Snowbird Winter

Niveau:
Genre: adventure
Thema: science fiction

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

‘Who’s Aunt Winnie?’
‘Shh!’ Brin frowned at her sister Toni and held her finger to her lips. From her parents’ study came the sound of murmuring voices. ‘I’m trying to hear what they say,’ she hissed.
‘Well, who is she?’
‘Who was she, you mean. She’s dead.’
‘Well, all right then, Brin, who was she?’
‘She was Dad’s old aunt – great-aunt, I think. One he didn’t know he had.’
‘Yeah, I bet.’
‘Honestly. I heard Dad talking on the phone.’
‘Does that mean she was fat?’
‘Don’t be stupid, Toni. For a ten-year-old you can be really thick sometimes. Even Tom knows what a great-aunt is. Don’t you, Tom?’
Thomas, their six-year-old hyperactive brother, lay on the floor staring at the television screen even though it was switched off.

© Oxford University Press, 1994^ Terug naar boven

Algemeen

Mr en Mrs Collins en hun kinderen Brin, Toni en Thomas wonen in Londen. De ouders hebben goede banen en de kinderen hebben veel vrienden en ze zitten op leuke scholen.
Maar dan op een dag veranderen hun levens compleet. Mr Collins erft een enorm oud landhuis van zijn oudtante Winnie. Het landhuis is jarenlang verwaarloosd geweest; de oude dame, die al ver over de negentig was toen ze overleed, had de energie niet meer om het huis goed te onderhouden. Het huis ligt in een dunbevolkt gebied op het platteland tussen de steden Londen en Cambridge, maar ver verwijderd van grote steden of dorpen. De heer en mevrouw Collins besluiten te gaan verhuizen, van het drukke Londen naar het stille landhuis Dimmocks.
In de buurt woont Chris op een boerderij. Hij leidt een rustig leventje op het platteland, samen met zijn vader en moeder. Soms trekt hij er op met Ben, een man van de natuur uit de buurt. Zo leert hij van alles en nog wat over de flora en fauna van de omgeving. Het landhuis Dimmocks bezoekt hij zo nu en dan en hij verkent de omgeving van het huis. Daarom vindt hij het nogal vervelend dat er nieuwe bewoners komen.
Maar die blijken heel erg mee te vallen. Chris kan goed opschieten met de stadse familie Collins. Vooral zijn leeftijdgenoot Brin is iemand met wie hij het goed kan vinden. Het lijkt erop dat zij al net zo avontuurlijk is als Chris.
Toch is er iets aan de hand in en om dat landhuis. De jonge Thomas, die het altijd thuis in Londen zo naar de zin had, krijgt akelige dromen waar niemand een touw aan kan vastknopen. En Brin en Chris horen en zien een enorme vogel, een soort sneeuwgans lijkt het wel.
En langzaam maar zeker beseft iedereen dat er een geheim aan het landhuis Dimmocks kleeft. Een geheim dat veel te maken heeft met de oudtante van Brin, Winnie …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Sue Welford

Jaar van uitgave:
1994

Aantal pagina's:
135

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
UK, the Fenlands, het platteland ten noordoosten van Londen, ergens in de buurt van de stad Cambridge

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 15 hoofdstukken. De namen van de hoofdstukken verwijzen naar een hoofdpersoon en naar een gebeurtenis.
In het Nederlands heet het boek ‘Sneeuwvogel’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘Snowbird Winter’ is een mysterieus verhaal over een geheimzinnig landhuis, een zeer vreemde vogel en ook over iets buitenaards. Als je houdt van dit soort verhalen, dan zul je het boek van Sue Welford vast een mooi boek vinden.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘Snowbird Winter’ heb je niet zo veel speciale kennis nodig. Het verhaal speelt zich af op het Engelse platteland; Ms Welford legt van alles en nog wat goed uit aan de lezers.

 

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Snowbird Winter’ zijn niet echt moeilijk te noemen. Als je een paar jaar Engels hebt gehad, kun je de roman heel goed lezen. De alinea’s en de hoofdstukken zijn niet erg lang en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Veel moeilijke woorden kent ‘Snowbird Winter’ niet. De taal is goed te begrijpen voor een lezer die een paar jaar Engels heeft gehad. De hoofdstukken zijn kort en de titels van die hoofdstukken geven goed aan waarover het verhaal gaat. Het verhaal is behoorlijk spannend; dat komt vooral doordat het zo geheimzinnig is allemaal.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Snowbird Winter’ een boek met een literair niveau B 2b en een taal-(ERK-)niveau A2.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘Snowbird Winter’ is spannend geschreven. Het verhaal leest als een geheimzinnige thriller die gaat over iets uit het verleden en over iets uit de toekomst.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Snowbird Winter’ is een verhaal met veel actie. Elk hoofdstuk gebeurt er wel iets wat de lezer aan het denken zet.


Tijd:

Snowbird Winter’ speelt zich af in de laatste jaren van de twintigste eeuw. Het verhaal duurt een aantal weken en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De plaats waar ‘Snowbird Winter’ zich afspeelt, is het platteland van  zuidoost Engeland, een dunbevolkte gebied dat The Fenlands heet. Dit gebied ligt in de buurt van de stad Cambridge, op een paar uur rijden van de hoofdstad Londen.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Snowbird Winter’: wat betekenen die geheimzinnige dingen die in en bij het landhuis gebeuren?


Verteller:

De jeugdroman ‘Snowbird Winter’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal in vijftien hoofdstukken die om en om genoemd zijn naar één van de hoofdpersonen, Brin of Chris.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Snowbird Winter’ zijn:
• Brin Collins: een meisje uit Londen. Ze gaat – tegen haar zin – met haar ouders en broertje en zusje wonen in een oud landhuis op het platteland;
• Chris Carter: een jongen die op het platteland woont. Hij woont alleen bij zijn ouders.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Snowbird Winter’ zijn:
• David Collins: de vader van Brin. Hij doet iets met computers;
• Alex Collins: de moeder van Brin. Zij is onderwijzeres;
• Toni (Antonia, ‘Ant’) Collins: de 10-jarige zus van Brin;
• Thomas Collins: het 6-jarige broertje van Brin;
• John Carter: de vader van Chris;
• Anne Carter: de moeder van Chris;
• Ben Smith: de beste vriend van Chris (hoewel het een volwassen man is); samen trekken ze veel de natuur in;
• Wijlen Ms Winnie Mirston: zij was de oudtante van Brins ouders. Ze heeft het landhuis Dimmocks nagelaten aan het gezin. Omdat ze al overleden is doet ze uiteraard niet mee in het verhaal, maar ze speelt toch een belangrijke rol in de roman.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘Snowbird Winter’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Snowbird Winter’ is een combinatie van een mysterieus verhaal en een science fiction vertelling.
In het Nederlands heet het boek ‘Sneeuwvogel’.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Sue Welford.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The House of Rats van Stephen Elboz
• Midwinter van Maeve Henry
• The Snow Spider van Jenny Nimmo


Citaat:
As she lurched outside into the early morning, Brin thought that today was definitely going to be the worst day of her life. She could see her father running towards the river bank, his dressing gown flapping around him like the wings of a bat. Alex wasn’t far behind, dressed in her overcoat and wellingtons. Brin hurtled after them, clutching Tom’s hand as he ran by her side. Alex turned, her face white with fear. (p.111)

Vragen over het boek:

1. Hoe zou je de ouders van Brin willen omschrijven?
2. Waarom is Darren een bedreiging voor de ‘snowbird’?
3. Wat vinden Brin en Chris eigenlijk van de streek waar ze allebei wonen?
4. Wat had de oudtante van Brin met het mysterie te maken?

^ Terug naar boven

Comments are closed.