Juliet, Naked’ zijn:
• Grace: de 22-jarige dochter van Tucker;
• Lisa: de moeder van Grace;
• Lizzie: de 20-jarige dochter van Tucker;
• Natalie: de moeder van Lizzie;
• Jessie en Cooper: de 12-jarige tweeling van Tucker;
• Carrie: de moeder van Jesse en Cooper;
• Jackson: Tuckers jongste zoon van zes jaar. Tucker neemt zich voor dat hij nu eindelijk eens écht een vader wil zijn voor zijn kind;
• Cat: de moeder van Jackson;
• Gina: een collega van Duncan, een docente kunstzinnige vorming;
• Malcolm: de psychiater van Annie. Annie is zijn enige patiënt; hij heeft het beroep pas op latere leeftijd gekozen;
• Ros: een collega van Annie. Zij is de vertrouwelinge van Annie. Ze is lesbisch, maar ze help Annie heel goed om contacten met andere mannen te leggen;
• Gav en Barnesy: twee feestvierders die Gooleness regelmatig bezoeken;
• Farmer John (a.k.a. ‘Fake Tucker’, oftewel ‘Fucker’): een vriend van Tucker (wellicht de enige).
^ Terug naar boven
Het boek - verder
Film:
De roman ‘Juliet, Naked’ is niet verfilmd.
Overig:
De roman ‘Juliet, Naked’ werd niet ontvangen als het beste boek van Hornby. Veel van Hornby’s boeken hebben prijzen gewonnen en zijn stijl wordt veel geprezen. Zoals je in dit boek wel kunt merken schrijf Hornby ook veel over muziek en is hij een groot popmuziekliefhebber en -kenner. Verder lijkt dit boek een plek te hebben veroverd in een lange traditie van Britse boeken ( en ook films) waarin de hoofdpersoon een soort sukkelig persoon is, een aandoenlijke nerd waar je alleen maar sympathie voor op kunt brengen (zie bijvoorbeeld romans als Lucky Jim of A Good Man in Africa).
De titel, ‘Juliet, Naked’, is een verwijzing naar de kale, minimaal geproduceerde opname van het album. Vergelijk bijvoorbeeld andere titels uit de popmuziek, zoals Eric Clapton’s ‘Unplugged’, Nirvana’s ‘MTV Unplugged in New York’ of het album van The Beatles: ‘Let It Be … Naked’.
^ Terug naar boven
Auteur en Werken
Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Nick Hornby.^ Terug naar boven
Meer
Leessuggesties:
Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• In His Own Write van John Lennon
• The Commitments door Roddy Doyle
• Chronicles: Volume One van Bob Dylan
Citaat:
‘I don’t pretend to understand what those songs meant to you, but it’s the forms of expression you chose, the allusions, the musical references. That’s what makes it art. To my mind. And … sorry, sorry, one last thing. I don’t think people with talent necessarily value it, because it all comes so easy to them, and we never value things that come easy to us. But I value what you did on that album more highly than I think anything else I’ve heard. So thank you.’ (p. 221)Vragen over het boek:
1. Hoe zou jij de relatie tussen Duncan en Annie willen omschrijven?
2. Waarom heet het album ‘Juliet, Naked’ en wat vindt Duncan van dit album vergeleken met het vorige album van Tucker?
3. Welke rol speelt Jackson, de 6-jarige zoon van Tucker, in dit verhaal?
4. Wat vond je van het einde van het boek? Had je dit liever anders gezien?
^ Terug naar boven
Comments are closed.