The Captain and the Enemy

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: love

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

I am now in my twenty-second year and yet the only birthday which I can clearly distinguish among all the rest is my twelfth, for it was on that damp and misty day in September I met the Captain for the first time. I can still remember the wetness of the gravel under my gym shoes in the school quad and how the blown leaves made the cloisters by the chapel slippery as I ran recklessly to escape from my enemies between one class and the next. I slithered and came to an abrupt halt while my pursuers went whistling away, because there in the middle of the quad stood our formidable headmaster talking to a tall man in a bowler hat, a rare sight already at that date, so that he looked a little like an actor in costume - an impression not so far wrong, for I never saw him in a bowler hat again. He carried a walking-stick over his shoulder at the slope like a soldier with a rifle. I had no idea who he might be, nor, of course, did I know how he had won me the previous night, or so he was to claim, in a backgammon game with my father.
I slid so far that I landed on my knees at the two men's feet, and when I picked myself up the headmaster was glaring at me from under his heavy eyebrows. I heard him say, 'I think this is the one you want - Baxter Three. Are you Baxter Three?'
'Yes, sir,' I said.

© Penguin Random House Company, 1989^ Terug naar boven

Algemeen

Als Vincent Baxter bezoek krijgt van een man die zegt dat hij hem met backgammon heeft gewonnen, gaat hij direct met die onbekende man mee: de kostschool waar hij op zit is een kwelling voor hem en hij is blij dat hij van de pestkoppen af is.
De vreemde man, ‘The Captain’, neemt hem mee naar Londen waar hij bij de vriendin van The Captain mag wonen, Liza. Het milieu is een beetje vreemd (Liza woont in een groot, leeg huis en veel geld is er niet) maar Vincent – die nu Jim wordt genoemd – heeft het naar zijn zin: dagelijks boodschappen doen, les krijgen van Liza (godsdienst) en soms van The Captain (geschiedenis en aardrijkskunde). Helaas is The Captain vaak weg en Liza en Jim hebben geen idee waar hij zijn tijd mee doorbrengt en hoe hij aan de kost komt.
Later ontdekt Baxter dat The Captain al een paar jaar in Panama woont en werkt. Hij besluit hem op te zoeken.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Graham Greene

Jaar van uitgave:
1988

Aantal pagina's:
189

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1970-1990

Plaats van handeling:
GB (Londen) en Panama.

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 4 delen en uit veel genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De kapitein en de vijand’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘The Captain and the Enemy’ is een late roman van Graham Greene. Het is een eenvoudig verhaal over een vrij ongebruikelijke situatie: een jongen wordt vergokt bij een spelletje schaak en hij gaat zonder morren bij zijn nieuwe ‘moeder’ wonen. Het verhaal geeft een goed beeld van kostscholen, verschillende milieus en van leven aan de zelfkant.


WAT MOET JE WETEN?

‘The Captain and the Enemy’ is compact en helder geschreven. Er staat geen woord teveel in.
Het verhaal speelt voor een deel in Panama, een kleine staat die in de tijd waarin het verhaal geschreven werd onder invloed van de Verenigde Staten stond.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Captain and the Enemy’ zijn heel leesbaar. De taal is verzorgd en to the point. Mr Greene weet met weinig woorden een goed verhaal te vertellen.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘The Captain and the Enemy’ heel goed te lezen. De woorden zijn zelden moeilijk en de alinea’s zijn nooit lang.
Het verhaal is spannend zonder sensationeel te worden. Eigenlijk gebeurt er niet veel en toch is het een boeiend verhaal.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Captain and the Enemy’ een boek met een literair niveau C 4d en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘The Captain and the Enemy’ is mooi geschreven: het verhaal is niet spectaculair, maar zeer boeiend. Mr Greene is een geweldige verteller die ook van een heel simpel verhaal een mooi geheel kan maken. Dat komt met name door zijn eenvoudige taal en door zijn milde ironie.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘The Captain and the Enemy’ is een verhaal met redelijk veel actie.


Tijd:

‘The Captain and the Enemy’ speelt zich af in de jaren 1970-1990. Het verhaal beslaat een periode van een jaar of twintig – de tijd van Baxter als jongen en later als werkende volwassene (journalist).


Plaats:

De setting van ‘The Captain and the Enemy’ is in het begin de Britse hoofdstad Londen. Het tweede deel van de roman gaat over Panama, vooral over de hoofdstad Panama City.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Captain and the Enemy’: hoe zal Vincent opgroeien nu hij zowel bij bloedverwanten als bij volledige onbekenden woont?


Verteller:

De roman ‘The Captain and the Enemy’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Captain and the Enemy’ zijn:
• Vincent Baxter (‘Jim’): de ik-verteller. Als het verhaal begint, is hij twaalf jaar oud. Zijn moeder is overleden, zijn vader bemoeit zich nauwelijks met hem, Vincent zit op een kostschool en in de vakanties woont hij bij zijn tante. In het tweede deel van de roman is hij een volwassen man die op zoek gaat naar zijn ‘stiefvader’, The Captain;
• The Captain (niemand kent zijn echte naam, soms heet hij Roger, dan weer Colonel Claridge, Victor, Mr Smith, Carver of Brown): een ongeveer 40-jarige man wanneer Baxter hem leert kennen. Hij is geen Captain (soms noemt hij zichzelf een sergeant, dan weer een kolonel), hij zegt dat hij in de oorlog vocht en naar Portugal vluchtte (maar ook dat is onduidelijk). The Captain houdt zich bezig met onduidelijke zaakjes, waardoor hij vaak elders is;
• Liza: de vriendin van The Captain. The Captain brengt Vincent naar Liza (en noemt hem Jim). Soms woont The Captain bij Liza in huis, maar dat duurt nooit lang en hun relatie lijkt nogal platonisch te zijn.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Captain and the Enemy’ zijn:
In Londen:
• Mr Baxter (‘Father’, of ‘The Devil’): de vader van Vincent. Hoewel hij echt geen ‘devil’ is, interesseert hij zich nauwelijks voor zijn zoon;
• Aunt Muriel: de tante, de zus van Vincent’s moeder, de vrouw bij wie Vincent de vakanties doorbrengt. Muriel is een zuinige, saaie tante, die echter wel om Vincent geeft.
In Panama:
• Mr Cyril (‘Fred’) Quigly: een Britse journalist die voor een Amerikaanse krant in Panama werkt, een kennis van The Captain;
• Colonel Martínez: een militaire leider in Panama;
• Pablo: de lijfwacht van Colonel Martínez die Baxter beschermt.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Captain and the Enemy’ is niet verfilmd.


Overig:

‘The Captain and the Enemy’ is de laatste roman van Graham Greene. Qua onderwerp is het een mildere roman dan zijn vorige werk: de soms wrange satire heeft plaatsgemaakt voor mildere ironie.
Het verhaal is beïnvloed door het bezoek dat Mr Greene meerdere malen aan Panama bracht – zie ook Getting to Know the General.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Graham Greene.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Getting to Know the General van Graham Greene
Mr. Vertigo van Paul Auster
Nutshell van Ian McEwan


Citaat:
Enough of all this nonsense. I have more than a thousand and ten dollars (I counted them like Mr Quigly) as well as the money the Captain left me and the ticket which I can trade in. I write a line under all this scroll before I throw the whole thing into the waste-paper basket, where anyone who chooses can find it. The line means Finis. I’m on my own now and I’m following my own mules to find my own future. (pp.179-180)

Vragen over het boek:

1. Waarom brengt The Captain de jonge Baxter naar Liza?
2. Waarom verzorgt The Devil zijn zoon Baxter niet zelf?
3. Waarmee verdient The Captain zijn geld waarschijnlijk?
4. Hoe eindigt het verhaal voor Baxter? Waaruit blijkt dat?

^ Terug naar boven

Comments are closed.