3/5 - (1 stemmen)

The Country Girls

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: love

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1694714239367", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000068636998","familyId":"9200000068636998","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Country%20Girls%20Trilogy%2C%20Edna%20O%27Brien","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

I wakened quickly and sat up in bed abruptly. It is only when I am anxious that I waken easily and for a minute I did not know why my heart was beating faster than usual. Then I remembered. The old reason. He had not come home.
Getting out, I rested for a moment on the edge of the bed, smoothing the green satin bedspread with my hand. We had forgotten to fold it the previous night, Mama and me. Slowly I slid on to the floor and the linoleum was cold on the soles of my feet. My toes curled up instinctively. I owned slippers but Mama made me save them for when I was visiting my aunts and cousins; and we had rugs but they were rolled up and kept in drawers until visitors came in the summer-time from Dublin.
I put on my ankle socks.
There was a smell of frying bacon from the kitchen, but it didn’t cheer me.
Then I went over to let up the blind. It shot up suddenly and the cord got twisted round it. It was lucky that Mama had gone downstairs, as she was always lecturing me on how to let up blinds properly, gently.
The sun was not yet up, and the lawn was speckled with daisies that were fast asleep. There was dew everywhere. The grass below my window, the hedge around it, the rusty paling wire beyond that, and the big outer field were each touched with a delicate, wandering mist. And the leaves and the trees were bathed in the mist, and the trees looked unreal, like trees in a dream. Around the forget-me-nots that sprouted out of the side of the hedge were haloes of water. Water that glistened like silver. It was quiet, it was perfectly still. There was smoke rising from the blue mountain in the distance. It would be a hot day.

© Penguin Random House Company, 1963

^ Terug naar boven

Algemeen

Caithleen Brady woont met haar vader en moeder op het platteland van Ierland. Ze is een dromerig meisje dat veel romantiek in haar leven verwacht. Ze wacht met smart op de grote liefde in haar leven. Ze is zelfs al eens verliefd geweest op de arbeider van de familie Brady, Hickey, hoewel die al meer dan twintig jaar bij de familie werkt (en dus al stokoud moet zijn).
De ouders van Caithleen hebben een ongelukkig huwelijk: de vader van Caithleen drinkt heel veel en de moeder probeert het gezin draaiende te houden, maar ze is vaak erg neerslachtig. Uiteindelijk gaat het ook mis met het gezin: op een kwade dag verdrinkt de moeder en Caithleen blijft alleen met haar alcoholische vader.
Gelukkig heeft ze een vriendin die haar goed opvangt. Baba Brennan is de dochter van de veearts, en nu Caithleen zonder moeder is, mag ze wel bij de Brennans wonen.
Maar de meiden willen meer dan alleen maar dit saaie platteland. Dus wanneer Caithleen een beurs wint voor een goede school (op een nonnenklooster) gaan Baba en zij naar het klooster. Helaas valt de vrijheid daar ook nogal tegen. En de meiden slagen erin van de kloosterschool te worden gestuurd. Ze besluiten naar Dublin te gaan: de echte grote stad, waar je geen last hebt van de bekrompenheid van de kerk en van de kortzichtigheid van de mensen.
Baba lijkt het wel wat, zo’n grote stad. Op je zelf wonen als jonge vrouwen en uitgaan met wie je wilt. Maar Caithleen denkt daar een beetje anders over. Vooral wanneer ze beter contact krijgt met Mr Gentleman, een volwassen man van de wereld. Helaas is hij wel getrouwd …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Edna O’Brien

Jaar van uitgave:
1960

Aantal pagina's:
188

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1945–1960

Plaats van handeling:
Ierland: het platteland en Dublin

Bijzonderheden:
Een roman in 20 hoofstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De buitenmeisjes’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘The Country Girls’ is een verhaal over twee meiden die graag meer over het leven willen weten: reizen naar de grote stad, daar werken of studeren, zelfstandig wonen, de liefde van hun leven vinden. Maar het is niet een modern verhaal: het speelt zich af ergens in de periode 1945-1960, in dan ook nog in Ierland. Dat betekent dat de mensen behoudend zijn, ze houden over het algemeen niet van nieuwerwetse dingen. Het Rooms-Katholieke geloof bepaalt het hele leven. En als mensen zich daar niet aan houden – zoals Caithleen en Mr Gentleman – dan is het leven vaak moeilijk.


WAT MOET JE WETEN?

Voor ‘The Country Girls’ heb je enige kennis nodig van het behoudende Ierland van lang geleden. Mensen in Europa – en vooral in Ierland – waren na de ontberingen van de Tweede Wereldoorlog vaak arm en ze moesten hard werken; ze hielden zich aan normen en waarden van de kerk en ook wel van de staat, en ze hielden niet van moderne dingen. Zo hadden jongeren in die tijd niets te zeggen. Het feit dat Caithleen en Baba juist wel meer eisen van het leven, maakt dit oude verhaal tot een spannend verhaal. En een karakter als Mr Gentleman zou je kunnen zien als een moderne man – maar ook als een oude viezerik die er met een jong meisje vandoor wil gaan.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

‘The Country Girls’ kent niet veel moeilijke woorden. De alinea’s zijn van een bescheiden lengte; er zijn erg veel dialogen in het verhaal. Het is zeker niet een lastig te lezen verhaal wat de taal betreft.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De roman ‘The Country Girls’ is een goed leesbaar verhaal over twee opgroeiende Ierse meiden. Hun ervaringen in het leven zijn interessant, maar soms ook hilarisch of onthutsend: alles wat ze meemaken is nieuw voor hen.
De taal van de roman is niet erg ingewikkeld. Sommige beschrijvingen zullen misschien wel eens als langdradig kunnen overkomen.
Op grond van deze eigenschappen is ‘The Country Girls’ een roman met een literair niveau C 4d en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘The Country Girls’ is in een boeiende stijl geschreven. Voor die tijd (1950-1960 in het preutse Ierland) was dit een zeer vooruitstrevend en soms schokkend boek. Voor de moderne lezer is het onbegrijpelijk dat iemand zich hieraan zou kunnen storen.
Boeiend is de manier waarop O’Brien het verhaal vanuit de visie van het meisje Caithleen beschrijft. Dit maakt het verhaal oprechter, maar ook naïever.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De actie in ‘The Country Girls’ bestaat voornamelijk uit de handelingen van de twee meiden en de mensen om hen heen. Caithleen en Baba gaan van het platteland naar een – iets wereldser – klooster en vandaar later naar de grote stad, Dublin. Dat zijn hun acties. Andere gebeurtenissen overkomen hen min of meer: jongens en mannen die contact met hen zoeken, contacten met andere mensen om hen heen. Ze laten het allemaal een beetje over hun heen komen (waarbij Baba resoluter is dan de wat meer bedeesde Caithleen).


Tijd:

‘The Country Girls’ beschrijft een periode van een jaar of vier (Kate is veertien als het verhaal begint en achttien als het eindigt). Het verhaal speelt zich af na de Tweede Wereldoorlog, een tijd waarin de Ierse samenleving volledig werd bepaald door een streng repressieve Rooms-Katholieke kerk, die vrijwel alles in gezin en staat bepaalde.


Plaats:

‘The Country Girls’ speelt zich voor een groot deel af op het Ierse platteland. En zelfs wanneer de handelingen zich naar de ‘grote’ stad, Dublin, verplaatsen, blijft het een verhaal over plattelandsmeisjes (‘country girls’). De beide meisjes zijn onschuldig en nieuwsgierig, maar ze willen graag wereldwijze, ervaren vrouwen worden.
De handelingen verplaatsen zich van het Ierse platteland via een klooster in een stad naar de Ierse hoofdstad Dublin.


Verhaallijn:

‘The Country Girls’ kent één belangrijke verhaallijn: de groei naar volwassenheid van twee plattelandsmeisjes.


Verteller:

‘The Country Girls’ kent een ik-verteller. Het is Caithleen, een meisje van veertien (later achttien) jaar oud. Ze is een onbetrouwbare verteller: ze staat nogal onbevangen in het leven en ze heeft vaak niet goed in de gaten wat er allemaal met haar en om haar heen gebeurt. Haar naïviteit maakt soms dat er komische of tragische situaties ontstaan waar Caithleen het fijne nog niet van snapt: zoals een getrouwde man die haar het hof maakt en sommige situaties thuis, in het klooster en in Dublin.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

‘The Country Girls’ kent twee hoofdkarakters:
• Caithleen Brady: net als haar vriendin Baba komt zij van het Ierse platteland. Kate is een 14-jarig dromerig en romantisch meisje, op zoek naar de ware liefde. Caithleen is de dochter van een keuterboertje.
• Baba Brennan: zij is kritischer dan Kate. Ze wil graag als zelfstandige vrouw door het leven gaan. Baba is de dochter van een veearts.


Bijfiguren:

In ‘The Country Girls’ zijn meerdere bijfiguren. De belangrijkste daarvan zijn:
• Mrs Brady, de moeder van Caithleen. Zij is een zorgzame, maar ook wel tobbende vrouw die moeite heeft haar kleine gezin bijeen te houden:
• Mr Brady, de vader van Caithleen. Mr Brady is een hardwerkend boertje, maar het harde werken levert hem en zijn gezin niet veel op. Dat zou een reden kunnen  zijn voor zijn drankmisbruik;
• Hickey: de knecht van de Brady’s;
• Mr Brennan: vader van Baba, de plaatselijke veearts;
• Miss Moriarty: de lerares van Caithleen en Baba;
• Mr Gentleman: een getrouwde man die een verhouding krijgt met Caithleen.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘The Country Girls’ werd verfilmd.


Overig:

‘The Country Girls’ werd bij publicatie door de Ierse kerk in de ban gedaan. De ouders van Edna O’Brien werden publiekelijk te schande gezet, het boek werd demonstratief verbrand door de priester van de familie O’Brien. In het Rooms-Katholieke en repressieve Ierland van na de Tweede Wereldoorlog wilde men dit soort openhartige verhalen over opgroeiende meisjes die zich ‘immoreel’ gedroegen niet lezen.
Na ‘The Country Girls’ zouden er nog twee boeken volgen met Caithleen in de hoofdrol: ‘Girls with Green Eyes’ en Girls in Their Married Bliss.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Edna O’Brien.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Girls in Their Married Bliss van Edna O’Brien
• Lamb van Bernard Maclaverty
• The Snapper van Roddy Doyle


Citaat:
On the second morning of the retreat he told us that the afternoon lecture would be devoted to the sixth Commandment. This was the most important lecture of all and it was also very private. Sister Margaret did not wish that the nuns should come into the chapel while it was going on, as the priest spoke very frankly about boys and sex and things. (p.111)

Vragen over het boek:

1. Geef aan met een drietal voorbeelden uit de tekst waarom het belangrijk is voor de roman dat de beide meiden van het platteland van Ierland komen.
2. Welke van de twee meisjes vind je het sympathiekst, Caithleen of Baba? Waarom vind je dat?
3. Analyseer de relatie tussen Caithleen en Mr Gentleman aan de hand van een drietal voorbeelden uit de tekst.
4. Waarom zou de Iers Rooms-Katholieke kerk dit boek eigenlijk in de ban hebben gedaan? Geef aan met behulp van een drietal voorbeelden uit de tekst waarom ze dit zouden hebben kunnen doen.




^ Terug naar boven

Comments are closed.