Love

Niveau:
Genre: relations
Thema: family matters

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

The women’s legs are spread wide open, so I hum. Men grow irritable, but they know it’s all for them. They relax. Standing by, unable to do anything but watch, is a trial, but I don’t say a word. My nature is a quiet one, anyway. As a child I was considered respectful; as a young woman I was called discreet. Later on I was thought to have the wisdom maturity brings. Nowadays silence is looked on as odd and most of my race has forgotten the beauty of meaning much by saying little. Now tongues work all by themselves with no help from the mind. Still, I used to be able to have normal conversations, and when the need arose, I could make a point strong enough to stop a womb – or a knife. Not anymore, because back in the seventies, when women began to straddle chairs and dance crotch out on television, when all the magazines started featuring behinds and inner thighs as though that’s all there is to a woman, well, I shut up altogether. Before women agreed to spread in public, there used to be secrets – some to hold, some to tell. Now? No. Barefaced being the order of the day, I hum. The words dance in my head to the music in my mouth. People come in here for a plate of crawfish, or to pass the time, and never notice or care that they do all the talking. I’m background – the movie music that comes along when the sweethearts see each other for the first time, or when the husband is walking the beachfront alone wondering if anybody saw him doing the bad thing he couldn’t help.

© Chatto & Windus, 2003.

^ Terug naar boven

Algemeen

Bill Cosey is de eigenaar van Cosey’s Hotel and Holiday Resort, een zeer succesvolle onderneming in het dorpje Silk aan de vrij rustige oostkust van de Verenigde Staten. Hij bouwt zijn zaak op in de jaren dertig, veertig en vijftig van de vorige eeuw. Zijn klanten zijn zwarte mensen die flink wat geld hebben, Afro-Amerikanen net als Cosey en zijn familie.
Maar dan gaat het mis. De vrouw en de zoon van Bill overlijden en het gaat in de jaren zeventig veel slechter met het bedrijf. Bill moet zien de zaak draaiende te houden.
Als het verhaal begint is Bill al veertig jaar dood. Zijn weduwe en zijn kleindochter wonen elk in een deel van het grote huis; het hotel staat al jaren leeg. Een jonge meid komt van elders als secretaresse-gezelschapsdame bij de twee vrouwen werken. Ze merkt onmiddellijk de diepe haat die er tussen de twee familieleden (leeftijdgenoten en en ex-boezemvriendinnen) heerst. En in het huis waart de geest nog rond van die charmante en zeer aanwezige Bill Cosey. En van nog meer vrouwen met wie hij samenwerkte en –leefde.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Toni Morrison

Jaar van uitgave:
2003

Aantal pagina's:
202

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1940-2000

Plaats van handeling:
USA, de oostkust, ver van de dichtbevolkte steden

Bijzonderheden:
Een roman in 9 hoofdstukken, voorafgegaan door een proloog. De hoofdstukken zijn:
1. 'Portrait'
2. 'Friend'
3. 'Stranger'
4. 'Benefactor'
5. 'Lover'
6. 'Husband'
7. 'Guardian'
8. 'Father'
9. 'Phantom'

In het Nederlands heet het boek ‘Liefde’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘Love’ is een complex, maar zeer boeiend verhaal over een behoorlijk welvarende zwarte familie aan de oostkust van de Verenigde Staten. Het verhaal gaat niet over zwarten en blanken of over discriminatie (hoewel het soms wel terloops genoemd wordt), maar juist over de relaties tussen de leden van één familie. De roman analyseert klassenverschillen en al of niet ontwikkelde mensen en beschrijft een man die – ondanks het feit dat hij zwart is en dat het een economisch zware tijd in de USA is – een hotel koopt en daar een goedlopend bedrijf van maakt.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Love’ heb je in de eerste plaats een grote kennis van de Engelse taal nodig. Ms Morrison gebruikt een uitgebreid vocabulaire en haar alinea’s zijn vaak lang. Daarnaast is het een complex verhaal: ik-vertellers wisselen elkaar af – soms binnen één hoofdstuk.
Tenslotte is het interessant om iets te weten over dit deel van de Verenigde Staten. Het klimaat is soms extreem: vooral hete zomers, maar het verhaal begint met sneeuw in de winter. Het gebied is de oostkust van de Verenigde Staten: een oceaankust en kleine dorpjes ver van de grote steden in het noorden of de badplaatsen in de staat Florida.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Love’ zijn vaak lastig. Ms Morrison gaat uit van lezers die een goede woordkennis hebben. De alinea’s zijn soms erg lang: zo bestaan de eerste vier pagina’s uit slechts twee alinea’s. De hoofdstukken zijn vrij lang. Er zijn weinig dialogen.
De roman is qua lengte vrij bescheiden.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Love’ is moeilijk te noemen. Je moet een goede lezer zijn die bovendien veel van de Engelse taal weet. De alinea’s zijn vaak heel lang.
Het verhaal is heel speciaal. Door verschillende ik-vertellers word je het verhaal ingezogen. Vanuit meerdere perspectieven krijg je hoe langer hoe meer te horen over de familie Cosey. En terwijl er eigenlijk maar weinig familieleden in dit verhaal meespelen, blijven de karakters heel lang mysterieus – vooral in hun onderlinge verhoudingen. Langzamerhand kom je meer en meer te weten; dit is een roman die je moeilijk weg kunt leggen wanneer je eenmaal in het verhaal zit.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Love’ een boek met een literair niveau C 5c en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

‘Love’ is heel intrigerend, maar ook heel complex geschreven. De roman is maar bescheiden van omvang en het aantal karakters is ook beperkt, daar zit de complexiteit niet in. Het verhaal is echter zo ingewikkeld omdat het verteld wordt vanuit meerdere perspectieven: de roman kent een zogenaamde split narrative.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Love’ is een verhaal met vrij veel actie. Die actie is soms off-stage en vaak nogal onderhuids: de vertellers (meestal vrouwen) vertellen over de jaren 1940 tot 2000, de tijd waarin het hotel en het restaurant tot bloei kwamen, een succes waren en in verval raakten. Spectaculaire gebeurtenissen zijn er niet veel, een enkele vecht- en scheldpartij daargelaten. Een uitzondering is de ultieme confrontatie tussen Heed, Christine en Junior. Ondanks (of misschien wel: dankzij) de vele flashbacks en de vertellingen uit de tweede of derde hand is het verhaal nergens saai.

 


Tijd:

‘Love’ speelt zich af in de jaren 1940 tot ongeveer 2000. Bill Cosey trouwt met Julia. Hij bouwt zijn hotel en resort uit tot een succesvolle horecaonderneming. Als zijn zoon overlijdt (in 1935) en later ook zijn vrouw verandert Bill in een vrouwen versierende weduwnaar. De volgende fase is zijn huwelijk met Heed (in 1942). Dan wordt er weer een periode overgeslagen – op een aantal flashbacks na – en als de roman begint is het rond het jaar 2000: veel karakters leven niet meer en Heed en Christine wonen alleen in het huis van Bill Cosey.
Het verhaal wordt niet chronologisch verteld met heel veel tijdssprongen.


Plaats:

De setting van ‘Love’ is de oostkust van de Verenigde Staten. Het gebied dat beschreven wordt ligt aan de Atlantische Oceaan in een dunbevolkt gebied: het zou de kunst van North Carolina, South Carolina of Georgia kunnen zijn: een streek aan de oceaan met een paar dorpjes. Het is zeker geen toeristische trekpleister (hoewel er in de jaren ’40, ’50 en ’60 van de vorige eeuw veel zwarte gasten naar het hotel van Bill Cosey komen).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Love’: hoe zal het gaan met de familie Cosey, nu het erop lijkt dat het imperium van Bill Cosey uit elkaar gespat is?


Verteller:

De roman ‘Love’ heeft meerdere ik-vertellers, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. Heel lang is het onduidelijk wie de ik-verteller is: wel begrijp je dat het iemand is die dicht bij de familie Cosey heeft geleefd (vooral bij Bill Cosey). De split narrative maakt het verhaal lastig te lezen, maar ook zeer boeiend.
Meestal is er een auctoriale verteller.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Love’ zijn (in het ‘nu’ – ongeveer het jaar 2000):
• Heed (echte naam: Heed the Night) Cosey: de ongeveer 60-jarige weduwe van Bill Cosey. Zij was zijn tweede vrouw; ze trouwde in 1942 met Bill toen deze een 45-jarige weduwnaar was en zij een 22-jarig meisje uit een arme zwarte familie (van ‘beach rats’, volgens Christine). Zij en Bill kregen geen kinderen. Heed kwam met Bill in contact toen zij de beste vriendin werd van Christine, de kleindochter van Bill (die een half jaar ouder is dan Heed);
• Christine Cosey: de dochter van Billy en May Cosey, de kleindochter van Billy. Zij liep al jong van huis weg en woonde bijna vijfentwintig jaar in meerdere plaatsen, waarbij ze soms op bijzondere manieren in haar onderhoud voorzag (via een suikeroom, via de prostitutie);
• Junior (‘June’) Viviane: een meid van een jaar of achttien. Ze woonde met haar moeder in de Settlement, een armoedig gehucht in de heuvels. Op haar elfde liep ze weg van huis; sindsdien woonde ze in tehuizen en tuchthuizen (met namen als ‘Correctional’, ‘Reform’ en ‘Prison’). Nu heeft ze gesolliciteerd op een baan als gezelschapsdame en secretaresse bij Mrs. Heed Cosey, de eigenares van het huis in Monarch Street;
• May Cosey (overleden in 1976): de vrouw van Billy Boy en de schoondochter van Bill. Zij beheerde jarenlang het hotel en woonde in Bills huis (ook na zijn dood, samen met Heed). Ze werd hoe langer hoe achterdochtiger (ze verwachtte bijvoorbeeld een burgeroorlog van zwart tegen blank);
• L: de kokkin van Cosey’s Hotel and Resort. Zij zei nooit iets, maar ze was de vredestichter in het hotel wanneer er ruzie was tussen Heed versus May en haar dochter Christine. Na de dood van Bill ging ze werken in een dorpje in de buurt, Up Beach;
• Bill (William) Cosey: de eigenaar van Cosey’s Hotel and Resort, 1 Monarch Street in Silk, een succesvolle horecatent aan de kust. In de jaren ’40, ’50 en ’60 van de vorige eeuw liep het bedrijf geweldig. Daarna kwam de klad er in (met name na de dood van Bill). Hoewel Bill al meer dan veertig jaar dood is wanneer het verhaal begint, is hij toch één van de hoofdpersonen – misschien wel de persoon om wie alles draait.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Love’ zijn:
• Sandler Gibbons: een oud-werknemer van de visverwerkingsfabriek (en ooit tevens vismaatje en vertrouweling van Bill Cosey). Hij leerde Bill kennen toen hij 22 en Bill 74 jaar oud was;
• Vida Gibbons: de echtgenote van Sandler. Zij en haar man hadden één dochter, Dolly. Vida werkte voor Bill Cosey in zijn hotel;
• Romen Gibbons: de kleinzoon van Sandler en Vida. Hij is een 14-jarige jongen die op de high school zit. Zijn opa heeft hem een baantje bij de Coseys in Monarch Street bezorgd;
• Buddy Silk: de (blanke) sheriff van Silk. Het dorpje werd genoemd naar zijn familie;
• Freddie, Jamal en Theo Maseo: vrienden van Romen;
• Julia Cosey: de eerste vrouw van Bill Cosey. Zij overleed op jonge leeftijd;
• Billy Boy Cosey: de zoon van Bill en Julia. Hij overleed op zijn 22e, in 1935;
• Daniel Robert (‘Danny Boy’ of ‘Dark’) Cosey: de vader van Bill. Hij verdiende zijn geld door zwarte dorpsgenoten te verraden aan de politie. Met het geld ($114.000) kocht Bill na Darks dood het hotel;
• Bride, Solitude, Righteous Morning, Princess Starlight, Joy en Welcome Morning Johnson: zussen en broers van Heed;
• Ernie Holder: de eerste echtgenoot van Christine (toen zij 17 was);
• Fruit: een hippievriend en minnaar van Christine;
• Dr. Rio: de suikeroom van Christine (in een stad waar Christine toen woonde);
• Gwendolyn East: de advocaat van Christine;
• Knox Sinclair: een gast in het hotel van Bill Cosey.

 

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Love’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Love’ is een mooie, kleine roman, maar het is ook een zeer complexe roman. En dat komt vooral vanwege de verschillende vertellers. Pas in het laatste hoofdstuk kom je er achter wat die vertellers – en die karakters – met elkaar te maken hebben gehad.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Toni Morrison .

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Their Eyes Were Watching God van Nora Zeale Hurston
As I Lay Dying van William Faulkner
The Member of the Wedding van Carson McCullers


Citaat:
He didn’t understand: a dream is just a nightmare with lipstick. Whether what he believed was true or no, I wasn’t going to let him put his family out in the street. May was sixty-one; what was she supposed to do? Spend her old age in a straitjacket? And Heed was almost forty-one. Was she supposed to go back to a family who hadn’t spoken to her since Truman? And Christine – whatever she was into wasn’t going to last. There wasn’t but one solution. (p.201)

Vragen over het boek:

1. Wie is de verteller die altijd in schuinschrift (‘italics’) spreekt? Wat vind je van deze verteller?
2. In welke opzichten was Bill Cosey een goede man; in welke opzichten was hij dat juist niet?
3. Welke rol speelt Junior in dit familiedrama?
4. Waarom heet het laatste hoofdstuk ‘Phantom’?

 
^ Terug naar boven

Comments are closed.