4/5 - (1 stemmen)

lost boy lost girl

Niveau:
Genre: horror
Thema: family matters

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695929464463", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000063616811","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Lost%20Boy%20Lost%20Girl%20%28ebook%29%2C%20Peter%20Straub","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Nancy Underhill's death had been unexpected, abrupt – a death like a slap in the face. Tim, her husband's older brother, knew nothing more. He could scarcely be said really to have known Nancy. On examination, Timothy Underhill's memories of his sister-in-law shrank into a tiny collection of snapshots. Here was Nancy's dark, fragile smile as she knelt beside her two-year-old son, Mark, in 1990; here she was, in another moment from that same visit, snatching up little Mark, both of them in tears, from his baby seat and rushing from the dim unadorned dining room. Philip, whose morose carping had driven his wife from the room, sat glaring at the dried-out pot roast, deliberately ignoring his brother's presence. When at last he looked up, Philip said, ‘What?’
Ah Philip, you were ever a wonder. ‘The kid can't help being a turd,’ Pop said once. ‘It seems to be one of the few things that make him feel good.’
One more of cruel memory's snapshots, this from an odd, eventful visit Tim had paid to Millhaven in 1993, when he flew the two and a half hours from La Guardia on the same carrier, and from all available evidence also the same craft, as this day: Nancy seen through the screen door of the little house on Superior Street, beaming as she hurried Tim-ward down the unlighted hallway, her face alight with the surprise and pleasure given her by the unexpected arrival on her doorstep of her brother-in-law (‘famous’ brother-in-law, she would have said). She had, simply, liked him, Nancy had, to an extent he'd understood only at that moment.

© HarperCollins, 2003

^ Terug naar boven

Algemeen

Tim Underhill woont al een aantal jaren in New York. Hij leidt daar een prettig leven: hij woont alleen en hij is vrij succesvol als schrijver. In zijn oude woonplaats, de stad Millhaven in de staat Illinois, komt hij een paar keer per jaar om zijn broer Philip te bezoeken die daar met zijn vrouw Nancy en zijn zoon Mark woont. Philip is een tamelijk rechtlijnige, saaie man, conrector op een middelbare school; zijn vrouw is een lieve, maar nogal trieste vrouw. Tim kan vooral goed opschieten met de vijftienjarige zoon Mark, een aardige en knappe jongen die hij als zijn eigen zoon ziet.
Op een dag wordt Tim gebeld door Philip. Zijn vrouw Nancy heeft zelfmoord gepleegd. Tim gaat naar Millhaven voor de begrafenis en hij verneemt dat de zelfmoord van zijn schoonzuster een raadsel is. Als hij tien dagen later weer terug is in New York, wordt hij opnieuw gebeld: zijn neef Mark is verdwenen. Opnieuw gaat Tim naar Millhaven, ditmaal om zijn neef te zoeken.
In Millhaven zijn de afgelopen weken meerdere jongens verdwenen. De politie vermoedt dat er een seriemoordenaar actief is in de omgeving. Maar Tim ontdekt andere vreemde zaken. Zo was Nancy erg bang voor iets (of iemand) uit haar verleden. En Mark ging regelmatig op onderzoek uit in een verlaten huis in een stille straat achter het huis waar hij woont. Misschien hebben die zaken met elkaar te maken.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Peter Straub

Jaar van uitgave:
2003

Aantal pagina's:
447

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
USA, Illinois, de denkbeeldige stad Millhaven

Bijzonderheden:
Een horrorroman in vijf delen en meerdere genummerde hoofdstukken. De delen zijn:
1. ‘The Dead Mother’
2. ‘The House on Michigan Street’
3. ‘A Rip in the Fabric’
4. ‘The Red Sky’
5. ‘Gardens at Impossible Distances’

In het Nederlands heet het boek ‘jongen, meisje, verloren’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van een horrorverhaal met een flinke dosis suspense, dan is ‘lost boy lost girl’ een goede keus voor jou. Het verhaal leest vlot, het is intrigerend en je wilt weten hoe het allemaal afloopt en wat er is gebeurd met Mark.


WAT MOET JE WETEN?

De thriller ‘lost boy lost girl’ is een horrorverhaal, maar het is ook een verhaal over familierelaties en over coming-of-age. De setting is een gewoon middle class gezin in een gewone stad (de denkbeeldige stad Millhaven in de staat Illinois): het verhaal zou zich overal hebben kunnen afspelen.
Er zit een behoorlijke dosis suspense in de roman: het geweld en de spanning hebben meestal al off-stage plaatsgevonden.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘lost boy lost girl’ zijn zeker niet moeilijk. Peter Straub gebruikt gewone (hedendaagse Amerikaanse) taal: modern, toegankelijk, maar nergens plat. Het is een horrorverhaal, maar extreem geweld wordt er niet gebruikt.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn nooit lang en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De roman ‘lost boy lost girl’ is heel toegankelijk wat de taal betreft. Straub heeft een verhaal voor volwassenen geschreven dat net zo goed een young adult novel zou kunnen zijn, ook wat de taal betreft.
Het verhaal is ook zeer toegankelijk: een man zoekt zijn neef die van de aardbodem verdwenen lijkt te zijn. Tijdens zijn speurtocht komt hij allerlei schaduwen uit het verleden van de karakters tegen.
Qua taal en qua verhaal zou je deze roman kunnen plaatsen tussen de romans van John Green en Stephen King.
Op basis van deze eigenschappen is ‘lost boy lost girl’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De thriller ‘lost boy lost girl’ is heel spannend geschreven. Dat komt door het onderwerp: een jongen die verdwijnt nadat zijn moeder zelfmoord heeft gepleegd. Maar ook komt het door de manier van vertellen: je krijgt het verhaal te horen vanuit meerdere perspectieven en met veel tijdsprongen. Het verhaal begint wanneer de moeder zelfmoord heeft gepleegd en de zoon verdwenen is. Daarna gaat het verhaal via een flashback terug naar gebeurtenissen rond de moeder, vooruit naar het ‘nu’ van de auteur Tim, weer terug via een flashback naar wat Mark Underhill meemaakt, enzovoort. Complex, maar ook zeer verrassend, omdat er telkens een extra slipje van de sluier wordt opgelicht.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘lost boy lost girl’ is een verhaal met vrij veel actie. De spannende gedeelten zijn vooral de gebeurtenissen die zich afspelen in het geheimzinnige huis waar Mark en zijn vriend rondneuzen.


Tijd:

De roman ‘lost boy lost girl’ speelt zich af in de jaren 2000-2010. Het jaartal 2003 wordt genoemd.
Het verhaal speelt zich af over een periode van een aantal dagen en het wordt chronologisch verteld. Wel zijn de nodige flashbacks.


Plaats:

De setting van ‘lost boy lost girl’ is met name de (denkbeeldige) stad Millhaven, in de Amerikaanse staat Illinois. De plaats lijkt op een stad als Chicago, maar dan het Chicago van een halve eeuw geleden. Dat is ook de reden dat er zo nu en dan films worden opgenomen die in het oude Chicago zouden moeten spelen.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘lost boy lost girl’: waarom raakt het gezin Underhill ontwricht zodat de moeder zelfmoord pleegt en de zoon verdwijnt?


Verteller:

De roman ‘lost boy lost girl’ heeft twee vertellers. Er is voornamelijk een auctoriale verteller, die het verhaal vaak vertelt vanuit het perspectief van Tim Underhill; soms echter ook vanuit het perspectief van Jimbo Monaghan of Nancy Underhill. Maar soms is er een ik-verteller: dit zijn de fragmenten uit de dagboekaantekeningen van Tim.
Het verhaal zelf is opgedeeld in vijf delen en in meerdere hoofdstukken. Die delen hebben allemaal betrekking op een moment in de tijd. Zo begint het verhaal in het ‘nu’ (de moeder is dood, de zoon is verdwenen), waarna het in een volgend deel naar de ervaringen van de moeder gaat (via flashbacks), vervolgens weer vooruit naar het ‘nu’, dan weer terug naar de ervaringen van de zoon, en zo verder.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘lost boy lost girl’ zijn:
• Tim (Timothy) Underhill: een auteur die romans, korte verhalen en scenario’s schrijft. Hij woont al jaren in New York City. Een paar keer per jaar bezoekt hij zijn broer Philip en diens gezin in hun beider geboorteplaats Millhaven, Illinois;
• Philip Underhill: de jongere broer van Tim. Hij is conrector aan een middelbare school. Het is nogal een rechtlijnige, strenge en vrij ongevoelige man. Zijn vrouw heeft zelfmoord gepleegd en tien dagen later verdween zijn enige zoon;
• Mark Underhill: de vijftienjarige zoon van Philip en Nancy Underhill. Als zijn oom Tim naar hem op zoek gaat, is hij al een paar dagen geleden verdwenen.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘lost boy lost girl’ zijn:
• Nancy Kalender Underhill: de vrouw van Philip. Zij werkte bij het klachtenbureau van een gasbedrijf. Als het verhaal begint, heeft ze iets langer dan een week geleden zelfmoord gepleegd;
• Jimbo Monaghan: de beste vriend van Mark Underhill;
• Jackie Monaghan: de vader van Jimbo. Hij is een goede vriend van Philip Underhill. Zijn probleem is dat hij nogal veel drinkt;
• Margo Monaghan: de moeder van Jimbo. Een aardige (en bijzonder knappe) vrouw;
• Tom Pasmore: een privédetective, een vriend van Tim Underhill. Hij lost vaak complexe zaken op door – ver van de plaatsen delict – onderzoek te doen (op computers, uit de pers);
• Florence, Shirley en Mack: collega’s van Nancy op het energiebedrijf;
• Laura en Ted Shillington, Linda en Hank Taft, Omar Hillyard: buren van de Underhills;
• Mr. Battley (rector), Fred, Tupper en Chuck: collega’s van de school van Philip;
• Shane Auslander, Trey Wilk en Dewey Dell: jongens die vlak vóór Mark plotseling verdwenen;
• Sergeant Franz Pohlhaus: detective bij de Millhaven Police Department;
• Nelson Rote en Tyrone Selwidge: agenten van de Millhaven PD;
• Ronald (‘Ronnie’) Lloyd-Jones: een rijke en nogal mysterieuze inwoner van Millhaven;
• Joseph Kalender: de neef van Nancy;
• Myra Kalender: de vrouw van Joseph;
• Lilith Kalender: de dochter van Joseph en Myra;
• Maggie Lah, Michael Poole en Vinh Tran: medebewoners van het appartementengebouw in New York waar Tim woont.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De horrorroman ‘lost boy lost girl’ is niet verfilmd.


Overig:

In 2003 kreeg Peter Straub voor zijn roman ‘lost boy lost girl’ de ‘Bram Stoker Award for Best Novel’, de hoogste onderscheiding voor een horrorroman.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Peter Straub.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Velocity van Dean Koontz
Promise Me van Harlan Coben
Slade House van David Mitchell


Citaat:
He had gone out to loaf through the St. Mark’s Bookshop and pick up a cup of coffee at Starbucks, and the first element of his inspiration had been an odd slogan stenciled atop a high, rounded Spring Street gutter passed on his eastward trek. The stencil had just been applied, and the ink glistened. It consisted of four words, all lowercase: ‘lost boy lost girl’. (pp.13-14)

Vragen over het boek:

1. Waarom woont Tim niet meer in Millhaven?
2. Beschrijf het karakter van Philip Underhill aan de hand van een drietal fragmenten uit de tekst.
3. Wat is volgens jou het voordeel (Wat zijn de voordelen) van de verschillende vertellers? Wat is het nadeel (of: Wat zijn de nadelen)?
4. Wat betekent de titel van de roman?
^ Terug naar boven

Comments are closed.