4/5 - (1 stemmen)

Sunday Morning Coming Down

Niveau:
Genre: crime
Thema: thriller

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1691692911743", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000077067497","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Frieda%20Klein%207%20-%20Sunday%20Morning%20Coming%20Down%20%28e...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

All at once the flat was full of noises. The phone rang, stopped, then rang again. The mobile rattled on the table. The doorbell sounded once, twice, and at the same time there was a thumping sound on the door itself. Detective Chief Inspector Karlsson lifted himself from his chair on to his crutches, moved to the door and opened it.
A very short, very thin woman was looking at him with a frown. Her gingery-brown hair was cut almost to a bristle at the back, but with a long fringe that fell over one eye. She had a narrow, pale face, slightly asymmetrical, with colourless brows and eyes the brown of cinnamon. She was dressed in a black anorak, baggy grey jumper, dark trousers and orange trainers. Behind her the rain was falling. Her face was wet with it. The branches of a plane tree creaked above her.
‘I’m Chief Inspector Petra Burge.’
She looked too young, Karlsson thought. But then he saw the fine lines around her eyes. And she had a scar on the left side of her head, running from her ear down her neck. ‘I’ve heard of you.’
Burge didn’t seem surprised by that, or flattered. ‘I’ve got to take you to a crime scene.’
Karlsson gestured at his crutches. ‘I’m on sick leave.’
‘It was the commissioner.’
‘Crawford sent you?’
‘He said to tell you that there’s a body in Saffron Mews.’
‘Saffron Mews?’
It was like he’d been punched in the gut. He put out a hand to steady himself. ‘What happened?’

© Michael Joseph Ltd, 2017

^ Terug naar boven

Algemeen

In het huis van Frieda Klein wordt een lijk gevonden. Dat ligt er al een tijdje. Het is een raadsel hoe dat lichaam daar gekomen is: Frieda heeft er ieder geval nooit iets van gemerkt.
Dr. Frieda Klein weet vrijwel zeker dat deze moord gepleegd is door haar mysterieuze stalker-bedreiger-bevrijder Dean Reeve, maar te bewijzen valt dat uiteraard niet. De politie gelooft niet dat Frieda de moordenaar kan zijn en er wordt een ervaren inspecteur op de zaak gezet.
Maar de vondst van het lijk onder de vloer is slechts het begin van een serie gruweldaden. Er wordt iemand ontvoerd, er wordt iemand vrijwel doodgeslagen, en later gebeurt dat nogmaals. En opnieuw volgt er een moord …
Terwijl de politie alles toch uiteindelijk in de schoenen van de onvindbare Dean Reeve probeert te schuiven, heeft Frieda haar twijfels: Reeve werkt niet op deze manier. Er moet een andere moordenaar (ook) actief zijn …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Nicci French

Jaar van uitgave:
2017

Aantal pagina's:
406

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2015-2020

Plaats van handeling:
UK, Londen

Bijzonderheden:
Een misdaadroman in 3 getitelde delen en in 62 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Zondagochtend breekt aan’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je de eerste zes delen van de serie over Frieda Klein hebt gelezen, zul je zeker ‘Sunday Morning Coming Down’ willen lezen. Het is het voorlaatste deel uit de serie. Opnieuw is het een verhaal met veel mysterie, veel suspense en een behoorlijke portie geweld.

french


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Sunday Morning Coming Down’ heb je niet veel specifieke kennis nodig. Het is zelfs niet eens noodzakelijk om de vorige delen te hebben gelezen – maar het maakt de karakters wel veel gelaagder.
De verhalen beschrijven de wereld van de psychologie, de psychiatrie en het milieu van de politie – zonder ergens heel specifiek te worden. Dat houdt het boek boeiend, ook voor de leken op die specifieke terreinen.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Sunday Morning Coming Down’ zijn niet erg moeilijk. De zinnen zijn over het algemeen heel kort. Dat geldt ook voor de alinea’s en de (ultrakorte) hoofdstukken. Er zijn heel veel dialogen.
De taal is vrij keurig – op een paar uitzonderingen na: met name wanneer een moordenaar toeslaat. Ook is de taal van de moordenaar tegenover mensen om hem heen niet altijd even correct.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Sunday Morning Coming Down’ is over het algemeen heel toegankelijk.
Dat geldt zeker ook voor het verhaal. opnieuw is dit een verhaal over de gesloten psychoanalytica Frieda Klein, over haar kleine groep vrienden en over de stad Londen (met name in de omgeving van de rivier de Thames). Toch zijn er nergens vervelende dubbelingen met vorige romans en dat maakt deze misdaadroman tot een waardige opvolger van de vorige Frieda Klein-romans.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Sunday Morning Coming Down’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De thriller ‘Sunday Morning Coming Down’ is heel spannend geschreven. En het blijft eigenlijk overal een eenvoudig (verteld) verhaal: als je een jaar of drie, vier Engelstalige teksten hebt gelezen, zul je  ook deze roman zeker kunnen lezen.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De thriller ‘Sunday Morning Coming Down’ is een verhaal met een beperkte hoeveelheid actie. De misdaden worden (of zijn) heel vaak off-stage gepleegd en we lezen pas later wat er precies gebeurd is.
Een enkele keer gebeurt er wel iets heel spannends en/of gewelddadigs – waardoor zoiets des te meer indruk maakt op jou als lezer.


Tijd:

‘Sunday Morning Coming Down’ speelt zich af in de jaren 2015-2020. Het ligt voor de hand dat het verhaal speelt in 2016-2017 (toen de roman uitkwam). Het verhaal wordt chronologisch verteld en het gehele verhaal duurt een paar weken.


Plaats:

De setting van ‘Sunday Morning Coming Down’ is opnieuw de Britse hoofdstad Londen. Veel scenes spelen zich af in de parken of langs de Thames, maar in dit deel verplaatsen de handelingen zich ook regelmatig naar het oosten van de stad, naar het gebied bij de oude havens waar appartementen en huizen afgewisseld worden met leegstaande pakhuizen en oude kantoren.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Sunday Morning Coming Down’: wie pleegt de moorden en de gewelddaden en waarom wordt dit extreme geweld gepleegd?


Verteller:

De roman ‘Sunday Morning Coming Down’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal wisselend vanuit het perspectief van Frieda Klein en vanuit dat van de moordenaar(s).
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Sunday Morning Coming Down’ zijn:
• Dr Frieda Klein; een psychoanalytica (‘psychotherapist’). Ze werkt als therapeute in Londen. Ze heeft een aantal vaste patiënten die ze wekelijks in een kantoortje ontvangt. Frieda woont alleen; ze heeft complexe relaties met haar vroegere minnaars, haar vrienden, haar collega’s en haar familieleden (gehad);
• Chief Inspector Malcolm Karlsson: een hoofdinspecteur van politie. Hij is heel goed bevriend met Frieda. He is met ziekteverlof maar hij bemoeit zich toch regelmatig met de gebeurtenissen rond Frieda;
• Josef Morozov: een bouwvakker uit Oekraïne. Hij werkt al een paar jaar (illegaal) in Londen en doet vaak klussen (ook voor Frieda). Hij heeft in Oekraïne een vrouw en twee kinderen die hij zelden ziet. Josef is misschien wel de man die Frieda het meest van allemaal vertrouwt.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Sunday Morning Coming Down’ zijn:
Familieleden, vrienden en kennissen van Frieda Klein:
• Chloë: de dochter van Olivia, de schoonzus van Frieda. Zij heeft een turbulente jeugd gehad en een nog wildere puberteit, maar sinds kort werkt ze (op een timmerbedrijf) en gedraagt ze zich iets netter;
• Olivia Klein: de schoonzus van Frieda en de moeder van Chloë. Zij heeft een nogal problematisch leven en heeft weinig voor haar dochter kunnen zorgen;
• Reuben McGill: de oud-collega en vriend van Frieda. Hij werkt niet langer sinds hij voor kanker wordt behandeld;
• Alexie Morozov: het 8-jarige zoontje van Josef. Op een dag komt zijn vader Josef met hem op de proppen. De jongen is ‘illegaal’ (evenals zijn vader) en hij spreekt geen woord Engels.
Collega’s van Frieda Klein:
• Hal Bradshaw: een psycholoog en professor bij het instituut waar Frieda parttime werkt;
• Jack Dargan: een 27-jarige oud-collega, student en therapeut van Frieda. Hij heeft een relatie met Chloe gehad.
Politiemensen en overheidsambtenaren met wie Frieda te maken krijgt:
• Detective Chief Inspector Petra Burge: een kordate detective die belast is met de moorden in de omgeving van Frieda;
• Commissionar Crawford: de meerdere van Chief Inspector Karlsson;
• Detective Constable Yvette Long: de assistente van Karlsson. Zij is een gesloten agente (en in stilte verliefd op haar baas);
• Walter Levin: een ambtenaar van de Home Office (Binnenlandse Zaken);
• Jock Keegan: een oud-politieman die samenwerkt met Levin;
• Jude: de assistente van Walter Levin;
• Bruce Stringer: een geheim agent (oud-politieman) die voor Levin en Keegan werkt;
• PC Fran Bolton: een agente van politie;
• Don Kominsky: de assistent van DCI Burge.
Andere personages in het verhaal:
• Dean Reeve: een geheimzinnige figuur. Frieda verdenkt hem ervan dat hij de moordenaar is van meerdere personen (maar dat hij haar ook bespiedt en soms helpt);
• Journalisten van diverse Londense kranten: Gary Hillier (‘The Chronicle’), Liz Barron (‘Daily News’);
• Daniel Blackstock: een misdaadjournalist voor meerdere kranten. Hij heeft zich in de misdaad gespecialiseerd en hij is heel bevlogen;
• Lee Blackstock: de echtgenote van Daniel: een lieve, gedienstige vrouw;
• Dee en Myla: vriendinnen van Chloë;
• Morgan Rossiter: een patiënt van Frieda, een wetenschapper (en een nogal opdringerig type);
• Alex Zavou: een patiënt van Frieda, een bescheiden jongeman;
• Dennis Rudkin: een privédetective die door Frieda wordt ingehuurd;
• Simon Neaves: een advocaat die door de politie gevraagd wordt bij het verhoor van verdachten.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De misdaadroman ‘Sunday Morning Coming Down’ is niet verfilmd.


Overig:

De thriller ‘Sunday Morning Coming Down’ is het zevende deel van een serie over de psychiater Frieda Klein. De serie bestaat in totaal uit acht delen. De voorgaande delen zijn:
1. Blue Monday
2. ‘Tuesday’s Gone’
3. ‘Waiting for Wednesday’
4. Thursday’s Children
5. Friday on My Mind
6. Saturday Requiem^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Nicci French.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Day of the Dead van Nicci French
The Talented Mr. Ripley van Patricia Highsmith
The Babes in the Wood van Ruth Rendell


Citaat:
She stood there for a long time, looking down at the great river and thinking with such fierce concentration that she didn’t notice how the crowds of people walking over the bridge were thickening, the sun rising higher in the late-summer sky.
‘We are leaves on a tree … Autumn is coming.’
In spite of the warmth, she shivered. Autumn was coming. Darkness was coming. The end was coming. (p.405)

Vragen over het boek:

1. Waarom is de komst van Alexie belangrijk voor de plot?
2. Analyseer de relatie tussen Frieda Klein en Chief Inspector Petra Burge.
3. Waarom duurt het zo lang voordat er bewijs komt tegen de moordenaar?
4. In hoeverre laat Dean Reeve in dit verhaal iets van zich horen?
^ Terug naar boven

Comments are closed.