3/5 - (1 stemmen)

Slow Train Coming

Niveau:
Genre: music
Thema: religion

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1694544008640", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"1000004003088066","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Slow%20Train%20Coming%2C%20Dylan%2C%20Bob","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Gotta Serve Somebody

You may be an ambassador to England or France
You may like to gamble, you might like to dance
You may be the heavyweight champion of the world
You may be a socialite with a long string of pearls

But you’re gonna have to serve somebody, yes indeed
You’re gonna have to serve somebody
Well, it may be the devil or it may be the Lord
But you’re gonna have to serve somebody

You might be a rock ’n’ roll addict prancing on the stage
You might have drugs at your command, women in a cage
You may be a businessman or some high-degree thief
They may call you Doctor or they may call you Chief

© Columbia Records, 1979

^ Terug naar boven

Algemeen

Het album ‘Slow Train Coming’ bevat de volgende songs:
1. ‘Gotta serve somebody’
2. ‘Precious angel’
3. ‘I believe in you’
4. ‘Slow train’
5. ‘Gonna change my way of thinking’
6. ‘Do right to me baby (do unto others)’
7. ‘When you gonna wake up?’
8. ‘Men gave names to all the animals’
9. ‘When He returns’

In dezelfde periode schreef Dylan ook de volgende songs:
• ‘Ain’t no man righteous, no not one’
• Trouble in mind’
• ‘Ye shall be changed’


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Bob Dylan

Jaar van uitgave:
1979

Aantal pagina's:
12

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1970-1980

Plaats van handeling:
USA

Bijzonderheden:
Een album met negen songs van Bob Dylan. Van de drie andere teksten werd alleen het nummer ‘Ye shall be changed’ uitgebracht (op 'The Bootleg Series, Vol.1-3: Rare & Unreleased 1961-1991’).^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Het achttiende album van Bob Dylan, ‘Slow Train Coming’, is een album over (on)geloof en (on)gelovigen. Dylan is in 1979 sinds een paar jaar een fanatiek christen en hij waarschuwt zijn luisteraars dat ook zij tot geloof moeten komen – tenminste wanneer ze gered willen worden.
De songs lijken vooral bedoeld voor ongelovigen. Dylan waarschuwt, als een echte onheilsprofeet uit het Oude Testament van de Bijbel, dat het tijd wordt om het geloof te omarmen. Alleen dan is er redding voor een mens.


WAT MOET JE WETEN?

Als Bob Dylan ergens van overtuigd is, dan gaat hij er ook stevig tegenaan. Dat is met het album ‘Slow Train Coming’ ook het geval.
In het begin van zijn carrière was Dylan een felle, bevlogen protestzanger die niet ophield zijn luisteraars te wijzen op allerlei misstanden: racisme, uitbuiting, politieke ongelijkheid, misdaad en straf. Later werd hij verliefd, weer later ging hij scheiden. En in alle perioden van zijn leven konden we getuige zijn van zijn gevoelens.
In de periode van dit album is Bob Dylan een overtuigd christen geworden. ‘Slow Train Coming’ is het eerste album vol met fel-religieuze songs – een tweede album uitsluitend over het geloof zou Saved worden (1980). In het verleden liet Dylan zo nu en dan wel iets horen over zijn geloof, maar nooit (eerder of sindsdien) deed hij dat in zulke felle bewoordingen als op deze twee albums.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De taal van ‘Slow Train Coming’ is nergens moeilijk. De woorden klinken nogal Bijbels, met verwijzingen naar het oude Israël (Jesus), de hemel (The Lord) en de hel (Satan). Het is duidelijk dat Dylan in zijn taalgebruik inspiratie opdoet uit het Oude en  het Nieuwe Testament, de beide delen van de christelijke Bijbel. Met name het Oude Testament is belangrijk voor de woorden die Dylan gebruikt.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van de songs op ‘Slow Train Coming’ is niet moeilijk.
Dat geldt ook voor de inhoud van de songs. Alle songs gaan over het geloof: Dylan waarschuwt dat wij (de luisteraars) tot geloof moeten komen, tenminste als we gered willen worden.
De teksten zijn in zoverre eenzijdig dat ze allemaal over een fanatiek geloof gaan. Bob Dylan klinkt op dit album als een prediker uit het zuiden van de USA. Een afwijkend lied is ‘Man Gave Names to All the Animals”: het is een gevoelig en humoristisch lied over de eerste dagen na de schepping, toen de eerste mens alle dieren een naam moest geven.
Op basis van deze eigenschappen zijn de songs van ‘Slow Train Coming’ een verzameling songs met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De schrijfstijl van Bob Dylan is vergelijkbaar met die van het album dat hij hierna uitbracht: Saved. Dylan is in beide albums een serieuze predikant, een soort doemprediker zoals we ze kunnen kennen uit het zuiden van de USA.
De satire van Dylan is nog steeds aanwezig, zij het in iets mindere mate dan in zijn vroegere albums. De satire leunt tegen het sarcasme en de woede aan: Dylan maakt geen grappen over het geloof.(Dat deed hij eerder wel: ‘I said: ‘They refused Jesus too.’ / He said: ‘You’re not him.’ (‘Bob Dylan’s 115th Dream’)^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De songs in ‘Slow Train Coming’ bevatten in zoverre actie dat hij schrijft over een mensheid die zal worden berecht. Wij moeten ons – als zondige mensen – bekeren tot het ware geloof voordat het te laat is. Volgens Dylan dan.


Tijd:

‘Slow Train Coming’ speelt zich af in de jaren 1970-1980. Maar er zijn verwijzingen naar Bijbelse tijden: de tijd in het paradijs, de kruisiging van Jezus, de verleidingen van de Satan.


Plaats:

De setting van ‘Slow Train Coming’ is de USA, zonder dat het met zo veel woorden genoemd wordt. Verder spreekt Dylan over Bijbelse plekken, zoals het paradijs, Israël, de hemel en de hel.


Verhaallijn:

Er is eigenlijk maar één verhaallijn in de liedteksten van ‘Slow Train Coming’: kom tot het geloof en je zult gered worden.


Verteller:

De roman ‘Slow Train Coming’ heeft een auctoriale en een ik-verteller, afhankelijk van het onderwerp van de song. In veel gevallen spreekt de verteller ons – zijn luisteraars – toe met ‘you’.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

Het hoofdkarakters in ‘Slow Train Coming’ is:
• De ik-verteller. Dit zal de singer/songwriter Bob Dylan zijn.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Slow Train Coming’ zijn:
• De luisteraars die Dylan toespreekt (‘you’). Bob Dylan waarschuwt de luisteraars (ons dus) dat we tot het (juiste) geloof moeten komen, voordat het te laat is;
• Bijbelse namen: Jezus, God, Satan.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De songs van ‘Slow Train Coming’ zijn niet verfilmd.


Overig:

Het album ‘Slow Train Coming’ is – samen met het erop volgende album Saved – nogal afwijkend van de meeste andere albums van Dylan: ze gaan uitsluitend over het geloof. En dat geloof is bij Dylan een – in Nederlandse ogen – een nogal traditioneel geloof: een wrekende God die de ongelovigen zwaar zal oordelen. Bob Dylan past daarmee in de traditie van predikers uit de zuidelijke staten van de USA, zoals we die kunnen kennen uit films of van de TV.
Van de drie teksten die niet op het album terechtkwamen werd het nummer ‘Ye Shall Be Changed’ veel later uitgebracht: op het verzamelalbum The Bootleg Series, Vol.1-3: Rare & Unreleased 1961-1991.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Bob Dylan.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi album vond, zou je ook de volgende albums/romans kunnen beluisteren/lezen:
Saved van Bob Dylan
The Pilgrim’s Progress van John Bunyan
The Prophet van Kahlil Gibran


Citaat:
Man gave names to all the animals
In the beginning, in the beginning
Man gave names to all the animals
In the beginning, long time ago

He saw an animal that liked to growl
Big furry paws and he liked to howl
Great big furry back and furry hair
‘Ah, think I’ll call it a bear’
(From ‘Man Gave Names to All the Animals’)

Vragen over het boek:

Vat de onderstaande teksten samen:
1. ‘Precious angel’
2. ‘Slow train’
3. ‘When you gonna wake up?’
4. ‘Men gave names to all the animals’
^ Terug naar boven

Comments are closed.