4/5 - (1 stemmen)

The Awakening

Niveau:
Genre: novel-of-manners
Thema: love

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1699382513748", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000084875978","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Awakening%20%28ebook%29%2C%20Kate%20Chopin","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

A green and yellow parrot, which hung in a cage outside the door, kept repeating over and over:
‘Allez vous-en! Allez vous-en! Sapristi! That’s all right!’
He could speak a little Spanish, and also a language which nobody understood, unless it was the mockingbird that hung on the other side of the door, whistling his fluty notes out upon the breeze with maddening persistence.
Mr. Pontellier, unable to read his newspaper with any degree of comfort, arose with an expression and an exclamation of disgust.
He walked down the gallery and across the narrow ‘bridges’ which connected the Lebrun cottages one with the other. He had been seated before the door of the main house. The parrot and the mockingbird were the property of Madame Lebrun, and they had the right to make all the noise they wished. Mr. Pontellier had the privilege of quitting their society when they ceased to be entertaining.
He stopped before the door of his own cottage, which was the fourth one from the main building and next to the last. Seating himself in a wicker rocker which was there, he once more applied himself to the task of reading the newspaper. The day was Sunday; the paper was a day old. The Sunday papers had not yet reached Grand Isle. He was already acquainted with the market reports, and he glanced restlessly over the editorials and bits of news which he had not had time to read before quitting New Orleans the day before.
Mr. Pontellier wore eye-glasses. He was a man of forty, of medium height and rather slender build; he stooped a little. His hair was brown and straight, parted on one side. His beard was neatly and closely trimmed.

© The Hearst Corporation / Avon Books, 1972.

^ Terug naar boven

Algemeen

Edna Pontellier verblijft met haar man en twee kinderen in de zomer in een vakantiewoning op een klein eiland in de Golf van Mexico, niet ver van de stad New Orleans, waar het gezin ’s winters woont. Op het eiland logeren voornamelijk Creolen: vrolijke, optimistische en vrij welvarende inwoners van kleur uit New Orleans. Ook de man van Edna is een Creool die een succesvol makelaarskantoor in de stad heeft. Edna is een blanke vrouw die uit Kentucky afkomstig is.
Bij haar contacten op het eiland raakt Edna bevriend met Robert Lebrun, een jonge zakenman die met zijn moeder en broer op het eiland logeert. Ondanks de vrolijkheid van de mooie zomer op het eiland wordt Edna depressiever wanneer ze merkt dat zij meer om Robert lijkt te geven dan hij om haar.
Bij haar terugkeer in New Orleans houdt Edna contact met haar zomervriendinnen. Haar man gaat voor zijn werk langere tijd elders aan het werk, Robert is gaan werken in Mexico en de kinderen en haar vriendschappen geven Edna niet de voldoening die ze zoekt.
Dan ontmoet ze de charmante Alcée Arobin, een mogelijke nieuwe vriend en vertrouweling.
Maar de mensen om haar heen lijken de zelfstandigheid van de ontwaakte Edna niet echt op prijs te stellen: zulk gedrag geeft geen pas. Toch gaat Edna haar gang; ze besluit zich zelfs te storten op haar nieuwe hobby: schilderen.
En dan, op een dag, ziet ze Robert weer …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Kate Chopin

Jaar van uitgave:
1899

Aantal pagina's:
190

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1850-1900

Plaats van handeling:
USA, de staat Louisiana (New Orleans en een eiland voor de kust)

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 39 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De ontnuchtering’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De novel-of-manners ‘The Awakening’ is een verhaal over een vrouw die zich ongelukkig voelt in haar rol. Ze heeft eigenlijk alles wat haar hart begeert: een man, twee kleine kinderen, een mooi huis, veel geld, veel vrije tijd. Toch knaagt er iets: is dit nu alles?
Als je een – al wat ouder – boek wilt lezen over de emancipatie van de vrouw, over een vrouw die zelf beslissingen in haar leven wil nemen, dan is ‘The Awakening’ zeker een goede keus. Het is een eerlijk verhaal, verteld door een vrouw die zelf ook dergelijke keuzes maakte in haar leven.


WAT MOET JE WETEN?

‘The Awakening’ speelt in het zuiden van de USA, in de staat Louisiana – op een eiland in de Golf van Mexico en in de stad New Orleans. Het is de wereld van de well-to-do: vrij rijke mensen die in de stad werken en die ’s zomers maandenlang in de buurt van het strand verblijven.
De mensen zijn zeer divers van ras en kleur. Zo zijn er Creolen (afstammelingen van slaven), mulatten (mensen van een gemengd – blank en donker – ras), ‘quadroons’ (voor een kwart donkere mensen), en mensen die neerbuigend ‘blackies’ of ‘darkies’ (Afro-Amerikanen) genoemd worden. Ms Chopin spreekt hiermee echter geen vooroordeel uit: zij was zeer geëmancipeerd; ze was zelf getrouwd met een Creool – hoogstwaarschijnlijk had ze geen enkel superioriteitsgevoel. Toch komt het op ons eenentwintigste-eeuwers als discriminerend over.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Awakening’ zijn goed te begrijpen.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen erg kort. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘The Awakening’ heel toegankelijk.
Het verhaal is dat ook. Het is het mooie en nogal tragische verhaal over een vrouw die geleidelijk haar zelfstandigheid binnen haar huwelijk opeist. Haar man lijkt dat zeker wel toe te staan, maar niet te begrijpen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Awakening’ een boek met een literair niveau C 4d en een taal-(ERK-)niveau B2.

 


Schrijfstijl:

‘The Awakening’ is mooi geschreven: eerlijk en dicht op de huid.
Opvallend is dat de hoofdstukken in elkaar overlopen: een scene wordt vervolgd in een volgend hoofdstuk, soms zonder verstrijken van de tijd. Maar in andere hoofdstukken zijn we plotseling maanden verder. Een bijzondere manier van vertellen.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘The Awakening’ is een verhaal met redelijk veel actie. Die actie behelst met name de relaties tussen Edna en haar vele vrienden en kennissen.

 


Tijd:

‘The Awakening’ speelt zich af in de jaren 1850-1900. Het waren jaren waarin de vrouw – ook de welgestelde vrouw – erg weinig te zeggen had over de invulling van haar eigen leven: het krijgen van kinderen, het aangaan van relaties, het nemen van een baan.


Plaats:

De setting van ‘The Awakening’ is het zuiden van de USA, de staat Louisiana. Het verhaal begint op een eiland in de Golf van Mexico, Grand Isle, een vakantieoord voor de rijken. Daarna verplaatsen de handelingen (en de mensen) zich naar New Orleans, de belangrijkste stad van Louisiana.

 


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Awakening’: zal het Edna lukken om gelukkig te worden, hetzij in haar gezin, hetzij daarbuiten?

 


Verteller:

De roman ‘The Awakening’ heeft een auctoriale verteller.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Awakening’ zijn:
Op het Caribische eiland (Grand Isle) ten zuiden van New Orleans:
• Mrs. Pontellier: een 28-jarige blanke Amerikaanse vrouw die in Kentucky en Mississippi opgroeide, samen met haar (nu overleden) moeder, haar vader (een oud-kolonel in het zuidelijke leger) en haar zussen Margaret en Janet. Ze trouwde met de rijke, aardige en betrouwbare, maar saaie Léonce. Het echtpaar heeft twee jonge kinderen. Edna wordt op handen gedragen door haar man en ze heeft aan niets gebrek – behalve aan opwinding en passie. Op Grand Isle wordt ze een beetje als een buitenstaander gezien: ze is heel aardig, maar ze is geen Creoolse – zoals bijna iedereen op het eiland;
• Robert Lebrun: een 26-jarige knappe Creoolse jongeman die met zijn moeder en broer ’s zomers op het eiland verblijft. Hij trekt veel op met Edna aan wie hij veel (maar niet opdringerige) aandacht besteedt. Hij werkt voor een koopmanshuis in New Orleans, maar hij wil graag in een buitenland (zoals Mexico) werken;
• Mr. Léonce Pontellier: de 40-jarige echtgenote van Edna, een Creool. Hij werkt als succesvolle makelaar in New Orleans. ’s Zomers gaat hij vaak met zijn vrouw en kinderen naar Grand Isle – in de weekenden rust hij daar uit, door de week gaat hij terug naar de stad. Mr. Montpellier is een vriendelijke, hardwerkende, maar enigszins saaie man.
In New Orleans, Louisiana:
• Alcée Arobin: een rijke jongeman die met zijn charmes veel vrouwen inpalmt.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Awakening’ zijn:
Op het Caribische eiland (Grand Isle) ten zuiden van New Orleans:
• Mademoiselle Reisz: een talentvolle pianolerares. Ze negeert de andere zomergasten zo veel mogelijk; ze heeft genoeg aan haar piano en haar muziek. Wel heeft ze een zwak voor Edna;
• Madame Adèle Ratignolle: een vriendin van Edna. Maar in veel opzichten ook haar tegenpool: Mrs. Ratignolle is rustig, tevreden – en een toegewijde moeder;
• Mr. Alphonse Ratignolle: de echtgenote van Adèle, een apotheker uit New Orleans;
• Madame Aline Lebrun: een vrouw die met haar zoons ’s zomers op het eiland verblijft;
• Victor Lebrun: de 19-jarige broer van Robert;
• Raoul en Étienne Pontellier: de jonge kinderen van Léonce en Edna;
• Monsieur Farival: een oude man die met zijn kleinkinderen op het eiland verblijft;
• The Farival twins: een drukke tweeling die met hun grootvader vakantie viert;
• Andere zomergasten op Grand Isle: een zeer godsdienstige oudere dame (‘the lady in black’) en een jong stel (‘the lovers’);
• Mariequita: een Spaans meisje dat op Grand Isle woont;
• Madame Antoine: een vrouw die op een groter eiland woont. Zij is een Acadien – een Franssprekende persoon (de Acadiens kwamen oorspronkelijk uit Canada);
• Tonie: de zoon van Madame Antoine;
• Baudelet: de veerman die tussen de eilanden en het vasteland vaart.
In New Orleans, Louisiana:
• Bedienden van de Pontelliers: Joe, Celestine, Ellen;
• Doctor Mandelet: de huisarts van de Pontelliers;
• Edna’s vader: een oud-officier (kolonel) uit het leger van de Zuidelijken (Confederates), een weduwnaar. Hij heeft drie dochters. Hij heeft nog veel grond en veel geld, maar hij heeft ook veel geld vergokt bij de paardenraces;
• Old Madame Pontellier: de moeder van Léonce;
• Mrs. en Mr. Highcamp, Mr.en Mrs. Merriman, Miss Mayblunt, Gouvernail: kennissen van Alcéé Arobin en van Edna;
• Laidpore: een kunsthandelaar.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Awakening’ is niet verfilmd.


Overig:

‘The Awakening’ is een moderne, feministische, geëmancipeerde roman over een vrouw die voor haar eigen geluk en voor haar vrijheid wil kiezen. Ondanks dat moderne thema gebruikt Ms. Chopin woorden voor Amerikanen die wij nu niet meer zouden willen gebruiken: Creolen, mulatten, ‘quadroons’ (mensen die voor een kwart Afro-Amerikaans zijn). Sinds 1899 is er gelukkig veel veranderd.
Een andere bevolkingsgroep die bij name wordt genoemd zijn de Acadiens, de bewoners van Louisiana die eeuwen geleden uit Frans Canada (Acadie) kwamen en zich vestigden in Louisiana. Ze spraken (en spreken nog altijd) een speciaal soort Frans, ze hadden (en hebben) hun eigen muzieksoorten (‘cajun’, ‘zydeco’) en hun eigen keuken (‘cajun’).^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Kate Chopin.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Daisy Miller van Henry James
The Virgin and the Gypsy van D.H. Lawrence
Mosquitoes van William Faulkner


Citaat:
Edna began to feel uneasy. She was seized with a vague dread. Her own like experiences seemed far away, unreal, and only half remembered. She recalled faintly an ecstasy of pain, the heavy odor of chloroform, a stupor which had deadened sensation, and an awakening to find a little new life to which she had given being, added to the great unnumbered multitude of souls that come and go. (pp.181-182)

Vragen over het boek:

1. Waarom denk je dat Edna met Léonce getrouwd is?
2. Wat is het verschil tussen de twee vriendinnen van Edna: Mademoiselle Reisz en Madame Adèle Ratignolle?
3. Wat vind je van de keuze die Robert maakt?
4. Welke beslissing neemt Edna uiteindelijk?
^ Terug naar boven

Comments are closed.