3/5 - (1 stemmen)

The Carpet People

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: survival

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1691919175614", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30132605","familyId":"30132605","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Carpet%20People%2C%20Terry%20Pratchett","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

They called themselves the Munrungs. It meant The People, or The True Human Beings.
It’s what most people call themselves, to begin with. And then one day the tribe meets some other people, and gives them a name like The Other People or, if it’s not been a good day, The Enemy. If only they’d think up a name like Some More True Human Beings, it’d save a lot of trouble later on.
Not that the Munrungs were in any way primitive. Pismire said they had a rich native cultural inheritance. He meant stories.
Pismire knew all the old stories and many new ones and used to tell them while the whole tribe listened, enthralled, and the night-time fire crumbled to ashes.
Sometimes it seemed that even the mighty hairs that grew outside the village stockade listened too. They seemed to crowd in closer.
The oldest story was the shortest. He did not tell it often, but the tribe knew it by heart. It was a story told in many languages, all over the Carpet.
‘In the beginning,’ said Pismire, ‘there was nothing but endless flatness. Then came the Carpet, which covered the flatness. It was young in those days. There was no dust among the hairs. They were slim and straight, not bent and crusty like they are today. And the Carpet was empty. Then came the dust, which fell upon the Carpet, drifting among the hairs, taking root in the deep shadows.
More came, tumbling slowly and with silence among the waiting hairs, until the dust was thick in the Carpet.
From the dust the Carpet wove us all. First came the little crawling creatures that make their dwellings in burrows and high in the hairs. Then came the soraths, and the weft borers, tromps, goats, grome-pipers and the snargs.'

© Penguin Random House Company, 1971

^ Terug naar boven

Algemeen

Op The Carpet wonen The Carpet People. Ze noemen zich The Humans – maar dat zullen andere volkeren ook wel over zichzelf zeggen. De meeste andere bewoners kennen The Carpet People als The Munrungs.
De Munrungs worden geleid door Glurk, het hoofd van de stam. Maar hij luistert in principe altijd naar Pismire, de priester en filosoof van de Munrungs; in feite is deze Pismire dus degene die het voor het zeggen heeft. En Pismire wil graag dat alles bij het oude blijft.
De broer van Glurk, Snibril, vindt dat geen goed idee. De Munrungs worden regelmatig naar het leven gestaan door The Fray en The Mouls en andere griezels. Dat kan toch niet het doel van het leven zijn: constant op de vlucht blijven voor alles en iedereen.
Snibril besluit drieste stappen te zetten …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Terry Pratchett

Jaar van uitgave:
1971

Aantal pagina's:
224

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd

Plaats van handeling:
Een fantasieplaats

Bijzonderheden:
De allereerste roman die Terry Pratchett ooit schreef. Hij herschreef het boek overigens twintig jaar later.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De fantasyroman ‘The Carpet People’ is een boek dat Terry Pratchett op zijn zeventiende schreef. Het gaat niet over de Discworld (waar Mr Pratchett later wereldberoemd mee zou worden), maar het laat wel veel van de elementen uit die Discworld zien: (on)geloof, avontuur, vreemde wezens, absurdisme, normen en waarden, goed en kwaad.


WAT MOET JE WETEN?

‘The Carpet People’ is een boek voor kinderen van alle leeftijden. Het is een soort sprookje. Maar tegelijkertijd is het een levensles – zoals de meeste sprookjes. En dit boek is een modern sprookje: compleet met een reis, goede en kwade wezens en een wereld om voor te strijden.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Carpet People’ zijn niet echt moeilijk, maar je moet het Engels wel redelijk beheersen als je alle beeldspraak wil begrijpen. De tekst staat vol ironische en satirische grapjes.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Carpet People’ stelt veel eisen aan de jonge lezer, maar voor oudere jongeren zal het geen probleem zijn. Wees gewaarschuwd: het verhaal is eigenlijk voor kinderen geschreven, maar het is zeer zeker niet kinderachtig.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Carpet People’ een boek met een literair niveau B 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘The Carpet People’ is een vroege Terry Pratchett. Een eerste soort fantasyroman van de beroemde schrijver, maar al wel met de elementen die hem later zo beroemd zouden maken: sprookjesfiguren, absurde humor, een eigen wereld en veel ironie.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De fantasyroman ‘The Carpet People’ is een verhaal met veel actie. Die actie bestaat vooral uit de zoektocht van de Munrungs en de strijd die ze moeten aangaan met andere volkeren en wezens.


Tijd:

‘The Carpet People’ speelt zich af in een fantasietijd. Het verhaal wordt chronologisch verteld met een aantal flashbacks (vaak verteld door de priester, Pismire).


Plaats:

De setting van ‘The Carpet People’ is The Carpet: een wereld op zich. Het oppervlak van deze wereld is net een tapijt en het is lange tijd een raadsel wat er zich onder en boven die Carpet bevindt. Op de Carpet wonen meerdere volkeren – die elkaar regelmatig naar het leven staan.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Carpet People’: zullen de Munrungs zich kunnen neerleggen bij hun lastige situatie of is er iemand die dappere stappen durft te ondernemen?


Verteller:

De roman ‘The Carpet People’ heeft een alwetende verteller.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Carpet People’ zijn:
• Snibril: één van de Munrungs, de broer van de leider. Hij is avontuurlijker dan de rest van de stam – hij denkt dan ook dat er meer moet zijn op aarde (lees: ‘The Carpet’) dan zichtbaar is;
• Glurk: de leider van de Munrungs. Een rechtvaardige, maar ook wel een beetje een rechtlijnige en ietwat bang uitgevallen leider;
• Pismire: de geestelijke leider van de stam. Hij is filosoof, maar ook de medicijnman/priester (‘Shaman’) van de Munrungs. Hij bepaalt voornamelijk wat de Munrungs zullen gaan doen.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Carpet People’ zijn:
• Andere leden van de stam van de Munrungs;
• The Fray: een vijand van de Munrungs. Wie of wat het precies zijn wordt nooit helemaal duidelijk – wel lijkt het een sterke macht te zijn die in staat is om de wereld van de Munrungs – The Carpet – schoon te vegen (als het ware met stofzuigers);
• Wights: een volkje dat helderziend is en dat materialen (zoals gebruiksvoorwerpen of verf) kan maken van muntjes of lucifershoutjes. Bovendien hebben zij kennis van de toekomst;
• Mouls: een hongerige stam die ook op The Carpet woont;
• Bane: de generaal van een ander volk, de Dumii;
• Camus Cadmes: een kapper uit het stadje Tregon Maris;
• Allerlei sprookjesdieren, zoals ‘snargs’, ‘pones’, ‘tromps’, ‘borers’ en ‘hymetors’.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De fantasyroman ‘The Carpet People’ is niet verfilmd.


Overig:

De fantasyroman ‘The Carpet People’ heeft een speciale ontstaansgeschiedenis. Het boek werd oorspronkelijk in 1971 geschreven, toen Terry Pratchett zeventien jaar oud was. Maar later, in 1992 – toen Mr Pratchett al erg beroemd was geworden met zijn Discworld-boeken – herschreef hij het verhaal drastisch.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Terry Pratchett.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Bromeliad Trilogy, Book I: Truckers van Terry Pratchett
The Hobbit van J.R.R. Tolkien
The Gremlins van Roald Dahl


Citaat:
'He’s a man of few words, and he doesn’t know what either of them means,’ people said, but not when he was within hearing. (p.21)

Vragen over het boek:

1. Als je ‘Carpet’ kunt beschouwen als de aarde, hoe worden dan de plekken onder en boven Carpet gezien door de Munrungs?
2. Welke van de Munrungs is belangrijker voor de stam: Glurk of Snibril? Waarom vind je dat?
3. Wat is de rol van Pismire in het verhaal?
4. Beschrijf het rijk van de Dumii.
^ Terug naar boven

Comments are closed.