Roscoe’s Leap

Niveau:
Genre: family matters
Thema: history

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1694267953825", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30359010","familyId":"30359010","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Roscoe%27s%20Leap%2C%20Gillian%20Cross","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

Stephen walked along the gallery with the Daily Telegraph under his arm, a bottle of milk in one hand and half a pound of frozen mince in the other. His trainers were almost silent, padding from diamond to daisy to diamond on the elaborate parquet floor. But no one would have heard him if he had run across in hobnailed boots. The noise of the water drowned out everything else.
It was all round him. Rain hammered on the massive glass arch of the roof, bouncing off its curving ribs with their festoons of cast iron flowers. It sluiced down the huge sloping windows and spattered on their metal frames. And underneath was the stream. It crashed down the waterfall on the left – higher than the house and only fifty feet away – roared through the narrow channel under the building and tumbled steeply over rocks to the bottom of the valley.
Stephen sniffed. The smell of mould got stronger every day. There was a patch at the base of one wall and a bigger patch round the door at the far end. The broken floorboard was aging badly too, and the windows on the waterfall side were covered with green slime. Day by day he watched the gallery rot, but he couldn’t do anything about it. It was No Man’s Land, not belonging to either part of the house.
When he came to the closed door at the far end of the gallery he stopped, being very careful not to touch the bellstring. He knew, from experience, that the slightest tug would set the huge brass bell ringing. And bring someone to the door.

© Oxford University Press, 1987/1992.

^ Terug naar boven

Algemeen

Stephen doet allerlei klusjes voor zijn moeder wanneer hij in de vakanties thuis is. Hij zit het hele jaar door op een kostschool, evenals zijn oudere zus Hannah. Ook Hannah werkt hard wanneer ze thuis is, maar dan vooral aan verbeteringen en reparaties in het huis. Hannah is heel handig.
Hun moeder, Mrs Roscoe, is een stille, maar dominante vrouw. Ze bestuurt het huis met harde hand. Of eigenlijk de twee huizen. Want de twee oude gebouwen zijn verbonden over een rivier via een oude brug. Het geheel wordt Roscoe’s Leap, genoemd. Terwijl Mrs Roscoe het hele jaar door in het brandschone hoofdgebouw woont, woont aan de andere kant de oude Uncle Ernest in een bouwval. Daar wordt hij verzorgd door Doug. Alles gaat zo zijn gangetje.
Totdat Nick komt. Nick is een student geschiedenis die veel weet (maar die heel graag alles wil weten) over Roscoe’s Leap. En wanneer hij allerlei interessante ontdekkingen doet, doen Hannah en Stephen dat ook. Over het huis, over hun familie … en over zichzelf.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Gillian Cross

Jaar van uitgave:
1987

Aantal pagina's:
163

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980-1990

Plaats van handeling:
UK, het platterland

Bijzonderheden:
De jeugdroman bestaat uit 15 genummerde hoofdstukken.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘Roscoe’s Leap’ gaat over een oud huis en haar bewoners. Maar eigenlijk zijn het twee huizen met vreemde oude voorwerpen. En die bewoners zijn familie van elkaar. Ze kunnen niet goed met elkaar opschieten. Dus is het mooi wanneer er iemand van buiten komt.
Als je geïnteresseerd bent in een mysterie over een huis en over haar bewoners dan is dit zeker een goede keus voor jou.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Roscoe’s Leap’ heb je geen specifieke kennis nodig.
Er wordt veel verteld over het verleden, maar wat dat precies inhoudt wordt al snel duidelijk in het verhaal.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Roscoe’s Leap’ zijn soms lastig; Ms Cross gaat uit van goede lezers van de Engelse taal.
De alinea’s en hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘Roscoe’s Leap’ goed toegankelijk.
Het verhaal is heel mysterieus. De meeste hoofdpersonen zijn karakters met een groot geheim. En die geheimen hebben veel met elkaar en met het verleden te maken.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Roscoe’s Leap’ een boek met een literair niveau B 3c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Roscoe’s Leap’ is mooi geschreven: spannend, mysterieus en heel informatief.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De jeugdroman ‘Roscoe’s Leap’ bevat een verhaal met redelijk veel actie.


Tijd:

‘Roscoe’s Leap’ speelt zich af in de jaren 1980-1990. Er zijn flashbacks naar de tijd dat het huis gebouwd werd (en ook naar de tijd daarvóór).


Plaats:

De setting van ‘Roscoe’s Leap’ is een oud huis (of eigenlijk twee, met elkaar door een brug verbonden huizen) ergens op het platteland van Engeland.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Roscoe’s Leap’: wat hebben de karakters met de geheimen van het huis te maken?


Verteller:

De jeugdroman ‘Roscoe’s Leap’ heeft een alwetende verteller.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Roscoe’s Leap’ zijn:
• Stephen Roscoe: de 12-jarige zoon des huizes. Hij zit het grootste deel van het jaar op een kostschool, maar hij keert in de vakanties terug naar ‘Roscoe’s Leap’ om daar allerlei klusjes in huis te doen. Hij voelt zich slecht thuis in het huis en bij haar bewoners;
• Hannah Roscoe: de 15-jarige dochter van de familie Roscoe. Ze werkt in de vakanties thuis en doet dat met tegenzin: het oude huis valt niet schoon te houden. Hannah is heel handig en ze slaagt er meestal wel in om alle kapotte voorwerpen en apparaten te repareren.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Roscoe’s Leap’ zijn:
• Mrs Alison Roscoe: de moeder van Hannah en Stephen, een strenge, vrij verbitterde dame;
• Mr Ernest Roscoe: de oudoom van Stephen en Hannah. Een oude, ziekelijke man die met Doug in een vervallen deel van het huis woont;
• Doug: een soort bediende/butler (?) van Uncle Ernest. Hij ‘verbetert’ veel aan de woning, maar maakt het alleen maar van kwaad tot erger: plastic in plaats van hout, half-behangen muren in plaats van oude stenen, enzovoort. Het lijkt alsof Doug in dienst is bij Ernest, maar in feite kan hij doen en laten wat hij wil;
• Nick Honeyball een student geschiedenis die een artikel schrijft over Samuel Roscoe en zijn speciale woning. Door zijn enthousiasme komen Stephen en Hannah (en daardoor wij ook) veel te weten over het huis en haar (vroegere) bewoners;
• Samuel Roscoe: de over-overgrootvader (great-great-grandfather) van Stephen en Hannah. Hij bouwde ‘Roscoe’s Leap in 1879. Samuel was een selfmade man die alles wist van water, irrigatie en riolen. Uiteraard is Samuel al lang geleden overleden, maar zijn werk en de dingen die hij kocht, ontwierp en maakte spelen een belangrijke rol in het verhaal.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘Roscoe’s Leap’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Roscoe’s Leap’ is de tiende roman van Ms Gillian Cross.
Ms Cross kwam op het idee voor haar roman door drie huizen die haar deden denken aan het lot van vervallen gebouwen, aan fanatieke bouwers en aan nieuwe technische ontwikkelingen.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Gillian Cross.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Griffin’s Castle van Jenny Nimmo
Wait Till Helen Comes van Mary Downing Hahn
Listen to the Dark van Maeve Henry


Citaat:
Stephen looked down over the waterfall and saw the ridiculous, triumphant arch of Roscoe’s Leap, spanning the stream. ‘You can’t,’ the world had said, but stubborn, cantankerous Samuel Roscoe had said ‘I can,' and changed the whole valley with the castle of his dreams. (p.160)

Vragen over het boek:

1. Wat is de relatie tussen Doug en Mrs Roscoe en hoe komt deze zo verstoord?
2. Wat is de relatie tussen Mrs Roscoe en haar kinderen en hoe komt deze zo verstoord?
3. Waarom gedraagt Uncle Ernest zich zoals hij doet?
4. Heeft het verhaal een happy end? Waaruit blijkt dat?




^ Terug naar boven

Comments are closed.