4/5 - (1 stemmen)

The Dark Half

Niveau:
Genre: horror
Thema: art (literature)

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1692639980684", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000032362292","familyId":"9200000032362292","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Dark%20Half%2C%20Stephen%20King","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

People's lives – their real lives, as opposed to their simple physical existences – begin at different times. The real life of Thad Beaumont, a young boy who was born and raised in the Ridgeway section of Bergenfield, New Jersey, began in 1960. Two things happened to him that year. The first shaped his life; the second almost ended it. That was the year Thad Beaumont was eleven.
In January he submitted a short story to a writing contest sponsored by ‘American Teen’ magazine. In June, he received a letter from the magazine's editors telling him that he had been awarded an Honorable Mention in the contest's Fiction category. The letter went on to say that the judges would have awarded him Second Prize had his application not revealed that he was still two years away from becoming a bona fide ‘American Teen.’ Still, the editors said, his story, ‘Outside Marty's House’, was an extraordinarily mature work, and he was to be congratulated.
Two weeks later, a Certificate of Merit arrived from ‘American Teen’. It came registered mail, insured. The certificate had his name on it in letters so convolutedly Old English that he could barely read them, and a gold seal at the bottom, embossed with the 'American Teen' logo – the silhouettes of a crewcut boy and a pony-tailed girl jitterbugging.
His mother swept Thad, a quiet, earnest boy who could never seem to hold onto things and often tripped over his own large feet, into her arms and smothered him with kisses.
His father was unimpressed.
'If it was so goddam good, why didn't they give him some money?' he grunted from the depths of his easy-chair.
'Glen –'
'Never mind. Maybe Ernest Hemingway there could run me in a beer when you get done maulin him.'

© Penguin Random House Company / Viking, 1989

^ Terug naar boven

Algemeen

Thad Beaumont heeft een fijn leven. Hij is getrouwd met Liz en het echtpaar heeft een tweeling van één jaar oud, William en Wendy. Thad werkt net als Liz aan de universiteit van Maine. Daarnaast heeft hij een bescheiden carrière als auteur van literaire werken.
Tegelijkertijd heeft Thad een enorm succes als auteur van horrorromans. Hij schrijft keiharde verhalen onder het pseudoniem George Stark. Elk van de vier romans van George Stark is iets harder dan de vorige. Wanneer Thad deze romans schrijft is hij als in trance: hij heeft geen idee hoe lang hij schrijft en wat hij schrijft.
Omdat Thad het gevoel heeft dat hij zo langzamerhand wordt bezeten door zijn alter ego en omdat Liz zich zorgen maakt over de geestelijke gesteldheid van haar man, besluiten ze George Stark te laten overlijden – letterlijk. Er wordt een grafsteen gemaakt met daarop de tekst: ‘George Stark, 1975-1988 – Not a Very Nice Guy’. Er wordt een artikel in een tijdschrift gepubliceerd met daarin de foto van de grafsteen en daarnaast een glimlachende Thad en Liz. Einde George Stark.
Maar daar neemt de ’echte’ George Stark geen genoegen mee … Hij staat op uit zijn graf en hij neemt wraak op degenen die hem dood wensten. Te beginnen bij medewerkers van het tijdschrift en de literaire agenten van Thad. En uiteindelijk komt George Stark hoe langer hoe dichter bij Thad en zijn gezin terecht. Want daar gaat het Stark immers om …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Stephen King

Jaar van uitgave:
1989

Aantal pagina's:
431

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980-1990

Plaats van handeling:
USA, Maine (Caste Rock, Ludlow), New York City, Washington D.C.

Bijzonderheden:
Een horrorroman in 3 delen en in 26 getitelde hoofdstukken en talloze genummerde subhoofdstukken. De roman wordt voorafgegaan door een proloog en afgesloten dor een epiloog.
In het Nederlands heet het boek ‘De duistere kant’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Voor de liefhebbers van horrorverhalen is ‘The Dark Half’ een aanrader. Het is een intrigerend verhaal over een gespleten persoonlijkheid – en dan wel in een heel speciale vorm. De schrijver Thad Beaumont blijkt uit twee personen te bestaan: uit Thad, een gerenommeerde maar niet erg succesvolle schrijver, en uit George Stark, een keiharde en erg succesvolle horrorschrijver. Stark is ‘maar’ een pseudoniem, maar dit pseudoniem gaat zijn eigen leven leiden …


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van de roman ‘The Dark Half’ heb je niet veel specialistische kennis nodig. Het is misschien zelfs beter wanneer je bepaalde kennis tijdelijk overboord kunt zetten … Het verhaal is namelijk gebaseerd op een scheiding van de geest (de ziel, het brein?) binnen één persoon. Deze persoon, Thad Beaumont, is een schrijver die ‘gewone’ boeken schrijft en een ‘gewoon’ leven als docent leidt. Maar wanneer zijn geest wordt ‘overgenomen’ door zijn pseudoniem schrijft hij in trance. Het wonderbaarlijke is dat dit pseudoniem in werkelijkheid los van de schrijver komt wanneer deze hem ‘doodverklaart’. Vanaf dat moment zijn er twee fysieke personages: de ‘goede’ schrijver Thad Beauont en zijn ‘slechte’ alter ego (‘dark half’) George Stark. Die op zijn beurt weer veel gelijkenissen vertoont met het hoofdpersonage uit de George Stark-romans, Alexis Machine.
In het verhaal wordt gesproken over een invasie van duizenden mussen (sparrows), die zich op bepaalde momenten in de buurt van Thad bevinden. Zij worden door een collega van Thad beschreven als ‘psychopomps’, mythische wezens die volgens oude (Giekse, Romeinse, Germaanse) verhalen mensen van of naar het dodenrijk kwamen halen of brengen.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Dark Half’ zijn goed te begrijpen voor iemand die een aantal jaren Engelstalige teksten heeft gelezen. De alinea’s zijn van een gemiddelde lengte en de hoofdstukken zijn kort, met heel veel subhoofdstukken, wat het lezen vergemakkelijkt. Er zijn heel veel dialogen.
Wel moet je ertegen kunnen dat het taalgebruik zeker niet altijd even netjes is. Karakters vloeken en schelden als ze dat nodig vinden en met name de moordenaar neemt nooit een blad voor de mond. Niet elke lezer zal dat kunnen waarderen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Dark Half’ is pittig, maar niet echt moeilijk.
Het verhaal is ongelooflijk spannend. Maar ook schokkend en nogal hard. Er worden gruwelijke moorden gepleegd door een gewetenloos persoon (hoewel: is het wel een persoon?). De gruweldaden van Stark zullen veel mensen tegen de borst stoten.
Maar wanneer je tegen al dat geweld bestand bent, dan heb je een heel origineel verhaal in handen. Stephen King heeft een gespleten persoonlijkheid gecreëerd: een schrijver die een pseudoniem gebruikt. En dat pseudoniem blijkt echt zijn eigen leven te gaan leiden, met alle gevolgen van dien.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Dark Half’ een boek met een literair niveau C 5b en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

De horrorroman ‘The Dark Half’ is een kenmerkend Stephen King-verhaal: veel spanning, veel geweld, veel humor, veel originele wendingen. Het is echt een pageturner: je weet dat het allemaal verzonnen is, maar toch moet je doorlezen om erachter te komen wie wat waarom gedaan heeft en hoe het verhaal zal aflopen.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘The Dark Half’ is een verhaal met zeer veel actie. Dat begint direct wanneer Thad Beaumont afscheid denkt te hebben genomen van zijn ‘slechte ik’, zijn ‘dark half’, zijn morbide pseudoniem. Vanaf dat moment gaat deze Stark zijn eigen leven leiden: een leven vol van moord- en wraaklust.


Tijd:

De horrorroman ‘The Dark Half’ speelt zich af in de jaren 1980-1990.
Het verhaal speelt zich over een periode van een aantal weken en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De plaats waar ‘The Dark Half’ voornamelijk is gesitueerd, is meerdere plaatsen aan de oostkust van de USA. Een groot deel van het verhaal speelt in het stadje Castle Rock, een denkbeeldig plaatsje in de staat Maine dat in meerdere Stephen King romans het hoofddecor van een verhaal vormt: ‘The Dead Zone’, ‘Cujo’, ‘Needful Things’).
Thad Beaumont heeft een zomerhuis in Castle Rock, maar hij woont voornamelijk in Ludlow, Maine. Andere scenes spelen in Washington D.C. en New York City.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Dark Half’: hoe kan de moordenaar George Stark worden gepakt en zo snel mogelijk worden uitgeschakeld?


Verteller:

De roman ‘The Dark Half’ heeft een auctoriale verteller. Deze schrijft het verhaal meestal vanuit het perspectief van Thad Beaumont.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Dark Half’ zijn:
• Thad (Thaddeus) Beaumont: een 39-jarige schrijver. Hij groeide op in de staat New Jersey als enig kind. Op zijn elfde werd hij geopereerd aan een vreemde hersentumor. Thad werd docent, hij trouwde en werd schrijver. Na een veelbelovend literair debuut waren zijn boeken minder succesvol. Maar toen hij horrorboeken schreef onder het pseudoniem ‘George Stark’ was hij zeer succesvol. Als het echt verhaal begint, heeft Thad besloten om voorgoed afscheid te nemen van zijn pseudoniem;
• Liz Beaumont: de echtgenote van Thad. Zij is net als Thad werkzaam aan de universiteit van Maine. Thad en zij wonen met hun tweeling in de buurt van de universiteit, in het plaatsje Ludlow in de staat Maine; daarnaast hebben zij een zomerhuis in het stadje Castle Rock;
• George Stark (1975-1988): het pseudoniem van Thad. Stark is een horrorschrijver die enorm veel succes had met een viertal morbide en keiharde thrillers (met in de hoofdrol de misdadige Alexis Macine, een seriemoordenaar). Op zijn (namaak) grafsteen wordt Stark gekarakteriseerd als ‘Not a Very Nice Guy’;
• Sheriff Alan Pangborn: het hoofd van de politie in Castle Rock. Hij is degene die Thad in verband brengt met de gruwelijke moorden die gepleegd zijn.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Dark Half’ zijn:
• William en Wendy Beaumont: de eenjarige tweeling van Thad en Liz;
In Castle Rock:
• Steven (‘Digger’) Holt: een onderhoudsman van het stadje, tevens doodgraver;
• Officer Norris Ridgwick: een politieman;
• Ray Van Allen: de arts en lijkschouwer van de politie;
• Henry Payton, Oxford’s O.C. (Officer Commanding), C.I.D.: de leidinggevende van Sheriff Pangborn;
• Homer Gamache: een 67-jarige onderhoudsman;
In andere plaatsen:
• Frederick ‘Mr. Bigshot’ Clawson: een advocaat (bijna afgestudeerd) uit Washington D.C. die de identiteit van George Stark ontdekt;
• Rick Cowley: de literair agent van Thad;
• Miriam Cowley: een literair medewerker uit New York City, de ex-vrouw van Rick. Ook Miriam doet werk voor Thad;
• Phyllis Myers: de fotografe van het tijdschrift ‘People’ (NYC);
• Mike Donaldson: de schrijver van het artikel in ‘People’ (NYC);
• Dr. Hugh Pritchard: de arts in Bergenfield, New Jersey, die Thad als kind van elf opereerde;
• Rawlie DeLesseps: een collega van Thad aan de universiteit van Maine (Bangor), een verstrooide, maar deskundige wetenschapper (vooral op het gebied van folklore en volksverhalen);
• Troopers Harrison en Manchester: twee agenten die Thad in Ludlow bewaken.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De horrorroman ‘The Dark Half’ is in 1993 door George A. Romero verfilmd, met Timothy Hutton in de hoofdrol. De film was een minder groot succes dan de roman.


Overig:

De horrorroman ‘The Dark Half’ gaat over een letterlijk gespleten persoonlijkheid: een man met een goede en een slechte kant (‘dark half’) die los van elkaar leven. Net zoals bij de novelle The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde van Robert Louis Stevenson worden beide kanten van de persoon letterlijk gescheiden. Het idee is wellicht bevredigender dan de uitwerking: hoe wordt zoiets verklaard? Maar misschien is juist dat onverklaarbare het boeiende aan veel Stephen King-boeken.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Stephen King.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde van Robert Louis Stevenson
The Picture of Dorian Gray van Oscar Wilde
A Dark Matter van Peter Straub


Citaat:
And every day for about three months thereafter Stark would leap out promptly at ten o’clock every day, weekends included. He would pop out, seize one of the Berol pencils, and commence writing his crazed nonsense – the crazed nonsense which paid the bills Thad’s own work could not pay. Then the book would be done and George would disappear again, like the crazy old man who had woven straw into gold for Rapunzel.
Thad took out one of the pencils, looked at the teeth-marks lightly tattooed on the wooden barrel, and then dropped it back into the jar. It made a tiny ‘clink’ sound.
‘My dark half,’ he muttered. (p.238)

Vragen over het boek:

1. Wat was de reden dat Thad Beaumont onder een pseudoniem begon te schrijven?
2. Wat was de reden dat Sheriff Pangborn het verhaal van Thad niet geloofde? En wat was een reden voor hem om dat later wel te doen?
3. Wat was het motief voor de meeste moorden die George Stark pleegde?
4. Waarom zijn de mussen belangrijk in de strijd tegen George Stark?
^ Terug naar boven

Comments are closed.