4/5 - (3 stemmen)

Looking for Alaska

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: school

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695219699699", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000010945962","familyId":"9200000010945962","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Looking%20for%20Alaska%2C%20John%20Green","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

The week before I left my family and Florida and the rest of my minor life to go to boarding school in Alabama, my mother insisted on throwing me a going-away party. To say that I had low expectations would be to underestimate the matter dramatically. Although I was more or less forced to invite all my ‘school friends,’ i.e., the ragtag bunch of drama people and English geeks I sat with by social necessity in the cavernous cafeteria of my public school, I knew they wouldn't come. Still, my mother persevered, awash in the delusion that I had kept my popularity secret from her all these years. She cooked a small mountain of artichoke dip. She festooned our living room in green and yellow streamers, the colors of my new school. She bought two dozen champagne poppers and placed them around the edge of our coffee table.
And when that final Friday came, when my packing was mostly done, she sat with my dad and me on the living-room couch at 4:56 p.m. and patiently awaited the arrival of the Goodbye to Miles cavalry. Said cavalry consisted of exactly two people: Marie Lawson, a tiny blonde with rectangular glasses, and her chunky (to put it charitably) boyfriend, Will.
‘Hey, Miles,’ Marie said as she sat down.
‘Hey,’ I said.
‘How was your summer?’ Will asked.
‘Okay. Yours?’
‘Good. We did 'Jesus Christ Superstar'. I helped with the sets. Marie did lights,’ said Will.
‘That's cool.’ I nodded knowingly, and that about exhausted our conversational topics. I might have asked a question about 'Jesus Christ Superstar', except that 1. I didn't know what it was, and 2. I didn't care to learn, and 3. I never really excelled at small talk. My mom, however, can talk small for hours, and so she extended the awkwardness by asking them about their rehearsal schedule, and how the show had gone, and whether it was a success.
‘I guess it was,’ Marie said. ‘A lot of people came, I guess.’ Marie was the sort of person to guess a lot.
Finally, Will said, ‘Well, we just dropped by to say good-bye. I've got to get Marie home by six. Have fun at boarding school, Miles.’

© Penguin Random House Company, 2005

^ Terug naar boven

Algemeen

Mike Halter verlaat zijn ouderlijk huis om te gaan studeren aan een prestigieuze boarding school (kostschool) op het platteland van Alabama, de school waar zijn vader vroeger ook op zat. Hij betreurt het niet dat hij zijn liefhebbende ouders en zijn paar vrienden in Florida achterlaat.
Op de school in Alabama leert hij zijn kamergenoot Chip Martin (‘The Colonel’) kennen, een wereldwijze knaap die hem inwijdt in de geneugten van de middelbare school en in het nieuwe leven ver weg van je ouders. Via hem ontmoet hij ook Alaska Young, het meisje dat hem voortaan zal obsederen met haar persoon en haar gedrag. Alaska is alles wat Mike niet is: ervaren in seks, bekend met drank en drugs, wereldwijs, belezen, soms hard, soms liefdevol, altijd betrokken. Mike is weg van haar. Het enige nadeel is dat ze een vaste vriend heeft, Jake, ook al zo’n wereldwijze knaap. Hoewel hij weet dat hij weinig kans bij haar maakt, blijft Mike, samen met The Colonel en een andere student, Takumi, zo dicht mogelijk in haar buurt om haar te kunnen bewonderen. Gelukkig helpt Alaska hem aan een vriendin, de vriendelijke en gewillige Lara. Het leven op de college is eigenlijk een geweldig leven. Totdat alles plotseling vreselijk mis gaat.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
John Green

Jaar van uitgave:
2005

Aantal pagina's:
268

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000 – 2005

Plaats van handeling:
USA, Alabama, schoolcampus, platteland

Bijzonderheden:
Een roman in 2 delen: ‘Before’ & ‘After’, met een hoofdstukverdeling in dagen.
In het Nederlands heet het boek ‘Het grote misschien’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je als lezer wilt weten hoe jongeren hun tijd soms doorbrengen op Amerikaanse kostscholen (een ‘college’ waar de studenten op de campus wonen), is dit een perfect boek.
Je moet wel openstaan voor allerlei zaken die (Amerikaanse) jongeren soms op zo’n school bezighouden: studeren, vrienden maken, illegaal drinken en (marihuana) roken.


WAT MOET JE WETEN?

Specifieke algemene kennis is er niet nodig voor het waarderen van ‘Looking for Alaska’.
Soms verwijst de auteur naar Amerikaanse of Engelstalige auteurs, soms naar typisch Amerikaanse zaken (politiek, muziek). Maar voor een geïnteresseerde lezer zal dit weinig problemen opleveren.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is passend bij de leeftijd van de karakters in het boek: Amerikaanse jongeren die na de high school een (paar) jaar doorbrengen op een college, op de campus, ver van hun ouders. Miles praat en denkt als een jongere: hij denkt aan en praat over liefde, meiden, feesten, dat soort onderwerpen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De zinnen zijn prima te volgen: soms beschrijvend, maar daarna weer onderbroken door boeiende dialogen.
John Green weet hoe hij voor jongeren moet schrijven. Hij beheerst hun taal, hij kent hun wereld. Dit is een prima te lezen boek voor een niveau 4-lezer. Mr. Green beschrijft de onderwerpen en thema’s waarmee jongeren worstelen en dat alles nooit op een neerbuigende manier, maar zodanig dat je ongemerkt in de huid van de hoofdpersonen kruipt.
Ook het taal-(ERK-)niveau is passend bij dit soort lezer. Green gebruikt taal voor de jongeren zonder ook maar ergens populistisch te worden. Soms gaat het veel over de middelbare school in de VS, maar die situaties belemmeren het begrip van het verhaal op geen enkele manier. Vandaar dat dit een boek op ERK-niveau B2 is.


Schrijfstijl:

De stijl is direct: John Green zegt alles wat iemand van deze (high) schoolleeftijd zou kunnen zeggen en hij windt daar geen doekjes om.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Het verhaal begint rustig: een jongen die voor het eerst zonder zijn ouders in een vreemde omgeving nieuwe vrienden moet maken op een college op het platteland van Alabama, niet echt een swingende plek in de V.S. voor iemand uit Florida. Bovendien is Mike tot nu toe een vrij saai persoon geweest. Maar dan gaat het verhaal los: we volgen Mike terwijl hij kennismaakt met zijn nieuwe vrienden en vriendinnen en hun deugden en ondeugden leert kennen en waarderen.


Tijd:

Het verhaal wordt chronologisch verteld. Pas in het tweede deel van het boek (na het deel ‘Before’ volgt ‘After’) merkt de lezer dat het verhaal tot nu toe één grote flashback was.
Het verhaal speelt zich af over een periode van een aantal maanden.


Plaats:

De roman speelt zich af in de USA, in de staat Alabama, ergens op een campus op het platteland.


Verhaallijn:

De verhaallijn is goed te volgen. De lezer volgt het leven op een college van Mike en zijn vrienden, en met name het leven van het door hen allen bewonderde meisje, Alaska.


Verteller:

Het verhaal wordt verteld vanuit de eerste persoon, de ik-verteller: Mike vertelt het verhaal; het is dus persoonlijk gekleurd. Maar Mike probeert wel zo objectief mogelijk te vertellen wat er precies gebeurd is.
Diepere betekenissen zitten er niet in het verhaal. Of het zou moeten zijn, dat we nooit anderen goed kunnen leren kennen (als ze dat zelf niet willen). Mike leert in deze fase van zijn leven veel over zichzelf door veel over anderen te leren.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdpersoon is Mike Halter, een beetje een saaie jongere, die ingewijd wordt in de het leven van de jonge student.


Bijfiguren:

Er zijn enkele belangrijke figuren naast Mike. Allereerst is daar uiteraard Alaska, het meisje waar eigenlijk alles om draait. Dan zijn er zijn vrienden ‘The Colonel’ en Takumi. En verder is er nog Lara en een aantal andere studenten en docenten op de school.
Eigenlijk is het één grote vriendengroep. De suspense in het verhaal komt vooral van het omgaan met alcohol en drugs, dan van medestudenten of docenten.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De young adult novel ‘Looking for Alaska’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Looking for Alaska’ is een spannend, maar ook wel erg ontroerend verhaal over jongeren op een Amerikaanse college. Heel lang lijkt het alsof het verhaal gaat om Mike, maar later blijkt dat Alaska de werkelijk intrigerende persoon is. Over haar komt de lezer – net als Mike – langzamerhand van alles te weten, en dat geeft het verhaal een zeer dramatische wending.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over John Green.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Catcher in the Rye van J.D. Salinger
• Dance on My Grave van Aidan Chambers
• The Bailey Game van Celia Rees


Citaat:
‘It’s an old-time Southern drinking contest,’ Alaska responded. ‘We’s a-gonna treat Pudge to an evening of real Southern livin’: we go’n match each other Dixie cup for Dixie cup till the lesser drinker falls.’ (p.157)

Vragen over het boek:

1. Beschrijf het karakter van de hoofdpersoon, Mike Halter, en vergelijk dit met het karakter van anderen uit zijn wereld (bijvoorbeeld ‘The Colonel’, Jake of Takumi).
2. Op welk moment kreeg je door dat er echt iets aan de hand was met Alaska? Had Mike haar op de een of andere manier kunnen helpen, denk je? Waarom denk je dat?
3. Vergelijk ‘Looking for Alaska’ met een ander boek van John Green (bijvoorbeeld met An Abundance of Katherines). Wat zijn de overeenkomsten en wat zijn de verschillen?
4. Vergelijk ‘Looking for Alaska’ met een ander boek over school of over problemen die jongeren zoal kunnen tegenkomen, bijvoorbeeld met The Bailey Game van Celia Rees of Dance on My Grave van Aidan Chambers. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen?




^ Terug naar boven

Comments are closed.