The Dogs of War

Niveau:
Genre: thriller
Thema: politiek

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

There were no stars that night on the bush airstrip, nor any moon, just the West African darkness wrapping round the scattered groups like warm, wet velvet. The cloud cover was lying hardly off the tops of the iroko trees, and the waiting men prayed it would stay a while longer to shield them from the bombers.
At the end of the runway the battered old DC-4, which had just slipped in for a landing by runway lights that stayed alight for just the last fifteen seconds of final approach, turned and coughed its way blindly toward the palm-thatch huts.
Between two of them, five white men sat crouched in a Land Rover and stared toward the incoming aircraft. They said nothing, but the same thought was in each man’s mind. If they did not get out of the battered and crumbling enclave before the forces of the central government overran the last few square miles, they would not get out alive. Each man had a price on his head and intended to see that no man collected it. They were the last of the mercenaries who had fought on contract for the side that had lost. Now it was time to go. So they watched the incoming and unexpected cargo plane with silent attention.
A Federal MiG-17 night fighter, probably flown by one of the six East German pilots sent down over the past three months to replace the Egyptians, who had a horror of flying at night, moaned across the sky to the west. It was out of sight above the cloud layers.
The pilot of the taxiing DC-4, unable to hear the scream of the jet above him, flicked on his own lights to see where he was going, and from the darkness a voice cried uselessly, ‘Kill de lights!’ When the pilot had got his bearings, he turned them off anyway, and the fighter above was miles away. To the south there was a rumble of artillery where the front had finally crumbled as men who had had neither food nor bullets for two months threw down their guns and headed for the protecting bush forest.

© Danesbrook Productions Ltd, 1974/1979.

^ Terug naar boven

Algemeen

Een man die al jaren als prospector op zoek is naar kostbare delfstoffen ontdekt een grote hoeveelheid tin op een berghelling in het West-Afrikaanse land Zangaro. Wanneer hij de monsters opstuurt naar het laboratorium van het grote Britse bedrijf waar hij voor werkt, ontdekt men daar dat de grond ook veel platina bevat, een zeer kostbare delfstof.
Als de directeur van het bedrijf hoort van deze vondst besluit hij de resultaten zo snel mogelijk geheim te houden. Hij verneemt dat het land een bananenrepubliek is met een gestoorde leider, een klein legertje, geen eigen kapitaal en zeer slechte verbindingen met de rest van Afrika (en dus met de rest van de wereld). Het zou mogelijk moeten zijn om de dictator van het land met zijn leger uit te schakelen, een nieuwe stroman aan de macht te helpen en de platina te delven zonder dat er een haan naar kraait.
Maar dan moet de president met zijn kleine groep getrouwen worden gedood …
De directeur heeft een idee. Als hij nu eens via vage connecties een aantal huursoldaten in dienst neemt die dat smerige klusje voor hem opknappen?


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Frederick Forsyth

Jaar van uitgave:
1974

Aantal pagina's:
368

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1970-1980

Plaats van handeling:
Afrika, een denkbeeldige republiek in het westen.

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 3 delen en uit 21 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De honden van de oorlog’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De politieke thriller ‘The Dogs of War’ is een verhaal over een denkbeeldig staatje in West-Afrika. Dat land wordt geregeerd door een (nogal gestoorde) dictator die met een heel klein leger en met veel geweld zijn volk onderdrukt. Ondanks zijn alleenheerschappij kan hij verder weinig: hij woont geïsoleerd in een soort fort bij de hoofdstad dat hij zelden verlaat. Geld is er niet, de economie is ingestort en de dictator wordt ondersteund door Russen en Chinezen.


WAT MOET JE WETEN?

‘The Dogs of War’ is een verhaal dat waar had kunnen zijn. West-Afrikaanse landen zoals Nigeria bestonden uit grote groepen minderheden die elkaar continu naar het leven stonden. Zo ontstond er een burgeroorlog met het landsdeel Biafra, wat uitmondde in enorm geweld, een vreselijke hongersnood en talloze doden en gewonden. Het land in de roman bestaat niet – maar het staat voor Afrikaanse land(sdel)en zoals als Biafra, Katanga, Nigeria, Kongo, Rwanda en andere ooit zelfstandige volkeren die door de westerse mogendheden werden onderworpen en opgedeeld in willekeurig samengestelde koloniën – waar later de grootste bevolkingsgroepen de macht kregen (of grepen).
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Dogs of War’ zijn soms moeilijk. Maar dat betreft met name de beschrijvingen van politieke en militaire plannen: deze worden zeer uitgebreid toegelicht. Daardoor is er veel aandacht voor politieke systemen, geografische bijzonderheden en complexe strategische situaties.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn vaak lang. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘The Dogs of War’ niet altijd even gemakkelijk.
Dat geldt ook een beetje voor het verhaal. Het is een misdaadverhaal, een politieke thriller. Maar het element van suspense raakt soms een beetje ondergesneeuwd door lange beschrijvingen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Dogs of War’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

‘The Dogs of War’ is degelijk geschreven. Mr Forsyth weet (als oud-piloot en tevens kenner van Afrika) waarover hij schrijft en hij heeft zich uitgebreid verdiept in de politieke situatie van veel Afrikaanse landen in de jaren zeventig van de vorige eeuw.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘The Dogs of War’ is een verhaal met een beperkte hoeveelheid actie. Dat wordt veroorzaakt door de (vaak lange) beschrijvingen van de voorbereidingen van die actie – wat het tempo van het verhaal zeker vertraagt.


Tijd:

‘The Dogs of War’ speelt zich af in de jaren 1970-1980. Het beschrijft een onrustige tijd in Afrika: koloniën zijn er bijna niet meer, maar de westerse mogendheden hebben nog stevig hun tentakels in de politiek, in de financiën, in de economie en daarmee in de levens van veel Afrikanen. Wat je als eenentwintigste-eeuwse lezer zult missen zijn de moderne media (mobiele telefoon, internet): die waren er niet. Daardoor doet het verhaal vaak gedateerd aan.


Plaats:

De setting van ‘The Dogs of War’ is uiteindelijk het denkbeeldige West-Afrikaanse staatje Zangaro, ergens gelegen in de buurt van Nigeria. Maar heel veel scenes spelen zich af in meerdere Europese landen: Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, België, Zwitserland, Spanje, het voormalige Joegoslavië en Italië.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Dogs of War’: zal het de Britse zakenman en zijn huurlingen lukken om de president en zijn legertje uit te schakelen voor zijn eigen gewin?


Verteller:

De roman ‘The Dogs of War’ heeft een auctoriale verteller.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Dogs of War’ zijn:
• Major Cat (Carlo Alfred Thomas) Shannon (33): een huursoldaat (mercenary) die al jaren met name in Afrika zijn klussen doet. Hij komt oorspronkelijk uit Noord-Ierland; hij woont zo nu en dan in Londen of Parijs – maar vaak in Afrika. Zijn leven draait om avontuur, risico’s nemen en complexe (vaak semimilitaire) situaties oplossen;
De huursoldaten die Cat Shannon assisteren:
• Big Jan (‘Janni’) Dupree: een Zuid-Afrikaan die op het platteland is opgegroeid;
• ‘Tiny’ Mark Vlaminck: een Belg uit Oostende. Als hij niet in Afrika aan het werk is woont hij bij zijn vriendin boven een café;
• Jean-Baptiste Langarotti: een Corsicaan uit Marseille. Langarotti heeft altijd een lang mes bij zich;
• Kurt Semmler: een Duitser uit München.
‘Zakenlieden’ in Londen:
• Sir James Manson (61), Knight Commander of the British Empire: de directeur van Manson Consolidated Mining Company Limited (ManCon) in Londen, een groot bedrijf dat delfstoffen boven de grond haalt en daar veel aan verdient. Sir James is een harde zakenman die er niet voor schroomt om illegale middelen in te zetten wanneer hij daar meer aan verdienen kan;
• Martin Thorpe: financieel directeur van ManCon. Een man van eenvoudige afkomst die zich heeft opgewerkt binnen het bedrijf en die hoopt hier zijn fortuin te maken;
• Simon Endean: de tweede man van SanCon, naaste medewerker van Sir James. Een public school man, een rijke intellectuele man die nogal vaak geld verliest in gokhallen.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Dogs of War’ zijn:
In Afrika:
• Andere huursoldaten en Europese vrijbuiters die in Afrika werken: Captain Van Cleef (pilot), Mike Hoare (bevelhebber);
• Sister Mary Joseph: een moeder-overste die een klooster bestuurt dat weeskinderen opvangt;
• Jack Malrooney: een prospector (mining engineer) die op een berghelling tin en platina vindt.
In de UK, Londen:
• Werknemers van ManCon: Miss Cooke (secretaresse), Richard Bryant (afdelingshoofd), Doctor Gordon Chalmers (hoofd laboratorium);
• Peggy en Margaret Chalmers: de vrouw en (gehandicapte) dochter van Gordon;
• Adrian Goole: een hoge ambtenaar van de Foreign Office in Londen;
• Julie Manson: de dochter van Sir James, een 19-jarige model.
In Zangaro:
• Jean Kimba: de dictator van de republiek;
• Colonel Antoine Bobi: de voortvluchtige legerbevelhebber van Zangaro;
• Jules Gomez: de eigenaar van het enige hotel (dat nu in handen is van de overheid);
• Boniface: een jongen die Cat Shannon begeleidt op zijn wandelingen door de hoofdstad Clarence;
• Ambassador Leonid Dobrovolsky: de Russische ambassadeur in Zangaro;
• Volkov, Second Secretary: de assistent van de ambassadeur.
Anderen:
• Charles Roux: een Parijse misdadiger die Cat Shannon haat. Hij heeft helpers-in-het-kwaad als Henri Alain, Raymond Thomard en Benny Lambert;
• Bankiers uit diverse landen: Dr Martin Steinhofer (Zürich), Mr Goossens (Brugge), Emil Stein (Luxemburg), MrDuncan Dalgliesh Senior (Schotland), Harold Roberts (Londen);
• Wapenhandelaren: Johann Schlinker, Alan Baker;
• Lady Macallister: de bejaarde eigenaresse van een handelsbedrijf;
• Mrs Barton: de begeleidster van Lady Macallister;
• Zeelieden en helpers van Cat en de zijnen: Carl Waldenberg (stuurman), Captain Alessandro Spinetti (oud-kapitein), Cipriani (deckhand), huursoldaten Johnny, Patrick, Jinja (Ginger), Sunday, Bartholomew, Timothy, Doctor Okoye;
• Anderen: Doctor Mikhail Ivanov (Russische wetenschapper), Kemal Ziljak (Joegoslavische wapenhandelaar), Ernie Locke (Engelse crimineel).

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Dogs of War’ is in 1980 verfilmd met in de hoofdrollen Christopher Walken en Tom Berenger.


Overig:

‘The Dogs of War’ is de derde roman van Frederick Forsyth. Dit (opnieuw) politiek getinte verhaal speelt zich af in Afrika en in veel Europese landen.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Frederick Forsyth.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Heart of Darkness van Joseph Conrad
Scoop van Evelyn Waugh
The Parade van Dave Eggers


Citaat:
Tiny Mark raised his glass and proposed the often-heard toast of the Congo:

‘Vive la Mort, vive la guerre,
Vive le sacré mercenaire.’

Sitting back in his chair, clear-headed while the rest got drunk, Cat Shannon wondered idly how much havoc would be wreaked when he let slip this group of dogs on Kimba’s palace. Silently he raised his glass and drank to the dogs of war. (p.169)

Vragen over het boek:

1. Waarom wil Sir James de president van Zangalo laten doden?
2. Waarom knoopt Cat Shannon een relatie aan met Julie Manson?
3. In welk opzicht gooit de Franse huursoldaat Charles Roux roet in het eten bij de voorbereidingen?
4. Wat is het uiteindelijke doel van Shannon?
^ Terug naar boven

Comments are closed.