4/5 - (1 stemmen)

The Call of the Wild

Niveau:
Genre: nature
Thema: animals

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695496835048", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000086860332","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Call%20of%20the%20Wild%2C%20Jack%20London","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Buck did not read the newspapers, or he would have known that trouble was brewing, not alone for himself, but for every tidewater dog, strong of muscle and with warm, long hair, from Puget Sound to San Diego. Because men, groping in the Arctic darkness, had found a yellow metal, and because steamship and transportation companies were booming the find, thousands of men were rushing into the Northland. These men wanted dogs, and the dogs they wanted were heavy dogs, with strong muscles by which to toil, and furry coats to protect them from the frost.
Buck lived at a big house in the sun-kissed Santa Clara Valley. Judge Miller's place, it was called. It stood back from the road, half-hidden among the trees, through which glimpses could be caught of the wide cool veranda that ran around its four sides. The house was approached by graveled driveways which wound about through wide-spreading lawns and under the interlacing boughs of tall poplars. At the rear things were on even a more spacious scale than at the front. There were great stables, where a dozen grooms and boys held forth, rows of vine-clad servants' cottages, an endless and orderly array of outhouses, long grape arbors, green pastures, orchards, and berry patches. Then there was the pumping plant for the artesian well, and the big cement tank where Judge Miller's boys took their morning plunge and kept cool in the hot afternoon.

© New English Library, 1972

^ Terug naar boven

Algemeen

De goeiige hond Buck heeft een lui leventje bij zijn baas, een rechter in het zonnige Californië: zo nu en dan achter een haas aan en dan weer de kinderen vermaken of met andere honden spelen.
Maar dat verandert drastisch op een dag. Buck wordt door een criminele bediende van de rechter doorverkocht aan een hondenhandelaar: hij wordt naar het koude noorden gebracht. In Canada is in het gebied rond de Yukon Rivier, de Klondike, namelijk goud gevonden en er zijn talloze honden nodig om de vele sleeën te trekken die daar het gebied doorkruisen. Buck wordt een sledehond.
Dat klinkt gemakkelijker dan het is: eerst wordt Buck hardhandig met stokken bewerkt zodat hij zijn toekomstige bazen blindelings zal gehoorzamen. En daarna zal hij bij elke groep honden zijn plek opnieuw moeten bevechten, zowel om aan voer te komen alswel om een goede plek in de groep te krijgen. Van goede eigenaren verhuist hij naar gewelddadige bazen, van een plek achter in de groep honden vecht hij zich naar voren.
En altijd roept de wildernis hem …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Jack London

Jaar van uitgave:
1903

Aantal pagina's:
99

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1890-1900

Plaats van handeling:
USA en Canada: eerst in Californië, daarna in noordwest Canada (Klondike)

Bijzonderheden:
Een korte roman in 7 getitelde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De roep van de wildernis’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je geïnteresseerd bent in verhalen over de natuur en over honden, dan is ‘The Call of the Wild’ zeker een mooi boek voor jou. Het verhaal is wel oud, maar het boek is niet dik en er zijn korte hoofdstukken die het lezen gemakkelijker maken. Het verhaal gaat over reizen door onherbergzame gebieden, over het temmen van honden, over gehoorzaamheid aan een baas en over het verlangen naar vrijheid.


WAT MOET JE WETEN?

The Call of the Wild’ werd geschreven in een tijd waarin er weinig aandacht was voor het lot van dieren die de mensen hielpen in een nieuw land: paarden, koeien en honden. Het was vanzelfsprekend dat de honden werden behandeld als slaven: dieren die werden afgepeigerd totdat ze er dood bij neer vielen. Jack London trok zich het lot van deze dieren aan; de roman is daar een voorbeeld van.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Call of the Wild’ lijken in het begin moeilijk (het boek stamt al uit 1903). Maar de spanning van het verhaal zal ervoor zorgen dat je blijft doorlezen. De alinea’s zijn van een normale lengte en de hoofdstukken zijn kort. Er wordt heel weinig gezegd in het boek; er zijn weinig dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal in ‘The Call of the Wild’ lijkt in het begin lastig, maar dat went snel. Het verhaal heeft een hoog tempo en London is niet iemand die lange alinea’s vol beschrijvingen heeft. Soms zijn er moeilijke woorden, maar ook daar zal het verhaal het tempo hoog houden.
Het verhaal is het sterke punt aan deze roman. De lezer zal worden meegezogen in het spannende levensverhaal van Buck: zal hij zich kunnen handhaven als sledehond, of zal hij zijn vrijheid op een gegeven moment terugkrijgen?
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Call of the Wild’ een boek met een literair niveau B 3d en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

The Call of the Wild’ is spannend geschreven door een persoon die duidelijk partij kiest voor de minderen: sledehonden in dit geval. Er wordt op een indringende manier beschreven hoe deze dieren behandeld werden in een tijd waarin het veel mensen er alleen maar om ging dat ze overleefden in een onherbergzaam gebied. De roman is vrij hard; op geen enkel moment wordt het verhaal sentimenteel.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘The Call of the Wild’ is een verhaal vol actie. De hond Buck wordt meegenomen van Californië naar noordwest Canada en vandaar trekt hij transport- en postsleeën van zuid naar noord en weer terug. Onderweg zal hij zich in leven moeten zien te houden door om zijn voer te vechten en te strijden tegen gevoelloze bazen, bazige honden en bloeddorstige wolven.


Tijd:

The Call of the Wild’ speelt zich af in de jaren van de goudkoorts, de zogenaamde ‘Gold Rush’, die van 1897 tot 1899 duurde. Het verhaal speelt zich af over een periode van enkele jaren.


Plaats:

Het gebied waar ‘The Call of the Wild’ speelt, is de westkust van de Verenigde Staten en de noordwestelijke gebieden van Canada. Het verhaal begint in het zonnige Californië en het eindigt in het ijskoude Klondike, een Canadese regio bij de Yukon Rivier.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Call of the Wild’: hoe kan Buck in leven blijven wanneer er zo veel gevaren zijn die hem bedreigen?


Verteller:

De roman ‘The Call of the Wild’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de ‘hoofdpersoon’, Buck.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

Het hoofdkarakter in ‘The Call of the Wild’ is Buck. Buck is een grote hond, een kruising tussen een St. Bernard en een Schotse collie. Hij is vier jaar oud als hij wordt verkocht aan een handelaar. Vanaf dat moment wordt hij gedwongen te werken in het woeste gebied van noordwest Canada.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Call of the Wild’ zijn:
Mensen:
 Judge Miller: de eerste baas van Buck, een rechter uit Californië;
• Franҫois en Perrault: de postbezorgers in Canada die hun brieven en pakketjes per slee bezorgen;
• De ‘Scotch half-breed’: een transporteur die goederen per slee vervoert;
• Hal, Charles en Mercedes: twee mannen en de vrouw (en zus) van één van hen die door Canada trekken op zoek naar geluk;
• John Thornton: een goudzoeker;
• Pete en Han: vrienden van John.
Honden:
 Dave: een trouwe sledehond;
• Curly: de vriendelijke vriend van Buck;
• Spitz: de leider van een roedel honden.

 

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Call of the Wild’ is verfilmd.


Overig:

The Call of the Wild’ is een verhaal over een hond. Maar het is absoluut niet een verhaal voor watjes: dieren worden mishandeld door gevoelloze bazen en honden scheuren elkaar aan stukken.
‘The Call of the Wild;  is voor lezers die van een realistisch verhaal houden.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Jack London.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Hatchet van Gary Paulsen
• Black Beauty van Anna Sewell
• Butcher’s Crossing van John Williams


Citaat:
And closely akin to the visions of the hairy man was the call still sounding in the depths of the forest. It filled him with a great unrest and strange desires. It caused him to feel a vague, sweet gladness, and he was aware of wild yearnings and stirrings for he knew not what. Sometimes he pursued the call into the forest, looking for it as though it were a tangible thing, barking softly or defiantly, as the mood might dictate. He would thrust his nose into the cool wood moss, or into the black soil where long grasses grew, and snort with joy at the fat earth smells; or he would crouch for hours, as if in concealment, behind fungus covered trunks of fallen trees, wide-eyed and wide-eared to all that moved and sounded about him. It might be, lying thus, that he hoped to surprise this call he could not understand. But he did not know why he did these various things. He was impelled to do them, and did not reason about them at all. (p.82)

Vragen over het boek:

1. Waarom wordt Buck zo mishandeld door de eerste hondenhandelaar?
2. Wat zou de reden kunnen zijn dat Buck telkens het gevecht met Spitz uitlokt?
3. Waarom houdt Buck zo veel van John Thornton?
4. Wanneer hoort Buck voor het eerst ‘the call of the wild’? Hoe komt dat volgens jou?
^ Terug naar boven

Comments are closed.