Put a Saddle on the Pig (a.k.a. You Just Don’t Listen)

Niveau:
Genre: growing up
Thema: family matters

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Het boek is niet via bolcom verkrijgbaar.

SNEL NAAR...

Het begin

There are times when mothers can be strange and impulsive creatures. Why should Mrs Victoria Clement suddenly decide to up and move house after nearly nineteen years of living in Ashfield Manor Mews without a word of complaint? Her daughter Laura was appalled by the whole idea.
‘What has got into you, Mummy?’ she said. ‘We like it here, you’re always telling people how it’s handy to everywhere and I don’t see why we should move.’
They were working together in the small garden at the front of the house. Mrs Clement dug up a clump of bulbs and appeared to examine them for rot. The disgusting mass in her mother’s hand made Laura think of onions gone wrong, but of course they couldn’t be onions, not here where Mother liked a ‘show’.

© Methuen / Methuen Children’s Books / Mammoth, 1999^ Terug naar boven

Algemeen

Als Laura goed luistert naar haar moeder, beseft ze dat deze – na jaren op dezelfde plek te hebben gewoond – wil verhuizen. Ze wil gaan wonen bij een jeugdvriend, Jim Mulholland, een varkensboer die bij Laura’s oma in de buurt woont.
Laura begrijpt er niets van. Haar vader kwam om bij een bomexplosie toen Laura nog maar heel klein was. Haar moeder en zij wonen al jaren naar volle tevredenheid in deze buurt en in deze stad. Haar moeder heeft een goede baan en zij is een verdienstelijke amateur-zangeres in de plaatselijke operavereniging. Laura zit op een leuke school en ze doet het goed met haar studie. Ze heeft heel veel vriendinnen (en nu zelfs bijna een echte vriend …). En nu wil haar moeder weg?
Laura besluit alles eens te gaan uitzoeken. Hoe heeft haar moeder die Jim beter leren kennen? Is ze verliefd op hem? Is het mogelijk om hier te blijven als haar moeder gaat verhuizen? En is die Stephen Kennedy een goede vriend voor Laura? Allemaal vragen die binnenkort beantwoord moeten worden …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Sam McBratney

Jaar van uitgave:
1992

Aantal pagina's:
143

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
UK, Northern Ireland, het platteland

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 13 hoofdstukken
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘Put a Saddle on the Pig’ is een leuk verhaal over een moeder en een dochter met een probleem: verhuizen we wel of verhuizen we niet? Geen spectaculair thema, maar wel zeer herkenbaar voor veel lezers. Als je van een verhaal over relatieproblemen houdt, is dit vast een interessant boek voor jou.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen en waarderen van ‘Put a Saddle on the Pig’ heb je niet veel specialistische kennis nodig. Het verhaal speelt zich af in Noord-Ierland (Ulster). Er is een verwijzing naar een bomaanslag, maar verder had het verhaal zich gewoon in Nederland kunnen afspelen. Het thema heeft te maken met een eenoudergezin met een puberdochter: een zeer herkenbaar onderwerp voor veel lezers.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Put a Saddle on the Pig’ zijn vrijwel nergens erg moeilijk. Het onderwerp kan wel eens lastig zijn, maar korte zinnen, korte alinea’s en veel dialogen maken het een zeer leesbaar boek.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Put a Saddle on the Pig’ is zeker nergens moeilijk te lezen. Het verhaal heeft veel dialogen, zeer korte alinea’s en veel hoofdstukken. Soms is de taal wel lastig vanwege het onderwerp: sommige fragmenten gaan over klassieke muziek of over schoolzaken. Voor sommige lezers kan dat moeilijk te volgen zijn.
De karakters zijn goed te volgen. Het zijn geen spectaculaire handelingen of uitzonderlijke karakters waarover je in dit boek leest: dit verhaal gaat over ‘gewone’ mensen in tamelijk alledaagse situaties. Het verhaal is daardoor vaak ook nogal gewoontjes.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Put a Saddle on the Pig’ een boek met een literair niveau B 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘Put a Saddle on the Pig’ is goed geschreven. Als lezer wil je weten hoe dit verhaal afloopt. Het is bovendien een gemakkelijk te volgen verhaal. Veel spectaculairs of ontroerends gebeurt er niet; maar het verhaal blijft desondanks interessant.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Put a Saddle on the Pig’ is een verhaal met weinig actie. De gebeurtenissen spelen zich vaak in het huis of bij de school van Laura af. Het gaat hierbij eigenlijk altijd om problemen in de relatiesfeer; spectaculaire gebeurtenissen zul je in dit verhaal niet tegenkomen.


Tijd:

De jeugdroman ‘Put a Saddle on the Pig’ speelt zich af ergens in de jaren 1990-2000. De telefoon speelt wel een belangrijke rol, maar de mobiele telefoon niet.


Plaats:

De streek waar ‘Put a Saddle on the Pig’ zich afspeelt is Noord-Ierland. Het verhaal gaat meestal over een niet-nader genoemde stad in Noord-Ierland, maar een deel van het verhaal speelt zich af op het platteland, in de buurt van de stad Bangor.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Put a Saddle on the Pig’: gaat Laura samen met haar moeder verhuizen of niet?


Verteller:

De jeugdroman ‘Put a Saddle on the Pig’ heeft een alwetende verteller, die het verhaal vaak vertelt vanuit het perspectief van de 16-jarige Laura. Toch krijg je als lezer een goede indruk van het verhaal, vooral omdat je ook goed beseft hoe lastig het allemaal voor Laura is, en hoe lastig Laura zelf als karakter soms is.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Put a Saddle on the Pig’ zijn:
• Laura Clement: een 16-jarig meisje uit een Noord-Ierse stad. Ze woont samen met haar moeder na de dood van haar vader (lang geleden);
• Mrs Victoria Clement: de 39-jarige moeder van Laura. Ze is al jaren weduwe.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Put a Saddle on the Pig’ zijn:
• Jim Mulholland: een varkensboer. Hij is een vroegere buurjongen van Mrs Clement en hij heeft een goedlopend bedrijf. Verder heeft hij een relatie met Mrs Clement;
• Granny Stirling: de moeder van Mrs Clement, de oma van Laura. Zij woont naast Jim Mulholland;
• Stephen Kennedy: een klasgenoot van Laura en Julie;
• Bucket McKenzie: een klasgenoot van Laura en Julie.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Put a Saddle on the Pig’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘Put a Saddle on the Pig’ werd later uitgegeven onder de titel ‘You Just Don’t Listen’ (1999)
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Sam McBratney.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Snake-Stone van Berlie Doherty
• The Gooseberry van Joan Lingard
• Telling the Sea van Pauline Fisk


Citaat:
‘What else have you discussed, then? Where will I live? In the attic?’ Or the kennel, she felt like saying. The dog had returned for more fondling.
‘If you really wanted an answer to that question you would come in and see the house.’ (pp.116-117)

Vragen over het boek:

1. Geef aan in welk opzicht sommige karakters niet zo handig met de situatie omgaan en kies daarbij een karakter uit (bijvoorbeeld Laura, Julie, Victoria Clement of Jim Mulholland).
2. Wat vind je van de manier waarop Stephen omgaat met de situatie?
3. In hoeverre is Laura erg volwassen en in hoeverre is ze dat veel minder?
4. Welke rol spelen de problemen (‘the Troubles’) in Noord-Ierland in deze roman?

^ Terug naar boven

Comments are closed.