4.4/5 - (17 stemmen)

Road to Nowhere

Niveau:
Genre: crime
Thema: growing up

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Het boek is niet via bolcom verkrijgbaar.

SNEL NAAR...

Het begin!

The voices outside the lorry were loud and angry. Maria began to cry. ‘I’m frightened, Max,’ she said.
Maxim put his arm around his younger sister and said, ‘It will be okay.’
‘What are they saying out there?’ someone asked him.
Maxim could speak four languages, and French was one of them. ‘There’s trouble,’ he said. ‘Be quiet so I can listen.’
The Moldovan men, women and children lay quietly in the dark. They were under a false floor in the back of the lorry. Maxim put his ear against the side of the lorry and listened carefully.
‘Well?’ a voice asked out of the dark.
‘We’re turning back. We’re going to have to try another way,’ said Maxim. ‘Another lorry off the Dover ferry was stopped. They found a group of people hidden behind bags of potatoes. The police are checking every lorry.’
‘Ah,’ said a different voice. ‘So we are on the road to nowhere.’
Maxim thought, Most of the Chinese people in the other lorry are dead. They were truly on the road to nowhere. But he didn’t tell the others. They were all in a trap and there was no way out.

© Hueber Verlag Gmbh, 2015

^ Terug naar boven

Algemeen

Nick Bennett woont met zijn ouders op Greenfields Farm. Zijn vader is boer en hij verwacht dat Nick dat later ook wordt. Nick werkt veel op de boerderij, maar hij zou ook wel eens iets van de wereld willen zien. Zoals bijvoorbeeld Parijs: zijn school organiseert een schoolreis naar Parijs. Maar zijn vader voelt daar niets voor: Engelsen doen er beter aan in Engeland te blijven en bovendien is zo’n reis duur.
Op een avond, als Nick zijn hond Zip uitlaat, ziet hij iets vreemds: een buurman, Mr Mason, geeft signalen naar een schip op zee. Even later komt er een bootje op het strand aan en Fred Mason en een andere man laden een groep mensen in. Als Nick het aan zijn vader vertelt, zegt deze dat hij zich niet met de zaken van de buurman moet bemoeien.
Ondertussen weten wij als lezers dat op de boot ook twee kinderen zaten: Maxim en zijn jongere zusje Maria. Ze denken dat ze in Engeland kunnen gaan wonen. Maar dat valt tegen: er zijn mensen die heel andere plannen met de vluchtelingen hebben …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Pauline O’Carolan

Jaar van uitgave:
2008

Aantal pagina's:
54

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
GB, platteland (het graafschap Kent)

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 8 getitelde hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De young adult novel ‘Road to Nowhere’ is een leuk boek voor lezers die meer willen weten over illegale arbeiders en vluchtelingen. Er is helaas al jaren een grote groep jongeren en ouderen die door Europa trekt op zoek naar werk en naar een beter leven. Het verhaal gaat over twee van zulke (jonge) mensen. Maar het is ook het verhaal over een boerenzoon – die eigenlijk helemaal geen boer wil worden.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘Road to Nowhere’ hoef je niet zo veel te weten. Het verhaal is duidelijk en het onderwerp (illegale vluchtelingen) ken je vast en zeker wel van de TV, van het Internet of uit de krant.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Road to Nowhere’ zijn echt niet moeilijk. Als je een paar jaar Engels heb gestudeerd, begrijp je de meeste woorden in het verhaal wel. Bovendien staan er veel – en duidelijke – tekeningen in het boek. De alinea’s en de hoofdstukken zijn nooit lang en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Road to Nowhere’ is heel goed te begrijpen.
Het verhaal is spannend. Niet angstaanjagend spannend, maar er gebeurt wel veel in dit verhaal. en het is een verhaal dat zich zo maar zou kunnen afspelen in Engeland.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Road to Nowhere’ een boek met een literair niveau B 2b en een taal-(ERK-)niveau A2.


Schrijfstijl:

Het jongerenboek ‘Road to Nowhere’ is spannend geschreven en het gaat over een onderwerp waar iedereen wel iets over heeft gezien of gelezen: illegale vluchtelingen. Vanaf de eerste bladzijde voel je mee met de vluchtelingen Maxim en Maria, maar ook met de boerenzoon Nick die niet zoveel mag van zijn strenge vader.
Misschien is het een nadeel dat het eerste hoofdstuk nogal lang is. Even doorbijten dus.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Road to Nowhere’ is een verhaal met veel actie. Al direct op de eerste pagina lezen we over de gevaarlijke reis van Maxim en zijn kleine zusje met een vrachtauto door Europa. En daarna maken we kennis met Nick Bennett, een jongen die graag wil studeren, maar die van zijn vader hard moet werken op de boerderij.


Tijd:

De jeugdroman ‘Road to Nowhere’ speelt zich af in de jaren 2000-2010. In deze jaren kwamen veel illegale arbeiders en vluchtelingen Groot-Brittannië binnen; soms om daar geld te verdienen (vaak hard werkend voor heel weinig geld, zoals in de landbouw), maar soms ook om er te kunnen wonen en een beter bestaan op te bouwen.
Het verhaal speelt zich af over een periode van een aantal dagen en het wordt  chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘Road to Nowhere’ is het platteland ten zuidoosten van Londen in Engeland (het graafschap Kent). De boerderij ligt vlak bij de zee en dat is de plaats waar de illegale immigranten het land in worden gesmokkeld.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Road to Nowhere’: zal het Nick lukken om Maxim en Maria te helpen?


Verteller:

De roman ‘Road to Nowhere’ heeft een alwetende verteller.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Road to Nowhere’  zijn:
• Nick Bennett: een ongeveer 17-jarige jongen die met zijn ouders op het platteland van Engeland woont. Hij werkt veel op de boerderij, maar het liefste zou hij willen studeren wanneer hij van school afkomt;
• Mr Rod Bennett: de vader van Nick. Hij is boer in het zuidoosten van Engeland (het graafschap Kent). Hij heeft een zwaar leven als boer (het zijn slechte tijden voor de boeren) en hij verwacht dat Nick alles zal doen om later ook boer te worden;
• Mrs Helen Bennett: de moeder van Nick. Zij is een lieve moeder, maar ze is het meestal eens met haar man wanneer hij streng is voor Nick;
• Maxim (Max): een vluchteling, de broer van Maria;
• Maria: een vluchtelinge, het jongere zusje van Maxim.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Road to Nowhere’ zijn:
• Mr Fred Mason: een buurman van de Bennetts. Hij heeft ook een boerderij waar hij sinds een paar jaar met veel succes bloemen en planten kweekt;
• Mrs Jackie Mason: de vrouw van Mr Mason;
• ‘The Moldovans’: Moldaviërs die uit Oost-Europa naar Engeland gesmokkeld worden;
• Mr Garry Stone: een man die met Fred Mason samenwerkt;
• Mrs Valda Stone: de vrouw van Garry;
• Zip: de hond van Nick. Nick heeft hem gevonden toen hij gewond was;
• Jenna: een klasgenoot van Nick;
• Uncle Ivan: de oom van Maxim en Maria die in Chisinau, Moldavië, woont;
• Detective Inspector Watkins: een inspecteur van politie;
• Sergeant Dan Hollis: de assistent van Detective Watkins.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Road to Nowhere’ is niet verfilmd.


Overig:

Hoewel de hoofdpersoon van ‘Road to Nowhere’ al een jaar of zeventien is – hij denkt al na over studeren aan de universiteit en hij heeft al een rijbewijs voor jongeren (‘learner driver’, een L-plate, dus hij is al 17) – is dit toch een boek voor jongere lezers: het verhaal is echt geschreven voor 13- of 14-jarigen.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Pauline O’Carolan.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Seal Secret van Aidan Chambers
• Missing van Catherine MacPhail
• Juggling Lessons van Jan Page


Citaat:
Nick was surprised to see lights in Bluebell Farm’s old dairy and in some of the barns. What’s happening in there? he thought. He went and tried to look in the windows but they were covered by curtains. There was a group of caravans next to the old dairy. In one of them, Nick could hear a child crying. Again he tried to look in the windows but they were covered too. The farm workers must be living here, he thought. Are they the people from the boat? (p.20)

Vragen over het boek:

1. Waarom verlieten Maxim en Maria hun land Moldavië?
2. Waarom hebben Mr Mason en Mr Stone elkaar nodig?
3. Wat vind je van de vader van Nick, Mr Bennett? Wat voor soort man is hij eigenlijk?
4. Heeft het verhaal een happy end voor Nick? Waarom vind je dat?
^ Terug naar boven

Comments are closed.