4/5 - (1 stemmen)

The Border Trilogy, Book I: All the Pretty Horses

Niveau:
Genre: western
Thema: coming-of-age

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695383173279", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30095831","familyId":"30095831","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"All%20the%20Pretty%20Horses%2C%20Cormac%20McCarthy","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

The candleflame and the image of the candleflame caught in the pierglass twisted and righted when he entered the hall and again when he shut the door. He took off his hat and came slowly forward. The floorboards creaked under his boots. In his black suit he stood in the dark glass where the lilies leaned so palely from their waisted cutglass vase. Along the cold hallway behind him hung the portraits of forebears only dimly known to him all framed in glass and dimly lit above the narrow wainscotting. He looked down at the guttered candlestub. He pressed his thumbprint in the warm wax pooled on the oak veneer. Lastly he looked at the face so caved and drawn among the folds of funeral cloth, the yellowed moustache, the eyelids paper thin. That was not sleeping. That was not sleeping.
It was dark outside and cold and no wind. In the distance a calf bawled. He stood with his hat in his hand. You never combed your hair that way in your life, he said.
Inside the house there was no sound save the ticking of the mantel clock in the front room. He went out and shut the door.
Dark and cold and no wind and a thin gray reef beginning along the eastern rim of the world. He walked out on the prairie and stood holding his hat like some supplicant to the darkness over them all and he stood there for a long time.

© Penguin Random House Company / Alfred A. Knopf, 1992

^ Terug naar boven

Algemeen

John Grady Cole stamt uit een geslacht van gegoede boeren en cowboys, maar de familie is al jaren in financiële problemen. De vader van John Grady is een beetje een besluiteloze man, de moeder – een echte Grady van de ooit rijke boerenfamilie – is verhuisd naar een grote stad en John Grady woont samen met zijn oma en een oude dienstmeid. Dus besluit hij het geluk te zoeken in de wildernis van Zuid-Texas en Noord-Mexico.
Lacey Rawlins, een neef van John Grady, gaat met hem mee. Zonder iets tegen iemand te zeggen vertrekken ze op een nacht, te paard de eenzaamheid van de prairie in. Al na een paar dagen ontmoeten ze een ongeveer 13-jarige jongen die zich Jimmy Blevins noemt. De jongen is blijkbaar een zwerver en gelukszoeker die aan zijn gewelddadige familie is ontsnapt. De twee neven – die ook nog maar zestien en zeventien jaar oud zijn – nemen Jimmy tegen hun zin mee; vooral Rawlins heeft een hekel aan de losgeslagen blaag. Maar Jimmy is een goede ruiter en zo mogelijk nog een betere schutter.
Toch verloopt de reis door Mexico niet echt voorspoedig. In een dorp wordt Jimmy beroofd van zijn paard, zijn revolver en zijn kleren. Hij besluit terug te gaan om zijn spullen weer terug te krijgen.
John Grady en Rawlins rijden ondertussen verder. Ze vinden werk op een enorme ranch bij een Mexicaanse grootgrondbezitter. John Grady maakt indruk als paardentemmer en ook Rawlins krijgt een mooie baan op de ranch. Daarnaast ontmoet John Grady de bloedmooie Alejandra, de dochter van de Mexicaanse herenboer.
En wanneer als op zijn pootjes lijkt terecht te komen, komt de Mexicaanse politie langs. John Grady en Rawlins zijn verdachten: blijkbaar vrienden van de paardendief Jimmy Blevins …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Cormac McCarthy

Jaar van uitgave:
1992

Aantal pagina's:
310

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1940-1950

Plaats van handeling:
USA (Texas), Mexico

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 4 genummerde delen.
In het Nederlands heet het boek ‘Al de mooie paarden’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘All the Pretty Horses’ is een echte western: een verhaal over cowboys, over Texanen en Mexicanen, over paarden, paardenhandelaren en paardendieven. Het is een vrij harde roman: wie niet mee kan komen in deze wereld van zuid-Texas en noord-Mexico is ten dode opgeschreven.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘All the Pretty Horses’moet je beseffen dat Mr. McCarthy een toegankelijk boek wilde schrijven over een voorbije tijd: de tijd van cowboys, outlaws en pretty horses …
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘All the Pretty Horses’ zijn niet moeilijk. Mr. McCarthy schrijft lange zinnen, maar het is allemaal spreektaal wat hij gebruikt.
Wat het lezen lastig maakt is dat heel veel dialogen in het Spaans zijn: dialogen die de schrijver niet vertaalt in het Engels. Gelukkig kun je veel opmaken uit de context.
Regelmatig worden er scheld- en vloekwoorden gebruikt – niet elke lezer zal dat waarderen.
De alinea’s zijn van een gemiddelde lengte.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘All the Pretty Horses’ wel toegankelijk, maar de vele Spaanse dialogen maken de roman soms lastig leesbaar voor hen die het Spaans niet machtig zijn.
Het verhaal is erg spannend: het is een echte western, een spannend avontuur over reizen, cowboys, paarden en paardendieven.
Op basis van deze eigenschappen is ‘All the Pretty Horses’ een boek met een literair niveau C 4a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘All the Pretty Horses’ is sober, maar heel spannend geschreven. Cormac McCarthy schrijft opzettelijk in de Amerikaanse (en Mexicaanse) spreektaal – hij wil nergens overkomen als een lastige literaire schrijver. Dat maakt zijn roman heel toegankelijk.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘All the Pretty Horses’ is een verhaal met redelijk veel actie. Die actie bestaat vooral uit de ontmoetingen van John Grady en zijn vrienden met allerlei onbekenden (en met veel paarden).


Tijd:

‘All the Pretty Horses’ speelt zich af in de jaren 1940-1950. De zestienjarige John Grady vertelt op een gegeven moment aan de politie dat hij geboren is in 1932. Omdat hij dan zestien jaar oud is, zal het 1948 zijn.


Plaats:

De setting van ‘All the Pretty Horses’ is het zuiden van de staat Texas en de dunbevolkte gebieden in Noord-Mexico


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘All the Pretty Horses’: hoe zal het John Grady vergaan tijdens zijn rondreis door West-Texas en Mexico?


Verteller:

De roman ‘All the Pretty Horses’ heeft een auctoriale verteller.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘All the Pretty Horses’ zijn:
• John Grady Cole: een 16-jarige jongen die besluit van Texas naar Mexico te reizen, op zoek naar avontuur. De ranch van zijn voorouders dreigt verkocht te worden, zijn vader is zwak, zijn moeder – wiens familie de ranch bezat – woont ver weg in de stad San Antonio en Jody Grady heeft niets om voor thuis te blijven. John Grady is een onverschrokken avonturier, een ouderwetse cowboy, met veel kennis van paarden en van overleven in de wildernis van het ‘Wilde Westen’;
• Lacey Rawlins: de 17-jarige neef van John Grady. Hij heeft het gemakkelijker thuis dan zijn neef; toch besluit hij met hem mee te gaan naar het onbekende Mexico;
• ‘Jimmy Blevins’: een ongeveer 13-jarige jongen die mee wil reizen met John Grady en met Rawlins. Zijn naam is waarschijnlijk verzonnen: de echte Jimmy Blevins is een dominee die preken houdt op de regionale radio in Texas.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘All the Pretty Horses’ zijn:
In San Angelo, de woonplaats van John Grady:
• Luisa: de oma van John Grady;
• Abuela: de bejaarde dienstmeid die haar hele leven voor de families Cole en Grady gezorgd heeft.
Op de Hacienda de Nuestra Señorade la Purísima Concepción:
• Don Héctor Rocha y Villareal: de 47-jarige eigenaar van een groot landgoed met veel paarden;
• Alejandra: de 17-jarige dochter van Don Héctor. Zij studeert in Mexico City, maar ze is vaak thuis bij haar vader om daar paard te rijden;
• Dueña Alfonsa: de 73-jarige tante van Don Héctor, de oudtante van Alejandra, een oud-docente die op meerdere plaatsen heeft gestudeerd en gewerkt;
• The Gerente: de bedrijfsleider van Don Héctor;
• Luis: een oude, lichtelijk invalide cowboy;
• Roberto, Armando, Antonio: Mexicaanse cowboys die op de ranch werken.
In de gevangenis in het stadje Encantada:
• The captain, Raul: de officier die John Grady en Rawlins verhoort;
• Orlando: een oude man, een gevangene;
• Emilio Pérez: een gevangene die klaarblijkelijk veel invloed heeft in de gevangenis;
• De Bautista Brothers: twee broers met wie John Grady in de gevangenis vriendschap sluit.
Anderen:
• The Charro: een kennis van de Captain;
• The Judge, Charles: de rechter die de zaak van John Grady berecht;
• Jimmy Blevins: de radio-dominee.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘All the Pretty Horses’ is in 2000 verfilmd met in de hoofdrollen Matt Damon en Penélope Cruz.


Overig:

‘All the Pretty Horses’ is het eerste deel van ‘The Border Trilogy’.
Deze trilogie bestaat uit de romans:
1. ‘All the Pretty Horses’
2. The Crossing
3. Cities of the Plain

In 1992 won Cormac McCarthy The National Book Award met deze roman, de hoogste Amerikaanse literaire onderscheiding.
De titel van het boek verwijst naar een Amerikaans kinderliedje, ‘All the pretty little horses’.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Cormac McCarthy.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Border Trilogy, Book II: The Crossing van Cormac McCarthy
• The Power and the Glory van Graham Greene
• Rhino Ranch van Larry McMurtry


Citaat:
In his sleep he could hear the horses stepping among the rocks and he could hear them drink from the shallow pools in the dark where the rocks lay smooth and rectilinear as the stones of ancient ruins and the water from their muzzles dripped and rang like water dripping in a well and in his sleep he dreamt of horses and the horses in his dream moved gravely among the tilted stones like horses come upon an antique site where some ordering of the world had failed and if anything had been written on the stones the weathers had taken it away again and the horses were wary and moved with great circumspection carrying in their blood as they did the recollection of this and other places where horses once had been and would be again. (p.287)

Vragen over het boek:

1. Waarom gaat Lacey Rawlins met zijn neef mee op reis?
2. Wat zijn waarschijnlijk de redenen dat ‘Jimmy Blevins’ door Mexico trekt?
3. Hoe verloopt de romance tussen John Grady en Alejandra? Waardoor komt dit volgens jou?
4. Welk besluit neemt John Grady aan het eind van zijn reis? Wat vind je van dit besluit?
^ Terug naar boven

Comments are closed.