4.2/5 - (5 stemmen)

Matilda

Niveau:
Genre: fairy tale
Thema: school

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1692132758618", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"37428652","familyId":"37428652","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Matilda%2C%20Roald%20Dahl","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

It's a funny thing about mothers and fathers. Even when their own child is the most disgusting little blister you could ever imagine, they still think that he or she is wonderful.
Some parents go further. They become so blinded by adoration they manage to convince themselves their child has qualities of genius.
Well, there is nothing very wrong with all this. It's the way of the world. It is only when the parents begin telling us about the brilliance of their own revolting offspring, that we start shouting, ‘Bring us a basin! We're going to be sick!’
School teachers suffer a good deal from having to listen to this sort of twaddle from proud parents, but they usually get their own back when the time comes to write the end-of-term reports. If I were a teacher I would cook up some real scorchers for the children of doting parents. ‘Your son Maximilian’, I would write, ‘is a total wash-out. I hope you have a family business you can push him into when he leaves school because he sure as heck won't get a job anywhere else.’ Or if I were feeling lyrical that day, I might write, ‘It is a curious truth that grasshoppers have their hearing-organs in the sides of the abdomen. Your daughter Vanessa, judging by what she's learnt this term, has no hearing-organs at all.’

© Penguin Random House Company / Puffin Books, 1989

^ Terug naar boven

Algemeen

Matilda Wormwood woont in een Engels dorpje, samen met haar vader (een onbetrouwbare autohandelaar), en haar moeder (een aan bingo verslaafde dikke dame), en haar broer Michael (een niet al te slim ventje). Haar ouders hebben totaal niet in de gaten dat Matilda een genie is: ze kan veel beter rekenen dan haar vader, op haar derde leest ze de krant al, op haar vijfde leest ze topliteratuur. Bovendien kan ze zaken (en mensen) laten bewegen, het is een soort toveren.
Als ze voor het eerst naar school gaat, leert ze Miss Honey kennen, die haar honger naar kennis waardeert en die daarmee haar favoriete volwassene wordt. Maar het leven op school wordt heel onaangenaam wanneer Matilda en haar klasgenoten les krijgen van Miss Trunchbull, een monster van een mens, een tiran die zonder aarzelen leerlingen voor een kleine ongehoorzaamheid bij hun haren pakt en het raam uit gooit. Matilda zal al haar toverkunsten moeten aanwenden om zichzelf en haar klasgenoten voor eens en voor altijd van dit mens te bevrijden …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Roald Dahl

Jaar van uitgave:
1988

Aantal pagina's:
240

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980 – 1990

Plaats van handeling:
Engeland, platteland

Bijzonderheden:
Een kinderboek, bestaande uit 21 getitelde hoofdstukken met illustraties van Quentin Blake.
In het Nederlands heet het boek ook ‘Matilda’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Het kinderboek ‘Matilda’ zal zelfs bij de meest verstokte anti-lezer een glimlach op het gezicht toveren: het is een vrolijk en spannend modern sprookje over een ongelooflijk optimistisch en talentvol meisje.
Maar je moet wel houden van sprookjesachtige verhalen. Dit kan natuurlijk niet echt wat er allemaal gebeurt. Maar ook de meest ongelooflijke gebeurtenissen lijken logisch, omdat ze op zo’n gewone, natuurlijke manier worden verteld.


WAT MOET JE WETEN?

Het boek veronderstelt weinig algemene kennis: het dorp en de school van Matilda bevinden zich in Engeland, maar Matilda’s leven lijkt erg op dat van het leven van een basisschoolkind in een willekeurig Nederlands dorp (behalve de vreemde gebeurtenissen dan, uiteraard).
Specifieke culturele kennis is niet noodzakelijk. Literaire kennis ook niet echt, maar het meisje Matilda is wel een enorme lezer, die de boeken van Engelstalige schrijvers verslindt. Zoals van Charles Dickens, Charlotte Brontë, Jane Austen en vele anderen.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is iets moeilijker dan het literair niveau, maar gelukkig wordt veel duidelijk door de tekeningen van Quentin Blake.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De zinsconstructies zijn eenvoudig en direct. Het verhaal kent heel veel dialogen.


Schrijfstijl:

De stijl van Roald Dahl is direct, duidelijk en zeer humoristisch.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Het verhaal zit vol actie. De lezer wordt meegezogen in het verhaal rond Matilda: van de onnozele ouders van Matilda via de monsterachtige lerares Miss Trunchbull naar de engelachtige Miss Honey.


Tijd:

Het verhaal wordt chronologisch verteld; het zal zich afspelen ergens in de jaren 1980-1990 (maar het is natuurlijk een fantasietijd).


Plaats:

Het verhaal speelt zich af in een niet nader genoemd dorpje in Groot-Brittannië (in een fantasieplaats).


Verhaallijn:

Er is één verhaallijn in ‘Matilda’: we volgen het meisje Matilda en de moeilijkheden die ze moet overwinnen, zowel thuis als op haar school.
Het verhaal is een sprookje. De les kan elke lezer er voor zichzelf wel uithalen: niet bang zijn, opkomen voor jezelf, altijd doorzetten.


Verteller:

Het verhaal wordt verteld door een alwetende verteller.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De belangrijkste karakters in ‘Matilda’ zijn:
• Matilda Wormwood: een vijfjarig meisje. Ze woont met haar ouders en haar broertje in een dorpje in Engeland. Matilda is heel slim: ze kan vrijwel alle boeken in de bibliotheek al lezen. Bovendien kan ze – als ze heel goed haar best doet – dingen (maar als het nodig is ook dieren en mensen) op afstand laten bewegen;
• Miss (Agatha) Trunchbull: de kwaardaardige directrice van de school van Matilda. Zij is een beul die het liefst zo veel en zo vaak mogelijk leerlingen mishandelt;
• Miss (Jenny) Honey: de lieve lerares van Matilda. Zij doet zo goed mogelijk haar best om heel goed les te geven en alle kinderen zijn dol op haar.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Matilda’ zijn:
• Mr Harry Wormwood: de vader van Matilda. Hij is een onbetrouwbare autohandelaar die zo veel mogelijk mensen probeert op te lichten met zijn nare trucjes;
• Mrs Wormwood: de moeder van Matilda. Een dikke, en nogal domme vrouw. Ze is verslaafd aan het spelen van bingo;
• Michael Wormwood: het broertje van Matilda. Hij is geen slechte jongen, maar hij bewondert zijn vader heel erg (en misschien wordt hij daarom later ook wel een onbetrouwbare autohandelaar);
• Mrs Phelps: de bibliothecaresse. Zij helpt Matilda heel goed bij het uitkiezen van mooie boeken;
• Fred: het 6-jarige vriendje van Matilda;
• De klas- en schoolgenoten van Matilda, zoals Nigel, Rupert, Hortensia, Lavender, Julius Rottwinkle, Amanda, Bruce Bogtrotter, Eric en Wilfred;
• De onderdirecteur: Deputy Head, Mr Trilby.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Het kinderboek ‘Matilda’ is in 1996 verfilmd met in de hoofdrollen Danny DeVito en Mara Wilson. Verder is het boek bewerkt tot een toneelstuk en tot een musical.


Overig:

‘Matilda’ is één van de honderden boeken die over school – over gemene en lieve leraressen, over pesten, over leren en over dat soort zaken – is geschreven. Maar het is wel een speciaal boek: behalve een verhaal over school is het ook een sprookje en een verhaal over doorzetten terwijl dat heel moeilijk is. Matilda krijgt niet alleen maar steun van haar lieve lerares Miss Honey, maar ze heeft ook veel steun aan de figuren die ze tegenkomt in haar vele leesboeken: figuren die het soms nog moeilijker hebben dan zij.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Roald Dahl.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Esio Trot van Roald Dahl
• Not Dressed Like That, You Don’t! van Yvonne Coppard
• The Diary of a Wimpy Kid van Jeff Kinney


Citaat:
Do any of us children, she wondered, ever stop to ask ourselves where our teachers go when school is over for the day? (p.182)

Vragen over het boek:

1. Welk hoofdstuk vind je het mooiste in het boek? Licht toe waarom je dat vindt.
2. Waarom is het belangrijk voor het verhaal dat Matilda zo veel boeken heeft gelezen? Of heeft Roald Dahl dit element toevallig toegevoegd, denk je?
3. Bekijk de film of de musical van ‘Matilda’ nadat je het boek gelezen hebt. Welk vond je beter, de film/musical of het boek, en waarom?
4. ‘Matilda’ is een modern sprookje. Welke sprookjesachtige elementen zitten in dit verhaal? Waarom zou Roald Dahl deze in zijn boek verwerkt hebben?
^ Terug naar boven

Comments are closed.