3/5 - (1 stemmen)

Out of the Blue

Niveau:
Genre: love
Thema: art

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1693424809346", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000008426674","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Out%20of%20the%20Blue%20%28ebook%29%2C%20Charlotte%20Bingham","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

There are times when people’s lives seem to have been put on hold, and they appear, even to themselves, to be set about their world as so many pieces of chess abandoned in mid-game – some left to the side, others standing in useless positions, unable to move one way or another. They know that two players are needed to bring them back to life, and they are nowhere to be seen.
Of a sudden two sets of distant footsteps are heard. Two figures enter the room. Two shadows are thrown across the board. The competitors write their names in the book of life. The first one writes ‘Past’ in an old-fashioned sloping hand, the second, pen grasped in a modern manner, writes ‘Present’ – following which they both move towards the tablet to sit down, their hands placed ready to reach out to the pieces.
After a long brooding silence, during which they stare down at the beautifully carved but hapless figures, they start to move then, slowly sometimes, with great pauses; at other moments as swift as a darting dragonfly – there, there, there!
Once he has made a move, ‘Past’ will look up with haunting, hooded gaze at ‘Present’, the look in his opaque eyes always challenging. For a moment ‘Present’ is stumped. He can’t think of a way to win, and it may well be that he never will think of a way. He raises his gaze to heaven, looking for inspiration, but the sky is dark: no light to be had from there. His eyes return to the board, and as they do, a beam of sunlight hits the Queen, illuminating her, and at once dissolves all his doubt. It seems suddenly that ‘Present’ can, after all, see a way through, slowly at first, then more swiftly, moving against the ‘Past’s’ pieces, until finally the Queen reigns triumphant, and with her the ‘Present’ too.

© Bantam Press / Transworld Publishers / Bantam Books, 2006.

^ Terug naar boven

Algemeen

Florence Fontaine voelt zich eenzaam en niet al te gelukkig. Ze mist haar overleden man en haar overleden zoon heel erg, met haar dochter heeft ze niet een al te goed contact en financieel heef ze het ook niet ruim.
Dan ontdekt ze een jonge man in haar tuinhuisje. Het is een ouderwets uitziend man met een archaïsch taalgebruik en zeer oude, deftige kleding die geen idee heeft wie hij is of waar hij vandaan komt. Florence probeert hem zo goed als het mogelijk is tijdelijk onderdak te geven.
Ondertussen heeft haar dochter Amadea het in een nabijgelegen stadje ook niet al te prettig: haar relatie is uit, haar werk betaalt slecht en met haar buurman, de jonge arts Rob Greer, kan ze wel goed opschieten maar verder heeft ze niet veel aan hem. En deze Rob blijkt toevallig helemaal hoteldebotel van Amadea te zijn - maar zij ziet hem niet staan.
En dan is er nog Jamie, de wetenschapper die Amadea als personal assistant heeft. Jamie is een ongehuwde moeder: haar vriend verdween naar Afrika, haar moeder vindt dat ongehuwde moederschap niks en Jamie heeft een drukke en niet altijd even bevredigende baan.
En dan komen alle personen op een raadselachtig manier bij elkaar: de geheimzinnige dichter, Florence en haar dochter, en Jamie en de dokter Rob Greer. Het is de vraag hoe die relaties zich zullen ontwikkelen …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Charlotte Bingham

Jaar van uitgave:
2006

Aantal pagina's:
447

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
GB, het graafschap Somerset

Bijzonderheden:
Een roman in 13 genummerde hoofdstukken.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘Out of the Blue’ bevat een verhaal over liefde, verlies, verdriet en verwerken. Maar het is totaal geen droevig verhaal geworden: het verhaal wordt verluchtigd door een persoon die uit een ver verleden toevallig lijkt gedropt te worden bij een weduwe die zich alleen voelt. En met dat zoiets gebeurt, wordt niet alleen die weduwe geholpen, maar ook haar eerst nogal egocentrische dochter.


WAT MOET JE WETEN?

‘Out of the Blue’ gaat over het verwerken van de dood van meerdere familieleden. Maar het is ook een verhaal dat via een vreemde ontmoeting het nu (2006) koppelt aan het 18e-eeuwse Engeland. Het lijkt allemaal nogal onlogisch: een man die uit een ver verleden terechtkomt in het nu, maar de manier waarop dit verhaal verteld wordt maakt het zeker niet tot een absurd geheel.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De taal van ‘Out of the Blue’ is niet altijd even gemakkelijk. Ms Bingham gebruikt een uitgebreid vocabulaire, maar soms gebruikt ze ook de taal van eeuwen geleden, niet zelden verwoord in poëtische zinnen.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte, de hoofdstukken zijn vrij lang. Toch leest dit verhaal zeer vlot: dat komt door de manier waarop het verteld wordt.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is de roman soms lastig. Maar de taal is wel verzorgd en de roman is mooi geschreven.
Dat geldt zeker ook voor het verhaal zelf. Het verhaal is ontroerend, maar ook met een flinke dosis fantasie verteld, het is soms bijna fantasy. Gelukkig staan de meeste hoofdpersonen met beide benen op de grond, waardoor het nooit een absurd verhaal wordt.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Out of the Blue’ een boek met een literair niveau C 4d en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

De roman is spannend geschreven: mysterieus, maar een flinke dosis romantiek.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Out of the Blue’ bevat een verhaal met actie.


Tijd:

De gebeurtenissen in de roman spelen zich af in de jaren 2000-2010. Eén van de hoofdpersonen lijkt echter afkomstig te zijn uit een geheel andere tijd: de achttiende eeuw.


Plaats:

De setting van ‘Out of the Blue’ is het platteland van het Engelse graafschap Somerset. Er wordt een plaats genoemd (Swinton), maar dit is een verzonnen naam.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Out of the Blue’: zal het Florence en haar dochter en vriend(inn)en lukken om de man uit het verleden te helpen?


Verteller:

De roman heeft een auctoriale verteller.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Out of the Blue’ zijn:
• Florence Fontaine: een eenzame, ongelukkige weduwe. Haar man Henry overleed, later gevolgd door haar zoon David. Haar dochter Amadea bemoeit zich zo min mogelijk met haar en denkt meer aan zichzelf dan aan haar moeder. De dood van haar man heeft Florence ook nog in geldzorgen gebracht;
• John Smith (alias Edward Green alias Edmund Percy Gains): een jonge man die Florence ontdekt in haar tuinhuisje. De man spreek archaïsch Engels, hij is heel antiek gekleed en heeft geen weet van moderne dingen (zoals auto’s, kookapparaten of flatgebouwen). Hij vermoedt zelf dat hij een (vrij onbekende) dichter uit de achttiende eeuw is;
• Amadea (Amy) Fontaine: de dochter van Florence, tevens de personal assistant (PA) van Jamie. Amadea heeft niet echt een gelukkig liefdesleven: haar bewonderaar ziet ze niet staan, een willekeurige relatie loopt vrijwel nooit op iets uit. Ook voor haar moeder is Amadea niet altijd even invoelend;
• Dottie: de vriendin van Florence, een vrouw die haar vriendin heel vaak tot steun is;
• Dr Rob Greer: een arts in het ziekenhuis van Swinton. Hij is een buurman van Amadea, de vouw op wie hij in stilte verliefd is;
• Jamie (eigenlijk: Lucinda of Lucy) Charlbury: een ‘genetic scientist’, een jonge vrouw die met veel succes een onderzoekstraject rond genetica in Swinton heeft opgestart. Jamie is een alleenstaande moeder die haar 4-jarige zoontje Dylan met veel liefde opvoedt. De vader van haar zoontje, Josh Lewiston, ontmoette zij op het festival van Glastonbury; hij verdween uit haar leven toen hij als vrijwilliger in Afrika ging werken.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Out of the Blue’ zijn:
• Colonel en Mrs Willoughby: twee dorpsgenoten (en buren) van Florence;
• Mr Hoskins: de juwelier uit het dorp;
• Rosa Charlbury: de moeder van Jamie – een egocentrische weduwe die weinig goeds in haar dochter en diens zoontje ziet;
• Pierre Lavalle: een hypnotiseur, een kennis van Rob Greer;
• Teresa Greer: de stiefmoeder van Rob, een ‘healer’, iemand die spontaan mensen genezen kan;
• Dick Saxon: een vriend van Florence en de vroegere manager van de echtgenoot van Florence. Tegenwoordig is hij vrijwilliger op Harlington Hall, het landgoed vlak bij het huis van Florence;
• Sheila Pryor: de manager van Psemisis, het bedrijf waar Jamie en Amadea werken;
• Mrs Tippett: de oudere dame die op Dylan past wanneer zijn moeder Jamie werkt;
• Theo Mayer: een goede vriend van Dick Saxon;
• Walter Dexter: een vriend van Dick Saxon en van Theo Mayer, een galeriehouder;
• Mabel Minton: iemand die zichzelf een ‘witch’ noemt, een dame die boze geesten kan uitdrijven.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Out of the Blue’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Out of the Blue’ is een standalone roman van Ms Bingham, een zeer productieve schrijfster die niet alleen dit soort romans schreef, maar ook meerdelige series en TV-series, meestal samen met haar man.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Charlotte Bingham.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
My Cousin Rachel van Daphne Du Maurier
The House by the Sea van Santa Montefiore
The Angel Tree van Lucinda Riley


Citaat:
Did John Smith alias Edward alias Edmund Gains simply arrive out of the blue? And if so, why? Was it because he had become so sure that he was this poet of long ago that on the anniversary of, say, his death he had been determined to find out more? And in so doing had he somehow lost all his original identity? (p.177)

Vragen over het boek:

1. Waaruit blijkt dat Florence het niet breed heeft?
2. Geef drie voorbeelden waaruit blijkt dat Amadea niet altijd een aardige meid is.
3. Wat heeft Jamie met Edward/Edmund te maken?
4. In hoeverre komt alles uiteindelijk op zijn pootjes terecht?
^ Terug naar boven

Comments are closed.